2020-01-08

Ballkani, më i rrezikuari në Europë nga “fake news”

Vendet e Ballkanit janë më të cenueshmet në Europë nga lajmet e rreme dhe dezinformimi.
Pjesëmarrësit e konferencës së 4-t rajonale mbi sfidat e sigurisë në Europën juglindore ranë dakord që të gjithë pak ditë më parë se ky është një problem për të mbarë rajonin, e këtë qëndrim e përforëcoi edhe instituti Open Society në Sofje.
Shqetësimi kryesor lidhur me raportime të tilla në median “mainstream” e përben Serbia dhe Republika Srpska e Bosnjes. “Ngërçi më i madh me Serbinë është se mediat më me influencë në vend, 6 të përditshme me shumë ndikim dhe pesë televizione kryesore janë pro-qeverisë e mbështesin presidentin Aleksandar Vucic dhe partinë e tij progresiste. Në hapësirën publike atje pothuajse nuk ka gazetari të paanshme”, thotë Marija Vučić nga platforma investigative KRIK.
Ajo shtoi se përhapja e lajmeve të rreme është e qëllimshme dhe se problemi nuk ka të bëjë me mungesën e profesionalizmit apo gabimet. Në republikën Srpska, dy janë sipas gazetarit Emir Zulejhić, burimet kryesore te fake news, agjensitë e lajmeve RTRS dhe SRNA.
Dezinformimi dhe lajmet e rreme po përhapen me një shpejtësi ta paprecendent sot nëpër botë përmes platformave sociale, por edhe mediave kryesore. Një studim i fundit i realizuar nga Universiteti i Teknologjisë ne Massachussets del në përfundimin se informacionet e rreme përhapen sot më shpejt dhe më shumë sesa e vërteta; sipas verifikimeve të këtij instituti prestigjoz, të vërtetës iu desh 6 herë më shumë kohë për të mbërritur tek 1.500 njerëz sesa lajmit të rremë.

No comments:

Post a Comment

Zekë S. Sinanaj (1957 - )

                                                            Zekë S. Sinanaj u lind më 2 korrik 1957 në fshatin Isniq të Deçanit. Ka mbar...