2017-07-15

Roli i Sigurimi i Shtetit në sherrin e PD-së ?!Nga Nebil Çika

Media botoi këto ditë një “peticion” të disa anëtarëve te PD-se ne Korçë e ne Vlorë qe kundërshtonin zgjedhjet për kryetar te PD-se ne 22 korrik . Ky rezultoi një lajm i rremë pasi shumica e atyre qe kishin emrat ne listë deklaruan se firmat e tyre ishin te falsifikuara gjë qe ka hapur një problem qe shume njerëz e mendojnë një pjese deklarojnë publikisht por qe me sa duket nuk po merret ende seriozisht nga PD-ja : Prania e Sigurimit ne “sherrin” e brendshëm ne PD.
Disa dite me parë kryetari i PD-se Lushnjë Myslim Murrizi denoncoi publikisht faktin e pranisë së agjenteve te ish policisë sekrete politike te komunizmit ne zhvillimet aktuale ne PD dhe kërkoi qe te gjithë drejtuesve e deputetëve të PD-së tu kërkohej dhe publikohej certifikata e pastërtisë se figurës qe vetëton bashkëpunimin apo jo te tyre me Sigurimin e Shtetit një mase qe PD-ja duhet ta kishte marre me kohe por qe fatkeqësisht nuk e ka bere edhe 27 vjet mbas krijimit te sajë.
Grupi anti-Basha ne PD ka shume emra te përfolur ne vite si bashkëpunëtor te Sigurimit te shtetit bashkëpunim qe një pajise te tyre ua ka bere publik vete PD-ja. Pjesa tjetër ajo e përfolur edhe pse ka pas detyra te larta ne PD i kane injoruar akuzat publikë megjithëse e kane pasur mundësinë ta bëjnë ketë zyrtarisht duke publikuar certifikatën e pastërtisë se figurës. Kjo mungese transparencë e lidhjeve te drejtuesve te larte te PD-se me sigurimin e shtetit dhe krimet e komunizmit ka qene dhe mbetet një nga problemet e PD-se ne raport me publikun dhe elektoratin te saje sidomos gjatë drejtimit te saje prej Berishës . Z. Berisha e kishte informacionin e duhur ne dispozicion për lidhjet e njerëzve te tij me Sigurimin e Shtetit por e përdori ne mënyre permanente, jo për ti larguar nga drejtimi e përfaqësimi i partisë dhe qeverise se tij por për ti mbajtur nen kontroll ata , ndoshta i mban ende . U mendua qe Basha ne krye te PD-se do ti largonte ata gjë qe ja kam kërkuar edhe vete publikisht dhe ne mënyre kofidenciale .Nuk i dha rendësi apo nuk mundi ketë nuk mund ta dimë me siguri por tani jemi para faktit ku kjo “pamundësi” ju kthye ne një bumerang te madh . Sot ai po përballet jo vetëm me njerëzit por edhe me metodat e Sigurimit te Shtetit dhe listat e falsifikuara te kundërshtarëve te tij brenda PD-se janë prova me e mire për ketë .
Por sigurisht qe “mëkatari” i vetëm për praninë e konsiderueshme te spiunëve te sigurimit ne PD nuk është vetëm Berisha. Basha gjithashtu përkrahu e ngriti ne kupolën politike te drejtimit te partisë se tij disa prej tyre te përfolur apo te vërtetuar publikisht si te tille madje edhe ne listën e tij te deputeteve qe tani i kane dale kundër . E beri vet apo ja imponuan, këtë duhet ta sqarojë ai, por fakt është se një pjesë janë rreshtuar pro tij, politikisht dhe mediatikisht dhe po e dëmtojnë me shume se ata qe i kane dalë kundër .
Nuk e di ne ka zënë mend apo jo por ne se ai vërtet dëshiron ta ngrejë PD-ne pas zgjedhjes duhet ta filloje pikërisht këtu , tek spastrimi nga spiunet apo me mire te themi tek çlirimi i PD-se nga Sigurimi i Shtetit. Për këtë ne i ofrojmë përvojën tone tek Shoqata Antikomuniste e te Përndjekurve Politike pasi edhe ne në një fare mënyre kemi vuajtur te njëjtin fenomen me PD-ne. Një nga pikat e statutit tonë qe nga viti 1994 është kushti që drejtuesit , anëtare te Këshillit Kombëtar ( kryesia kombëtare dhe kryetar e sekretar dege ne te gjithë vendin ) te mos ishin bashkëpunëtorë te Sigurimit te shtetit gjë qe nuk ishte bërë e munduar deri tani edhe për shkak te mungesës se një institucioni qe mund ta vërtetonte zyrtarisht këtë .Mirëpo me ngritjen dhe funksionim e Autoritetit te Hapjes së Dosjeve të Sigurimit qe pas zgjedhjeve te reja ne muajin maj ne po e vëmë ne zbatim këtë ne dhe shumica e drejtuesve tanë e kane marre apo kane aplikuar për ta marre certifikatën e pastërtisë. Kush nuk e merr dot i ndërpritet mandati automatikisht . Ju garantoj qe funksionon .Besoj se kjo i duhet me shume se gjithçka edhe PD-se . Duhet te kishte qene kusht qe tek kandidatet për kryetar. Basha jo pasi ai ka qene nen 18 vjeç ne vitin 1991 , Selami me pa tjetër. Por kjo mund te behet edhe pas zgjedhjeve . Mendoj se është domosdoshmëri për politiken veçanërisht për PD-ne lustarcioni. Ajo duhet te pres çdo lidhje me PPSH dhe Sigurimin pavarësisht kostove apo djegieve qe mund ti vijnë personave te veçantë prej saje . Këshilli Kombëtar i PD-se , drejtuesit kryesor te saj , deputetet , kryetarët e bashkive etj përfaqësues duhet te kalojnë filtrin e pastërtisë . Basha, PD-ja janë te dënuar ta bëjnë këtë për të shmangur shkatërrimin përfundimtar te tyre .
Sigurisht qe tek kundërshtaret e Bashës ne PD mund te këtë edhe një pjese qe nuk janë lidhje te sigurimit por kanë arsye te tjera te kenë ketë qëndrim . Ajo qe un nuk kuptoj dot tek këta është fakti pse ndodhen ne te njëjtat lista me spiunët e sigurimit dhe pse nuk reagojnë publikisht kur skenarë te tille si lista e falsifikuar te Vlorës, modele te ish komiteteve te shpëtimit publik te vitit 1997, i serviren publikut ne emër te tyre . Ky ne mos është një bashkëpunim është një kompromis jo moral , jo parimor me Sigurimin dhe bashkëpunëtoret e tij . Ata duhet te distancohen ne se nuk janë pjese e këtyre pisllëqeve komuniste . Ne se do te isha anëtar i PD , edhe sikur te mos isha me Bashen duke parë nga kush dhe si po tentohet te largohet ai ne kareu i PD-se , do te ish bërë me të.
Por është ai dhe vetëm ai ,qe sot është viktima kryesore e tyre që nesër menjëherë pas rikonfirmimit duhet te gjeje forcën e te reagoje urgjent ndaj kësaj pranie kriminale te sigurimit ne PD. Ja kam thënë disa here e po ja them prapë : Z. Basha ! Pastroje PD-ne nga plehrat komuniste , ata qe gjete e ata që solle vete.

No comments:

Post a Comment