2017-03-17

Cikël poetik nga Përparim Hysi

Një cikël me poezi

Perparim_Hysi
Nga Përparim Hysi

Unë e ti

Unë i djathtë dhe ti i majtë
(Sikur të na kenë zënë djajët?!)
Njëri- tjetrin shohim vëngër
(Unë? Shenjti! Ti? Veç shëmër!)

Të mira? Dihet: bëj veç unë
Ti se ç'bën? Janë veç për lumë!
Shkurt: fajin kundërshtari
( A s'e shihni? Kundërshtari- vet djalli!!!)

Nuk ka pak, mbi çerek shekull
Gjysëm gjallë e gjysëm vdekur
E ku ishe? Asgjëkundi.
Shqipëri, të mori lumi!

Pa shiko, liderët ngjirren
Rrahin gjoksin edhe çirren
Gjasme për ne po "robëtohen"
Po për vete, pasurohen.

Kanë vila e shtëpi
(Që të gjitha; me"kredi")
Veç kreditë i kanë të"buta"
Edhe majmen si mamutha.

Të gjithë:"derra të kënaqur"
Ne, po dihet:"Sokratë të vuajtur"
Unë zë bëhem pak MIGJEN:
-Deri kur kështu, ma...,- po them.

Se s'duron më ky popull
Mjaft i erdhi mendja rrotull
Mblidhni mendjen, o "liderë"
Ndryshe, do shkoni në FERR!

15 mars 2017

Statue quo

As jam tretur dhe as jam ligur,
Por jam trashur e dhjamosur
Veç nga koka unë jam thinjur
Dhe nga mendja jam djallour.

Asnjë natë nuk fle rehat
Gjumin unë e bëj me copa
Se më shfaqet një "xhelat"
Me hanxhar më rri tek koka.

Ç'shkruaj, është një realitet
Dhe asgjë nuk po shpik
Situata për ibret
Sa mbi kokë t'më bjerë një pikë.

Televizorin s'e hap dot
Se më bën çdo gjë me stres
S' ka qetësi fare në botë
As këtu ku unë kam pjesë.

Dalin në të ca sharlatanë
Që më hiqen si "paqësorë"
Ca "menderë politikanë"
Të korruptuar dhe që kanë "dorë"

Dorë, domethënë hajdutë
Që më hiqenë krej imunë
Kush s'i njeh këta kopukë
Turp nuk kanë (meritojnë drunë)

Birbollani më rreh gjoksin
Kundërshtari është hajdut
Si boksier i tregon boksin
Vet: Made in kryehajdut!

Mua? S'do mend që më dhëmb koka
Pa zë thinjem,edhe thinjem
Ku është ligji për këta horra
Veç atëherë unë do nginjem.

10 mars 2017

Pse nuk botoj?
(Përgjigje për një dashamir)

Një mik më shkruan:- Pse nuk botoj?
(Nuk ke guxim apo ke ndrojë?!)
Që nuk botoj, nuk më mungon guximi
Por kacidhe në xhep nuk ka Përparimi.

E vërtetë është: kam kohë që kam heshtur
Se donator der tani kund nuk kam gjetur
Por sado që si pensionist jam xhepshpuar
Gjatë gjithë kohës, vazhdimisht kam shkruar.

Kam shkruar poezi dhe, rrallë, tregime
Ndonjë rencencë apo dhe ndonjë përshtypje
"Makazina" ime krijuese, pothuaj, është plot,
Por ja që nuk mundem që t'i botoj dot.

5 mars 2017

Pleqëria

Mu si qen që të ha pa lehur
Ja, e tillë:është pleqëria!
Ca kusure (nga janë gjendur?)
Të çudit; befasia.

Si? Kaq shpejt? Po s'është e mundur
Dje qeshë mirë e pa siklet
Sot? Krejt tjetër: nuk sos së "kruhur"
Dolën puçrra : për ibret!

O doktor? Po ç'kam kështu?
Pse më ha e pse më "kruhet"?
Tek doktori tutje-thu
( se më"ha" atje ku "s'thuhet")

Ja, kështu, është pleqëria
Nga pleqtë nuk mbarojnë ankesat
Pleqëria si fëmija
Vet jam plak, ndaj besojuni "rreshtave"

Tiranë, 17 mars 2017

No comments:

Post a Comment