Gjyqtarët shqiptarë të paprekshëm dhe të korruptuarNë një shkrim të publikuar në periodiken “Gazeta Ligjore e Britanisë së Madhe”, eksperti anglez Joshua Rozenberg flet për nevojën e ngutshme të ndryshimit që duhet ti bëhet sistemit të drejtësisë në Shqipëri. Rozenberg e ka titulluar shkrimin: “Gjyqtarët e paprekshëm të Shqipërisë”, dhe në përmbajtje të tij thekson se ndihma britanike në këtë drejtim është shumë e nevojshme. Por, sipas ekspertit Joshua Rozenberg, ndihma britanike ka rëndësi jo vetëm për Shqipërinë,por edhe për vendin e tij.
Në  shkrimin e ekspertit anglez, si askund tjetër deri më sot, theksohet se vendi ynë është ende shumë larg procesit për tu anëtarësuar në Bashkimin Europian, gjë për të cilën, sikurse ai publikon, ka diskutuar edhe me ambasadorin britanik në Shqipëri, Nicholas Cannon, i cili i ka pohuar se edhe vetë gjyqtarët shqiptarë e pranojnë se ka një problem kronik me korrupsionin.
Pasi eksperti Joshua Rozenberg sjell, gjithashtu rastin e një dëshmitari në vrasje, i cili përfundoi si i dënuar për shpifje, pasi dëshmoi kundër një bande dhe tani i duhet të paguajë mijëra dollarë, thekson se problemi më i madh në vend është Këshilli i Lartë i Drejtësisë, që përgjigjet për punësimet, trajnimet, promovimet dhe shkarkimet e gjyqtarëve.
“Një vëzhgues i nivelit të lartë tha se gjyqtarët e kontrollojnë këtë këshill dhe garantojnë që korrupsioni të jetë endemik”. Ai sugjeron se Britania “duhet të dërgojë një prokuror special dhe një ekip hetuesish për të çuar përpara drejtësisë gjyqtarët e korruptuar”.
Por në shkrimin me titull “Gjyqtarët e paprekshëm të Shqipërisë”, të publikuar në periodiken “Gazeta Ligjore e Britanisë së Madhe”, eksperti Rozenberg pohon se i’a transmetoi këtë propozim edhe kryeministrit të vendit Edi Rama, i cili, mëgjithse nuk u përgjigj direkt, e pranoi se korrupsioni është problem i madh, se gjyqësori sillet si një korporatë, që mbron interesat speciale dhe se, pavarësisht mazhorancës së madhe parlamentare, nuk mund të reformojë gjyqtarët pa ndihmën ndërkombëtare.
“Vija mes reformës që i jep më shumë hapësirë gjyqësorit për integritet dhe marrjes së pavarësisë nga gjyqësori është shumë e hollë. Për të mbrojtur këtë vijë, na duhet një koalicion i madh forcash, ku Bashkimi Europian dhe partnerët tanë ndërkombëtarë janë shumë të rëndësishëm”,-i ka thënë kryeministri Edi Rama.
KLD: Ministria e Drejtësisë të fillojë procedimin disiplinor ndaj gjyqtarëve
Këshilli i Lartë i Drejtësisë (KLD) ka reaguar dje lidhur me kërkesën e Ministrisë së Brendshme për verifikimin e vendimeve që kanë dhënë tre gjyqtarë të Gjykatës së Lartë. Zëdhënësi i këtij institucioni Elis Kuçi, shprehet se verifikimet për gjyqtarët mund të nisin dhe nga Ministria e Drejtësisë. Në letrën e tij, ministri Tahiri i kërkonte z.Nishani të nxiste Këshillin për të shqyrtuar vendimin për lirimin nga burgu të biznesmenit të kromit, Gjin Nika, pas një vendimi të Gjykatës së Apelit. Këshilli i Lartë i Drejtësisë është njohur me faktin se ministri i Brendshëm, ankesën e tij lidhur me procesin e vendimmarrjes nga Gjykata e Apelit Tiranë ia ka dërguar për dijeni edhe ministrit të Drejtësisë. Duke pasur në konsideratë faktin se Ministri i Drejtësisë është i vetmi organ i cili ka me ligj të drejtën ekskluzive të iniciojë procedimin disiplinor për gjyqtarët në Këshillin e Lartë të Drejtësisë, KLD është e gatshme të shqyrtojë me përparësi një kërkesë eventuale të ministrit për rastet e pretenduara nga ministri i Brendshëm".

Comments

Popular posts from this blog

AKADEMIK PROF. DR HAKIFBAJRAMI PH.D : GRUSHTSHTETI IDYTËNDAJKOSOVËS( PAS 23 MARSIT 1989) MË 25 MARS 2020

Legjenda e Mujit dhe Halilit