2018-05-14

Diaspora, si partnere për një të ardhme më të mirë

Indira Kartallozi

“Ndonjëherë mendojmë se pushtojmë të dy kulturat, herë tjera mendojmë që rrëzohemi në mes të dy ulëseve” (Salman Rushdie).


Po e filloj shkrimin me këtë thënie, sepse reflekton qartë atë se çfarë do të thotë të qënit person që ka lëshuar Kosovën para 26 viteve. Duke reflektuar në vitet që kam kaluar, identiteti im ka kaluar në disa periudha ndryshimi dhe transformimi. Dhe, kështu mësohesh të jetosh në procesin e të qënit në mes të dy kulturave; shpeshherë duke qenë pjesë e të dyjave ose asnjërës në tërësi.

Ky rrugëtim mes identitetesh më solli ndër tjerash edhe para dyerve të Germin-it, që me një hulumtim përmes Google më kishte gjetur dhe kontaktuar për ofertën e tyre për t’u bërë pjesë e “diçkaje të madhe”, e që më zgjoi kureshtjen. Ata thjeshtë flisnin “gjuhën time” dhe ishin mjaftë të hapur ndaj kritikave dhe komenteve të mia. Çuditërisht, nuk donin para nga unë, e as ndonjë shërbim falas, gjëra të cilat duke qenë pjesë e diasporës, isha mësuar të më kërkohen. Ata deshën që t’i japin zë të gjithë anëtarëve të diasporës, dhe jo vetëm për politikë e investime, por edhe për vete. Pra, deshën që ne – diaspora – të shpjegojmë dhe flasim për jetën tonë në mes të dy kulturave, dhe për atë se si është të gjendesh në mes të koncepteve të të qënit “i huaj” dhe të qenit “i jashtëm”.

Çfarë dua të them me këtë?

Të jesh “i huaj’ të bënë të jesh në një sfidë të vazhdueshme për t’u bërë pjesë e shtetit ku jeton, pa marrë parasysh përjashtimet socio-ekonomike të cilat i përjeton. Është sfidë të ecësh përpara, të punosh zellshëm, dhe të krijosh mundësitë për vete, duke zhvilluar një qëndrueshmëri që vjen pikërisht me faktin e të qënit “i huaj”. Përkrah faktit të mbijetesës dhe mbështetjes së familjeve në Atdhe, nga fëmijët tanë kërkohet të rriten, të jenë të suksesshëm dhe të kthehen në Atdhe si “të jashtëm” dhe të bëjnë mirë për të gjithë! Pra, fëmijët tanë rriten krahas ëndrrave të prindërve të tyre edhe me barrën e të qenit “i huaj” edhe “i jashtëm”.

“I jashtëm” jam unë. Aktivistja, ndryshuesja dhe ëndërrimtarja – që kthehem prapa dhe shtyj fort për ndryshim pozitiv, pavarësisht komenteve degraduese si “shaci” apo “darling” apo ndonjëherë edhe me “fli-se” me çmim shtrenjtë për nivelin e një të ‘pasuri’ si unë e reflekton pasurinë time.

Unë do të vazhdojë të kontribuojë, edhe pse irritohem nga kërkesat e investimeve si e “jashtit” dhe dhuratave të cilat unë pritet t’i jap, shantazhuar me fajin e braktisjes nga vendi im. Jam unë, nëna e fëmijëve emigrantë, që ndonjëherë përqeshem për prejardhjen edhe me gjuhë denigruese. Fëmijët e mi emigrantë, të panjohurit, me diplomat dhe ëndrrat e tyre për Atdheun e tyre më të mirë, për vetën dhe për prindërit e tyre.


Germin e kupton këtë, angazhim timin të drejtë, andaj me plot të drejtë ndërhyn në krijimin e kushteve për komunitetin e diasporës dhe negocion mundësitë për ne, “të jashtmit”. Është zëri ynë i cili na mundëson të jemi këtu. Germin kupton mjaftë mirë dallimet tona dhe ndjenjën e të qënit në mes dy kulturash, prandaj përmes “Diaspora flet” na ofron një mundësi që të dëgjohemi. E vetmja organizatë e cila i mundëson shkëlqimin, ëndrrave tona. E largon atë “mjedisshmëri” në mes të qenit “i huaj” dhe ‘i jashtit” dhe të bën të ndihesh “kosovare”, atë që përpiqem të jem.

E rëndësishmja është që Germin i përfshin fëmijët e mi, i mirëpret dhe ju ofron përfshirje dhe mundësi të shkëlqejnë dhe t’i realizojnë ëndrrat e tyre përmes “Shkollës së diasporës”.

Germin është një komunitet i udhëhequr nga forcat e ndërmjetme, që i thyen muret dhe barrierat, duke krijuar lidhje dhe integrim të jetës së diasporës, si dhe bashkimin e ëndrrave për të krijuar vlera më të mëdha.

Autorja është drejtuese e Kaleidoscope Futures dhe themeluese e Migrant Entrepreneurs International. Ekspertiza e Indirës shtrihet prej qëndrueshmërisë, ndërmarrësisë sociale, të drejtat e njeriut e deri në udhëheqje (lidership). Puna e Indirës në qëndrueshmëri e ka dërguar në vende të ndryshme në Afrikë, Azi, Evropë dhe Amerikën Latine. Më parë ajo ka qenë edhe presidente në panelin e jurisë për Çmimin për raportim të ndërmarrësisë sociale (The SERAs), një iniciativë nga CSR Nigeria. Indira po ashtu është e angazhuar në pozita të ndryshme, duke mbështetur punën e ‘Impacto’, një ndërmarrje sociale në Malajzi, Women for Peace and Participation (WPP), organizatë jo-fitimprurëse që promovon përfshirjen sociale dhe politika të grave, Germin dhe “Mentoring Our Future” .

No comments:

Post a Comment