2017-07-21

Domethënia e ikonës së gjarprit në tabelën e farmaciveA e keni pyetur ndonjëherë veten se çfarë domethënie ka ikona e gjarprit në kryqin jeshil që identifikon se në atë vend ka farmaci?

Varianti i parë lidhet me teorinë “antihelmi i helmit është vetë helmi”. Nëse do merrnim një shembull: Kur pickohemi nga një akrep, të vjetrit na kanë thënë se ilaçi më i mirë është vetë helmi i tij.

Ne duhet të marrim një akrep, ta fusim në një kavanoz me vaj ulliri. Ai duhet të qëndrojë disa ditë në këtë formë dhe më pas me të duhet të lyejmë zonën ku na ka pickuar.

Varianti i dytë lidhet me mitologjinë e lashtë. Sipas mitologjisë, shkopi simbolizon shkopin e “zotit” madhështor Hermes, i cili ishte njeri me krahë, ishte një lajmëtar ndërmjet Zotit dhe njerëzve.

Thuhet se Hermes ishte edhe mjek i udhëtarëve, dhe për shkak se në atë kohë mjekët udhëtonin në distanca të mëdha në këmbë për të vizituar pacientët e tyre, duhet ta kishin një shkop.

Një tjetër përshkrim, gjithnjë sipas mitologjisë tregon se Asklepi, i cili ishte ishte një gjysmëperendi greke e mjekësisë, kishte mundësi për t’i shëruar të sëmurët dhe për t’i sjellë sërish në jetë njerëzit e vdekur. Dhe ky ishte një shkop me gjarpër përreth.

No comments:

Post a Comment