Ekspertët: Shërbimi sekret serb ka njerëz në institucionet e Kosovë

Mehmet Loci, ish punëtor i Shërbimit të Sigurimit të Shtetit deri në vitin 1990, gjatë një debati televiziv, ka deklaruar se në Parlamentin e parë të Kosovës, të vitit 1992, të njohur si Parlamenti i Republikës së Kosovës, kanë qenë katër bashkëpunëtorë të Shërbimit Sekret të Serbisë.
Rubikon
“Në parlamentin e parë të Republikës së Kosovës, të viteve ’90, kishte 4 bashkëpunëtorë të shërbimin sekret serb dhe për këtë Ibrahim Rugova nuk e kishte funksionalizuar kurrë atë parlament”, ka thënë Loci, në emisionin “Rubikon” të KTV-së.
Ndërkaq, Fadil Kajtazi, ka thënë se edhe në institucionet aktuale të Kosovës ka spiunë të Serbisë.
“Njerëz të jetës publike në Kosovë, që paraqiten si kujdestarë të patriotizimit, janë spiunë të Serbisë vazhdojnë të jenë edhe në qeveri… Janë shqiptarë. Unë njoh njerëz që vazhdojnë të kryejnë shërbime për shërbimin sekret serb BIA. Kanë tituj, janë profesorë, gazetarë të pavarur dhe të varur, profesorë që iu hiqet kapela. Agjenturat kanë ndikim të madh në Kosovë” ka thënë Kajtazi.

Kajtazi ka thënë se shërbimi sekret serb ka qenë i infiltruar edhe në Ushtrinë Clirimtare të Kosovës dhë se aty janë futur 140 spiunë.

Kajtazi ka thënë se katër persona që në Kosovë konsideërohen si dëshmorë dhe heronj kanë qenë pjesë e shërbimit sekret serb BIA dhe nofkat e tyre janë të skalitur në përmendoren kushtuar ish-punëtorëve të ndjerë të BIA-s. Ai ka treguar edhe nofkat e tyre, por nuk ka dashur të tregojë se cilët kanë qenë ata.

Gjatë debatit është folur edhe për vrasjen e vëllezërve Jusuf e Bardhosh Gërvalla e të Kadri Zekës si dhe të Enver Hadrit. Ekspertët kanë shprehur bindjen se këto vrasje janë kryer nga pjesëtarë të sigurimit serb, të cilët kanë qenë të ndihmuar nga informatorët shqiptarë.

Fadil Kajtazi ka shprehur bindjen se Jusuf Gërvalla është vrarë për shkak se ai ishte angazhuar për çlirimin e grupeve ilegale nga ndikimi i ideologjisë komuniste. Po ashtu, ka shprehur bindjen deklarata e Riza Salihut se ai do ta vriste Jusuf Gërvallën, e shprehur në mënyrë të pamenduar në një ndejë, mund të ketë shërbyer si alibi për vrasjen e vëllezërve Gërvalla dhe Kadri Zekës, pasi për shërbimin sekret serb ishte krijuar mundësia që të lansonte tezën për vrasjen e shqiptarëve ndërmjet veti.

Dy ish-punëtorët e Shërbimit Sekret Jugosllav, si edhe Fatmir Çollaku, ekspert i çështjeve të sigurisë, e vlerësuan të nevojshëm miratimin e ligjit për lustracionin në Kosovë. Por, ata u pajtuan se sigurimi i dosjeve të punëtorëve dhe informatorëve të shërbimeve secrete është pothuaj i pamundur.
Mehmet Loci ka përsëritur disa herë se ai është jetësisht i interesuar për ndriçimin e plotë të punës që ka bërë në shërbimin secret jugosllav dhe se është plotësisht i hapur për organet e drejtësisë.

Comments

Popular posts from this blog

Legjenda e Mujit dhe Halilit

Ese për Vitin e Ri