2020-01-08

Zef Përgega (1956-)


Rezultati i imazhit për zzef pergega"


Zef Përgega ,lindi në Lezhë më1 tetor 1956.Shkollën fillore e kreu në Lezhë,të mesmen në Tiranë.Mori pjesë në disa kurse kualifikimi për informacionin në gazetari,zhvilluar në ATSH,RTSH si dhe në Itali dhe në Gjermani,në vitet 1995 e 1996.

Me gazetari fillojë të merrej më 1980 si korrespondent i gazetës "Puna" për Lezhën.Pas 7 vjetësh, nga 1987 e deri më 1990 shkroi për gazetën "Koha  jonë"në rrethin e Lezhës. Në vitet 1990-1993 botoi dhe drejtoi gazetën "Kaltërsia".Më pas ka qenë gazetar në ATSH(1994-1998),në gazetë"Koha jonë" dhe në Radiotelevizionin "Koha"(1998-1999),deri kur emigroi në SHBA.

Në mars të vitit 2002 në Detroit të SHBA nisi botimin e buletinit "Shqiptari".Bashkëpunoi gjithashtu me radion "Alba" në Detroid dhe me gazetë "Iliria" në Nju Jork.Në mars të vitit 2002, themeloi në Detroit “Albanian-American Institute”,si dhe redaktor në revistën “Trojet tona” në Nju Jork.

Nga viti 2004 është anëtar i organizatës botërore “Amnesty International”.

Në televizionin  ACTV  në Detroid ,drejton programin televizivë “Ora shqip” si dhe është përgjegjës në “Albdremas TV” ku e drejton emisionin  në gjuhën shqipe ”Jetë mërgimi”.

Ka lëvruar kryesisht llojet e shkrimeve informative,por edhe komentin,analizën,radioreportazhin dhe dokumentarin televiziv.Ka qenë nënkryetar i këshillit botues të gazetë "Koha jonë",drejtor i gazetës "kaltërsia" dhe në këshillin e departamentit në ATSH.Është autor i shumë librave botuar në SHBA,Shqipëri dhe Kosovë.Në portalin informativ (Floripress) shkrimtari Zef Përgega ka botuar  rrth 900  shkrime, analiza dhe komente.

Jeton dhe vepron në Detroit të SHBA-ve nga viti 1999.

Zef Përgega ka botuar 40 libra:

1.“Deti dhe Peshku” ( 1998) ; 2.“Vigan në Krisht e vatan"(2003) ; 3. “Këmbana e mërgimtarit”
(2003);4. “Simbolikë në Michigan” ( 2004); 5.“Dheu i Atit” (2006). 6.“Sarajat”( 2008); 7. “Kallnori në Detroit”(2009). 8.“Djepi i thyer” (2010); 9.Ylberet e Shêjzave” (2010); 10. “Lerëni kohën të flasë” (2011);11.“Zjarri shqip regetin”(2011);12. “Zëri im Prishtinë” ( 2012).13.” Ora e Rodit" ;14.Triptik “Prilli në Bronx” ;15. “Përtej lotit”;16. “Valesi i delfineve” 17."Fabula"(2013); 18. “Kristale Dukagjini”(2010); 19.Vështrim letraro-historik kushtuar Dom Prek Ndevashaj ;20.“Çamëri moj Çamëri”;21.“Krahu i shqiponjës”(2014);22. “100 Vjet shqitar në Amerike”(2014);23. “Dritë Françeskane” (në Malësi të Madhe) Vështrim letraro-artistik, psikologjik dhe religjioz(2014) ;\
24.“Shqiponjat fluturojnë lartë”( 2015) ; 25. “Vokacioni i Premtuar”( 2016);26.“Malesorët” (2017): 27.” Vështrim etno-kulturor kushtuar traditës së malësoreve në Malin e Zi dhe në Amerikë”; 29. “Lisi i tamlit”(2019) ; 30.“Mrizet e lotit”; 31. “Arkemortja e ishullit mbi gjak” ;32. “Abat Doci një djalë Shypnije” (kushjtuar veprimtarisë se Abatit të Mirditës Prend Doci , kryesisht në Newfoundland të Kandasë ,1883 -1888) ; 33.“Nanat lindin kapidana” (kushtuar figurave të kapidanëve të Mirditës Gjon Marka Gjoni); 34.“Bijte e Pajtorës” ; 35. “Mendja bletë nën kësulë të mirditorit” ; 36.“Shtrebat”;37.“Diçka gdhenda me emrin tënd”( kushtuar poetit Ded Shkurti); 38. “Pergega në Floripress” (publicistikë për Kosovën);39.“Dheu i salvimit”;40.“Doktor Theologu”( krijimtari poetike dhe ppublicistike e Mins. Dr. Zef Oroshit).

Flori Bruqi

No comments:

Post a Comment

Zekë S. Sinanaj (1957 - )

                                                            Zekë S. Sinanaj u lind më 2 korrik 1957 në fshatin Isniq të Deçanit. Ka mbar...