2017-05-02

Kinematografia e filmave shqiptar e prodhuar nga Kosovafilmi

Kosovafilmi është organizatë për prodhimin, distribuimin dhe shfaqjen e filmave. 

Është themeluar me 20 Shkurt 1969 me vendimin e Kuvendit të Kosovës. 

Drejtori i parë ishte Abdurrahman Shala. Në vazhdim Kosovafilmin e ka udhëhequr Azem Shkreli, në periudhën e të cilit janë realizuar filmat më të suksesshëm dhe me të mirë, pastaj Xhevat Qorraj, Ekrem Kryeziu. 

 Kosovafilmi ka zhvilluar aktivitetin e vet në sektorin e prodhimit, me filma të shkurtër, dokumentarë dhe më vonë filma të metrazhit të gjatë.

 Në vitin 1969, Kosovafilmi bën kooproduksionin e parë me Filmske Novosti, Beograd, Avala Film, etj. 

Në vitin 1971, është themeluar sektori i distribuimit të filmit: shitblerja e filmave dhe shfaqja e tyre me të drejta ekskluzive në tërë hapësirën e ish-Jugosllavisë. 

Ka blerë dhe distribuar 200 filma artistik të prodhimit të huaj, kryesisht perëndimor.

Kjo është lista e kino filmave të prodhuar nga Kosovafilmi.


Kosovafilmi ka prodhuar një numër të madh filmash dokumentarë nga të cilët ndër të dalluarit janë: "Brigadat kosovare", "117", "Bukë e kryp e Zemër", "Tepricat", "Pik e Gur", "Ngjyrat e dheut", "Dita e Mërgimtarëve", "Kur pranvera xhirohet" etj.


Kosovafilmi me prodhimet e veta ka arritur këto çmime-Shpërblime :
- Regjisor Besim Sahatçiu Çmimet: - “Arena e Artë” për skenar “Pula 1979” - “Arena e Art” për rolin kresor “Pula 1979” - “Shperblimi tradicional i kritikeve te filmit” Sarajeve 1979”
- Regjisor Isa Qosja
  • Proka” prodhim i vitit 1987
- Regjisor Isë Qosja Çmimet: “Shperblimi Shpresat e Reja” Kanë 988
- Regjisor Ekrem Kryeziu Çmimet: “Arena e Bronzit” për regji “Pula 1980”

Filmat dokumentarë


Regjisor Besim Sahatçiu
Çmimet: Pllaketa e Artë në Festivali e Filmit Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër – Beograd 1978
  • Tepricat” prodhim i vitit 1981
Regjisor Ekrem Kryeziu Çmimet: Diplomë për regji në Festivalin e Filmit Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër Beograd 1981

2003 “ Zakonet e shqiptarëve në Mal të Zi”, dokumentar Emin Halili. 2003 “Kosovafilmi dikur”, Isa Qosja, dokumentar

No comments:

Post a Comment