2018-05-07

Ç'është ISIS,ISIL dhe IS ?


Image result for cka eshte isis

Me vdekjen e Osama bin Ladenit, por edhe të komanduesve kryesorë të këtij grupi, Al-Qaeda u shpërnda në grupe më të vogla, pa ndonjë qendër kryesore veprimi.

Dikur Al-Qaeda ishte një grup i ngushtë ekstremistësh që kishte një synim të vetëm, kishte një lidership të centralizuar dhe një bazë prej ku lansoheshin operacionet globale.

Me vdekjen e Osama bin Ladenit, por edhe të komanduesve kryesorë të këtij grupi, Al-Qaeda u shpërnda në grupe më të vogla, pa ndonjë qendër kryesore veprimi.

Megjithatë, lufta civile që mbërtheu Sirinë, për të rrënuar pushtetin e presidentit sirian, Bashar al-Assad, u shfrytëzua si hapësirë fuqizimi për grupet e ndërlidhura me Al-Qaedan, duke e lënë të dobësuar opozitën siriane, të njohur ndërkombëtarisht.

Image result for cka eshte isis

Beteja midis grupeve militante u ashpërsua në fillim të këtij viti. Vetë lideri i Al-Qaedas, Ayman Al-Zawahiri, u bëri thirrje të ndërprenin luftimet mes vete dhe të bashkoheshin rreth një fronti.

Ekspertët perëndimorë kishin tërhequr vërejtjen qysh vitin e kaluar se fraksionet e Al-Qaedas në Siri janë të fuqishme dhe në rritje.

Një prej grupeve të para të militantëve islamikë të krijuara në Siri, ishte Fronti Al-Nusra, fraksion i Al-Qaedas në këtë shtet. Ai u themelua në fillim të vitit 2012 me ndihmën e fraksionit të Al-Qaedas në Irak, të udhëhequr nga Abu Bakr Al-Baghdadi.

Image result for cka eshte isis

Al-Qaeda në Irak tash është transformuar dhe njihet si ISIS, Shteti Islamik i Irakut dhe Shamit.

ISIS ka shpallur zyrtarisht krijimin e një “kalifati” të ri, ose të një shteti islamik, në territoret që ka pushtuar në Irak dhe Siri dhe për “kalif” ka shpallur pikërisht al-Baghdadin.

ISIS në fakt ka ekzistuar si grup i organizuar që nga viti 2004, me emra të ndryshëm, por emrin që ka sot e mban nga muaji prill i vitit 2013.

ISIL apo ISIS?

ISIS dhe Al-Nusra njihen si organizata të shpallura ndërkombëtarisht terroriste.

Që të dyja - të ndara dhe tani në luftë të ashpër mes vete - ndjekin një idelogji ekstreme anti-perëndimore, promovojnë dhunë fetare e gjinore dhe i shohin ata që nuk pajtohen me idetë e tyre si të pafe.

Image result for cka eshte isis


Kjo ka nxitur edhe Shtetet e Bashkuara që së fundmi të nisin një fushatë bombardimesh ajrore kundër caqeve të Shtetit Islamik në Irak, për të ndihmuar popullatën vendëse atje.

Ushtria amerikane është tërhequr nga Iraku në vitin 2011, pas një pranie pothuajse 10 vjeçare atje.

Ndryshe, të hënën policia e Kosovës ka arrestuar 40 persona që dyshohet se kanë marrë pjesë në luftimet në Siri dhe Irak, pas bastisjeve të kryera në 60 lokacione. Këta persona, sipas Policisë dhe Prokurorisë së Shtetit, dyshohet se ishin vënë përkrah organizatave të shpallura terroriste si ISIS dhe Al Nusra.


Personat e arrestuar, sipas Policisë, dyshohet se kanë kryer veprën penale kundër rendit kushtetues dhe sigurisë së Republikës së Kosovës, vepër kjo e dënueshme sipas Kodit Penal.ISIS, në  çdo mënyrë përdorë forcën  për të marrë pushtetin nga forcat qeveritare siriane.


Janë shumë  organizata të cilat po thirrën në emër të fesë islame dhe po kryejnë krime më brutale në emër të kësaj.

 Shtetin Islamik (ISIS), si njërin nga grupet ekstremiste më famëkeqe, i cila kryen krimet më të tmerrshme dhe po krijon destabilizim jo vetëm në vendet arabe, por edhe në qendrat kryesore evropiane.


Image result for cka eshte isis

E gjithë lufta në Siri zhvillohet për shkak të marrjes së pushtetit nga sektet që gjendën në këtë vend, kjo është edhe arsyeja pse u krijua ISIS – për të marrë pushtetin nga duart e presidentit të Sirisë, Bashar al-Assad.


Fillimisht  kundër Assadit ishin forcat opozitare pa përmbajtje radikale, mirëpo më vonë  situata ka dalë jashtë kontrollit.

Produkt i kësaj, ishte se  ISIS, në  çdo mënyrë përdorë forcën  për të marrë pushtetin nga forcat qeveritare siriane.Ç'është ISIS,ISIL dhe IS ?

Prerja e kokave dhe brutaliteti i ekstremistëve në Lindjen e Mesme, përbëhet nga xhihadistë që pretendojnë se kanë ngritur kalifatin e quajtur “Shteti Islamik”. Por për identifikimin e këtij organizimi po përdoren disa emra.

Pas vrasjeve makabre me prerje koke, të shtetasve amerikanë dhe britanik, kryeministri David Cameron tha se Britania të angazhohet për ta shkatërruar ISIL-in. Në mënyrë të ngjashme, edhe presidenti amerikan Barack Obama, tha se, Shtetet e Bashkuara po përgatiten për të filluar sulmin ndaj ISIL.

Të tjerët këtij grupi vazhdojnë t’i referohen si ISIS, duke shtyrë që shumë kompani botëore që mbajnë këtë emër, ta ndërrojnë atë.

Image result for cka eshte isis

Grupi xhihadist vetën e deklaron si “Shteti Islamik”. Pra, cili është dallimi në mes të tre akronimeve të ndryshme, dhe pse secili prej tyre rezonon politikisht?

Grupi militant është themeluar nga jordanezi Abu Musab al-Zarqawi në vitin 1999, kur ai fillimisht ishte njohur si Jama'at al-Tawhid wel Jihad. Ajo më pas u bë i njohur si “Al-Qaeda në Irak”, duke u bërë pjesë e rrjetit të Osama bin Ladenit në tetor 2004, transmeton Lajmi.net.
Që atëherë, ky grup ka operuar nën emra të ndryshëm, derisa kreu aktual saj, Ebu Bekr al-Bagdadi, më 29 qershor 2014, zyrtarisht deklaroi se kishte krijuar një shtet islamik në të gjithë pjesët e Irakut të veriut dhe të Sirisë.
Image result for cka eshte isis
Në arabisht, grupi është i njohur si Al-Dewle Al-Islamiya fi al-Iraq we al-Sham, apo Shteti Islamik i Irakut dhe al-Shamit. Termi “al-Sham” i referohet një rajoni që shtrihet nga Turqia jugore përgjatë Sirisë e deri në Egjipt (duke përfshirë edhe Libanin, Izraelin, territoret palestineze dhe Jordanin). Qëllimi i deklaruar i grupit është për të rivendosur një shtet islamik, apo kalifat, në gjithë këtë zonë.

Termi standard anglez për këtë territor është “Levant”, e që është arsyeja kryesore pse Obama dhe Cameron e përdorin akronimin “ISIL”.Megjithatë, disa media amerikane pohojnë se presidenti Obama po përdor termin “ISIL” për të shmangur fjalën “Siri”, të cilën e simbolizon “S”-ja që qëndron te “ISIS”. Mediat thonë se kur flitet për “sulmet në Siri”, kjo është e ndërlikuar për SHBA-të, pasi Obama refuzoi të intervenonte në luftën civile atje kundër presidentit Bashar al-Asad.

Tri shkurtesat:

Shteti Islamik i Irakut dhe Sirisë (ISIS)

Emri origjinal për grupin në arabisht ishte Al-Dawla Al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. Tri fjalët e para përkthehen si, Shteti Islamik i Irakut, ndërsa “al-Sham” i referohet Sirisë apo një rajoni të padefinuar rreth Sirisë.

Shteti Islamik i Irakut dhe Levantit (ISIL)

Rajonit të papërcaktuar rreth Sirisë historikisht i është referuar si Levant; ai përfshin Sirinë, Libanin, Izraelin dhe Palestinën dhe Jordaninë. Ky emër tregon se militantët duan që territori i tyre i kontrollit do të duhet të shkojë përtej Irakut.

Shteti Islamik (IS)Grupi militant njoftoi në qershor se ata kishin larguar dy shkronjat e fundit të akronimit të tyre dhe në vend të kësaj duhet të quhet vetëm si Shteti Islamik.

Megjithatë, në reagim ndaj kësaj myslimanët kryesorë kanë bërë thirrje që emri të ndryshohet për të dekurajuar njerëzit që të bashkohen me këtë grup.

“Kjo nuk është as islame, e as nuk është një shtet. Grupi nuk ka të bëjë me myslimanët e vërtetë”, thuhet në letrën e nënshkruar nga Shoqëria Islamike e Britanisë dhe Shoqata e Avokatëve myslimanë.


Çka me familjet shqiptare që iu bashkuan ISIS-it ?


Me fillimin e konfliktit të brenshëm në Siri, për fatin edhe më të keq, disa shpejtuan të bëhen bajraktarë të kyqjes në procese të dhunës e tmerrit. Disa shkuan vetëm e disa të tjerë morën edhe gratë e fëmijët e tyre me vete në atë tmerr. Shumë prej tyre vdiqën në beteja nën emrin e një kauze që nuk ekziston e të cilën e shpikën ideologjitë e errëta dhe vrastare të ekstremistëve nga disa vende. ISIS është periudha më e errët për njerëzimin që cenuan rendin dhe jetën e njerëzve. Ata vranë kudo njerëz, fëmijë, gra dhe pleq si dhe këdo që planifikuan. Disa nga vendi ynë iu bashkuan radhëve të kësaj organizate duke viktimizuar fëmijët dhe gratë e tyre që tanimë gjinden në atë vend.

Por ku janë dhe çfarë është gjendja e tyre?

Është e vështirë të pranohet që fëmijët dhe gratë tashmë bredhin kodrinave, shpellave dhe fushave të panjohura në Siri. Krerët e ISIS-it ikën dhe u mposhtën, por mbetën vuajtjet dhe tmerri. Në vend se familhjet e tyre të jenë tani në Kosovë, ato familje u morrën me vete në një kauzë që prodhoi tmerrin. Tanimë ISIS nuk përkujdeset për familjet që po bredhin atje. Fati i tyre është i panjohur, ISIS-i i mashtroi, tradhtoj dhe i shfrytëzoj. Fëmijët dhe gratë nuk janë më prioritet i interesimit të ISIS-it, kësaj organizate të dhunshme. Sigurisht që gjendja e tyre është e rëndë dhe me fat të pa njohur për të ardhmen. Organizata terroriste ISIS dhe krerët e saj i mashtruan dhe tani i lanë në rrugë. Ata janë fshehur, por fati i fëmijëve të viktimizuar dhe grave që u bashkuan mbetet i rëndë, i vështirë dhe i panjohur.


Me çka është e gatshme Shqipëria ta ndihmojë koalicionin kundër ISIS'it?

​Me çka është e gatshme Shqipëria ta ndihmojë koalicionin kundër ISIS'it? (Foto)


"Rreth 60 vende po kontribuojnë në këtë koalicion, mes tyre edhe Iraku, vendet arabe, Turqia, Aleatët e NATO's dhe partnerët përreth botës. Kështu që, ky është një operacion që ka bashkuar botën kundër ISIS'it". Kjo është një deklaratë e presidentit amerikan, Barack Obama.
Ndërkaq, mediat ndërkombëtare kanë bërë disa statistika, në lidhje me atë se cilat vende dhe me çka e përkrahin ato koalicionin kundër ISIS'it.

-28 anëtarë të NATO's

-23 partnerë të NATO's

-8 vende të pavarura
3 organizata ndërkombëtare kanë bërë thirrje për mbështetje të koalicionit kundër ISIS'it:

1. NATO

2. Liga Arabe

3. Bashkimi Europian
15 vende kanë ofruar mbështetje ushtarake. Shqipëria në këtë mes, radhitet e para.No comments:

Post a Comment