2020-01-06

Kuriozitetete nga Ari Ukimeri


Fotografia e Ari Ukimeri

ARI UKIMERIMakina e parë në botë.

Makina e parë në botë është e tipit Mercedes Benz, e cila u krijua në vitin 1885, dhe kishte një shpejtësi prej 16 km/h.

BE-ja dhe anëtrësimi.

Pas përfundimit të luftës së dytë botërore, Britania e Madhe ishte ndër vendet e para që kishte paraqitur kërkesën e saj për anëtarësim në BE. Mirëpo, presidenti i atëherëshëm francez CHARL DE GOL, kishte deklaruar që Britania nuk mund të jetë pjesë e këtij institucioni aq të rëndësësishëm. Duke theksuar që nuk e duam një KAL TË TROJËS në mesin tonë.

Gjuhët dhe Njeriu.

Azia si kontinenti i zbulimeve të shumta shkencore dhe religjoze njihet edhe për zhvillimin e gjuhëve të ndryshme në botë. Ndër gjuhët që fliten në këtë continent janë; Altaike, Turkike, Mongole, dhe Turquze. Të gjitha këto gjuhë që fliten, të përbashkëta i aknë zanort dhe bashkëtingëlloret.

Arabia Saudite

Është gadishulli më i madh në Azi. Njihet si ndër vendet më të zhvilluara si në shkencë, ekonomi dhe religjion. Vlen të përmnedet se është ndër vendet e rralla që nuk kanë lumenjë.

Alfabeti i Hawai

Ky shtet gjindet në SHBA. Karakteristikë e këtij shteti është alfabeti i tij. Gjithësej ky alphabet numëron 13 shkronja.

Nepali

Ky shtet aziatik ka një shtrirje të volitshme gjeografike. Gjithmonë në të ka patur luftëra për çështje territorial. Poashtu, shquhet edhe për çshtje religjioze. I vetmi shtet në botë ku adhurohet një hyjni femërore – Perëndesha Kumari.

San Marino

Është i vetmi vend në botë, ku ka më shumë makina sesa njerëz. Gjithësej ka 3300 makina.

Gazeta e parë në botë.

Ndër shekuj, njerëzit janë njoftuar në forma të ndryshme. Ndërsa në vitin 1605, u shtyp gazeta e parë në botë. Për herë të parë njerëzit u njoftuan mbi ngjarjet dhe informacionet që tregojnë gjendjen e botës. Sot, njerëzit marrin informata përmes TV, Internetit dhe mjeteve të ndryshme të informacionit.

Tempulli i parë monotheist në botë

Ndërsa tempulli i parë monoteist hebre, llogaritet të jetë ai i mbretit Solomon. Tempulli i Solomonit. Sipas liturgjisë hebreje, Solomoni ishte dijetarë, dhe mbret në Izrael. Hebrenjtë mbështeten në sintagmën: Kemi prejardhje Abrahamike dhe dije Solomonike.


Liritë dhe të drejtat e njeriut në Egjiptin e Lashtë


- Në Egjiptin e lashtë, rol të rëndësishëm luante edhe barazia gjnore. Qysh atëherë, meshkujt dhe femrat kanë patur të drejta të barabarta. Të drejtat pronësore ishin primare atje. Femrat kishin të drejtën e prnoës, të shisnin ato, të blenin toka të ndryshme. E gjithë kjo tregon rolin dhe ndikimin e femrës në vendim-marrje si dhe të drejtën e trashëgimisë.

Kulla e Babelit


- Kulla e parë në botë, është ajo e Babel-it. Njerëzimi e kishte ndërtuar atë për ta arritur qiellin. Në librin e Zanafillës shkruan kështu: Njerëzit donin ta mbërrinin qiellin. Kështu, vendosën ta ndërtonin një Kullë, përmes së cilës të arrinin lartë. Mirëpo, Perëndia duke e parë këtë gjest jot ë mirë të tyre, vendosi të shkatërroi atë (Kullën). Kjo ndikoi që njerëzit të shpërndaheshin kudo në botë,dhe të krijonin gjuhë dhe zakone të reja.


Njerëzit e parë në botë

Emrin e tyre e morën sipas luginës së Neander të Gjermanisë në vitin 1856. Njerëzit e parë jetuan në vitet 130.000 – 30.000. Poashtu, ishin njerëzit e parë që realizuan apo bënë ritet e para të varrimit kur vdisnin njerëzit.

Kontinenti Afrikan

Kontinenti afrikan apo kontinenti zi ka një pozitë të mirë gjeografike. Kontributi që kanë dhënë shtetet si Egjipti i lashtë janë të pakrahasueshme. Gjuhët, kultura dhe ritet fetare zënë nëj vend të veçantë jo vetëm në këtë vend po në mbarë botën. Gjithësej në këtë kontinet janë mbi 850 gjuhë. Ndër më të njohurat janë; Gjuha Berbere, Çadike, Kushitike dhe ajo Semitike.


Njeriu Sundimtar

Ndër vite, bot aka njohur sundimtarë të ndryshëm. Nabukodonosori, ishte një sundimtar dhe mbret i Babilonisë. Njihet edhe si ndërtuesi më i madh në historinë e njerëzimit. E rindërtoi qytetin e tij me mure të forta dhe të trasha, me qëllim të mbrohet vendi i tij nga pushtuesit. Poashtu, tempujt e ndryshëm dhe ndërtimet e ndryshme e bënë ndër mbretërit më të famshëm në botë. Njihet ndryshe edhe si pushtuesi më i madh i Palestinës.


Fshati ABUS SIMBEL

Sa herë flasim për Egjiptin e lashtë na bien në mend Piramidat, Faraonët dhe çdo gjë tjetër që lidhet me botën antike. Ky vend njihet edhe për luftën e parë botërore. Kjo luftë u zhvillua në mes egjiptianëve qëudhëhiqej nga Faraoni Ramsesi II dhe fisit HITIT të izraelit që njihet me emrin BETEJA E KADESHIT. Lufta në fjalë rezultoi me fitoren e egjiptianëve të vjetër. Përveç fitores, u ndërtuan dhe tempuj të ndryshëm ndër ta edhe ABUS SIMBEL. Në bazë të këtij tempulli, edhe fshati mori të njëjtin emër.


PAPA GUIENA E RE

Ky shtet luan një rol të rëndësishëm në historinë ë gjuhëve. Është i vetmi shtet në botë, në të cilin fliten 820 gjuhë. Poashtu, është i vetmi shtet në botë, që ka kulturën, gjuhët e veta, traditën dhe religjionin e tij, dhe që nuk ndikohet nga asnjë shtet tjetër i botës.

Monaco - Shteti më i vogël në botë.

Monaco është shteti më i vogël në botë. Gjithësej ka 38.000 banorë. Llogaritet të jetë më i vogël se Central Park në NEË YORK (SHBA).


BESIMI DHE NJERIU

Isak Njutoni llogaritet ndër shkencëtarët më me nam në historinë shkencore në botë. Njihet për teorinë e relativitetit. Është ndër shkencëtarët e parë në botë që ksihte besuar në egzistencën e Zotit. Edhe pse ishte kritikuar nga kolegët e tij shkencëtar për qasjen ndaj fesë, ai mori një shembull pse duhet besuar në ZOT. Ai përdori këtë metodë; mori një magnet dhe disa fluska pluhuri. Në momentin kur afroi magnetin afër fluskave, u kapën menjëherë fluskat pas mngetit. Kjo ishte shembulli që Njutoni ua tregoi kolegëve të tyre. Sikur fluskat që mblidhen në magnet, edhe ne mblidhemi rreth Zotit, sepse jemi krijesa HYJNORE.

Buzët dhe njeriu

Buzët janë organet më të ndjeshme në trupin e njeriut. Përmes tyre, njeriu arrin që të shqiptojë fjalët dhe të komunikojë me njerëz. Në këtë organ gjindet mbi 1 milion nerva, që përmes tyre arrihet qëllimi i shumëfishtë në trupin tonë.

Aton – shkurtesë e çfo gjëje.

Në egjiptin e lashtë, ishin të krijuara shumë kultura. Besimet kanë luajtur një rol të rëndësishëm në kë vend. Pothuajse, politezimi kishte kapluar çdo gjë aty. Një fakt interesant në egjipt na tregon, që dielli (planet), I thonin Aton. Të gjithë faraonët që kishin sunduar Egjptin, e merrnin prapashtesën ATON. Psh; gruaja e parë që është bërë perëndeshë, Ankesenamon, kishte ndërruar emrin në ANKESENATON. Edhe faraoni AMON (Faraon politeist), nga Amon kishte bërë emrin në Aton.

ARI UKIMERI, PRIZREN.

No comments:

Post a Comment

Zekë S. Sinanaj (1957 - )

                                                            Zekë S. Sinanaj u lind më 2 korrik 1957 në fshatin Isniq të Deçanit. Ka mbar...