2020-01-05

Arben Puto (1924-2016).

Arben Puto


Arben Puto ka lindur në Gjirokastër në vitin 1924. Mësimet e para i ndoqi  në Liceun Kombëtar (francez) në Korçë (1935-1939) dhe pas mbylljes së tij vijoi në liceun klasik “Châteaubriant” në Romë.
Mori pjesë në Luftën ANÇ, fillimisht në Gjirokastër pastaj në Tiranë.

Pas çlirimit përfundoi shkollën e mesme në Gjimnazin “Qemal Stafa” të Tiranës (1946) dhe kreu studimet e larta në Fakultetin e Drejtësisë të Universitetit të Moskës (1951), në degën e së Drejtës Ndërkombëtare Publike.


Punoi në sektorin juridik të Ministrisë së Punëve të Jashtme (1951–1957).


Pedagog në Fakultetin e Drejtësisë të UT (1957–1990), ku ka dhënë lëndën e së drejtës ndërkombëtare.


Ka marrë pjesë aktive në proceset demokratike pas vitit 1990, duke kryesuar Komitetin Shqiptar të Helsinkit që nga krijimi (1990) dhe me ndërprerje deri në vitin 2000. Ka marrë Çmimin e Republikës të shkallës së parë.


 U nda nga jeta në Tiranë më 11 nëntor 2016.
 Është autor i një numri veprash në fushën e së drejtës ndërkombëtare dhe historisë së diplomacisë.Ndër veprat kryesore të tij janë: 

1.“E drejta ndërkombëtare publike”, vëllimi 1, 2 (1964, me ribotime); 


2.“Karta e Kombeve të Bashkuara; Statuti i Gjykatës Ndërkombëtare” (1993);


3. “Konventa Europiane për të Drejtat e Njeriut në përqasje me Kushtetutën e Shqipërisë”, 186 f., (2003);


 4.“Historia e Shqipërisë” (botuar në frëngjisht 1974, anglisht 1981); 


5.“Historia e Shqipërisë” (vëll. III, 1983 dhe IV, 1984);


 6.“Pavarësia shqiptare dhe diplomacia e Fuqive të Mëdha 1912–1914” (1978);


7.“Demokracia e rrethuar” (1990); 


8.“Çështja shqiptare në aktet ndërkombëtare të periudhës së imperializmit”, vëll. I, 1867–1912 (1984);


9.“Çështja shqiptare në aktet ndërkombëtare të periudhës së 

 vëll. II, 1912–1918 (1987); 

10.“Çështja shqiptare në aktet ndërkombëtare të periudhës së 

vëll. III, 1919–1926 (2001);

 11.“Nëpër analet e diplomacisë angleze”, 203 f. (1976, botim i ripunuar, 2001); 


12.“Historia diplomatike e çështjes shqiptare 1878-1926”, 392 f. (2003); 


13.“Shqipëria Politike 1912-1939” (2009); 


14.“Historia diplomatike e çështjes shqiptare 1878 - 1912”, (2010); 


15.“Demokracia e rrethuar”, (2010);


 16.“Lufta italo - greke, diktatorë e kuislingë” (2011);


17. “Pavarësia shqiptare dhe diplomacia e fuqive të mëdha: (1912-1914)”, 584 f., (2012);


18. “Shkurorëzimi i Mbretit Zog në mërgim” (2012); 


19.Sfidat e të drejtave të njeriut për një shoqëri të lirë, kujtime: (1990-2000)”, (2015).Etj.


Flori Bruqi

No comments:

Post a Comment

Zekë S. Sinanaj (1957 - )

                                                            Zekë S. Sinanaj u lind më 2 korrik 1957 në fshatin Isniq të Deçanit. Ka mbar...