2017-07-04

Thënje Kombëtare: Rrustem Geci “Gjaku ynë”


Rrustem_geci_gjaku
“E kuqja nuk vjetërohet
e kuqja nuk harxhohet
është gjak i përditshëm
është gjak i përjetshëm! ..”
Rrustem Geci, poet shqiptar nga Kosova 
Rrustem Geci është një poet i njohur. Ai u lind në Roganë të Dardanës. Mësimet e para i bëri në vendlindje, kurse shkollën e mesme e kreu në Gjilan dhe Dardanë. Rrusta u kulturua më tej në Universitetin e Prishtinës, në Fakultetin Ekonomik. 
Rrustem Geci 15 vjet ishte gazetar, në Radio Televizionin e Prishtinës. Ndërsa pas mbylljes së RTP-së nga regjimi fashistoid serbian ai mërgon në Dortmund të Gjermanisë, ku edhe tani jeton e vepron. 

Deri më tash ka shkruar dhe botuar 17 vepra; 
1. “Demonstratat e luleve”, 
2. “Antolologjia personale" 
3. “Jeta në Letër”, 
4. ”Mielli dhe uji”, 
5. “Lirikë”, 
6. “Dridhjet e barit”, 
7. “Atdheu”, 
8. ”Erdhëna”, 
9. “Arbëreshët”, 
10. “Shqipëria”, 
11. “Trojet e mia” , 
12. “Rogana”, 
13. “Heroika”, 
14. “Gacat e prushit”, 
15. “Atdhetarët”, 
16. “Pasha këtë tokë”, 
17. “Kanuni poetik”, libri më i vëllimshëm në gjuhën shqipe me poezi, 2 mijë faqe, dhe mbi 23 mijë vargje. 

Motivet në poezinë e Gecit janë motive të zemrës dhe të shpirtit. Shndërrimi i jetës së jetuar në tekst poetik, është natyrshmëria e të qenit poet. Poezia përfiton shumë nga e bukura, nga dashuria. 
Rrustem Geci është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës, prej vitit 1995, dhe është i përfaqësuar në gjashtë Antologji me poezi, dhe në një Antologji për gazetari.

No comments:

Post a Comment