Ç’janë këto “shahirat e Kosovës” në gjuhën tonë të bukur?Më doli rastësisht një video në internet, nën këtë togfjalësh, shkruan Mehmet Eelzi në gazetën 55online.

Në video: burra me veshje kombëtare, ulur rreth një sofre me tërë të mirat, këndojnë me sharki e çifteli. Shahirat do të jenë lloj i veçantë muzike, si puna e lahisë, për shembull? Çukita (klikova): këngë të zakonshme, melodi dhe mënyrë të kënduari si përherë. Më pas të tjera video. Një grup shoqërohet edhe me violinë, def, tupan. Prapë shahirat e Kosovës. Video me një këngëtare të vetme, me çifteli: shahirat e Kosovës!

Pyes gjuhëtarin Gazmend Berlajolli në Prishtinë. Zihet disi tradhmend. Nuk di, nuk përdoret me thanë të drejtën, më shkruan. Shair është vjershëtar (turqisht). Me gjasë në këtë rast përdoret si këngëtar.

E zbërthen mjeshtërisht Fjalori i Dizdarit (fjalorët e akademisë me të drejtë s’e kanë). Përmbledhtazi: vjen prej turqishtes sair (kjo prej arabishtes). Sair do të thotë vjershëtar, poet.

Pra u përdorka në kuptimin këngëtarët. Ani pse shqiptarët s’e kuptojnë. As njerëzit e letrave.

Nga doli ky cak (term) i ri? Ç’është kjo energji, me të cilën po përhapet në internet, sikur të ishte zbulim i madh? Shqiptarët në Kosovë, si në krejt trevat, këngës i thonë këngë (kangë), këngëtarit këngëtar (kangatar). Kush dashka me e shndërrue këngën shqiptare në “shahira”? Për ç’arsye?

Ç’janë këto shahirat?, pyes një pejan të moshuar. Ka qenë mësues. Rrudh sytë e vegjël, i vetojnë prapa syzeve të trasha.

-Ç’janë qafirat, the?

Nuk mjafton që në Kosovë, në Republikën e Shqipërisë, në Maqedoni, po zvetënohet muzika shqiptare, gjithnjë e më shumë këngë me nota orientale. Dhe zëra të zvargur, melodi të shurupta, tallava. Dhe në krahun tjetër: shpesh klithma “moderne”, çirrje pa shije e pa art. Media shpall vip gjithfarë “këngëtaresh”, që shquhen veç për mishra cullak e kotësi. Të merr malli për këngë si ato të Pagarushës, Liliana Çavollit, Luan Hajrës, Esat Bicurrit, dy Shpresave (Berisha e Gashi), deri te Qamili i Vogël. Edhe ato kishin erëza Orienti, siç ka krejt muzika në Ballkan, për shkaqe historike të njohura. Por ruanin vetvetësinë shqiptare.

Bashkë me muzikën të tjetërsojmë me vetëdije edhe fjalët e bukura shqipe, këngët dhe këngëtarët popullorë t’i shndërrojmë në “shahira”?!

Shahirat e Kosoves - u qu rrushja live 2015 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=ZpbJ2vLGUjk
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Shahirat e Kosoves - u qu rrushja live 2015. musicalbanian. Loading... Unsubscribe from ...

Shahirat e Kosoves - Te Mehmet Gradica - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=Ed7GAxuJ25A
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Shahirat e Kosoves - Te Mehmet Gradica. musicalbanian. Loading... Unsubscribe from musicalbanian ...

Shahirat e Kosoves - Prej zemanit te lezetit 2015 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=2AYZ8RDEhwU
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Shkelzen Morina e Gani Thaqi & T'bijt e Beqes - "Oj tok e Kosoves" - Duration: 2:52. Terdeci 3 ...

Shahirat e KOSOVES -Sh.k.a SHALA .02 Mitrovice - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=O94ATwTR3ZY
Feb 6, 2008 - Uploaded by baki302000
Ferki Islami me shokë në një ndeje te vëllau Basriu për qef.

Shahirat e kosoves - Te Mehmet Gradica 2015 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=e3UtZvgpc4k
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Shahirat e Kosoves - Te Mehmet Gradica - Duration: 8:27. musicalbanian 1,024 views · 8:27. FATMIR ...

Shahirat e kosoves - te Mehmet Gradica 2015 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=dStHtQT7jYE
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
2:38. Shahirat e Kosoves - Te Mehmet Gradica 2015 - Duration: 4:34. musicalbanian 1,268 views · 4 ...

Shahirat e KOSOVES -Sh.ka SHALA Mitrovice 5 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=cS6UxhwcsBI
Nov 5, 2008 - Uploaded by baki302000
Ferki ZASELLA,Halil KOVAQICA,Avni ZHAZHA,Hysni CERAJA dhe Edi nga BESIANA te baba i Ferkis ...

Shahirat e Kosoves - Te Mehmet Gradica 2015 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=kDpZK74AFu4
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Sod Kosova e ka ni hall - Adem Osaj Vellezrit hajzeri 2015 - Duration: 4:10. Rapsodet 23,478 views ...

Shahirat e Kosoves - Deshmorve - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=g4eX8KN4enk
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Shkelzen Morina e Gani Thaqi & T'bijt e Beqes - "Oj tok e Kosoves" - Duration: 2:52. Terdeci 3 ...

Shahirat e Kosoves - Te Mehmet Gradica 2015 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=Lr_fX_HPiAE
Jan 24, 2015 - Uploaded by musicalbanian
Shahirat e kosoves - Te Mehmet Gradica 2015 - Duration: 6:48. musicalbanian 2,265 views · 6:48 ...

Comments

Popular posts from this blog

Legjenda e Mujit dhe Halilit

Ese për Vitin e Ri