2020-01-05

Abdullah Konushevci (1958-2013)


Abdullah Konushevci lindi më 1 maj 1958 në Prishtinë.Njihet si njëri nder shkrimtarët më të shquar shqiptar.Në Prishtinë mbaroi shkollimin fillor, të mesëm dhe të lartë. Studio letërsinë krahasimtare në "Universitetin e Zagrebit" .Punoi në gazetën e studentëve “Bota e re” dhe në gazetën “Rilindja”. Pas mbylljes së “Rilindjes” (1990), kishte mbetur pa punë.Ka botuar me qindra artikuj dhe recensione për letërsinë e shkruar dhe gojore, pra kryesisht është marrë me studime të çështjes së gjuhësisë dhe onomastikës, si dhe ka përgatitur për shtyp një numër të madh veprash e revistash letrare.
Shumë poezi të tij janë përkthyer në anglisht, spanjisht, gjermanisht, rumanisht, sllovenisht, kroatisht, sllovakisht dhe turqisht.

Ishte laureat i shumë çmimeve kombëtare për letërsinë, ishte dhe autor i disa teksteve shkollore për letërsi. Konushevci si njohës i mirë i gjuhës angleze, gjatë jetës së tij është marrë edhe me përkthime, ku ka përkthyer disa prej autorëve të letërsisë botërore, si: Hemingëay, Tagore, Ludo Hupperts etj.
Për veprat e Abdullah Konushevcit kanë shkruar: Sylejman Syla, Xhemail Mustafa, Ibrahim Rugova, Kujtim Rrahmani, Vehap Shita, Hysni Hoxha, Ali Aliu, Abdyl Kadolli,Flori Bruqi, Merxhan Avdyli, Sabri Hamiti, Ramadan Musliu, Rushit Ramabaja, Milazim Krasniqi, Ismail Belaj, Ismail Syla, Salih Bytyçi, Emin Azemi, Nazif Zejnullahu, Medi Memishi, Rrustem Geci etj.Vdiq në Prishtinë me 30 nentor 2013.

Abdullah Konushevci, ishte dhe do të mbetet ndër profilet më të kultivuara intelektuale albanologjike, një nga penat më të mprehta, i cili me erudicion dhe saktësi ka lënë gjurmë të përjetshme në letërsinë shqipe.

Vdekja e hershme e Abdullahut, është humbje e madhe e familjes dhe miqve të tij, është humbje e një talenti, intelektuali dhe dijetari të përmasave kombëtare.

Konushevci ishte një krijues i ndershëm,me atë ndershmëri që mirrej me letërsinë po aq ndershmëri kishte me miqësinë.Konushevci ishte punëtor i pa epur,ishte në kulmin e dijes letrare i cili do të arrinte shumë,shumë,sikur nga jeta të mos e ndante vdekja në kohën më të mirë,kur ne dhe letërsia pritnim shumë nga ai.Jeta është një shpresë,një luftë për të arritur diçka madhore,megjithatë jeta tretet si hije,pa ia ditur kohën as vendin.Madje vdekja sikur i ngatërron kohët,godet rend e pa rend,godet njerëz në kurorën e rinisë,kur ishin të pregaditur për hove dhe vlugje suksesesh.Kështu u godit Konushevci,një intelektual i shquar i letrave shqipe,i cili kishte shumë ëndrra,por sëmundja e rëndë dhe e pashëruar ia preu ëndrrat për gjysmë.Vdekja e Konushevcit është një humbje e madhe për shoqërinë dhe letërsinë tonë kombëtare.

Vdekje nuk do të thotë të zhdukesh. Vdekja domethënë përfundim i lidhjeve që ka shpirti me trupin. Domethënë ndarja e shpirtit nga trupi. Vdekja, është kalimi i njeriut nga një gjëndje në një gjëndje tjetër. Është sikur të shpërngulesh nga një shtëpi në tjetrën,po Konushevci nuk ishte i pregaditur të shpërngulej,ai ishte mobilizuar në punë,në suksese dhe synonte majat e sukseseve.Ishte sëmundja e tij ajo që ia mori hovin dhe padashje e shpërnguli në botën tjetër.Megjithatë ka dy lloj vdekjesh:Vdekje e tërë,e cila i zë njerëzit të pa moral,pa vepër,të cilët sapo të jenë shpërngulur nga kjo botë,harrohen dhe më nuk kujtohet asgjë nga emri dhe vepra e tyre.Konushevci i takon anës tjetër të shpërnguljes nga kjo botë-pavdekshmërisë.Ai la emër e vepër,la pasuri në letërsinë kombëtare,u nda vetëm fizikisht me ne,po emri dhe veprat e tij do të jetojnë e kujtohen nëpër breza.

Veprat letrare të Abdullah Konushevcit:

1. Pasqyrë dhe diell (poezi, "Rilindja", Prishtinë, 1979), 2. Rënia e mollës (poezi, "Rilindja", Prishtinë,1981), 3. Pad jabuke (serbisht, "Jedinstvo", Prishtinë 1982), 4.Qerrja e diellit (poezi, "Rilindja", Prishtinë,1983), 5.Loja e strucit (poezi, "Rilindja", Prishtinë,1987), 16 Leksikon Enciklopedik 4. Qerrja e diellit (poezi, "Rilindja", Prishtinë,1983), 5.Loja e strucit (poezi, "Rilindja", Prishtinë,1987), 6.Të qenët të mosqenë (poezi, "Rilindja", Prishtinë, 1990), 7. Pikat AD (poezi, "Papyrus", Prishtinë,2002), 8. Dashni dhe vdekje (poezi. "Nositi", Prishtinë, 2011), 9.Lutje dashurie (poezi, "Nositi", Prishtinë, 2012),10. Gjuha shqipe XI (libër shkollor, "Dukagjini", 2004, 2009) 11. Demaçi, vepra letrare (monografi, "Nositi", Prishtinë, 2008) 12. Për poezinë (kritikë letrare, "Nositi", Prishtinë, 2008) 13. At Gjergj Fishta 1871-1940 (monografi, përgatiti për shtyp Abdullah Konushevci, NOSITI, Prishtinë, 2011) 14. Romani 'Gjarpinjtë e gjakut' i Adem Demaçit (artikuj të zgjedhur letrarë nga Abdullah Konushevci, kritikë letrare), NOSITI, (2011) 15. Rabindranath Tagore: Gitangjali dhe Mbledhja e frutave (botoi “Rilindja”, Prishtinë, 1988); 16. Ernest Hemingëay: Dielli lind përsëri (botoi “Rilindja” në vazhdime, Prishtinë, 1989); 17. Ikona e lotëve (film dokumentar” (prodhim i vitit 2006), përkthyer nga shqipja në anglisht 18. Ludo Hupperts: Koncerti dhe tregime të tjera, (botoi Shtëpia botuese "Nositi", Prishtinë, 2008). 
19. Teofrasti: Karakteret (“Rilindja”, 1983), 20. M. Slaviçek: Pse të mos jemi derisa jemi (“Rilindja”, 1990), 21. Grup autorësh: Historia e letërsisë botërore, V (“Rilindja”, 1989) dhe 22. Milan Shufflay: Histori e shqiptarëve të Veriut ("Nositi", 2009) Etj.

No comments:

Post a Comment

Zekë S. Sinanaj (1957 - )

                                                            Zekë S. Sinanaj u lind më 2 korrik 1957 në fshatin Isniq të Deçanit. Ka mbar...