MESAZHI QE PERCJELLE EPOPEJA E LAVDISHME E FAMILJES JASHARI!Nga: Fatos Ashiku
Natyrisht ajo qe ngjau ne Prekaz te Drenices me familjen Jashari eshte nje epope, qe rradhitet ne analet e historise sone kombetare ,ngaku nxirren mjaft perfundime per ate kohe dhe ardhmerine. Mesazhi me kuptimplote i cili sherben per te kuptuar shkaqet per te cilat u vendos te behej flijimi eshte i tille ,qe e perligji dhe e ruajti ate si nje nga ngjarjet me prekese dhe domethenese te historise se koheve te sotme. Ishin tera motivet qe i kane shtyre kurdohere trimerite e mjaft heronjeve dhe deshmoreve ato me te cilat mbruhet edhe kjo qendrese dhe epope e permasave te paharrueshme .
Ajo qe sjelle si mesazh te theksuar kjo date e shenuar historike e 5 Marsit sa vjen e behet me i qarte edhe madhore eshte fakti: se i duhej qendreses Shqipetare nje pike kthese ,ngaku gjaku i derdhur te sherbente per nje shtyse madhore per te shkermoqur dhe vene ne levizje ,ate ‘statuko’ e cila ne heshtje kishte ngulur rrenje pushteti i sllaveve. I duhesh levizjes kombetare ne teresi ,qe te dilte nga dilemat per te kendeveshtruar ne nje pike takimi historik.
E pra! Nese kjo e coi Heroin e saje , heroin tone nder me te spikatur te kombit Shqipetare Adem Jashari ne kete trajte ne kete pozite dhe perfundim, nuk duhet konsideruar, si nje teke dhe premise individuale, por si nje domozdoshmeri historike
e cila na kujton serish se kerkon te njejta sakrifica. Nese flijimi i tere nje familje e cila u gjend jo rastesisht e pranishme sherbeu si thyerje e tabuse se pa thyeshmerise se regjimit Serb per ti dhene hov nje frymemarrje masive. Tashme patriotet e ndereshem qellim mire qe i frymezon ndjenja atedhetare dhe kombetare duhet te bejne flijim, sa lidhjet anakronike me te shkuaren ,aq edhe te kapercejne mbi nje ‘statuko’ e cila po hedh serish spirancen ne malet tona te qendreses.
Nje statuko e tille qe na mban lidhur mjaft pa denjesisht drejt nje hezitimi per unifikim. Pra llogorja e sotme, kulla e Prekazit , Keshtjellat legjendare dhe tane kulmi i qendreses Shqipetare kerkon minimumin e kesaj: per ta bere levizjen kombetare nje te vetme per nje qellim dhe vendimarrje unike .Ku kerkesa e mbare nje populli per bashkim te marre udhe permes nje konfirmimi unik kombetare.
Nuk duhet e qe nje 5 mars tjeter sa edhe nje 28 Nentore ne kete 100 vjetore te na gjeje pa realizuar ne masen e nevojeshme unifikimin e levizjes kombetare popullore. Krahas kesaj kerkese historike qe mbetet per te tane kush e gjen veten ne te , Beselidhja e Re kombetare Shqiptare rithekson gatishmerine per te pritur ne gjirin e saje kedo: qe eshte i gateshem dhe e gjen veten ne platformen unike te bashkimit, kjo si rezultat sic e kemi theksuar pasi kjo Beselidhje ashtu edhe si tradite e me hereshme nuk eshte thjesht nje organizate por vendi ku organizatat behen unike .
Lavdi deshmoreve dhe te reneve te familjes ‘Jashari’
Lavdi e perjeteshme Heroit Adem Jashari
Lavdi Herojve dhe deshmoreve te Atedheut!
Beselidhja e Re kombetare Shqipetare

Comments

Popular posts from this blog

Legjenda e Mujit dhe Halilit

Ese për Vitin e Ri