Nga agjencitë rregullatore risi për barna onkologjike dhe një antibiotik


AIFA, EMA dhe FDA gjatë ditëve të fundit kanë lajmëruar disa risi lidhur me fushën onkologjike, për trajtimin e leuçemisë linfocitike kronike (Zydelig), të melanomës në fazë të avancuar (panobinostat), të një antiemetiku (rolapitant) për të frenuar efektet anësore të kimioterapisë dhe të një antibiotiku ((ceftaroline fosamil) ku kërkohet përditësimi i spektrit të indikimeve.
Në fushën onkologjike, AIFA komunikon se hyrja e re në tregun italian farmaceutik të Zydelig (idelalisib) është indikuar për trajtimin e pacientëve të rritur të prekur nga linfoma folikulare, të cilët nuk kanë pasur përfitim nga të paktën dy trajtime të tjera të mëparshme.
EMA ka aprovuar administrimin e panobinosta në kombinim me dabrafenib dhe trametinib për trajtimin e melanomës në stad të avancuar. Terapia në këtë rast është për pacientët të cilëve u kanë rezultuar inefikase të paktën dy lloje të tjera trajtimi, duke përfshirë imuno-modulatorët dhe bortezomib-in.
Në Shtetet e Bashkuara, FDA ka miratuar Varubin (rolapitant), një antimetik i indikuar në parandalimin e të vjellave të shkaktuara nga kemioterapia. Në veçanti do t'ju administrohet pacientëve që e kanë këtë shqetësim në fazë të "vonuar", nga 24 në 120 orë pas fillimit të kimioterapisë. Principi aktiv është një antagonist i receptorit të neurokininës -1 (Nk -1) për substancën P dhe ndërhyn në zinxhirin biokimik që aktivizohet pas kimioterapisë. Siguria e këtij bari është vlerësuar në një studim që ka përfshirë rreth 2800 persona në trajtim me barna të njohura që kanë si efekte anësore të përzierat dhe të vjellat.
Po në SHBA është kërkuar përditësimi i indikimeve për ceftaroline fosamil në infeksionet bakteriale akute të lëkurës te të rriturit dhe në pneumonitë e komunitetit. Aprovimi i përditësimit ka ardhur pas një faze kërkimore ku 20 pacientë të vëzhguar shfaqnin një bakteraemi të shkaktuar nga stafilokokus aureus. Në 9 prej këtyre rasteve patogjene ishte rezistente meticillina. 65% e pacientëve ka regjistruar një përgjigje pozitive në ditën e tretë të trajtimit dhe 90% të tyre janë konsideruar të shëruar në fund të tij.

Comments

Popular posts from this blog

AKADEMIK PROF. DR HAKIFBAJRAMI PH.D : GRUSHTSHTETI IDYTËNDAJKOSOVËS( PAS 23 MARSIT 1989) MË 25 MARS 2020

Legjenda e Mujit dhe Halilit