2017-07-24

Dr. Selfullah Maloku: Kryepeshkopi Anastas nën ndikimin rus!

Dr. Selfullah Maloku: Kryepeshkopi Anastas nën ndikimin rus!
Kisha Ortodokse Ruse, vitet e fundit në frymën e Presidentit Rus Vladimir Putin, i cili tashmë e ka bërë publike deshirën e tij që ta kthejë Rusinë në qendër të Ortodoksisë boterore.

Kjo është parë është në zhvillimet që pati në mbledhjen e fundit të Sinodit Pan Ortodoks në Qipro ku Kisha Ortodokse Ruse kërkoi që të merrte drejtimin e Patriakanave Ortodokse dhe Kirilli, drejtuesi i Kishes Ortodokse Ruse të kthehet në drejtuesin e botës ortodokse. Kisha Ortodokse Ruse tashmë është kthyer në një aleat të shtetit zyrtar Rus në përhapjen e ndikimit dhe frymes pan ortodokse ruse kryesisht, në vëndet e Ballkanit ku kjo frymë është mbizoteruese. Kohët e fundit është bërë e qartë strategjia e Rusisë dhe Kishës së saj Ortodokse ku kërkon që të kontrollojë Kishat e tjera Autoqefale duke bërë që të ketë një numer sa më të madh Kishash mbështetëse e satelite të saj por dhe një ndikim gjithnjë e më të madh ne Ballkan. Këtij ndikimi nuk kishte se si ti shpëtonte dhe Kisha Ortodokse Autoqefale Shqiptare e cila megjithëse e udhëhequr prej më shumë se dy dekadash “Autoqefali” nga Kryepeshkopi grek Anastas Janullatos, nuk i ka.shpëtuar varësise indirekte nga Kishat e tjera ortodokse. Fillimisht ishte ndikimi grek nëpërmjet Kishës Ortodokse Greke, investimet greke, Peshkopë e drejtues greke e gjithçka në frymën greke.

Ndërsa aktualisht, të ndodhur para faktit të kryer atij të mos pasjes më të beneficjeve nga Shteti, e Kisha Ortodokse Greke, Kryepeshkopi Anastas nuk mund ta linte KOASH-in pa “ndihma” e investime për të cilat Ai dhe KOASH-i ka nevojë. Nga ana tjetër, Kisha Ortodokse Ruse e shteti Rus kishin deshirë dhe nevojë që të shtrinin ndikimin e tyre pan-ortodokse në KOASH e Shqipëri. Nisur nga ky fakt Kisha Ortodokse Ruse me ndërmjetësimin e Ambasadës Ruse në Tiranë nxitoi të zinte dhe mbushte boshllëkun e lënë nga mungesa e ardhjes së ndihmave nga Greqia. Me një qëllim të qartë në vetvete, Rusia nuk mund ta linte pa ndihmë KOASH- in dhe Kryepeshkopin Anastas i cili ne 25 vjet të drejtimit të KOASH e ka mbajtur, menaxhuar e drejtuar vetëm me ndihmat e ardhura nga Greia. Kjo shërbeu qe jo vetëm Kisha Ruse, Amabasada Ruse në Tiranë e shteti Rus të kthente vëmëndjen tek Kisha Ortodokse Autoqefale Shqiptare por dhe Kryepeshkopi Anastas si njohës i mirë i këtyre lojrave e ka kuptuar idenë dhe dëshiren e Rusisë dhe ka. bërë nje “kthesë” drejt kësaj të fundit me idene dhe kerkesen dhe deshiren e vetme atë të pasjes se ndihmave dhe donacioneve nga Rusia nëpërmjet Kishes Ortodokse Ruse.

Vizitat e diplomatëve Rusë në Tiranë në KOASH, ftesa nga Patriarku Kirill e donacione të ndryshme bënë afrimin e butë midis KOASH-it dhe Rusisë. Por pas ndikimit të madh në Kishën Ortodokse Serbe, të Malit të Zi dhe atë të Maqedonisë, tani i erdhi rradha Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare qe te kalonte nën ndikimin e butë Rus. Rusisë dhe politikës së saj eksansioniste i duhet KOASH-i, i duhet për të shtuar numrin e Kishave të saj që mund te votonin pro saj mbi kthimin e saj në drejtuse të Kishave dhe kthim në kryeqëndër të Ortodoksisë botërore.

Por në një rast votimi, asaj Rusisë i duhet një numër sa më i madh votash pro që të realizohet ideja e Putinit për pasjes së qendrës së Ortodoksisë Rusinë. Tashmë që “bashkepunimi” midis KOASH-it dhe Rusisë është evidente , kjo e fundit i ka kërkuar Anastasit të kryejë rolin e ndërmjetesit midis Kishes Ortodokse Serbe dhe Patriakanës së Stambollit për njohjen e Autoqefalisë së Kishës Ortodokse të Maqedonisë.

Arsyeja është e thjeshtë, Rusia e Putini dhe Kisha Ortodokse Ruse po shkojnë me shpejtësi drejtë kërkesës për një votim e ne këto raste duhet nje numër sa më i madh votash Kishash Autoqefale. Në këtë rast Rusia me ndërmjetësimin e Anastasit i jep Maqedonisë Autoqefalinë duke kërkuar voten e saj në këmbin të gjithë kësaj që po bën për dhënien e kësaj Autoqefalie. Ndërsa Anastasi në fund përvec idesë se ende ka reputacion në Patriakanë mund të marrë dhe ndihmat e shumë pritura nga Rusia.

No comments:

Post a Comment