2017-03-01

Sipas profesorit të së Drejtës Kushtetuese, Osman Kadriu, neni 90 parasheh dhe lejon, nëse Ivanov nuk ia jep mandatin Zaevit, Parlamenti vet të zgjedhë Qeveri.


 

Mijëra maqedonas kanë marrë pjesë në protestën e dytë kundër kërkesave të partive shqiptare, që gjuha shqipe të bëhet gjuhë e dytë zyrtare në Maqedoni.

Protestat në kryeqytetin Shkup dhe në qytetet e tjera, përsëri janë udhëhequr nga partia WMRO-DPMNE, që ishte në qeveri për disa vite, e cila i kundërshton kërkesat për instalimin e dygjuhësisë, pasi sipas saj kjo e ndanë unitetin e vendit.Protesta në Shkup u përshkrua me dhunë ndërsa gazetari Aleksandar Todeski dhe kameramani Vladimir Zelceski, nga rrjeti A1on, u sulmuan teksa po raportonin për protestën.


Ohër, grafite kundër dygjuhësisë sipas skenareve serbo-maqedon

Mbishkrime me mesazhe ndaj deputetëve të LSDM-së nga Ohri, Tomislav Tuntev dhe Zhaklina Lazareska janë vërejtur tek gjimnazi i Ohrit dhe në bregun e qytetit.

“Tuntev, a meriton Ohri të mësoj shqip” dhe “Profesoreshë Zhaklina a votuan fëmijët tuaj për dygjuhësinë në Ohër”, janë pjesë e grafiteve.

Gjithashtu në më shumë objekte banesore në Ohër në kutitë e postës janë paraqitur bankënota të shtypura falso në dy gjuhë.
Deputetët mund ta thirrin Kuvendin dhe të votojnë Qeveri e cila do të jetë plotësisht legjitime, vlerësojnë ekspertët, ndërkaq nga kabineti i Ivanovit ende nuk ka asnjë informatë.

“Duke e pasur parasysh se Qeveria zgjidhet nga Kuvendi, ndërkaq deputetët i zgjedh populli, ekziston opsion që edhe deputetët të thirrin seancë në Parlament dhe ta konstituiojnë Qeverinë e re, e cila do të ishte plotësisht legjitime. Shembull të tillë patëm mundësi të shohim në Slloveni”, deklaroi eksperti nga sektori joqeveritar, Andreja Stojkovski.

Sipas profesorit të së Drejtës Kushtetuese, Osman Kadriu, neni 90 parasheh dhe lejon, nëse Ivanov nuk ia jep mandatin Zaevit, Parlamenti vet të zgjedhë Qeveri.

“Zaev si përfaqësues i koalicionit i cili ka siguruar shumicë parlamentare, me 67 nënshkrime për mandat, mund të kërkojë nga udhëheqësi i tanishëm, Trajko Veljanovski, menjëherë të thirr vazhdim të seancës konstituive, në të cilën do të zgjidhet kryetar i ri i Kuvendit, i cili do ta thirrë seancën e radhës për zgjedhjen e Qeverisë. Në këtë seancë, Zaev duhet të propozojë programin qeveritar. Nëse Veljanovski nuk e fton seancën, atëherë shumica parlamentare nëpërmjet deputetit më të vjetër mund ta caktojë vazhdimin e seancës konstituive. VMRO-DPMNE nuk ka mundësi juridike që ta kontestojë zgjedhjen e këtillë, kuptohet nesë BDI, BESA dhe Aleanca për Shqiptarët e përkrahin dhe jo të jenë të qëndrimit, nënshkrimet i kanë dhënë, por Qeveri nuk përkrahin”, thotë Kadriu.
Shqiptarët në Maqeodni përbëjnë afro një të katërtën e 2.1 milionë banorëve, ndërsa aktualisht gjuha shqipe është gjuhë zyrtare në disa komuna me popullatë shumicë shqiptare.

No comments:

Post a Comment