2012-12-13

Gjuha e urrejtjes.
Sigurisht që nga titulli, me të cilin unë kam vendosur që të titulloj shkrimin tim, do te mendoni se do të shkruaj për gjuhën dhe rolin e saj në komunikim. Apo e kam gabim? Dhe në raste të tjera, unë do t’ju thosha se e keni gabim sepse ndonjëherë titulli është pak abstrakt dhe nuk tregon atë që duhet të tregojë. Por cuditërisht, nuk është ky një rast I tillë. Dhe vëtë po habitem, po po, po habitem. Por ju jo, madje ju duhet te gëzoheni.

“Fjala vret më shumë se plumbi” thoë një fjalë e mencur e popullit tonë mendjendritur.

Përpara se të filloj do të duhej të bëja disa sqarime të vogla dhe të nevojshme. Fjala gjuhë sipas kuptimit të Fjalorit të Gjuhës Shqipe midis të tjerave përkufizohet kështu (po citoj): “një mjet për të komunikuar me përdorimin e tingujve apo simbolet konvencionale; "ai mësohen gjuhë të huaja"…"një sistem i fjalëve të përdorura në një disiplinë të veçantë; "ligjore, terminologjinë ";" gjuhën e sociologjisë " etj..” Domethënë gjuha përvecse është një organ muskulor i vendosur ne aparatin pertypes është ajo e cila ndihmon në komunikimin dhe në shpërndarjen e informacionit. Kështu në fusha të ndryshme të jetës njerëzore, përdoren “gjuhë të ndryshme ” për të tejcuar gjithë mesazhin që kërkojmë të kumtojmë. Kështu kemi gjuhën e sociologjisë, të psikologjisë, gjuhën juridike, gjuhën antropologjike, ashtu sic kemi në fakt dhe atë, te pashmangshmen gjuhën që askush nuk e mësoi asnjëherë si duhet, por që të gjithë flasin për të sikur të ishin gjuhëtarë. Atë që askush nuk e pëlqen, por që e flasin të gjithë “gjuhën politike”.

Gjuha politike është gjithë terminologjia, simbolet e pranuara gjërësisht në mënyrë arbitrare nga mbarë shoqëria (jonë) njerëzore, që artikulohen në lëmin e politikës dhe të vendimarrjeve në interes të publikut.
Sigurisht që implementimi i ideologjive të ndryshme në popull, propogandimi i ideve, shpalosja e alternativave (politike) bëhet përmes komunikimit apo jo? Dhe në rastin më të mirë përmes komunikimit me masat dhe një komunikim i tillë bëhet përmes fjalimeve në popull, përmes fjalimeve televizive, etj… Të cilët nga ana e tyre thërrasin në ndihmë “gjuhën” si medium, ose kanal për ti tejcuar mesazhet. Dhe duhet përdorur një gjuhë politike, duke qënë se jemi duke folur pikërisht për këtë fushë.

Historikisht gjuha, por mbi të gjitha ajo politike, ka shërbyer si element nxitës i zhvidhimit të frymës agresive, destruktive, apo të frymës së paqes dhe të bashkëpunimit. Vite më parë në Greqinë e lashte, një qytetar iu afrua Sokratit dhe i kerkoi ti mësonte oratorinë. Sokrati iu përgjigj: Qytetar ti po kërkon prej meje të të mësoj një ndër nderet më të mëdhaja të Republikës…(dhe unë e vazhdoj)…sepse gjuha mund të nisë një luftë apo mund të përfundojë një paqe.

Normalisht dhe brenda kufijve të logjikes, për një vend demokratik, anëtar i NATO-s dhe që synon që së shpejti të bëhët pjesë e familjes së madhe Evropiane, gjuha e vetme që duhet të përdoret është ajo e bashkpunimit dhe dialogut progresist. Më thoni ju lutem kam apo jo të drejtë? Si si? Sigurisht, isha I bindur që do të më jepnit të drejtë. Por për fat të keq jot ë gjithë e mendojnë si ne. sepse nje gjë të tillë nuk e kemi parë asnjëherë të vetme gjatë gjithë këtyre viteve demokracie. Sidomos pas zgjedhjeve të 2009-es. Kur të dyja fuqitë dominuese “të tregut partiak” si e majta dhe e djathta kanë përdorur një gjuhë të ashpër politike kundrejt njëra-tjetres. Me akuza të ndërsjellta qqoftë politike, qoftë personale, qoftë të bazuara në fakte apo vetëm supozime. Sigurisht që një gjuhë e tillë e zbeh mundësinë e arritjes së një zgjidhjeje të mundshme për ngërcin politik qe ka pllakosur Shqipërinë tonë të brishtë, duke kaluar dhe në konfrontime fizike. Nxit urrejtjen, duke i bërë të dyja palët ta shohin tjetrin jo si një partner të mundshëm për bashkpunim, por si një armik që duhet mposhtur me cdo kusht me cdo mënyrë qoftë kjo gjoja dhe “për një të mirë të përgjithshme”. Ah o popull i shkretë sa gjëra bëhen në emrin tënd.
Politika është ballafaqim ideshë/alternativash dhe gjithmonë duhet të ekzistojnë alternativat e ndryshme në sistemet demokratike. Duhet të mbrosh alternativën tënde përballë tjetrës, duhet të shpjegosh idetë, projektet e tua dhe vizionin e programit tënd dhe vetëm për këtë duhet përdorur gjuha politike, vetëm për këtë. Jo për të fyer alternativën tjetër, jo për të mbjellë farën e urrejtjes, jo për të krijuar një kulturë kaotike të politikëbërjes.

Unë jam i ri, por nëse ka një kohë të vetmë që do të doja të isha i vjetër ajo është pikërisht sot. Sot sepse e ardhmja duket shumë e paqartë dhe e nesërmja, por ajo më e mira, shumë larg.

http://eqatja.blogspot.com

No comments:

Post a Comment