2017-06-11

Mbremë vonë përfundoi në Kukës Festivali Ndërkombëtar i poezisë ‘Drini poetik’,që u mbajtë në Prishtinë, Prizren dhe Kukës

LSHK: Përfundoi FNP "Drini poetik", 2017
Pas sesionit letrar, përurimit të botimeve të reja dhe orëve letrare "Lira magjike", "Ora e Lidhjes" dhe "Valët e Drinit" në Prishtinë, Prizren e Kukës, juria letrare shpalli rezultatet e konkursit letrar: Çmimi "Metafora II" i takoi Eduart Matës, "Metafora III" - Sali Bytyçit dhe Kompleti i veprave të Institutit Albanologjik - Laureta Petoshatit.
Morën pjesë rreth njëqind poetë e studiues nga Republika e Kosovës, ajo e Shqipërisë dhe viset e tjera shqiptare.

Fotografia e LidhjaeShkrimtarëve E Kosovës

Në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani”, në Prishtinë, më datën 9 qershor 2017 fillojë festivali ndërkombëtar i poezisë “Drini poetik”, që mbahet për të tetën herë në Prishtinë, Prizren e Kukës.

Festivali është organizuar nga Lidhja e Shkrimtarëve e Kosovës, në shenjë të 139-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

Fotografia e Qazim Berisha

Me 10 qershor, para Shtëpisë së Lidhjes së Prizrenit , vjershat e tyre I lëxuan shumë poet ,ndërsa në mbrëmje po këtë ditë u mbajtë Takimin e përbashkët poetik me Lidhjen e Shkrimtarëve të Kukësit "Valët e Drinit" që është bërë edhe festë poetike tradicionale e dy shteteve shqiptare.

Kryesia e LSHK-së i miratoi këto krijime letrare për festival .

I. KUMTESA

1. Agolli i të gjithëve
2. Simfonitë e lamtumirave në poezinë e Dritëro Agollit
3. Ramiz Kelmendi-shkrimtar e publicist
4. Shkrimtari që mësoi fëmijët të preknin magjinë
5. Komunikimi me fëmijët – dëshmi e mjeshtërisë artistike

II. PËRURIME LETRARE

1. Vepra letrare e Ymer Elshanit, recension për kompletin letrar të autorit.
2. Vargje për veten dhe për ne të gjithë, recension për veprën “Shalom, loti im” të Mimoza Erebarës.
3. Recension për librin poetik „Trokitje çame “ të Rrustem Gecit.

4. Një libër që bën dëshmi martirizimin e Kosovës, recension për librin e Fetnete Ramosajt, Kundër harresës, gjenocidi i Serbisë në Kosovë 1998-1999.

III. POEZI

1. Deri në fund
2. Natë në kthetra
3. Gruaja
4. Mbeta gjeth i këputur trëndafili
5. Është një cak
6. Flas me shiun
7. Epitaf i pashkruar
8. Mërgimi edhe hijen nuk ma njeh
9. Përplasje meridianësh
10. Kënga e lotit
11. Lind edhe një herë
12. Andrra
13. Dy valë Drini
14. Ylbere brezash
15. Drithërimë shpirti
16. Zërat mitikë në gjirin e Artës
17. Muza e poetëve
18. Halla nga Prevalla
19. Ku do të ishim tani
20. Ecni lehtë mbi fosilet e dhimbjes
21. Bacës
22. Lëmsh
23. Ku rron poeti
24. Kënga e syve blu
25. Lypsarët
26. Drini është një lumë në viset e mia
27. Mos ik!
28. Zë i pafajësisë
29. Bashkëtingëllore
30. Ndodh...
31. Identiteti
32. Driloni
33. Jesen...
34. Rjedha në ujë
35. Po qe reale madhështia
36. Gjyshi e mbesa në teferiç
37. Valë-valë
38. Kur dielli del dhe ikën
39. Nga notesi i dëshmitarit...
40. Djali vjen me Dionizin
41. Epiri nga Parga
42. Mall mërgate
43. Nasradini dhe gomari
44. Baladë për Muratin
45. Natë
46. Unë dhe ti Evë
47. Drini
48. Tridhjetë e pesë ujëvarat...
49. Fole mbi dallgë
50. Nuk vritet lirika
51. Sa për dreq kjo jetë...
52. Pesmo moja
53. Çast i dehur
54. Fëmijëria ime
55. Kështu ligjëronte Sokrati
56. Hije kohe
57. Trenat
58. Poezi pa adresë

Komisioni vlerësues i Fetivalit Ndërkombëtar përzgjodhi 58 poezi të cilat u lexuan dhe u vlerësuan mire nga të pranishmit e këtij festivali.Metoforën poetike e fitoi poeti Sali Bytyqi nga Prishtina.

Në këtë festival muarrën pjesë mbi 100 krijues nga të gjitha viset shqiptare.

No comments:

Post a Comment