NJOFTIM PUBLIK PËR MEDIE DHE LEXUES NGA AKADEMIA E SHKENCAVE DHE ARTEVE SHQIPTARO-AMERIKANE NË NJU JORK,TIRANË, PRISHTINË DHE SHKUP

Akademia e Shkencave dhe Arteve Shqiptaro Amerikane në Nju Jork,Tiranë ,Prishtinë, Shkup, nesër më datën 27.11.2019 në ora 13:00 në Lokalet e Kolegjit Mbretëror "Iliria " në Prishtinë solidarizohet me popullin shqiptar me rastin e fatkeqësisë natyrore nga termeti i shkakaktuar sot në Shqipëri.

Aktiviteti i Akademisë do të vazhdojë nesër  më datën 27,11,2019 nga ora 13:00 më një minut heshtje që ju jipet  viktimave  nga Akademikët e AAAS-it, pedagogët dhe Studentët e Kolegjit "Iliria" duke vazhduar aktivitetin shkencor akademik duke përuar 9 anëtar të rinjë me tituj shkencor AKADEMIK.DY FJALË PËR AKADEMINË E SHKENCAVE DHE ARTEVE SHQIPTARO-AMERIKANE NË NJU JORK,TIRANË, PRISHTINË  DHE SHKUP


Akademia e Shkencave dhe e Arteve Shqiptaro-Amerikane në Nju Jork , është E themeluar më 28 nëntor 1995 ,nga disa intelektual shqiptar në Nju Jork, që mund ti veçojmë disa prej tyre : Prof.dr.Skendër Kodra Dr.Ulvi Vehbiu ,Dr.Adem Harxhi ,Dr.Namik Muhedin Shehu ,Mentor Mata , Sanie Selita etj.

Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve në Nju Jork,Tiranë,Prishtinë dhe Shkup është Prof.Dr.Skendër Kodra.

Akademia është një institucion i lartë i Shkencës dhe Artit Shqiptaro-Amerikan i regjistruar dhe I themeluar në bazë të Ligjeve Amerikane të Shkencës dhe Artit, e i cili ushtron veprimtarinë e vet , kultivimin , nxitjen dhe zhvillimin e mendimit shkencor si dhe në zhvillimin e krijimeve artistike në botë.

Akademia ka anëtarë të rregullt të shkencës dhe artit(me tituj shkencor Profesor Dr. Ph .D , profesor Asistent Dr., gjuhëtar ,historian ,gazetar ,politikan ,diplomat , si dhe disa anëtar nderi ,anëtar të jashtëm etj.

Pra , në kuadër të ASHASHA ka anëtarë të rregulltë si dhe anëtarë nderi nga trevat shqiptare, Diaspora dhe bota.

Anëret e Akademisë punimet e tyre shkencore, i kanë botuar në revistën shkencore të Akademisë “Dituria” e cila është botuar në kuadër të Akademisë në Nju Jork.

Një numër i madh i akademikëve punimet e tyre i kanë botuar në shumë fusha mjekësore, gjuhësore letrare historike ekonomike etjnë revista shkencore që kanë impaktë të faktorëve ndërkombëtar.
“Senatorët e dijës”, për disa vjet kanë organizuar Kongrese , Konferenca,Seminare etj. , si fjala bie për nderë të Heroit Kombëtar Gjergj Kastriotit Skenderbeu(600 vjetorin e lindjes 575 vjetorit të kthimit të tij në Krujë , 550 vjetorit të vdekjës së tij etj.)

Akademia e Shkencave dhe Arteve Shqiptaro- Amerikane gjatë këtij viti botoi dhe përuroi në Prishtinë më 24 shtator 2019 dhe 14 tetor 2019 dy libra mjaftë të rëndësishëm : ”Tokë e mbjellë në varre” (Krimet Serbe në Kosovë 1998-1999) të studiuesit tonë Prof.Dibran Fyllit, si dhe librin “Përmbledhje shkrimesh” të Mr.sci.Jahja Llukës.

Është përgatitur për botim edhe libri i parë “Enciklopedikë ” për Akademikët dhe Akademinë e Shkencave Shqiptaro-Amerikane, që pritët të botohet në mars të vitit 2020.

Ky libër Enciklopedikë do ti plotësojë zbraztësirat që janë hetuar në zhvillimin e shkencës ,kultures , letërsisë ,artit ,etj.

më që një dorack i tillë biografik dhe bibliografikë deri me tash nuk ka ekzistuar.

Detyrë e botimit të këtij Libri për Akademikët dhe Akademinë , është detyrë parësore e imja më bashkëpunëtorë që të futën shkenctarët që kanë dhënë gjithë mundin për shkencën ,për t’ju mundësuar lëxuesve , në radhë të parë nxënësve ,studentëve , mësuesve , arsimtarëve dhe profesorëve të letërsisë , arteve dhe shkencëtarëve të lëmive të ndryshme për tu njohur me biografitë dhe bibliografitë e krijuesve shkencor , letrar nga kjo Akademi.Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

AKADEMIK PROF. DR HAKIFBAJRAMI PH.D : GRUSHTSHTETI IDYTËNDAJKOSOVËS( PAS 23 MARSIT 1989) MË 25 MARS 2020

Legjenda e Mujit dhe Halilit