Vlera Bytyçi Ejupi (1965-)

Vlera Bytyçi Ejupi ,lindi në Tetovë më 16 maj 1965 në Tetovë . Shkollën fillore  e kreu  në Shkup.

 Në vitin 1983 kreu edhe shkollën e mesme në Shkup dhe paralelisht të gjitha kurset nga gjuha angleze për katër vite në Qendrën për gjuhë të huaja në Shkup,krahas shkollës së mesme të përgjithshme
"Zef Lush Marku".

Diplomoi në Universitetin e Shkupit në katedrën për Gjuhë dhe letërsi angleze,në drejtimin pedagogjik dhe atë përkthyes.

Në vitin 2002,kreu studimet pas universitare në Universitetin Shtetërorë të Tiranës,duke fituar titullin magjistër nga proza bashkëkohore angleze,pas mbrojtjes me sukses të dalluar të tezës"Love, sex and marriage,in the novel" Lady Chatterley's 
Lover" by D.H.Lavrence"-"Dashuria,seksi dhe martesa në novelën "dashnori i Zonjës Çetërli" nga D.H.Lawrence".

Në vitin 2009,fitoi titullin Doktor i Shkencave të Filologjisë pas mbrojtjes me sukses të dalluar të tezës së doktoraturës më titull
"The rlation among male and female protogonists in the novels "Women in love" and "Sons and Lovers" By D.H.Laawrence"-"Raporti mes protogonistëve në novelat"Gratë e dashuruara" dhe "Bijtë dhe dashnorë"në UEJL në Tetovë.

Vlera Bytyçi Ejupi, ka ligjëruar në shkollën e mesme"Zef Lush Marku" dhe "Nikolla Karev" në Shkup,në shumë kurse private dhe shtetërore,duke veçuar Qendrën për Gjuhë të huaja "Koço Racin" në Shkup.

Ka qenë pjesëmarrëse në shumë konferenca shkencore nèpër botë,është përkthyese e disa librave,si dhe përkthyese simultane dhe konsekutive.

Ka ligjeruar në universitetet në vijim në Universitetin e Tetovës, në Universiteti Ndërkombëtar të Evropës Juglindore  në Tetovë, në IBT në Shkup, në AAB në Prishtinë dhe për momentin Vlera Bytyçi Ejupi , ligjëron  Gjuhë angleze, si dhe Letërsinë Moderne dhe Postmoderne Anglo-Amerikane në UBT në Kosovë.


Prof.dr.Vlera Bytyçi Ejupi ,ka qenë themeleuese e katedrës për Gjuhë dhe Letërsi Angleze pranë Universitetit të Tetovës,kur ky institucion punonte në mënyrë ilegale.Vlera ka pasion poezinë si dhe shkrimin e letërsisë kreative,zhanrin eseistikë.

Shkrimtrja Bytyçi ka një stil tërheqës artistik dhe pedagogjik ,ajo jep kontribut të çmuar në zhvillimin dhe pasurimin e letërsisë sonë,
duke vazhduar traditat më të mira të mjeshtërve të letërsisë shqiptare dhe duke shfaqur një origjinalitet letrar ,që meriton vëmendjen dhe respektin e lexuesve.

Botime:1."Love, sex and marriage,in the novel" Lady Chatterley's 

Lover" by D.H.Lavrence"-"Dashuria,seksi dhe martesa në novelën "dashnori i Zonjës Çetërli" nga D.H.Lawrence",Tiranë,2002

2."The rlation among male and female protogonists in the novels "Women in love" and "Sons and Lovers" By D.H.Laawrence"-"Raporti mes protogonistëve në novelat"Gratë e dashuruara" dhe "Bijtë dhe dashnorë",Tetovë, 2009.

3.Pakti me djallin,Konica Press, Shkup,2011.

4.Qelqi(Poezi dhe Ese),SHB "Rugova Art" Prishtinë,2019.


Flori Bruqi


Comments

Popular posts from this blog

AKADEMIK PROF. DR HAKIFBAJRAMI PH.D : GRUSHTSHTETI IDYTËNDAJKOSOVËS( PAS 23 MARSIT 1989) MË 25 MARS 2020

Legjenda e Mujit dhe Halilit