CIA ndihmoi Sadam Hysenin të sulmojë me armë kimike Iranin më 1988-në

imageShtetet e Bashkuara të Amerikanë ndihmuan Sadam Hysenin të sulmonte Iranin me armë kimike në vitin 1980 gjatë luftës Iran-Irak. 
Zyrtar të SHBA-së i dhanë Sadamit detaje ushtarake lidhur me vendndodhjen e forcave iraniane në vitin 1988, në mënyrë që ai të dislokonte armët kimike, raporton revista "Foreign Policy".
Iraku përdori gaz mustardë dhe sarin në katër sulme që ndihmuan në përfundimin e konfliktit tetë vjeçar. Gjatë luftës më shumë se 20 mijë trupa iranianë u vranë nga gazi mustardë dhe agjendat nervorë ndërsa Iraku humbi 100 mijë forca.
Iraku ndërmori sulmet pasi SHBA-të u ofruan harta, imazhe satelitore dhe informacione të tjera sekrete. Por amerikanë kanë pretenduar se Iraku nuk kishte zbuluar se mund të ndërmerrte një sulm me armë kimike.
Por dokumentet e publikuara nga Arkivi Kombëtar dhe intervistat me ish-ushtarakë tregojnë se SHBA-të pranuan përdorimin e armëve kimike në përpjekje për të ndihmuar Sadamin në luftë.
Protokolli i Gjenevës i vitit 1925, të cilin amerikanët e kanë ratifikuar në vitin 1975thekson se ata nuk do të përdorin armë kimie dhe se nuk do të shtyjnë apo ndikojnë tek një vend tjetër për të bërë një gjë të tillë.
/Shekulli

Comments

Popular posts from this blog

Legjenda e Mujit dhe Halilit

Ese për Vitin e Ri