Prifti serb dhe Janullatos, janë aleanca e djallit

FAMULLTARI AT NIKOLLA MARKU


Kisha Ortodokse e Pavarur Kombëtare Shqiptare “Shën Maria” Elbasan


Të vërtetat historike nuk janë shovinizëm apo nacionalizëm, përkundër, janë përgjegjësi për të ardhmen dhe kujtesë e domosdoshme për brezat qe vijnë. Është detyra jonë që memorien ta ruajmë domosdoshmërish për ngjarjet historike ne dem te kombit shqiptar e për t’ua treguar brezave që vijnë. Ata duhet të mësojnë se 1913 ka qenë viti i kasaphanës mbi kombin dhe trojet shqiptare, kasaphanë e bërë nga fqinjët tanë ku njeri është i përkëdhelur i perëndimit e tjetri i Moskës. Pas një skenari të turpshëm nga Janullatos me eshtra të ushtrisë agresive greke në dëm të popullit shqiptar ne jug të Shqipërisë deri ne Prevezë, na shfaqet një pseudo prift serb ne Shkodër për të kërkuar varre ushtarësh serbe.
Ky prift i quajtur Amillohije Radovic, jashtë misionit të tij si prift, i dërguar nga patriarkana e Beogradit, kërkon të na kujtoje ushtare serbe te vrare ne Shqipërinë tonë, e cila me te vërtetë është bërë varreze për armiqtë e këtij populli(zoti te me fale për këtë që citova). Shqiptaret nuk kane varre ne dhe te huaj sepse, kurrë nuk kanë vrarë, grabitur, shfarosur popuj të tjerë.
Historia na mëson shume për të kaluarën tonë nder shekuj por, sidomos për vitet 1912-1913 kur atdheu yne u be kurban për fqinjët tanë që ne ato vite, treguan natyrën e tyre të vërtetë kundër kombit shqiptar. Serbet ne Kosove dhe Greket në Çamëri vranë popull shqiptar te pa mbrojtur dhe te pafajshëm, plaçkitën dhe shpërngulen, si barbare te uritur njerëz të mirë, ortodoksë, myslimane, katolike, bektashi, vetëm se ishin shqiptare ne shtëpitë dhe pronat e tyre.Çfarë kurdisin dy aleate të djallit me eshtra ushtarësh si greku, Janullatos, dhe prifti serb Radovic ne dem te kombit dhe truallit shqiptar?
Vetëkuptohet se të prekësh ndjenjat e një shoqërie apo kombi, është t’i sjellësh ndërmend ushtarët e vrare dhe qëllimin e tyre perse janë vrarë, me qellim qe te ngresh një mendim dhe qëllim të ri po si ai i vjetri ne shoqërinë e sotme. Janullatos dhe nazistet greke, thonë se kane heronjtë e Vorio-Epirit, Radovic thotë se serbet kane luftuar kundër osmaneve në veri te Shqipërisë, e cila shtrihet deri në Mitrovicë e Preshëve kur Shqipëria e kishte shpallur pavarësinë e saj me 28 Nëntor 1912 për të katër vilajetet pa asnjë ndarje. Ç’kërkonin këto hordhi grabitqare dhe kriminelesh ne atdheun Shqipëri 62 mije kilometra katrore? Kuptohet se çfarë ndodhi me 1913.
Kisha Ortodokse Kombëtare Shqiptare, per hire te se vertetes, krahasuar me kishën serbe dhe ate greke qëndron ne piedestal te lavdishem prane drites se Perëndisë dhe profetëve. Ne asnjë mënyre kisha nuk mund te behet vegel ne duar terroristesh, mafiozesh, politikaneve vdekje mbjellës, qëllimeve të urrejtjes apo racizmit injorant qe buron qe nga Kaini i Biblës. Si mund te thuash se Zoti te bekon ty, kur ti mendon për vdekjen dhe shfarosjen e tjetrit! Ne shqiptaret e dimë shume mire se, misioni fetar është ai i dashurisë, respektit, besnikërisë, bujarisë dhe mbi te gjitha i lutjeve dhe faljeve te mëkateve qe ben cdo njeri pa përjashtim ne këtë bote.
Si prift qe është, Radovic apo kisha serbe duhet te kryeje misionin e saje human, ne gjetjen e mbi 3000 shqiptareve te zhdukur nga ushtria serbe, ndërsa prifti Janullatos, t’i kërkojë shtetit grek respektimin e emigranteve shqiptare, si dhe kthimin e çameve ne pronat dhe shtëpitë e tyre ne Çamëri. Çdo shqiptar dhe politikan, duhet te mbaje qëndrim te qarte ndaj fqinjëve qe me gjithë genocidet dhe grabitjet ndaj popullit shqiptar dhe trojeve te tije, ne përsëri jemi per fqinjësi normale.
Ajo qe na shqetëson ne si kishe, ne lidhje me kombin shqiptar është se, si duhet te mbrohemi ndaj sulmeve greko-serbe, cili është mekanizmi apo institucioni përkatës qe duhet te ruaj atdheun tone? Ne mbështesim çdo shqiptar dhe institucion kudo qe ndodhet, te beje detyrën me normale dhe te respektoje ligjin. Shqipëria e ka me kushtetute qe nuk lejon organizime politike mbi baza raciste dhe fetare, atëherë perse lejohet hyrja ne Shqipëri e deputeteve te Agimit te arte(I ZI)? Perse lejohet prifti serb Radovic te flasë ne Shkodër me gjuhen e shovinizmit?
Le te mbrojmë se bashku te paktën parimet kushtetuese përsa i takon veprimeve anti shqiptare qe cenojnë territorin dhe identitetin shqiptar. Ne rast se nuk ndërhyjnë institucione te shtetit ne mbrojtje te vlerave tona, atehere e them me përgjegjësi se do ti mbroje populli me veprime fizike te drejtpërdrejta, sepse, kupa po mbushet, siç e ka mbushur me kohe Dule, Bollano, Radovic, Janullatos etj. Nje dite durimi i cameve do te soset dhe po ashtu dhe ai i shqiptareve ne Maqedoni, Presheve , Bujanovc etj. Nuk mund te jeshe nënshtetas i Shqipërisë dhe te kërkosh Vorio-Epir, ketu toleranca kthehet ne dobesi dhe pa aftësi per te vepruar. Disa here kisha serbe eshte bere frymëzuese e akteve te dhunshme ne Mitrovice. Thua se Europa flen për këto akte te drejtpërdrejta terroriste, ne dem te shqiptareve te Kosoves? Ne besojme se jo, por duhet informuar. Ne nuk e kuptojme heshtjen e gjate te partive tradicionale te djathta, qe e kane ne program bashkimin kombetar dhe nuk mbrojne programin e tyre.
Ne si kishe e kemi te qarte planin ortodoks-serbo-grek ne dem te kombit shqiptar dhe kishës ortodokse shqiptare. Jemi te përgatitur per ta përballuar me çdo mjet, sepse është e drejta jone te mbrojmë veten tone, kombin shqiptar dhe truallin e tije te bekuar ne çdo drejtim.
Gjate festimeve te 100-vjetorit, ndodhi nje mrekulli e madhe, kjo mrekulli ishte angazhimi politiko qytetar i gjithë shqiptareve me aktivitete te shkëlqyera, ne cdo drejtim, qe nga ekspozitat e flamurit e deri tek mbledhja e qeverise ne Vlore. Vetem Janullatos nuk organizoi asnje simpozium historik per ata ortodokse qe dhane jeten per pavarësi dhe liri. Cudi? Jo, tashme e kane te qarte te gjithë shqiptaret se, ky përfaqëson kishën e minoritareve te shitur tek asfalia greke dhe racistet e çmendur te Agimit te arte.
Kisha Ortodokse Kombëtare Shqiptare, denon cdo veprim te çdo prifti qe merret me politike shoviniste me qellim genocidi ndoj cdo kujt, qofte ndaj individit apo kombeve te ndryshme. Ne do te reagojmë mbi parime kristiane ndaj Radovicit dhe Janullatosit ne organizma ndërkombëtare përkatës, me qellim qe spekulimi i këtyre gjeneralëve te veshur me rrobe prifti te marre fund bashke me planet e tyre.

Comments

Popular posts from this blog

Legjenda e Mujit dhe Halilit

Ese për Vitin e Ri