Interpretimi i Deklaratës së Pavarësisë nga GJND, pjesë e bibliotekës së kongresit amerikan


Libri Interpretimi i Deklaratës së Pavarësisë së Kosovës nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) i autorit Bujar Desku, është bërë pjesë e Bibliotekës së Kongresit Amerikan e poashtu në të njëjtën kohë edhe e Bibliotekës së Universitetit prestigjioz Columbia University dhe Bibliotekës Shtetërore të Bavarisë-(Bayerische Staatsbibliothek).


Katalogimin e librit të autorit Desku në librarinë e Kongresit si dhe në dy libraritë tjera prestigjioze e ka konfirmuar Albana Pronja ri, specialiste e përzgjedhjes se librave për bibliotekat kombëtare në Agjencinë për publikime “Botimpex” nga Tirana.

Sipas Pornjarit, përzgjedhja e librave nga ana e Bibliotekës së Kongresit bëhet sipas relevances së temës së trajtuar në një profil të caktuar, dhe libri në fjalë është vlerësuar se ka një përmbajtje të rëndësishme dhe aktuale.

“Në kundër të bashkëpunimit me Librarinë e Kongresit Amerikan, dhe si kërkesë e tyre e posaçme për botime të fushës juridike nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi, specialistët e Agjencisë “Botimpex”, e kanë përzgjedhur këtë libër për të qenë pjesë e fondit dhe katalogut të tyre”, ka deklruar Pornjari.

Libri është publikuar në vitin 2013 nga shtëpia botuese “Faik Konica”, dhe përmbajtja e saj përshkohet nga një përmbledhje kronologjike historike si dhe një analizë të gjatë të gjithë procesit që ka përshkuar Kosovën që nga periudha e pasluftës, Administrimi Ndërkombëtar, shpallja e Pavarësisë së Kosovës dhe si rrjedhojë kontestimi i saj nga ana e Serbisë, e deri tek mendimi këshillëdhënës i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Biblioteka e Kongresit Amerikan, njihet si institucioni i parë kulturor federal në SHBA dhe aktualisht është libraria më e madhe në botë e themeluar në vitin 1800, ndërsa e vendosur në Capitoll Hill në vitin 1814.

“Library of Congress”, është degë e Kongresit Amerikan, në të cilën janë të koleksionuara mbi 160 milionë libra, periodikë, dorëshkrime, harta, muzikë, regjistrime, imazhe dhe resurse elektronike, derisa Katalogu Online LC përmban 17 milionë rekorde që përshkruajnë këto koleksione.

Vlen të theksohet se pikërisht subjekti që trajton ky libër u dha 8 vjet më parë i njohur si Opinioni Këshillëdhënës i GJND-së ( 22 korrik 2010) i cili konfirmoi në mënyrë të qartë dhe shprehës se shpallja e pavarësisë së Kosovës nuk ka cenuar asnjë normë ligjore të së drejtës ndërkombëtare.

Comments

Popular posts from this blog

Legjenda e Mujit dhe Halilit

Ese për Vitin e Ri