2017-03-09

"NJERIU ELEKTROMAGNETIK" NË MJEDISIN ELEKTROMAGNETIK


Së pari, Akademikut të shquar, Profesor, doktor BARDHYL GOLEMIT i kërkoj ndjesë për vonesën e shkrimit tim modest. Nodhi për shkaqe fare subjektive: kur u kujtova që ta blija librin e tij me vlerë (shitej në hollin e Akademisë së Shkencave), mbeta me duarët thatë: librat ishih shitur që të tëra se ofertat qenë të papërballueshme në raport me sasinë që u vu në shtije. Sidoqoftë, më mirë është vonë se sa kurrë.

Promovimi u bë në një nga sallat e Akademisë së Shkencave "Aleks Buda" në datën 14 nëntor ora 11.00. Pjesëmarrja qe jo vetëm e madhe, por dhe mikste. Kur them "mikste", kam parasysh se në auditorin të mbushur plot (kish që promovimin e ndoqën në këmbë), pjesëmarrja qe heterogjene. Se ç'peshë kish ky promovim, tregonte veç tjerash, se nderonte me pjesëmarrjen e tij edhe Kryetari i AKademisë së Shkencave, Profesor, doktor Muzafer Korkuti dhe persona të tjerë të nderuar në fushën e elektro-magnetikës dhe të shkencave të natyrës, "simotra" që konvergojnë me njëra-tjetrën. Nga ana tjetër, në këtë sallë të madhe, të mbushur plot, dy radhë i zinim ne, shokët e miqtë e Akademikut të shquar Bardhyl Golemi, që kemi punuar në fusha të ndryshme dhe, si të ftuar nominalë, bujtëm atje, për ta dëgjuar atë në atë ligjërim me aq vlerë. Stafi i të nominuarëve është i tillë që nuk më lejon që të mos i përmend me emra. I përmend se secili prej tyre, pa dashur se mos ekzagjeroj, e kanë ballin të bardhë dhe, tani, kur kanë vjete që kanë dalë në pension. Të tillë janë Inxhinieri navigator, koloneli në lirim, Fatosh Voshtina; nënkoloneli në aviacion dhe ish-pedagog në shkollën e aviacionit, Agim Nanaj; ekonomistët me emër, si: Harilla Papajorgji, Niko GJyzari, Luan Çipi, Minella Mosko, Laver Muçohasani; inxhinierët: Viktor Hoxha, Sabavet Ymeri, Gudar Toto, Taulla Bino, Axhem Gjoni, Vangjel Ndrio, gazetari e shkrimtari veteran Duro Mustafai, shkrimtari dhe poeti Reshat Kripa dhe të më falë ndokush që mund ta kem harruar.

* * *
E ndjej për detyrë që ta bëj sadopak të njohur për atë pjesë lexuesish që nuk e njohin Profesorin e nderuar, Bardhyl Golemi. Është gjirokastrit që ka lindur në Vlorë para tetëdhjetë e dy vjetësh. Shkollën e mesme e ka mbaruar me medalje ari. Në fakultet për degën e elektronikës ka qenë aq student honor, sa, pambaruar vitin e fundit, është kooptuar edhe si pedagog në atë faklutet. Vjete të tëra ka qenë pedagog në UT dhe, sos të tjerave, për gati 10-vjet ka mbajtur leksione dhe në Universitetin e Prishtinës. Për 10 vjet me radhë ka qenë zëvendës ministër i Arsimit e Kulturës dhe kudo ka punuar me aq dinjitet e skrupuluzitet, sa në të gjitha detyrat i takon dafina e lavdisë. Veç titujve shkencorë që i ka fituar saj dijeve skrupuloze, ai është dhe "Qytetar nderi" i Vlorës. Ky është vetëm një vështrim skiç imi.

* * *
Profesori referoi për "probleme të veçanta të bioelektromagnetizimit". Merita e madhe e lektorit qe se duke parë këtë mjedis kaq mikst, nuk referoi me gjuhën e "rëndë" të fushës, ku, siç dihet, operohet me derivate e integrale. Po ai, në më lejohet të përdor një eufemizëm po nga fusha "simotra", e uli butë "anijen e dijeve në sipërfaqen e hënës". Merita e madhe e këtij Lektori qe: se të panjohurën,e bëri të njohur; abstrakten, konkrete; të vështirën, të thjeshtë e të lehtë. Lakoi dije jo si "konsumim erudicioni", por dije që të vihet në praktikën e përditshme. Nuk bëri astrologji, por shkencë ku vuri pikat mbi i.
Libri "Njeriu "Elektromagnetik" në mjedisin elktoromagnetik" është i ndarë në dy pjesë. Për ta bërë më të "përtypshëm" për lexuesin, Profesori jo vetëm lë vend për rekomandime të veçanta, por tërheq vëmendjen e lexuesit që për ta bërë edhe më të lehtë materialin shkencor, të "zbusin" sadopak dijet abstrakte duke lexuar dy librat të botuar më parë nga autori me titull "Fusha elektromagnetike dhe shëndeti" botuar qyysh në vitin 2004 dhe librin që autori së bashku me R. Mihon kanë botuar në vitin 2006, me titull "Vala, celulari dhe shëndeti".

Se ç'vlera pati promovimi i këtij libri, e treguan me fjalët e tyre pedagogët e kësaj fushe në UT; dy nga pedagoget që morën fjalën folën me superlativa për vlerat shkencore dhe, veç tjerash, për ndihmesën e madhe qoftë dhe me disa leksione të Profesor Bardhylit; po me këtë gjuhë folën dhe kolegë dhe pedagoë nga fusha e mathematikës, të elektronikës, të kimisë e biologjisë që gjenin tek ky libër një "materie" bruto në fusha të veçanta. Veç tjerash, vlera të çmueshme bëhet për çdo njeri kur aq shumë janë të ekspozuar në fusha elektromagnetike (sa njeriu mund të quhet elektromagnetik) dhe, ca më shumë, në përdorimin vend e pa vend të celularëve që shpie në pasoja serioze për shëndetin.

Në përfundim, mund të them: cilido që pati fatin të merrte pjesë në këtë promvovim, pësoi një ndryshim: hyri me mendtë e tij dhe doli me ato të "lektorit". Tek e shihja referimin e tij aq shtruar e kumbues, m'u kujtua xha Myrtja, një plak i zgjuar në fshatin tonë që thoshte:
- Është burrë i mënçëm, or ti! Është i zoti: kullot pa shkop! Aludimi është i qëlluar: "kullot" dhe atje ku nuk "kullot" çdo mendje. Dhe, o Zot, kur has në një thënie të filozofit të shekullit XVI-XVII, Francis Bakon që thotë: "Shkencëtari i mirë operon në fusha që nuk i njeh". Kjo "devizë" e Bakonit i rri mirë pas trupit, shkencëtarit dhe Akademikut, Bardhyl Golemi. Kur e shoh aq vital, sado që i ka kaluar 82-vjetët, si fshatar që jam, më kutjohet bima e jonxhës që, sa më shumë e korr, aq më tepër gjelbëron. Dhe Profesori, sa më shumë kalojnë vitet, aq më vital bëhet. Ka dhe gjelbërimin e përhershmë të ullirit, por dhe jetëgjatësinë e këtij druri shekullor e aq të vlefshëm. Jetë të gjatë, Profesor i dashur! Me libra të tjerë në dobi të qytetarëve që, veç tjerash, qenkan "elektromagentitkë".

Përparim Hysi

No comments:

Post a Comment