2017-02-24

Vrasesit e Enver Hadrit denohen me burg te perjetshem
Familja e Enver Hadrit të ndjerë, të vrarë në Bruksel, ka njoftuar (Teuta Hadri Bruxelles, 23
 nentor 2016) se vrasësit e Enveri sot janë shpallur fajtorë.

Familja për këtë ka falënderuar avokatin e saj Choirstof Marchand dhe gjykatës vendorë.

Sot, më 22 nëntor, gjykata Penale e Brukselit ka nxjerrë fajtorë Veselin Vukotiqin, Andrija Drashkoviqin, dhe Bozhidar Spasiqin, të kenë vrarë me paramendim Enver Hadrin, luftëtarin dhe aktivistin për të drejtat e njeriut.

Dy pjesëmarrës të tjerë të vrasjes së Hadrit , Andrija Llakoniq dhe Darko Ashanin janë vrarë në Serbi.

Vrasësit e Enver Hadrit, pjesëtarë të nëntokës serbe bë Bruksel por edhe zyrtarë të lartë të Sigurimit Shtetëror të ish – Jugosllavisë, UDB, që kontrollohen nga Serbia.

Shpallja e aktgjykimit pritet të bëhet gjatë ditëve në vijim,

Familja Hadri ka kërkuar dënim me burgim të përjetshëm.

Enver Hadri u vra më 22 shkurt 1990.

"Bota sot" ka siguruar deklaratën komplete të familjes Hadri:

Gjykata Penale e Brukselit shpalli fajtor organizatorin dhe vrasësit e Enver Hadrit

Njoftim

Ne, familja e Enver Hadrid, në cilësinë e palës civile në këtë dosje penale, kemi nderin dhe kënaqësinë të informojmë opinionin shqiptar se pas përpjekjes shumëvjeçare dhe me ndihmën e pakursyer të avokatëve tanë, sidomos të Zotit Christop Marehand, arritëm që vrasësit e burrit dhe babait tonë, Enver Hadri, të nxirren para drejtësisë dhe të shpallen fajtorë.

Kjo ishte një betejë e gjatë përballë diversioneve të panumërta të organeve të shtetit jugosllavë e serb, përballë vonesave, neglizhencës, por edhe lëshimeve të çuditshme të disa hallave të sistemit gjyqësor.

Në këtë kuptim prej datës 7 nëntor e deri më sot 22 nëntor 2016 Gjykata Penale e Bruksellit, në përbërje të tre gjyqtarëve profesionistë dhe të jurisë prej 12 qytetarëve të zgjedhur me short mbajti 12 seanca gjyqësore ku u shqyrtua aktakuza e Prokurorit të Mbretit e cila ngarkon Veselin Vesko Vukitiqin, Andrija Drashkoviqin (kriminelë të njohur nga nëntoka serbe) dhe Bozhidar Spasiqin (shef për operacione speciale i UDB-së jugosllave) për vrasjen me paramendim të Enver Hadrit, kryetar i Komitetit për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut në Kosovë.

Dy pjesëmarrës të tjerë në këtë vrasje: Andrija Llakoniq dhe Darko Ashanin, u vranë në Serbi në rrethana që bëjnë të dyshohet se motivi ishte të mos zbardhet vrasja e Enver Hadrit.

Gjatë këtij gjykimi i dhanë dëshmitë e tyre ekspertë të kriminalistikës, ekspertë të historisë së Ballkanit, hetues policorë, ekspertë të atentateve politike por edhe dëshmitarë të ndryshëm, përfshirë këtu edhe dëshmitarë okularë. Pati edhe dëshmitar për të konfirmuar dëshmitë e tyre që kishin dhënë me parë në Tribunalin e Hagës.

U lexuan procesverbale të ndryshme dhe dokumente gjyqësore e hetimore të të gjitha shkallëve në një procedurë që zgjati më shumë se një çerek shekulli.

Ju përkujtojmë se Enver Hadri u vra më 25 gusht 1990. Policia pati gjetur atëherë në xhepin e Enverit listën prej 32 shqiptarëve që ishin vrarë rishtas nga policia serbe në manifestimet paqësore në përpjekje për të mbrojtur autonominë e Kosovës.

Asaj kësaj radhe në bankën e të akuzuarve nuk u ulën vrasësit e Enver Hadrit, sepse ata i mbrojti dhe po i mbron me të gjitha mjetet e mundshme shteti serb, por kjo nuk ndryshon asgjë, sepse realisht, në vendin e tyre, ishte i ulur dhe gjykohej e u dënua bashkë me vrasësit edhe vetë Serbia.

Në fjalën e saj të fundit Prokurorja e Mbretit përmendi:

Se ky gjykim i bëri një nderim Enver Hadrit, por edhe përpjekjeve të drejtësisë për të nxjerr të vërtetën në shesh;

Se ky krim është shqyrtuar në imtësi dhe në të gjitha aspektet e mundshme;

Se vrasja e Enver Hadrit, ishte një krim i rëndë, i kryer me gjakftohtësi e paramendim, me armë e municion të përzgjedhur paraprakisht;

Se vrasja e Enverit ishte një gjurmë gjaku me shumë në drurin gjenealogjik të familjes Hadri [Babai i Enverit është pushkatuar nga serbët në vitin 1944].

Se indiferenca vret, dhe se mosndëshkimi gjyqësor i krimit e vret viktimën për të dytën herë.

Siç dihet Gjykata e Madhe Penale merr vendime ndaras për dy çështje thelbësore:

Për përcaktimin e fajësisë për çka vendos Juria dhe
Për masën e dënimit, në rast të akuzuarit shpallen fajtorë, për çka vendos Trupi gjykues i përbërë nga gjyqtarë profesionistë.

Tani, siç po shihet, Juria i shpalli fajtorë organizatorin dhe vrasësit e Enver Hadrid, ndërkaq në ditët në vijim Gjykata do t’ua shqiptojë dënimin me burg.

Paraprakisht avokatët tanë dhe Prokuroria kanë kërkuar dënimin me burg të përjetshëm për të tre të akuzuarit.

Ne konsiderojmë se kjo është një fitore e madhe, sepse dëshmon që drejtësia vonon, por nuk harron.

Ne jemi të sigurt se në negociatat për t’u bërë pjesë e Bashkimit Evropian, Serbia do të detyrohet t’ua dorëzojë argatët e saj vrasës organeve belge të drejtësisë për ta vuajtur dënimin e merituar.

Në fund, duam të falënderojmë të gjithë ata që na kanë ndihmuar e mbështetur në këtë betejë të gjatë e të vështirë, pikësëpari zotin Cristoph Marchand dhe ekipin e tij, mediet belge sidomos dhe të gjithë ata pjesëtarë të sistemit gjyqësor belg, që duke e kryer punën e tyre ndershmërisht, kontribuuan që vrasësit e Enver Hadrit të demaskohen dhe dënohen.


*****


Vrasesit e Enver Hadrit denohen me burg te perjetshem

Dje me, 22 nentor 2016, Kryetarja e Trupit Gjykues ia kishte shtruar Jurise se perbere prej 12 qytetaresh te perzgjedhur me short, 3 pyetje dhe 3 nenpyetje :
1. Pyetja e pare kryesore : … I akuzuari Veselin Vukotiq a eshte fajtor per vrasjen e Enver Hadrit, i lindur me 2 prill 1941 ?
2. A e ka kryer i akuzuari këtë vrasje me paramendim ?
3. I akuzuari Bozhidar Spasiq a eshte fajtor per vrasjen Enver Hadrit, i lindur me 2 prill 1941 ?
4. A e ka kryer i akuzuari këtë vrasje me paramendim ?
5. I akuzuari Andrija Drashkoviq a eshte fajtor per vrasjen me paramendim te Enver Hadrit, i lindur me 2 prill 1941 ?
6. A e ka kryer i akuzuari këtë vrasje me paramendim ?
Pas nje shqyrtimi prej me shume se dhjete oresh Juria ne te gjitha pyetje e Kryetares kishte nje pergjigje te vetme : PO !
Ne kete menyre Gjykata e Madhe Penale e Brukselit, i shpalli fajtor per vrasjen e Enver Hadrit, Bozhidar Spasiq-in, ish-shef i UDB-se per operacione speciale dhe vrasesit Veselin Vukotiq dhe Andrija Drashkoviq.
Nderkaq sot, me 23 nentor 2016, ani se Prokurorja e Mbretit kerkoi per fajtoret nga 30 vjet burg per çdonjerin, megjithate Juria, e perbere nga perfaqesuesit e drejtperdrejte te popullit ne sistemin e drejtesise, vendosen ndryshe : ata vendosen qe kriminelet serbe te denohen me burg te perjetshem.
Kjo eshte nje fitore e madhe e drejtesise mbi krimin politik.
Me kete vendim Gjykata Penale e Brukselit, kryeqytetit te Evropes, krahas organizatorit dhe vrasesve te Enver Hadrit, praktikisht e denoj edhe shtetin serb. Sepse organet serbe qe nje çerek shekulli, nuk lane gur pa levizur, qe vrasja e Enver Hadrit te mos zbardhet dhe dorasit te mos ndeshkohen.
Shpresojme se edhe vrasjet e ngjashme politike te kryera kunder shqiptareve apo kujtdo qofte tjeter do te zbardhen deri ne imtesi dhe organizatoret dhe vrasesit te marrin denimin e merituar.
Per familjen Hadri
Teuta Hadri
Bruxelles, 23 nentor 2016, 18h45*******Yugoslav Spy Chief Convicted of Kosovo Dissident’s Murder

A former Yugoslav secret police official and two Serbian hitmen were convicted of the assassination of Kosovo Albanian dissident Enver Hadri in Brussels in 1990.Fotografia e Donika Gërvalla-Schwarz
A court in Brussels on Tuesday convicted Bozidar Spasic, the former head of special operations of the Yugoslav secret police, UDBA, and Serbian criminal gang members Andrija Draskovic and Veselin Vukotic, of the assassination of Kosovo rights activist Enver Hadri in the Belgian capital on February 25, 1990.

The investigation found that it was a political killing sponsored by UDBA, using the two gang members as the hitmen, Belgian media reported.

The three men were tried in absentia and their sentences will be announced later.

Two other suspects who allegedly participated in Hadri’s assassination, Andrija Lakonic and Darko Asanin, were murdered in Serbia in the 1990s.

Spasic, who was convicted of organising the killing of Hadri, is one of the most famous Yugoslav secret police operatives, working for the secret service from 1979 until 1993, when he suffered a heart attack.

After he recovered, he opened a private security agency called SIA in Serbia which worked on surveillance and interception until 2007, when it was shut down.

He was also arrested in 1999 by Serbian police after speaking about political murders during the ruling of former Yugoslav President Slobodan Milosevic. However, the case against him was dropped after several months and he has been compensated for torture.

Spasic also wrote two books about his work as a spy and has openly spoken about his activities against what he called Albanian terrorism. He is retired and lives in Serbia.

Convicted hitman Draskovic is known to Serbian and other European authorities for his involvement in various killings and criminal activities in Serbia and abroad.

In 2010, he was sentenced by a Belgrade court to 10 years in prison for killing another criminal in a restaurant in Belgrade. He was given early release from prison in 2013.

He was also indicted in Italy for cigarette smuggling, but the case was dropped.

In June 2015, he was arrested by Croatian police while on vacation, but was allowed to stay in a hotel in the coastal town of Split after putting up bail of 100,000 euros.

He then escaped to Serbia, dodging extradition to Belgium to face charges over the murder of Hadri, and is now officially listed as on the run.

The other convicted hitman, Vukotic, was arrested in 2006 at Madrid airport after he had been on the run for 16 years.

CNN reported at the time that he was also wanted as a potential witness to testify at the trial of Slobodan Milosevic at the UN war crimes court in The Hague because was suspected that he once had documents linking Milosevic to various assassinations.

He was also fleeing a conviction for shooting a man dead in a nightclub in Montenegro, for which he eventually served eight months in jail in Serbia before being released on humanitarian grounds after suffering a stroke and undergoing heart surgery, officials said.

However a report by BIRN in 2011 revealed that he was freed because he agreed to become an informant and provide information about Montenegrin gangsters.

The victim, Enver Hadri, was an ethnic Albanian nationalist and rights activist from Kosovo who had fled to Belgium in 1972.

He was initially active in the National Resistance of Kosovo Albanians and later founded the Committee for Human Rights Defence in Kosovo.

After the convictions, Hadri’s family accused the Serbian authorities of shielding the guilty men.

“The assassins were not sitting in the dock this time because the Serbian state has been protecting them by any means possible,” said a statement issued by his daughter, Teuta Hadri.

Hadri was shot days before he was scheduled to present a report detailing the deaths of dozens of ethnic Albanians at the hands of the Yugoslav police to the United Nations Human Rights Council in New York.

Other prominent Kosovo Albanian activists suspected to have been killed by UDBA include dissident journalist and singer Jusuf Gervalla, his brother Bardhosh Gervalla and political emigre Kadri Zeka, who were all shot dead in Stuttgart, Germany in 1982.

Flori Bruqi 

No comments:

Post a Comment