2017-01-23

Ç 'farë thotë Akademik Nexhat Daci ?


Akademik Prof.dr. Nexhat Daci, ish-kryetar i Kuvendit te Kosovës, thotë se ky lidership politik shqiptar nuk mund ta jetësojë ëndrrën e shqiptarëve për bashkim.

Daci, duke komentuar idenë e  Akademik Prof.Dr.Rexhep Qosjes, për shkëmbim të territoreve ka thënë se ky është një realitet i së kaluarës, “por kësaj radhe duhet parë më shumë relacionet mes Washingtonit e Moskës ngase Pekini veç ka depërtuar në Ballkan”.

Sa i përket idesë së shkëmbimit të territoreve ai ka thëne se nuk e din në detaje idenë e  Akademik Prof.Dr. Ibrahim Rugovës, por thotë se ai ka pasur një vullnet të tillë më herët, që t’i japë tri komunat e veriut për Luginën e Preshevës.

Sipas tij, opinioni shqiptar nuk është i përgatitur për një shkëmbim të tillë.

Daci këto komente i ka bërë në emisionin “Rrokum Roll” në Televizionin Rrokum.*****

ŠOKIRAN Dačić: Albanci mi smestili lažni intervju

"Priština i Beograd lako mogu da se dogovore oko razmene teritorija”, objavila je albanska novinska agencija citirajući Ivicu Dačića. S druge strane, Dačić tvrdi da je izjava izmišljotina.
Foto: Zoran Žestić / RAS SrbijaNikada nisam dao izjavu toj agenciji: Ivica Dačić
Agencija na albanskom Preševo jone objavila je intervju za koji navodi da je sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova. U intervjuu Dačić, međutim, iznosi tvrdnje potpuno suprotne državnom stavu i briselskom sporazumu. Prema ovoj agenciji, Dačić je doslovce rekao da je Srbija saglasna da se razmene teritorije sa Prištinom i to da Preševo i Medveđa pripadnu Kosovu, a severni deo pokrajine Srbiji.
Ideja o razmeni teritorija niti je nova, niti ju je izbegavao deo srpskih političara. Naprotiv, zamena teritorija, poput buvlje pijace, izvlačena je i lansirana kao rešenje kad god bi kosovski problem upao u dublju krizu. Međutim, povlačenje sada ovakve teme i još iz vrha vlasti doslovce je prst u oko i SAD, i EU, i pregovaračima u Briselu. Takođe, ovakvo zalaganje značilo bi i da Srbija nije iskrena u briselskom dijalogu.
- Nikada nisam dao intervju niti izjavu toj agenciji. Šokiran sam - kaže za "Blic" Dačić.
Na pitanje da li je zloupotrebljen, Dačić odgovara da jeste i navodi mogući razlog objavljivanja "nepostojećeg intervjua”.
- Verovatno je cilj da se pred nastavak dijaloga ponovo izazove nestabilnost i okrivi vlast u Beogradu. Inače, o potrebi trajnog rešenja za Kosovo ja govorim godinama i otuda ne znam zašto im treba da izmišljaju intervjue - poručuje Dačić.
On dodaje da su srpski pregovarači privrženi dijalogu i sporovođenju briselskog sporazuma.

No comments:

Post a Comment