2017-03-15

Qeveria e Kosovës ka marrë vendim që të gjitha patundshmëritë që ishin në emër të ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, përktatësisht të ish-Republikës Socialiste të Serbisë që ndodhen në Kosovë të regjistrohen tashmë si prona të Kosovës.

Isa Mustafa

Akademik Prof.Dr. Isa Mustafa

Në vendimin e firmosur nga kryeministri i vendit Akademik Prof.Dr. Isa Mustafa e të cilin e media obligohet “Agjencia e Kadastrës së Kosovës që ta bëjë regjistrimin e të drejtës pronësore sipas procedurave brenda afatit që është përcaktuar me ligj”.
ms dhurata sadiku hoxha is currently political advisor to the prime ...

Ministrja e Drejtësisë në Qeverinë e Kosovës, Dhurata Hoxha : Për pronat vendosim vet si shtet

Ministrja e Drejtësisë në Qeverinë e Kosovës, Dhurata Hoxha, i tha Radios Evropa e Lirë, se çështja e pronave në territorin e Kosovës “nuk mund të jetë pjesë e bisedimeve që zhvillohen në Bruksel ndërmjet Kosovës e Serbisë”.

Ajo tha se me vendimin për kalimin në pronësi të Kosovës të pronave të paluajtshme të ish-Jugosllavisë, Serbisë dhe të Krahinës Autonome të Kosovës, qeveria e Kosovës ka vepruar “njëjtë sikurse edhe të gjitha ish-republikat e ish-Federatës jugosllave”.

Deklaratat e ministres Dhurata Hoxha pasuan reagimet e zyrtarëve të Qeversisë së Serbisë dhe të përfaqësuesve të serbëve të Kosovës që e cilësuan vendimin e Qeverisë së Kosovës për pronat e paluajtshme si “të jashtëligjshëm”

“Për pronat në territorin e Republikës së Kosovës kemi pavarësi të plotë, kemi sovranitetin dhe nuk ka nevojë të bisedojmë me askënd tjetër. Është çështje që si shtet e vendosim vetë. Sikurse ish-republikat e tjera të ish-Jugosllavisë e kanë përdorur të njëjtën praktikë”, tha ministrja Dhurata Hoxha për Radion Evropa e Lirë.

Qeveria e Kosovës me një vendim të saj të para dy javëve ka vendosur që të gjithë pronën e patundshme të regjistruar në emër të RSFJ-së, Republikës së Jugosllavisë, Serbisë dhe Krahinës Autonome të Kosovës, ta kalojë në pronësi të Republikës së Kosovës.

Sipas vendimit në këtë pronësi përfshihen patundshmëritë shtetërore, administrative, ushtarake dhe të organizatave shoqëroro-politike.
Ramiz Kelmendi

Ramiz Kelmendi

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Ramiz Kelmendi, që ka nisur këtë proces, i tha Radios Evropa e Lirë se kjo çështje është dashur të përfundojë që ditën kur Kosova ka shpallur pavarësinë e saj.

Kelmendi ka thënë se shumica e komunave në Kosovë janë ‘përballur me problemin e zhvillimit të hapësirave ekonomike sepse parcela të caktuara i kanë takuar Ushtrisë së Jugosllavisë’.

Por, vendimi i qeverisë së Kosovës për pronat e patundshme është parë si i ’jashtëligjshëm’ nga zyrtarë serbe dhe përfaqësuesit e serbëve të Kosovës.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vuçiq

“Në Samitin e kryeministrave të Ballkanit Perëndimor i cili pritet të mbahet nesër në Sarajevë, do të shkoj me idenë për të shtrirjen e miqësisë në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor”, ka thënë kryeministri serb, Aleksandar Vuçiq.

Vuçiq ka deklaruar se në këtë takim do të diskutohet për projektet e përbashkëta të vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Pas një vizite në Berlin ku u takua me kancelaren gjermane, Angela Merkel, duke folur për një shkrim të revistës ‘Frankfurter’, ai ka thënë se ndihet i kënaqur që dikush në Gjermani e sheh si politikanin i cili mund të sjellë stabilitet në rajon.

Për sa i takon takimit të nesërm, Vuçiq ka thënë se në qoftë se takohet me kryeministrin e Kosovës, Isa Mustafa ai do të ia thotë të gjitha ato që mendon për krijimin e Ushtrisë së Kosovës.

“Ne do të reagojmë edhe për Trepçën, unë nuk e di se si ai ka në plan të marrë në posedim këtë pronë”, ka thënë Vuçiq.

Gjithashtu ai komenti mbi vendimin e autoriteteve kosovare që të gjitha pronat e paluajtshme të regjistruara në emër të Jugosllavisë, Serbisë dhe ‘Krahinës Autonome të Kosovës’, të regjistrohen në emër të Kosovës si pronare e tyre.

Marko Djuric

Marko Gjuriq

Drejtori i Zyrës për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Marko Gjuriq, tha të mërkurën se do t’i “propozojë qeverisë së Serbisë ta anulojë vendimin e ‘jashtëligjshëm’ të autoriteteve në Prishtinë për përvetësimin e pasurisë së Serbisë, me të cilin duan ta legalizojnë ‘grabitjen’”.

Gjuriq që takoi përfaqësuesit e serbëve të Kosovës pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për kalimin në pronësi të saj të pronave të ish-Jugosllavisë, Serbisë dhe të Krahinës Autonome të Kosovës, tha se “qeveria e Serbisë sikurse në rastin e ligjit për Trepçën të cilin e ka anuluar, ka arritur që me sukses të mbrojë interes kombëtare kur Prishtina deshi ta rrëmbente kombinatin”.

"Konsideroj se është me rëndësi që bashkësia ndërkombëtare konkretisht, me vendosmëri dhe qartë të deklarohet për çështjen e këtij akti kriminal dhe vendimi kriminal, siç kanë bërë edhe në rastin e përpjekjes për të krijuar në territorin e krahinës sonë jugore, të ashtuquajturën ’ushtri’", ka thënë Gjuriq.

Slavko Simiq

Kryetari i Listës Serbe, Slavko Simiq, ndërkaq ka deklaruar se vendimi i Qeverisë së Kosovës për regjistrimin në pronësi të saj të të gjithë pronës që dikur ishte në pronësi të RSFJ-së, Serbisë dhe Krahinës Autonome, "është represiv dhe ai duhet menjëherë të tërhiqet".

“Vendimi i Qeverisë së Kosovës është tendencioz dhe paraqet përpjekje që përmes vendimeve të institucioneve të Kosovës të vazhdohet represioni mbi popullatën serbe në Kosovë dhe Metohi, me marrjen e pasurisë shoqërore e private të popullit serb”, ka thënë Simiq, citojnë mediat serbe.

Por, ministrja e Drejtësisë në Qeverinë e Kosovës, Dhurata Hoxha tha se serbët e Kosovës mund të kenë opinionet e tyre, por vendimet I merr qeveria e Kosovës.

“Ata mund ta konsiderojnë ose të kenë opinionet e tyre. Por, në Republikën e Kosovës vendos Qeveria e Republikës së Kosovës dhe ne kemi marrë vendim krahas ligjeve në fuqi”.


Ivica Daqiq: Vendimi i Kosovës ilegal dhe i papranueshëm

Vendimi i Qeverisë së Kosovës që të gjitha pasuritë e paluajtshme të regjistruara në emër të RSFJ-së t’i regjistrojë në emër të Kosovës, për Serbinë janë të plotësisht ilegale, të papranueshme dhe nuk kanë rëndësi juridike, deklaroi të mërkurën zëvendëskryeministri i parë i Serbisë, Ivica Daqiq.

“Ky është edhe një hap i njëanshëm i Prishtinës, i cili dëshmon se atyre nuk u intereson dialogu në Bruksel, pasi që disa herë e kemi nisur këtë temë, dhe ata asnjëherë nuk kanë dashur që të bisedojnë për këtë”, tha Daqiq për media në Beograd.

Reagon Gjuriq pas vendimit të kryeministrit Mustafa për pronat

Drejtori i Zyrës për Kosovën në Qeverinë e Serbisë Marko Gjuriq ka thënë sot se qeveria serbe do të propozojë në seancën e ardhshme që ta anulojë vendimin e siç e quan ai të paligjshëm të autoriteteve në Prishtinë të përvetësimit të pronave.

Gjuriq ka thënë në një konferencë shtypi pas takimit me përfaqësuesit politikë të serbëve nga Kosova se qeveria do të mbrojë interesat shtetërore dhe kombëtare të Serbisë.

Qeveria e Kosovës sot ka marrë një vendim që të gjitha patundshmëritë në emër të ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, përkatësisht të ish-Republikës Socialiste të Serbisë që janë në Kosovë do të regjistrohen si prona të Republikës së Kosovës.

Pronat e regjistruara në emër të Serbisë dhe RSFJ'së bëhen të Kosovës?

Qeveria e Kosovës ka marrë vendim që të gjitha patundshmëritë që ishin në emër të ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, përktatësisht të ish-Republikës Socialiste të Serbisë që ndodhen në Kosovë të regjistrohen tashmë si prona të Kosovës.

Në vendimin e firmosur nga kryeministri i vendit Isa Mustafa e të cilin e media obligohet “Agjencia e Kadastrës së Kosovës që ta bëjë regjistrimin e të drejtës pronësore sipas procedurave brenda afatit që është përcaktuar me ligj”.

Për të disktuuar për këtë çështje, shefi i të ashtuqujaturës Zyre serbe për Kosovën, Marko Gjuriq ka ftuar në një takim urgjent përfaqësuesit serbë në Kosovë.


Image

No comments:

Post a Comment