2018-05-31

Akullnaja “Totten” në Antarktidën Lindore, më e madhja e kontinentit të gjashtë, po shkrin


Akullnaja “Totten” në Antarktidën Lindore, më e madhja e kontinentit të gjashtë, po shkrin për shkak të gërryerjes nga uji relativisht i ngrohtë që rrjedh nëpër një kanal të gjatë prej 10 kilometrash dhe një metër i thellë.
Përfundimet e një sërë vëzhgimesh të kryera nga anija autraliane “Aurora Australis” hedhin dritë mbi një nga faktorët më të rëndësishëm, deri më sot të panjohur, për parashikimet mbi rritjen e ardhshme të nivelit të deteve.

Akullnaja “Totten” përmban mjaftueshëm akull për të rritur nivelet globale të deteve me rreth 3,5 metra nëse do të shkrihej plotësisht.

Në verën e vitit 2014 dhe 2015, studiuesit e udhëhequr nga Stephen Rintoul, glasolog në Universitetin e Tasmanisë dhe drejtor i Qendrës së Shkencës Klimatike i entit kombëtar kërkimore, CSIRO, kanë qenë në gjendje të mbledhin të dhënat e para oqeanografike të brendshme të akullnajës “Totten”, duke përfituar nga një prerje e gjatë që u hap në akullnajë.

No comments:

Post a Comment

“Bondsteel më 7 mijë persona dhe me burg të CIA’s brenda”

Shtetet e Bashkuara të Amerikës e kanë theksuar gjithmonë prezencën e tyre pëmes kampit ushtarak “Bondsteel” i cili gjendet në qytetin...