NGA FLORI BRUQI : FUNDI I GËNJESHTRAVE SERBE PËR KOSOVËN...Para pak çastesh raportoi që Sekretari Amerikan i Mbrojtjes, gjenrali ushtarak amerikan James N. Mattis në një raport me shkrim që i ka dorëzuar Senatit, ndër të tjera ka folur edhe për Kosovën. ku flet për Kosovën, ku ndër të tjera jep dy lajme të mira, thotë se FSK duhet të shndërrohet në Ushtri, derisa thotë se Serbia do ta njoh Kosovën para anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Image result for flamuri amerikan dhe aikosovar

Ndryshe, pas ardhjes së presidentit të ri Amerikan, Donald Trump kishte parashikime se Kosova do ta humb mbështetjen e shtetit më të fuqishëm në botë, por ky raport i të parit të Pentagonit, sikur ka demantuar këta zëra.

Mattis në këtë raport thekson se NATO do të qëndroj në Kosovë, për aq sa do të ketë nevojë. Ku në raportin e tij, me shkrim Mattis tregon se kur Serbia do ta njeh shtetin e Kosovës dhe se si SHBA do ta mbrojnë shtetin kosovar.

Historia e ka vërtetuar se sa herë që shqiptarët kanë arritur të bashkohen mes veti e kanë shtyrë fuqishëm procesin kombëtar përpara.

Involvimi amerikan në rajon ka bërë që të arrihen shumë marrëveshje që në fund kanë sjellë paqen apo kanë ndalë konfliktet etnike. Prej këtu kemi përpjekje të vazhdueshme të përfaqësuesve amerikanë dhe evropianë në rajon si Catherine Ashton   ,Shtefan  Fyle   ,Filip Riker për t’i bindur qeveritë se duhet ecur drejtë demokracisë dhe respektuar marrëveshjet apo armëpushimet e arritura.

Prandaj mund të thuhet se edhe gjatë administratës së Barak Obamës, vërehej njëfarë angazhimi diplomatik amerikan në Evropë nën drejtimin e sekretarit John  Kerry  ,përkundër asaj se SHBA- të më tepër aktualisht ishin fokusuar në Azi-Pacifik.


Ballkani nuk del jashtë interesit të politikës amerikane, përderisa forcat nacionaliste vazhdojnë të qëndrojnë në pushtet dhe të paraqesin rrezik për paqen dhe stabilitetin e rajonit. Bosnja,Kosova dhe Maqedonia janë zona të vlimeve etnike dhe me anë të kësaj apo këtyre marrëveshjeve, amerikanët mundohen t’i zvogëlojnë konfliktet e izoluara. Ndërsa Serbia dhe Shqipëria nëpërmes politikave të balancuara mund t’i japin rajonit një drejtim tjetër drejtë përparimit demokratik.

Por,deri më tani Serbia dhe politikat e qeverive serbe kanë qenë destabilizuese për Ballkanin, dhe ky shtet tani është përpjekur të dëshmojë se mund të bëhet palë në ndonjë marrëveshje dhe ta zbatojë atë.
Shefi i Pentagonit James N. Mattis
FSK të bëhet ushtri dhe të ofrojë siguri të brendshme në Kosovë

Sekretari Amerikan i Mbrojtjes, James N. Mattis ka theksuar se NATO do të qëndroj në Kosovë për aq sa ka nevojë. Ai këto komente i ka bërë në një intervistë dhënë për mediat.

Në këtë intervistë, sekretari i mbrotjes thekson se FSK duhet të shndërrohet në ushtri.

Ai e ka mbështetur dialogun Prishtië- Beograd derisa ka theksuar shtuar, se njohja e sovranitetit të Kosovës nga Serbia do të adresohet para anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Në vazhdim i gjeni pyetjet e sekretarit të mbrojtjës ku flet për Kosovën:

Përafërsisht 650 trupa amerikane kanë mbetur në Ballkan si pjesë e KFOR-it, i cili së pari u vendos në vitin 1999, dhe sot përbëhet nga një personel prej 4.600 pjesëtarve nga 30 shtete. Çfarë përpjekjesh të mëdha mendoni se kërkohen në mënyrë që të reduktohet edhe më shumë apo të eliminohet prezenca e SHBA-së dhe NATO-s në Kosovë?

James N. Mattis: Kosova është një shembull se çfarë ndodh kur komunteti ndërkombëtar, i udhëhequr nga Amerika, angazhohet për të mbrojtur interesat dhe vlerat e saj.

Në përgjithësi, do të rekomandoja reduktimet konform me situatën e sigurisë në terren, por mënyra si e kuptoj, është se aktualisht, KFOR-i është vendimtar në sigurimin e stabilitetit në rajon.

Image result for flamuri amerikan dhe aikosovarRelated image

Për më tepër, para se të jetë i arsyeshëm reduktimi i prezencës së trupave ushtarake amerikane, Forca e Sigurisë së Kosovës duhet të pranojë urdhrin për të administruar siguri të brendshme dhe mbrojtje territoriale, një zhvendosje e cila do të kërkonte ndryshime kushtetutore me mbështetje parlamentare.

Sipas mendimit tuaj, a mund të luajë Bashkimi Europian një rol më të rëndësishëm në Kosovë?

James N. Mattis: Po. Përpjekjet e BE-së janë esenciale në zhvillimin ekonomik dhe politik në Kosovë si dhe për stabilitetin e saj, dhe përfshirja më e madhe e saj duhet të inkurajohet.

Ajo tashmë luan një rol të rëndësishëm në Kosovë duke udhëhequr normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës përmes dialogut Beograd-Prishtinë. Dialogu lejon të dy shtetet të ecin para me plane për anëtarësim në BE, me mirëkuptimin se njohja e sovranitetit të Kosovës nga Serbia do të adresohet para anëtarësimit.

Gjithashtu, Bashkimi Europian ndihmon duke kontribuar në stabilitetin e Kosovës përmes Misionit Evropian për Sundimin e Ligjit.

Image


Politika mbështetëse e Shteteve të Bashkuara të Amerikës karshi Kosovës nuk do të ndryshojë as me administratën e re të Donald Trumpit,shefit të Pentagonit James N.Mattis dhe të Sekretarit të shtetit amerikan Mike Pence-sMike Pence

Kjo mund të kuptohet edhe në një dokument 56 faqesh si pjesë e Reformës së Mbrojtjes ku Sekretari (Ministri) i Mbrojtjes, James Mattis, shkruan se Kosova duhet të formojë ushtrinë e saj dhe se Serbia besohet ta njohë Kosovën para se të dyja bashkë të futen në Bashkimin Europian.

“Kosova është një shembull që tregon se çfarë ndodh kur komuniteti ndërkombëtar, i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përkushtohet në mbrojtjen e vlerave dhe interesave të veta.

Në përgjithësi, atje do të rekomandoja reduktime (të trupave) konform situatës së sigurisë në terren, por për momentin, Forca e ka të vështirë të sigurojë stabilitetin në regjion.


James Mattis

Për më tepër, para se te reduktohet prezenca ushtarake e SHBA-ve në Kosovë, Forca e Sigurisë së Kosovës duhet të marrë mandat për sigurimin dhe mbrojtjen territoriale, një ndryshim që do të kërkojë edhe ndryshime kushtetuese me mbështetjen e Parlamentit”, shkruan Mattis i pyetur se si duhet të veprojë tutje SHBA me prezencën e saj ushtarake në Kosovë.

Ai vazhdon duke lavdëruar përpjekjet e Bashkimit Europian në raport me Kosovën dhe Serbinë, ndërsa pohon se Serbia pritet ta njohë Kosovën para anëtarësimit në BE.

“Përpjekjet e Bashkimit Europian janë esenciale për zhvillimin ekonomik dhe politik të Kosovës, dhe përfshirja e mëtejme duhet të inkurajohet.

BE veçmë po luan një rol shumë të rëndësishëm në Kosovë me përpjekjen për normalizimin e raporteve në mes të Kosovës dhe Serbisë përmes dialogut.


 Dialogu mundëson dy vendet të lëvizin përpara me planet e tyre për anëtarësim në BE, në kuptueshmërinë se njohja e sovraniteti të Kosovës nga Serbia do të adresohet para anëtarësimit”.


Comments

Popular posts from this blog

AKADEMIK PROF. DR HAKIFBAJRAMI PH.D : GRUSHTSHTETI IDYTËNDAJKOSOVËS( PAS 23 MARSIT 1989) MË 25 MARS 2020

Legjenda e Mujit dhe Halilit