2015-04-30

Elbasani shpall “Qytetare Nderi” bijën e tij

Migena Arllati laureohet në vendlindje me titullin e nderit


Në një organizim madhështor, mes zyrtarëve, familjarëve dhe miqve të shumtë nga bota e letrave, shoqërisë civile dhe e kulturës, në skenën e Teatrit Skampa të Elbasanit, Bashkia e këtij qyteti shpalli me titullin e lartë “Qytetare Nderi” shkrimtaren dhe publicisten Migena Arllati.


Kryebashkiaku Qazim Sejdini, shprehu konsideratat më të larta ndaj kontributit të zonjës Arllati, duke i dorëzuar asaj titullin e nderit me motivacionin: “Për kontributin e shquar të saj si gazetare, shkrimtare, hulumtuese ndaj gjuhësisë dhe albanologjisë dhe një personalitet i shoqërisë civile në vend dhe në diasporë”.

 Sejdini vuri në dukje se se Elbasanit i bëjnë nder shumë qytetarë të tij të cilët jetojnë brenda dhe jashtë vendit, mes të cilëve Migena Arllati ka një vend të veçantë për sa i përket rolit të saj në disa sfera të jetës.

Vendimi për akordimin e titullit “Qytetar Nderi” ishte marrë në datën 20 mars në Këshillin Bashkiak, në sajë të propozimit të Fondacionit Mbarëkombëtar “Nermin Vlora Falaschi”. Dasantila Tahiraj, kryetare e Këshillit Bashkiak, duke përshëndetur të pranishmit e shumtë në ceremoni,u shpreh se emri i Elbasanit është ndërtuar dhe vazhdon të rritet në sajë të njerëzve të punës, të cilët lartësojnë qytetin me anë të personalitetit të tyre.

 Mes emocioneve të shumta, protagonistja kryesore e kësaj ceremonie Migena Arllati, duke pranuar titullin, falenderoi drejtuesit shtetërorë të Bashkisë së Elbasanit, përfaqësueset e Fondacionit “Nermin Vlora” të ardhura nga të katër anët e Shqipërisë, Kosovës, Malit të Zi e më gjerë, familjen dhe të gjithë miqtë e kolegët e pranishëm.

 “Sado të madhohet njeriu, nga vendlindja nuk mund të shkëputet kurrë. Nuk ka vendlindje të madhe a të vogël. Ajo është veç një, por aq e fuqishme tek secili prej nesh, sa na mban dhe ushqen njëjtë si rrënja bimën, apo si rrënja pemën e cila në pamje të parë duket e bukur, e rritur, e fuqishme sepse është e zhvilluar me degë e lule, me gjethe e fruta por fuqia e saj vjen nga rrënjët. Ato, rrënjët, e furnizojnë dhe e bëjnë të jetë ajo që është.

Rrënjët e mia janë vendlindja ime, kjo Shqipëri dhe ky Elbasan ku u linda dhe u rrita, ku u shkollova dhe arsimova”, tha ajo në fjalën përshëndetëse gjatë ceremonisë së laureimit. Meqë prej njëzet vitesh jeton në Gjakovë, ajo vuri në dukje se sot Kosova dhe Shqipëria nuk janë larg sepse janë ndërtuar me qindra mënyra komunikimi, autostrada, mediat, marrëdhëniet e ndërsjellta.

 Por, shtoi se në vitet e vështira të saj në Kosovë, kishte vetëm një mënyrë komunikimi, dhe kjo ishte lidhja shpirtërore. “Faleminderit Elbasani im, do të të dua sa vetë jetën time! Njerëzit me vlera si ju, dijnë t’i vlerësojnë të vlefshmit.

Mirënjohje pa fund për Fondacionin “Nermin V. Falaschi” dhe për Bashkinë e Elbasanit që duke promovuar vlerat intelektuale dhe mbipersonale, lartësojnë shoqërinë dhe kombin shqiptar. Është puna e vetmja vlerë lartësuese e cila na bën të thjeshtë dhe të nderuar ndaj uroj t’i ruani gjithnmonë këto tradita kombëtarë dhe civilizuese!”, shtoi Arllati mes duartrokitjesh të shumta.

 Presidentja e Fondacionit, Zenepe Luka, duke vënë në spikamë kontributin e znj. Arllati brenda Fondacionit, u shpreh se kjo organizatë e ka për nder që propozoi njërën nga aktivistet më të vyera të saj për këtë titull të lartë nderimi.

 “Migena shkëlqen në gjithë kompleksitetin e saj, në çdo segment të jetës personale dhe profesionale. Shkallët e ngjitura një nga një, me kujdes dhe përkushtim në familje dhe në karrierë, e bëjnë atë një shembull për të gjithë botën femërore. Ne si Fondacion kemi mes nesh femra të vyera dhe shumë punëtore, ku Migena Arllati qëndron me krenari si njëra ndër emrat me të cilën mburremi”, vuri në dukje Zenepe Luka, në emër të Fondacionit që drejton.

 Mes miqve të shumtë të ardhur nga qytete në ndryshme të Shqipërisë dhe Kosovës, fjalën e mori edhe Xhelal Luca nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve dhe Artistëve “Pegasi Albania”.

Përveç vlerave humane, si shkrimtare e publiciste të znj. Arllati, ai u përqëndrua edhe në aktivitetin e saj kombëtar.

“Migena e ka bërë bashkimin kombëtar shumë e shumë dekada më parë se politika. Pa pyetur për politikën, ajo që para luftës së Kosovës u martua me djalin nga Gjakova, duke ndërtuar një familje të shëndoshë e me fëmijë të edukuar, dhe duke dhënë shembullin e vërtetë se si mund të bashkohen shqiptarët të cilët politika i ndau në shtete dhe në kufinj.

 Kjo vajzë e jona është modeli i një femre të fortë, që bën sakrificën dhe jep kontributin pa pritur shpërblim për asgjë”, tha i entuziazmuar shkrimtari Xhelal Luca.

Fjalëve të rastit iu shtuan edhe ato të intelektualeve dhe artisteve të mëdha shqiptare si: Margarita Xhepa, Vitore Stefa, Irini Qiriako, Tefta Radi, Vllasova Musta, Ajtene Krasniqi, Zylfije Duraku, Kozeta Zavalani, Shpresa Gashi, Vjosa Abazi, Beatriçe Balliçi, Flutura Maçi etj.

Pas pjesës ceremoniale, familja Arllati i ftoi të gjithë të pranishmit në ambientet e Kalasë së lashtë dy mijë vjeçare të Elbasanit, ku mes trokitje gotash e shijime gatimesh vendase të mrekullueshme, u këmbyen urime të shumta.

Në këtë ditë të lumtur të jetës së saj, Migena Arllati shtoi për median tonë se ndjehet tejet e mallëngjyer, e drithëruar, e stolisur dhe lavdëruar.

“Nuk mund të jesh asnjëherë krenar për atë që je, nëse harron vendin ku ke lé. Kjo ditë më shpërfaq emocione të shumta, me krenarinë dhe mallin të shkrirë në një.

 I përulem në gjunjë vendlindjes, prindërve dhe të gjithë bashkëpunëtorëve të mi që më bëjnë të jem kjo që jam”.Migena Arllati lindi në Elbasan /Shqipëri në 06.09.1974 në një familje me tradita qytetare dhe arsimdashëse. Jeton në qytetin e Gjakovës në Kosovë që prej 20 vjetësh me bashkëshortin dhe tre fëmijët.

Angazhimi në gazetari:

Aktiviteti i saj paraprihet nga dhjetë vjet angazhimi në gazetarinë radiofonike, të printuar dhe televizive ku ka marrë disa herë çmime.

Në vitin 2002, organizata amerikane IREX e nderoi Migena Arllatin me çmimin e dytë për projektin e saj radiofonik kushtuar gruas së pasluftës në Kosovë.

Në vitin 2006, Qendra mediale “Dukagjini” i ndau çmimin e vendit të parë për shkrimet e saj në gazetën “Lajm Exclusive”, lidhur me promovimin e punës dhe sfidat e femrës shqiptare.

Angazhimi në arsim:

Ligjëruese në Universitetin Publik “F. Agani”. Po ashtu punon si Prof. e gjuhës shqipe dhe letërsisë në shkollën e mesme “H. Dushi” dhe në Kolegjin privat “M. Akif” në Gjakovë.
Angazhimi në studimet gjuhësore:

Ka marrë pjesë në dhjetëra trajnime e konferenca, në shumë prej të cilave është paraqitur me punime shkencore. Prej kohësh ka konfirmuar vullnetin ndaj angazhimeve hulumtuese shkencore ndaj gjuhësisë dhe albanologjisë.

Ajo ka marrë pjesë në Konferenca të ndryshme shkencore të organizuara nga Universiteti i Tiranës, Prishtinës, Tetovës, Shkodrës, Elbasanit, Durrësit, Vlorës, duke prezantuar punime kryesisht nga fusha e linguistikës.

 Puna në botime: Autorja deri tani ka botuar tre libra: “Mendime në kornizë”(poezi), “Lindur për t’u bërë mjek”(monografi) dhe “Vështrim rreth shprehjeve frazeologjike në të folmen e Gjakovës” (studim gjuhësor).

Krijimet poetike të saj janë prezantuar në disa Antologji të botuara në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni e Rumani. Po ashtu, është redaktore dhe recensente e dhjetëra botimeve të shkrimtarëve të ndryshëm.

Çmime në letërsi: Në Mitingun e Poezisë mbajtur në Gjakovë në Maj 2013, u shpall si poetja më e mirë e Mitingut, duke u nderuar me çmimin ‘Yllka Domi”.

“FiloLet 2013” në Zvicër e nderoi me çmimin e dytë në konkursin vjetor ndërkombëtar. Pegasi Albania në vitin 2012 punimin e saj shkencor e laureoi “Studimi shkencor i vitit” ndërsa në vitin 2013 e laureoi me titullin “Studiuesja e vitit”.

Në Festivalin Kombëtar të letërsisë për të rinj, mbajtur në Podujevë në gusht 2014, zuri vendin e dytë në gjininë letrare të tregimit me krijimin me titull “Piano”.

Aktiviteti në shoqërinë civile: Është Kryetare e degës së Fondacionit Kulturor Mbarëkombëtar “Nermin Vlora Falaschi” në Gjakovë; Kryetare e Lidhjes së Poetëve, Shkimtarëve dhe Artistëve
“Pegasi” në Kosovë;

Anëtare e Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës; Anëtare e Institutit Alb-Shkenca me seli në Tiranë, Prishtinë e Shkup; Anëtare e Shoqatës së Intelektualëve “Jakova” në Gjakovë.
Nuk ka “Shqipëri të Madhe”, por Shqipëri natyrale


Barometri diplomatik


Image result for MEHDI HYSENI


Prof.Dr.Mehdi HYSENI


Nuk ka “Shqipëri të Madhe”, por Shqipëri natyrale*** Edhe sa shekuj, edhe sa vjet duhet polemizuar me shpifësit shovinistë serbomëdhenj dhe me hyzmeqarët e tyre injorantë filoserbë lidhur me tezën e tyre “Shqipëria e Madhe”?


-Nuk janë të vërteta “përrallat me tupan” dhe paçavuret “exibicioniste” me “teh agjenturor” antishqiptar të “hokatarëve” të ndryshëm (vardisës së politikave të vajtueshme ditore dhe, njëherazi puthadorë të llahtarshëm “mëditorë” të liderëve të ndryshëm në pushtet, që për ta lëpirë ndonjë asht të tyre ose për t’ua mundësuar hapjen e ndonjë burketoreje, qebaptoreje ose lejimin e ndonjë “tezge” në Pazar të blertë…etj., marrin guximin që të “lehin” ditë e natë pa pushuar kundër idesë shenjtë të ribashkimit kombëtar), se gjoja ideja e ribashkimit kombëtar shqiptar, “është e tejkaluar”, dhe se nuk është asgjë tjetër vetëm se “një sentiment”, të cilën “nuk e mbështet shumica dërrmuese” e shqiptarëve në hapësirat etnike të Shqipërisë, si dhe gjoja “nuk ka froca, as faktorë politikë që e mbështesin atë”!?Këtë të pavërtetë, qe një shekull (si papagajt) e trumbeton politika dhe propaganda serbo-sllave për shpërfytyrimin e identitet kombëtar dhe shtetëror të shqiptarëve nga harta gjeografike e Ballkanit.Kjo është një gënjeshtër dhe shpifje e madhe alla serbmoadhe dhe pansllave e “Velika Serbisë” , që po i bëhet jo vetëm popullit shqiptar në Ballkan, por edhe Evropës, edhe Amerikës dhe gjithë botës së qytetëruar demokratike.

Ideja ribashkimit kombëtar nuk është mit, as utopi e as kurrfarë “sentimenti” i kohës mesjetare, por e drejtë natyrore e ligjshme dhe legjitime, si dhe AMANET SHEKULLOR i etërve tanë (brez pas brezi) që kanë sakrifikuar dhe flijuar jetën e tyre për ta çliruar dhe ribashkuar kombin shqiptar dhe Shqipërinë etnike nga sundimi i egër kolonial dhe imperialist shekullor (1878-2015).


Ideja e ribashkimit kombëtar, do të thotë forcë lëvizëse centrifugale që shpie drejt shkallmimit të robërisë shekullore kolonialiste sllavo-bizantine (që edhe sot, në kohën e integrimeve evropiane, ushqejnë pretendime dhe synime territroriale në kurrizin e territoreve etnike të Shqipërisë natyrale) drejt lirisë, pavarësisë, ribashkimit, qytetërimit, zhvillimit, përparimit të përgjithshëm,si dhe të mborjtjes dhe ekzistencës së shqiptarëve në Ballkan, si popull dhe si shtet i barabartë me popujt dhe me shtetet fqinje, duke mos prekur dhe dëmtuar asnjë interes të stabilitetit, të sigurisë dhe të paqes në rajon.


Ribashkimi kombëtar nuk është një “çështje e ngushtë” e një grupi “huliganësh” a klani intelektual gjysmak, por kërkesë imediate dhe e domosdoshme e shumicës dërrmuese të kombit shqiptar në Ballkan. Këtë të vërtetë të pamohueshme e provojnë edhe numri i madh i lëvizjeve, i fronteve, i partive dhe i subjekteve të tjera politike dhe kuluturore kombëtare, të cilat janë formuar dhe po veprojnë haptazi dhe në mënyrë legale, demokratike dhe paqësore në skenën politike gjithëshqiptare, jo vetëm brenda territoreve etnike të shqiptarëve në Ballkan, por edhe në gjithë diasporën shqiptare në mbarë botën.


Gjithashtu, ribashkimin kombëtar e mbështesin edhe elita intelektuale akademike shqiptare si brenda Shqipërisë etnike, ashtu edhe në gjithë diasporën shqiptare, me ndonjë përjashtim efemer aty-këtu, por ai numër i vogël argatësh të huaj të “Velika Serbisë”, edhe pse në forma të rafinuara po orvatën ta baltojnë dhe shpërfytyrojnë aspiratën shekullore të ribashkimit gjithëkombëtar, ata nuk kanë kurrfarë peshe, as ndikimi në popull e as në politikën e brendshme, as në atë ndërkombëtare. Ata janë në numër pak dhe, krejtësisht të vetmuar, që askush (as faktori i brendshëm shqiptar e as ai ndërkombëtar) nuk i “vë në pullë”, as nuk i merr serikozisht se çfarë “llomotisin” dhe shpifin ata kundër interesit të përgjithshëm kombëtar dhe shtetëror shqiptar.

Ia vlen të theksoj se, në dy dekadat e fundme, idenë dhe kërkesën historike të popullit shqiptar për ribashkimin e tij, në mënyrë të dokumentuar shkencore, publicistike dhe informative, e mbështesin me dhjetra e qindra vepra të shkruara nga fushat e ndryshme (histori, kulturë, gjuhë, art, politikë, drejtësi, diplomaci, ekonomi …etj.) të elites së mirënjohur akademike shqiptare.

E gjithë kjo veprimtari e përbashkët për një objektiv dhe imperativ të përbashkët për çlirimin, mëvetësimin dhe ribashkimin e kombit shqiptar, është rezultat i zgjimit dhe i ngritjes së vetëdijes dhe ndërgjegjës së lartë politike dhe kombëtare, në saje të rrethanave dhe të realiteteve të krijuara politike dhe demokratike në Ballkan (1990-2015).


Ata që po shpifin marrëzisht, duke propaganduar në opionin publik se gjoja në territoret etnike shqiptare “nuk ekzistojnë forca të rëndësishme politike, që e mbështesin ribashkimin kombëtar”, janë jo vetëm në gabim, por edhe miopë, sepse nuk e njohin realitetin e krijujar brenda kufijve etnikë të Shqipërisë, as atë në diasporë. Ndryshe, nuk do t’i kishin ndërruar tezat alla serbe, duke gënjyer për “hava”, jo për “tokë”, se gjoja “shumica” e shqiptarëve nuk e mbështet ribashkimin kombëtar.


Këtë shpifje serbe dhe filoserbe e përgënjeshtrojnë formimi dhe veprimi i këtyre subjekteve politike shqiptare , që me programin dhe me plaformat e tyre e mbështesin ribashkimin kombëtar shqiptar, jo vetëm të Kosovës me Shqipërinë: Aleanca Kuq e Zi, UNIKOMBI, Lëvizja Vetëvendosje, Lëvizja për Bashkim, Fronti për Bashkim Kombëtar Shqiptar, Lista për Bashkimin e Shqipërisë Natyrale, Partia e Unitetit Kombëtar…, si dhe shumë parti deh shoqata të tjera poltike me përcaktim të ribashkimit kombëtar qoftë majtiste, djathtiste apo centrist, që veprojnë si brenda, ashtu edhe jashtë Shqipërisë Etnike.


Se ideja e ribashkimit kombëtar gjithëshqiptar është aktuale, realiste, moderne, demokratike, qytetëruese, paqësore, domodoshmëri dhe imperativ historik, politik, kombëtar dhe shtetëror, dëshmon edhe Kushtetuta moderne e Republikës së Shqipërisë në fuqi ( e miratuar me Referfendum), ku në Preambulën e saj thuhet :” me aspiratën shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar,” (1998).


Sipas kësaj logjike racionale, duke bazuar në fakte të ligjshme të kësaj Kushtetute, kryeministri Edi Rama ka plotësisht të drejtë të kërkojë jo vetëm ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë, por edhe më gjerë, sepse e ka për detyrë ta zbatojë, jo ta shkelë Kushtetutën në fuqi.


Së fundi, duhet t’i rikujtojmë serbomëdhenjtë dhe “bishtat” e tyre filoserbë dhe të agjenturave të huaja të ndryshme, se në asnjë pjesë të Shqipërisë etnike natyrale e as në diasporën shqiptare, nuk ekziston, as nuk vepron asnjë individ dhe, asnjë subjekt politik apo kulturor për krijimin e ndonjë të ashtuquajture “Shqipëri të Madhe”, e cila, si nocion semantik, fatkeqësisht, dhe për tragjedinë e derisotme shqiptare në Ballkan, daton që nga viti 1844 si “pjellë inkubatori” e “industrisë” së gjenocidit të Velika Serbisë së Ilia Garashaninit, e kuazishkencës, e politikës dhe e Kishës Ortodokse Serbe, gjithnjë në funkson të mohimit dhe të shkatërrimit të identitetit të tërësishëm të kombit, të territorit dhe të shtetit shqiptar-Shqipërisë etnike natyrale në Ballkan.


***************

Mehdi Hyseni, Ph.D.

Mehdi Hyseni is an Albanian Ph.D. in International Political Relations, residing in Boston. He writes about issues affecting Albania, Serbia and Kosovo.


UN and EU Should Scrutinize Serbia's Constitution
Viewing the black historical events from the demarches and diplomatic protest notes of Serbia against Albania and Albanians, they have a common denominator...
15:24 Apr 15, 2015 PST
Kosovo Needs to Create A Legal Army to Function as Soveriegn State
It doesn't matter what Serbia's authorities say about interfering in Kosovo internal issues which is strictly prohibited by international law and the UN Charter.
15:29 Apr 5, 2015 PST
Ethnic Albania is Not 'Greater Albania'
Over the past centuries nobody wanted to face the historical, ethnic and geopolitical reality in the Balkans. This is the problem between Serbia and Albania.
21:07 Mar 29, 2015 PST
Economic and Political Stability Critical to a 'Free' Kosovo
According to the AFP, Nearly 450 Kosovo Albanians were arrested within a three-day period this month while trying to cross illegally into Hungary.
19:47 Mar 11, 2015 PST
Bin Laden's Terrorists Spearheaded 9/11 Attacks
The 9/11 truthers' very wrong conclusions aim to split, alienate and confront American citizens to fight each other on behalf of their terrorist enemies.
14:26 Feb 23, 2015 PST
Remembering Doctor Michael J. Davidson of Brigham and Women's Hospital
I was shocked and very sorry to hear about the death of my Doctor because it was a sudden death under the unbelievable circumstances of assassination by Stephen Pasceri.
20:52 Feb 11, 2015 PST
Racism Will Not Resolve Problems in Kosovo
Albanian national patriotism has never fallen into the trap of racism emerging in the Balkan Peninsula. Albanian patriotism should not be confused with the phenomenon of alien racism.
11:17 Feb 3, 2015 PST
Recognition of Independent Kosovo Crucial for Serbia's Integration to EU
So, all Serbian official politicians have no more authority and any kind of right to blame or hate the European Union or the United States of America why they are demanding the recognition of Kosovo if Serbia wants to join the European Union (EU).
11:43 Jan 25, 2015 PST
Historical-Solidarity Marching in Paris Against Terrorism
As Francois Hollande said, Together we have a voice. Together we we will not be divided, we are the people. We will not answer hate with hate.
05:55 Jan 16, 2015 PST
Valid Agreement With Belgrade, So Republic of Kosovo Will Be Recognized by UN
Even without meeting basic conditions , Belgrade and Pristina in Brussels, have reached agreement on the normalization of interstate relations on April 19, 2013.
06:35 Sep 26, 2014 PST
Don't Kill Americans Or Call Death on America After They Supported Your Freedom
There should be no toleration of any killer terrorizing Americans and burning the American flag, and the US should stop funding people who hate America.
18:04 Sep 20, 2014 PST
Remembering The Victims of 9/11
Thirteen years after 9/1/2001 our hearts still hurt, sorrowful and painful for three thousand innocent lives, victims of barbarous Islamic terrorist attacks committed against our country
06:34 Sep 14, 2014 PST
Islamic Terrorism Threatens Kosovo's Security
The future and perspective of the new state of Kosovo will be dark with many question marks if Islamic Terrorism is not taken seriously and eradicated swiftly.
06:05 Sep 8, 2014 PST
Albanians Are Not Bullies Nor Is America Conqueror of Serbia
Albanians and Americans have been close allies during the war and currently in peace. Neither Albanians nor the United Stateshave invaded any part of Serbian territory
11:44 Jan 30, 2014 PST
New Architecture of Serbian Genocide Against Kosovo Albanians
This news was disclosed by Serbian authorities, EULEX Department of Forensic Medicine and experts from the Kosovo Department of Forensic Medicine during the site assessment at Rudnica quarry
08:51 Jan 18, 2014 PST
Kosovo as a New Independent Nation in Facebook
This decision dismisses all antihistorical charges, theses and illegal decisions of Serbia that allegedly Kosovo is its territory as it stipulated in its Constitution of the 2006.
08:28 Jan 11, 2014 PST
Is NATO a Real Savior of Kosovo?
Mehdi Hyseni has been warning the government of Kosovo, and the international community about the eventual peril of establishing Serbian Republic in Kosovo.
15:22 Dec 6, 2013 PST
The South 'Balkan Benelux' Versus EU and Globalization!
First of all, the idea of the 'Soth Balkan Benelux' is wrong due to the fact that include only four the poorest countries (Kosovo, Albania, Macedonia and Montenegro), without Turkey, Serbia, Greece, Bulgaria and Bosnia and Herzegovina. Questi
17:50 Dec 1, 2013 PST
Prime Minister Dacic: Serbia Will Never Abandon Kosovo
'Serbia cannot help you with guns or tanks, but can help you with a wise policy and decisions. It is therefore it is essential you take power in Mitrovica.
05:26 Nov 17, 2013 PST
Is NATO Trying to Rule the Entire World?
Today, just under 100,000 military personnel are engaged in NATO missions around the world, successfully managing complex ground, air and naval operations in all types of environment.
17:29 Nov 11, 2013 PST
Is Kosovo's Status Resolved Forever?
Belgrade's Fraudulent Tales on Kosovo Are Harmful for Serbia and Balkans' Security and Stability
21:06 Jun 19, 2013 PST
Pristina's Memorial Plaque in Honor of Jewish Victims Hailed
At this memorial ceremony were present the Kosovo president, Atifete Jahjaga, Prime Minister, Hashim Thaci, President of the Assembly, Jakup Krasniqi and other personalities and non-governmental and religious communities of Republic of Kosovo
07:45 May 30, 2013 PST
Is Serbia's Interfering in Internal Affairs of Independent Kosovo?
Despite the economic interest of both signatories, achievement of this agreement is unacceptable to the government of Kosovo due to the fact that Serbia as a former colonial country (1912-1999) doesn't have any legal, political and economic right
10:01 May 22, 2013 PST
Terrorism Must Be Fought By All Means!
For the sake of clarity, our effort to fight all forms of terrorism wherever and whenever possible, without pardon, without sparing our own lives is our essential way to address those who pose a threat to Americans and America.
12:36 Apr 27, 2013 PST
The US is a True Ally, Liberator, Friend and Savior of Albanians in Kosovo
Pro-Turkish Albanians who have the Turkish Empire (Ottomanism or Neo-Ottomanism) in their minds and hearts, ought to know that Ottomans were not friends or allies of Albanians, but rather for more than five centuries have been
17:30 Apr 24, 2013 PST
Belgrade Should Eliminate the Untrue Slogan: 'Kosovo is Serbia'
A Serbian thesis and fallacy never proved with any real or objective historical evidence. Until recently, Kosovo was an illegal colony of Serbia...
16:36 Apr 2, 2013 PST
THE KOSOVA PROTECTION CORPS(KPC)- IS NOT A PRIVATE FIRM OF COVIC & Co. OF THE SERBIAN AND MONTENEGRIN UNION*)
E martë, 28 prill 2015 - 17:01
In view of the fact that the virus of the Serb regime of Slobodan Milosevic is being regenerated of late to fight the vital interests of the Albanians and Kosova, the existence and fate of the Kosova Protection Corps (KPC) cannot be called in question not only by the Serbian and Montenegrin Union of...
albaniapress.com/lajme/21161/THE-KOSOVA-PROTECTION-CORPSKPC--IS-NOT-A-PRIVATE-FIRM-OF-COVIC-&-Co--OF-THE-SERBIAN-AND-MONTENEGRIN-UNION*.html
Akademikët me, jo kundër popullit që po do ribashkim!
E dielë, 26 prill 2015 - 19:44
Barometri diplomatik *** Do të vijë ajo ditë e bardhë, që të gjithë ata armiq të brendshëm, që po e kundërshtojnë dhe po e mohojnë të drejtën natyrore, legjitime dhe historike të popullit shqiptar për t’u integruar në një shtet kombëtar-Shqipërinë etnike, do të “skuqen”, ashtu sikurse ata kuis...
albaniapress.com/lajme/21156/Akademiket-me-jo-kunder-popullit-qe-po-do-ribashkim.html
Amerika nuk është fajtore për Gjykatën Speciale Evropiane për Kosovën, por ata që nuk e paditën Serbinë për gjenocid 
E shtunë, 25 prill 2015 - 03:13
Barometri diplomatik *** Se Serbia ka kryer gjenocid ndaj shqiptarëve në Kosovë, këtë e dëshmon edhe kjo deklaratë e ish-Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bill Clinton (shpëtimtar i Kosovës shqiptare), i cili, para gjithë botës, pohoi se: “'KRIZA E KOSOVES ISHTE NJE GJENOCID NE ...
albaniapress.com/lajme/21148/Amerika-nuk-eshte-fajtore-per-Gjykaten-Speciale-Evropiane-per-Kosoven-por-ata--qe-nuk-e-paditen-Serbine-per-gjenocid-.html
Edi Rama në rrugën e Abdyl Frashërit dhe të Ismail Qemalit, do ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë, plotësisht e drejtë!
E martë, 21 prill 2015 - 23:41
Barometri diplomatik *** Ndaj i gjithë spektri politik shqiptar në Ballkan, si dhe faktorët evropianë dhe ndërkombëtarë, duhet t’i marrin me seriozitetin më të madh deklaratat e tij zyrtare për ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë, ndryshe siç ka pohuar më parë ideologu, vizionari, patrioti dh...
albaniapress.com/lajme/21139/Edi-Rama-ne-rrugen-e-Abdyl-Frasherit-dhe-te-Ismail-Qemalit-do-ribashkimin-e-Kosoves-me-Shqiperine-plotesisht-e-drejte.html
Besa shqiptare nuk është politikë, as diplomaci!
E enjtë, 16 prill 2015 - 22:27
Barometri diplomatik *** Besa shqiptare në kuptimin e saj të përgjithshëm si vlerë dhe virtyt tradicional i thesarit të çmueshëm kombëtar shqiptar, do të thotë sinqeritet, flijim, nderim dhe devotshmëri, jo diplomaci, as politikë, sepse në diplomaci, në politikë dhe në tregti nuk ka kurrfarë be...
albaniapress.com/lajme/21122/Besa-shqiptare-nuk-eshte-politike-as-diplomaci.html
Objekt përgjegjësie ndërkombëtare-diplomacia antishqiptare e Beogradit, jo Tirana zyrtare!
E hënë, 13 prill 2015 - 16:39
Barometri diplomatik *** Vështruar kronikën e zezë të derisotme historike të demarsheve dhe notave diplomatike protestuese të Serbisë kundër Shqipërisë dhe shqipatarëve (1912-2015), kanë një emërues të përbashkët të përmbajtjes së tyre-ndërrimin e tezave : “sulmi, gënjeshtra, shpifja, mashtrimi...
albaniapress.com/lajme/21113/Objekt-pergjegjesie-nderkombetare-diplomacia-antishqiptare-e-Beogradit-jo-Tirana-zyrtare.html
Serbia në panik nga ribashkimi i Kosovës me Shqipërinë, alarmon Brukselin!!!
E enjtë, 09 prill 2015 - 20:15
Barometri diplomatik *** Edi Rama: “Nëse BE-ja vazhdon t’i mbajë të mbyllura dyert për integrimin e Kosovës, atëherë Kosova dhe Shqipëria, do të jenë të detyruara, që të bashkohen “ në mënyrë klasike”, edhe pse ne jemi përcaktuar që bashkimi të bëhet “via Bashkimit Evropian”(BE). Ndërkaq, k...
albaniapress.com/lajme/21100/Serbia-ne-panik-nga--ribashkimi-i-Kosoves-me-Shqiperine-alarmon-Brukselin.html
Kosova pa ushtri, shtet i papërfunduar!
E shtunë, 04 prill 2015 - 04:48
Barometri diplomatik *** Serbia mund ta rasformojë (shuajë) vetëm ushtrinë e vet, as më pak e as më shumë. -Le t’i mbajë larg duart nga përzierja në çështje të brednshme të Kosovës, sepse ka kush t’i dalë zot edhe ushtrisë, edhe sovranitetit të Kosovës. *** Ivica Daçiq (Ministër i Jashtëm i...
albaniapress.com/lajme/21084/Kosova-pa-ushtri-shtet-i-paperfunduar.html
Sy më sy me të vërtetën shqiptare
E premtë, 27 mars 2015 - 18:32
*** Jo "talenti" , por mbi te gjitha dhe para se gjithash, sakrifica, guximi, dituria, vetedija, ndergjegja e larte njerezore dhe atdhedashuria, jane themelet e celikta te herozimit, te patriotizmit dhe te kombëtarizmit. Kete e provoi edhe shembulli heroik dhe patriotik atdhetar i figures madheshto...
albaniapress.com/lajme/21057/Sy-me-sy-me-te-verteten-shqiptare.html
Ribashkimi i Kosovës me Shqipërinë, tanimë ka filluar! 
E martë, 24 mars 2015 - 00:34
Barometri diplomatik *** Së fundi, këtë ide dhe proces de fakto dhe de jure e provon edhe përfundimi i 11 marrëveshjeve ndërshtetërore ndërmjet dy qeverive të Kosovës dhe të Shqipërisë në Tiranë, më 23 mars 2015. Gjithashtu, këtë të vërtetë të afrimit, të bashkëpunimit dhe të ribashkimit kombët...
albaniapress.com/lajme/21040/Ribashkimi-i-Kosoves-me-Shqiperine-tanime-ka-filluar-.html


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
T
2015-04-28

Sa për kujtesë Profesorit Nexhmedin SpahiuProf.Dr.Eshref YmeriNë faqen e internetit të datës 27 prill 2015 të portalit “Çamëria”, Profesor Nexhmedin Spahiu, në përforcim të bindjeve të veta për shpikjen e “kombit kosvar”, më kishte dërguar esenë e vet me titull“Koncepti i kombit”. Kush dëshiron, mund ta lexojë në faqen e portalit të lartpërmendur.Më poshtë vijon letra ime për Profesorin Nexhmedin Spahiu.

I nderuar Profesor Nexhmedini,

Faleminderit për dërgimin e esesë suaj.E lexova me shumë kujdes.

Sa për shqipen e “Enver Hoxhës”, siç shkruani ju, mendoj se shpreheni gabim. Shqipen e njësuar nuk e shpiku Enver Hoxha.Ajo erdhi e u kristalizua si rezultat i një procesi të gjatë historik. Unë nuk dua të zgjatem në këtë pikë se pikëpamjet e mia për gjuhën e njësuar shqipe i kam shprehur në një ese të posaçme, të përgatitur enkas për këtë problem, me titull “Rruga e mundimeve e ndërakademikëve “të papunë””, të botuar në internet më 02 tetor 2013.

Për sa i përket termit tuaj të parapëlqyer“kombi kosovar”,unë nuk mund të bie në një mendje me ju për shpikjen e tij, meqenëse Gjergj Fishta, Branko Merxhani dheVangjel Koçoja e paskan përdorur atë dikur në kalim e sipër. Unë mendoj se ju, si një intelektual me formim akademik, duhej të merreshit me thelbin e problemit qëështë mjaft shqetësues për mbarë kombin shqiptar: me copëtimin e padrejtë qëu bëri shovinizmi evropian trojeve tona etnike nën diktatin e armikut tonë të tërbuar, shovinizmit rusomadh, për të kënaqur epshet hegjemoniste të ortodoksisë sllavogreke. Kaloi një shekull dhe kjo padrejtësi skandaloze duhej të ishte zhbërë, sikur në mbarë trojet tona etnike ne të kishim një klasë politike atdhetare, me formim nacionalist, me dinjitet kombëtar.

Si është e mundur, ore Profesor Nexhmedini, që juve nuk ju bëjnë përshtypje reagimet shoviniste të Beogradit, të Moskës dhe të Athinës, sa herë që në Shqipëri dëgjohen zëra për ribashkimin e trojeve tona etnike? Vallë nuk ju shqetësuaka fakti që pikërisht shovinistët grekosllavë janë ata që u bien kambanave kundër këtyre zërave në të gjitha udhëkryqet e Evropës e deri në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, sepse pikërisht ata vazhdojnë të mbajnë ende të kolonizuara një pjesë të mirë të trojeve tona etnike?Vallë të mos jeni i bindur ju që fqinjët tanë grekosllavë nuk e duan të bashkuar kombin shqiptar, se gjatë një periudhe mbinjëshekullore ata kanë pasur dhe vazhdojnë të kenë si pikësynim që kombi shqiptar të mos ngrihet kurrë më këmbë, por të vazhdojë të zvarritet, si deri tani?Rusisë shoviniste, për interesat e grekosllavizmit, i intereson një komb shqiptar i përçarë, varfanjak, i telendisur, i nëpërkëmbur se kështu krijohen kushtet për mpakjen ca nga ca të kombit tonë dhe zbrazjen tërësore nëperspektivë të trojeve tona etnike prej elementit shqiptar. Vallë nuk e kuptuakeni ju, ore Profesor Nexhmedini, që Shqipëria sot, për fajin e klasës politike të Tiranës, tërhiqet zvarrë para shtetit më paradoksal të Evropës, i cili e ka emrin Greqi dhe që përfaqëson një ngrehinë të kalbur me mendësi mesjetare në gjirin e Bashkimit Evropian? Po a ka turp më të madh për Shqipërinë që e nëpërkëmb dhe tallet me të pikërisht një shtet karagjoz grek që sot përfaqëson turpin e Evropës? Dhe kjo për faj të klasës politike të Tiranës.

Po në të njëjtën mënyrë e nëpërkëmb dhe tallet me Kosovën edhe shteti kriminal serb, i cili ka në krye nëpunësit e regjur të Millosheviçit, kriminelë me damkë të popullit shqiptar të Kosovës. Dhe kjo për faj të klasës politike të Prishtinës.Po në të njëjtën mënyrë nëpërkëmb dhe tallet me popullin shqiptar në Maqedoni një kopilshtet, i krijuar fillimisht në inkubatorin e Titos në vitet e pasluftës.Dhe kjo për fajin e klasës politike shqiptare në Maqedoni.Të njëjtin poshtërim po provojnë mbi kurriz shqiptarët në Mal të Zi prej mikroshovinizmit malazias.Dhe kjo për faj të klasës politike shqiptare në Mal të Zi.

Vallë të mos ju bëj përshtypje juve, ore profesor i nderuar, që në mbarë trojet tona etnike, me përjashtim të Çamërisë, janë të regjistruara në gjykata 90 parti politike? Juve, si intelektual, nuk ju shqetësuaka vallëky fakt skandaloz? Ndërkohë që Gjermania me 82 milionë banorë, ka gjithë-gjithë 5 parti politike?

Kjo përçarje e rëndë dhe me pasoja tragjike për të ardhmen e mbarë kombit shqiptar, duhej të përbënte një shqetësim të përhershëm për ju, në mënyrë që, së bashku me intelektualë të tjerë, të ngrinit zërin tuaj të fuqishëm për të hequr dorë nga kjo përçarje skandaloze dhe e turpshme në radhët e kombit shqiptar, një përçarje kjo që na nxin faqen në sytë e Evropës dhe i gëzon pa masë armiqtë tanë grekosllavë.

Unë habitem se si është e mundur që një intelektual me përgatitje akademike, si ju, të merreni me shpikjen e “kombit kosovar”.Unë e kam theksuar në analizat e mia të mëparshme se prej korrikut deri në dhjetor të vitit 1999, Kosovën e pata vizituar si përkthyes i gazetarëve ukrainas dhe rusë. Kudo që shkelëm, që nga Kaçaniku e deri në Pejë, që nga Prizreni e deri në Podujevë, pyetja e vetme që ata u drejtonin qytetarëve kosovarë, ishte:
“- Si e shikoni perspektivën e Kosovës?”.

Dhe përgjigjet e tyre ishin absolutisht të njëllojta:

“Ne duam që Kosova të shpallet e pavarur dhe mandej të ribashkohet me Shqipërinë”.

Prandaj, profesor i nderuar, si shqiptar,ju këshilloj të hiqni dorë nga shpikja e “kombit kosovar” dhe potencialin tuaj intelektual t’ua kushtoni përpjekjeve për ribashkimin e trojeve tona etnike në një shtet të vetëm, me një stemë dhe me një flamur. Ju, po të dëshironi, mund të merreni me një problem të parrahur absolutisht deri tani dhe qëështë mjaft shqetësues për mbarë kombin shqiptar:


Si shpjegohet që klasa politike shqiptare në trekëndëshin Tiranë-Prishtinë-Shkupështë një klasë politike mercenare, e cila asnjëherë nuk ka kuturisur të ngrejë zërin për padrejtësinë tragjike që shovinizmi evropian, me në krye shovinizmin rusomadh, i shkaktoi kombit shqiptar me copëtimin e trojeve tona etnike?

 Dhe sa kohë do të vazhdojë të mbahet më këmbë ky copëtim?

Nëse ju, profesor i nderuar, do t’i kushtonit vëmendjen e duhur këtij problemi mjaft shqetësues për kombin tonë, ju do të jepnit një kontribut të shquar për zbulimin e arsyeve të mercenarizmit të lartpërmendur dhe do të linit gjurmë të pashlyeshme në kujtesën e mbarë kombit shqiptar, duke ndikuar drejtpërsëdrejti në emancipimin e klasës politike shqiptare dhe për daljen në skenë të një klase politike nacionaliste, me vetëdije të lartë kombëtare.

Me këtë rast, profesor i nderuar, dëshiroj të nënvizoj se në rrugën e mundimeve ku keni hyrë, për të shpikur një“komb kosovar”, keni vepruar shumë gabim dhe në dëm të interesave tona kombëtare. Sepse në këtë mënyrë ju u vini nëosh interesave shoviniste të fqinjëve sllavogrekë që kombin tonë duan ta shikojnë sa më të përçarë. Unë nuk kam fakte se ju jeni i rekrutuar nga Beogradi dhe që ky t’ju ketë caktuar për mision shpikjen e“kombit kosovar”.

Por me nismën që keni ndërmarrë për një“shpikje” të tillë, ju jeni vënë kokë e këmbë në shërbim të armiqve tanë shekullorë - Athinës, Beogradit dhe Moskës.Unë dëshiroj me gjithë zemër qëju të lini emër në historinë e kombit shqiptar, si një intelektual me përgatitje akademike që kontribuoi për ribashkimin e trojeve tona etnike.Unë nuk dëshiroj absolutisht qëju të lini një emër të keq në historinë e kombit shqiptar, si një përçarës i zellshëm, në shërbim të grekosllavizmit.
Ështe në dorën tuaj të zgjidhni rrugën e nderit apo rrugën e gabuar. Unë sa të jem gjallë, nëse ju nuk do të hiqni dorë nga rruga e gabuar ku keni hyrë, do t’ju kundërvihem me vendosmëri, si përçarës i kombit shqiptar dhe si shërbëtor i grekosllavizmit.
Eshref Ymeri
Charlotte, Karolina e Veriut
28 prill 2015
THE KOSOVA PROTECTION CORPS(KPC)- IS NOT A PRIVATE FIRM OF COVIC & Co. OF THE SERBIAN AND MONTENEGRIN UNION*)
 Mehdi Hyseni, Ph.D
In view of the fact that the virus of the Serb regime of Slobodan Milosevic is being regenerated of late to fight the vital interests of the Albanians and Kosova, the existence and fate of the Kosova Protection Corps (KPC) cannot be called in question not only by the Serbian and Montenegrin Union of Nebojsa Covic and Rada Trajkovic, but by the UNMIK chief administrator and some other association of an international(government or non-government) character either, because KPC is a legitimate and legal institution on the basis of domestic and international public law under which it waged a national liberation and anti-colonial war against the foreign Serbian-Montenegrin occupiers in the 1998-1999 period.


It is necessary to remind both the Union of Serbia and Montenegro and the titular heads of the relevant international institutions (NATO, UNO,OSCE, EU) that KPC is not any phantom that has arisen from the ashes of some alien phoenix or a by-product of some joint private-public firm of the Zemun clan “Red Berets”. Nor is it property that Belgrade’s state apparatus owns. KPC is a natural military product of the people, grown out of the ranks of the Albanian people at the most crucial moment of the history of their struggle to defend their existence and Kosova against Serbia’s barbaric hordes, which were bent on genocide and occupation.

Therefore, neither Serbia nor any “uninstructed” and biased representatives of the international community, who are trying to rehabilitate Serbia’s genocidal policy at the expense of the national liberation war of KLA = KPC against the Great Serbian colonialist occupiers, can play fast and loose with its fate and existence. Nobody but the Albanian people of Kosova can determine KPC’s fate at present and in the future. This sovereign right belongs only to the Albanian people and not to the spokesmen for the Serbian-Montenegrin ultranationalist policies and propaganda in Podgorica or Belgrade. Vowed ultranationalists such as Nebojsa Covic and Rada Trajkovic (direct or indirect representatives of the Serbian-Montenegrin government), deceive themselves if they reckon that the Albanians and KPC have forgotten the decades-long Serbian state terror and genocide against the Albanian people and Kosova. They delude themselves into thinking that now, because of repeated, paranoid, collective demands and concocted anti-Albanian accusations spread through Slobodan Milosevic’s Great Serbian political machine of extermination and the Serbian Orthodox Church, “willingly” and succumbing to the dictate of Serbia and some of its allies, the Albanian people and KPC will “agree” to leave their own fate and that of Kosova again in the hands of the Serbian and Montenegrin criminal military, paramilitary and police gangs. The “scorched earth” strategy and “horseshoe” combat operations through which Serbia and Slobodan Milosevic (1998-1999) transformed Kosova into an Albanian mass grave and a territory deserted by Albanians, can in no way be repeated either in Kosova or in other Albanian-inhabited territories outside of Kosova because they will be defended by the devoted members of the former Kosova Liberation Army(KLA), today known as Kosova Protection Corps(KPC).

Only the Albanian legitimate army will defend the Albanian people and Kosova


In spite of the list of “desires” of the Great Serbian colonialist policy makers to include Kosova and the Albanians in the vice of their hegemonic domination by eliminating the Albanian military factor called KPC from the political and military scene at all costs, their strategy and tactics cannot be translated into reality.
However, this goal of the chieftains of the government of the Serbia and Montenegro Union should by no means be overlooked. The Albanian side should take it most seriously because its rear line is out-and-out anti-Albanian and it can be equated with the objectives and aims of the rapacious and genocidal policy of the military, police regime of dictator Slobodan Milosevic.

Both directly and indirectly, all the attacks and accusations Serbian-Montenegrin official policy makers and their propaganda machine level at KPC are aimed at downplaying the start of negotiations with official Prishtina as Belgrade considers Kosova its own internal issue and not an international issue with a neighbor. To achieve this aim, Serbian official policy has played a role in imposing itself on the international factor in Kosova. This is also clearly proved by the limitations, primarily “the standards,” put forward by the UNMIK administration. In such circumstances, nobody knows when (10, 20 or 30 years later) the debate on the final status of Kosova will be put in the order of the day. Because of the pressure exerted by the irrational policy of Belgrade, demands are made of the Albanian politicians and UNMIK to implement the decentralization of the Albanian “state power” ?!


What kind of decentralization of the so-called dominant Albanian power of government can be talked about at a time when representatives of the Serbian-Montenegrin and other minorities in Kosova participate in all government institutions and the parliament of Kosova or, in other words, when all standards relating to political, economic and cultural integration, security and other standards for a common multiethnic pluralist society have been implemented in a matter of four years. This is what is said at least in the reports and official opinions of titular heads of the international UNMIK and KFOR structures in Kosova.


It stands to reason that if we really want to resolve problems in the spirit of objectivity and the criteria of the process of integration, the principles of democracy, pluralism and the legal norms of inter-ethnic co-existence in Kosova as well as in compliance with the universal standards and values of the international legal system and international law and with what the peace agenda of the New International Order calls for, then, there is no doubt that it is necessary to decentralize, namely, immediately dissolve all the Serbian-Montenegrin parallel institutions in Kosova (the ethnically pure University in Mitrovica, the assemblies at commune level and some associations of a police and paramilitary character in Mitrovica, Gracanica, Kamenica, etc. Whether the Serbian-Montenegrin extremists and ultranationalists in Prishtina and Belgrade like it or not, such a phenomenon leads to the segregation and apartheid of the multiethnic society in Kosova. Furthermore, these institutions are illegal and run counter to the legal system and the legitimacy of the legal institutions and organs of the multiethnic government of Kosova. They are in flagrant contravention of the provisions of the United Nations Security Council Resolution 1244.


Therefore, this Serbian-Montenegrin phenomenon aimed at disintegration and destabilization, and indicative of failure to do away with the stereotypes and indoctrination of the moribund genocidal policy of Slobodan Milosevic’s Serbia, is one of the most serious problems that jeopardizes the process of construction of a free and democratic society in Kosova. Not only is this Serbian-Montenegrin phenomenon of disintegration ridiculous but it is also absurd and unlawful since its essence consists of two elements, which are unacceptable to the political orientation and interests of the Albanian majority, which constitutes more than 90 percent of the population, as well as to the international policy for peace in Kosova. First, it implies “decentralization” of power horizontally and vertically and not on the basis of representation relying on the percentage of the Serbian-Montenegrin minority but according to the criteria of an abstract key, the so-called “defense of Serbian national and state interest in Kosova.” This “principle” can be applicable and acceptable in Serbia only where the Serbs are the majority but in no way can it be applied in Kosova where the Albanians constitute the overwhelming majority. It is natural that in Kosova all the fundamental rights and freedoms of all minorities, who live there, will equally be protected, but the defense of Kosova’s national and state interest will inevitably be the responsibility of the overwhelming majority of the population only, namely, the Albanian people, who are the only ones entitled to ensure the defense of the national and state interests of Kosova according to law and historical right. Second, according to heretofore tradition of the Serbian colonialist policy, though constituting a minority, by eventually “decentralizing” the legal and democratic system of the local and international administration in Kosova, the Serbs seek to create real conditions for a comeback of the Serbian-Montenegrin criminal army and police so that Kosova and the Albanian majority that makes up more than 90 percent of the population, are transformed into a vassal minority of the Serbian-Montenegrin 5 percent minority. This is the main aim of the “dissatisfaction” of the representatives and leaders of the Serb minority in Kosova and Belgrade’s official policy makers.


The so-called discrimination against the Serbian-Montenegrin minority in Kosova has nothing to do with it as Belgrade’s Serbian-Montenegrin impudent political propaganda is making out.


To materialize these amoral and anti-civilization goals at the expense of the Albanians and Kosova, the Serbian-Montenegrin propaganda machine is manipulating and deceiving the domestic and international opinion by alleging that the Albanians and Kosova have not been the victims of the state terrorism and genocide of Slobodan Milosevic’s Serbia and that it is the Serbian minority in Kosova that “has fallen victim to Albanian terrorism.” This anti-Albanian thesis can go down with those who sympathized with and carried out genocide and helped perpetrate the war crimes of the Hitler and fascist machine as well as with the Serbian-Montenegrin ultranationalists (of yesterday and today, the right-hand men of Slobodan Milosevic’s regime of genocide), Nebojsa Covic (head of the Coordination Center for the return of the Serbian-Montenegrin refugees to Kosova and deputy Prime Minister of the Serbian government) and Rada Trajkovic (deputy to Kosova’s multiethnic parliament and leader of “Povratak”) and others.


It is worth emphasizing that all the acts of boycott and blackmail against UNMIK’s and KFOR’s international policies have been the outcome of direct and indirect involvement of Belgrade’s Serbian government that has been working hand in glove with the extremist pair, Nebojsa Covic and Rada Trajkovic. The depth of their hatred for and lack of tolerance towards the Albanian population, native to its own land of Kosova, is also proved by most recent statements against the existence of KPC and the vital interests of the Albanians in Kosova.

How “open” and “sincere” the “democratized” Serbian and Montenegrin government is with regard to talks with the Albanian side on the settlement of the status of Kosova also has been demonstrated in a spectacular and clear manner, indicative of Great Serbian national chauvinism, by Nebojsa Covic, who has stressed that “KPC should pick up the shovel and do the overalls and refrain from becoming modernized in the military sense for the defense of Kosova.” ?! (Tanjug, May 5, 2003).


This “political” qualification by Nebojsa Covic of KPC – the Albanian military factor – is not backed up at all either by the stipulations of Resolution 1244, which the Great Serbian political factor interprets from the angle of its colonialist view of Kosova, or by the international law. KLA was dissolved into KPC according to Resolution 1244. This stark truth is already known even to the song birds of the Russian steppes, let alone to the political opinion in Kosova and New York. KPC is the end result of a just national liberation war against aggression and genocide committed by Serbia. Its forerunner was the Kosova Liberation Army (KLA). Its status is based on its recognition by the international community on the basis of the international law and it was legalized by the Rambouillet Conference ( February, 1999), where it was signatory to the international agreement on the conclusion of the Kosova war. The recognition of the international juridical status of KLA – KPC as a national liberation movement by the United States of America and the international community complied with Resolution 2105/XX, endorsed by the United Nations General Assembly on December 20, 1965. Thus, nobody, neither the Serbia and Montenegro Union with its colonialist policies nor any shortsighted, present or erstwhile, supporter and sympathizer of it can deprive KPC of this justified and legitimate right.


Nebojsa Covic, Momcilo Trajkovic, Rada Trajkovic, Oliver Ivanovic and the crowd of clerics of Serbian Orthodox fundamentalism in Kosova and Serbia must be clear that the genocide against the Albanians in Kosova in the years 1989-1999 was not committed by the Albanians or KPC against the Serbian-Montenegrin minority as the present-day post-Milosevic Serbian official policy makers are alleging. The genocide was the work of the Serbs and Serbia; it was inspired by aggressive religious fundamentalism and extremism, aided and abetted with every possible means by the Serbian Orthodox Church and Serbia’s Academy of Sciences and Arts, and carried out by the various secret services of the police and the army of Serbia, all guided by Greater Serbia hegemonic programs drawn up by Ilia Garasanin (1844), Vasa Cubrilovic and Ivo Andric(1937), Vuk Karadzic (1847) and by the Vidovdan Constitution (1921), and so on and so forth. Turning the truth upside down will not be accepted either by the Albanians and KPC or the international community. The reality is the opposite because millions of Albanian, Croatian and Bosnian Muslim victims provide ample proof to the world that Slobodan Milosevic’s Hitlerism-inspired Serbia and not the Albanians of Kosova, the Croats of Croatia and the Bosnians of Bosnia, committed monstrous, anti-human and illegal crimes. Such being the case, despite the desire and diabolic and misleading tactics of the Great Serbian ultranationalists who are trying to pose themselves as “angels” and “victims” and not as the hangmen that they are, to the civilized world in order to hide their 20th century savagery, it is very unlikely in the legal sense that international justice and the civilized democratic world today can rehabilitate the military, paramilitary and police forces of Serbia, which perpetrated preposterous crimes, genocide and reprisals, punishable by international law, against the Albanian people and Kosova. By extension, nor can the Serbian and Montenegrin Union stand any legal chance of being rehabilitated by international justice and today’s civilized and democratic world. Those who attempt to rehabilitate the Serbs and Serbia and absolve them of their three campaigns of genocide against the Albanians, the Croatians and the Muslim Bosnians, are not part of the contemporary civilized world, nor do they belong to the positive international legal order. Instead, they are part and parcel of the slave-owning order of obscurantism, the European Byzantine chancelleries of the time of the Holy Alliance and the dictatorial colonialist order of the European metropolises in Africa and Asia prior to and after World War II.


According to international law, international penal acts of genocide cannot be prescribed in spite of the passage of time and the lamentable desire of Rada Trajkovic to return the criminal “VJ” [the Yugoslav Army]to Kosova. It is natural that this should not be construed as a personal desire of Rada Trajkovic (deputy to the Kosova parliament). It is a new collective battlefront of all the political, military, police and paramilitary subjects of Serbia and Montenegro, which poses a grave threat to the defense and general security of the Albanians not only in Kosova, but further afield, in the colonized Albanian “enclaves” of Serbia and Montenegro.


KPC that fought for a free, independent and democratic Kosova, will also defend it as such!


Although “unrestricted games” have been played recently at the expense of the fate of Kosova and the Albanians, which emanate from Serbia’s warmongering propaganda, Michael Steiner’s UNMIK administration and KFOR should not have legalized the claims of the propaganda of Serbia’s political circles and of its provocateurs such as Nebojsa Covic and Rada Trajkovic, “the spearhead,” who are the most extreme critics of the heretofore policy of the UNMIK administration and KFOR in Kosova. No positive result that these two peace institutions have achieved in Kosova are acceptable to the extremist leaders of the Serb minority and Serbian government in Belgrade. Serbs’ individual and collective pressures are brought to bear on Michael Steiner and other titular heads of UNMIK and KFOR in Kosova in an organized and systematic manner; they have been planned in the minutest detail to draw concessions from the injured Albanian party and the international community.


The most drastic case of blackmail by the Serbian-Montenegrin nationalist leaders against the UNMIK chief administrator, Michael Steiner, is their insidious and provocative demand that he arbitrarily decide to restrict KPC’s rights and duties. Clear indication of it is also the following statement by Nebojsa Covic. “KPC’s further modernization must be put an end to by the international community, which has created it,” he has been quoted as saying. In a word, Covic has demanded that Michael Steiner exempt KPC from Kosova’s political and military system. If such an aim of the Serbian side, which is so keen on concocting slanders and accusations, namely, putting an end to KPC’s activities and modernization, is attained, the outcome will undoubtedly be political and military polarization as well as unpredicted inter-ethnic turn of events. Hence head-on collision between all-Albanian armed forces and the Serbian-Montenegrin forces. In such a scenario, everything would start from scratch in Kosova. This is “the apple of discord” Serbia with Nebojsa Covic and Rado Trajkovic in the lead are looking for. Likewise, this strategy of a new Albanian-Serbian war is also borne out by Northern Mitrovica’s current political, administrative and geopolitical status. So far, the Albanians have been cautious enough to avert the threat that official Belgrade has been preparing for four years now (1999-2003).


The Albanians, who have proved themselves to be moderate even though they have been the injured party on different occasions, have taken such an approach for the sake of salvaging the process of building a stable peace and inter-ethnic trust in Kosova hoping at the same time that neighboring Serbia would make a public apology for all the massacres and ruins inflicted on the Albanians and Kosova in the 1998-1999 period. Unfortunately, although Albanians’ wise policy has given post-Milosevic Serbia the opportunity to normalize relations with Kosova (in the name of democracy and European and regional integration), Serbia’s leadership with Nebojsa Covic (formerly in the employ of S. Milosevic’s SPS) taking the lead, while perfidiously deceiving to little by little win both the neighboring countries and the European Union, the Council of Europe, OSCE etc. over to its side, has started to reactivate the genocidal strategy, policies and propaganda of Slobodan Milosevic’s fascist regime, by directly interfering in Kosova’s internal affairs. This is also proved by the following statement made by Rada Trajkovic, deputy to the Kosova parliament, to the public media.


She has said: “Conditions have been created for the Serbian official policy to offer UNMIK and KFOR the proposal for admitting military and special forces of the Serbia and Montenegro Union into the structures of these two international peace institutions to fight Albanian terrorism together” !? (Liria Kombëtare [L.K.] May 6, 2003). That this proposal of the deputy of the Serb minority in Kosova is out of place and unacceptable to both the Albanian side and the international peace missions, UNMIK and KFOR in Kosova, is also proved by the case of the Albanian civilians who fell victim to Serb terrorism and genocide, a fact that constitutes an international penal crime perpetrated by the forces of the Yugoslav Army (Vojska Jugoslavije – Serbia + Montgenegro), the Serbian-Montenegrin paramilitary and police forces in Kosova during the Serbian-Montenegrin aggression of occupation in Kosova in the years 1998-1999. On May 10, 2003, tens identified bodies of Albanian civilians from Kosova, found in 2002, two years after the Kosova war, in the mass grave at Petrovo Selo, the police testing ground at Batajanica not far from Belgrade and in the Perucac lake near Bajna Bashta, were handed over at the Kosova-Serbia border checkpoint of Merdar. They had been buried outside of Kosova by Serb forces, deep in the northern and western interior of Serbia so that any trace of their genocidal crimes against the Albanian victims could be lost. As UNMIK announced, the remains of the tens victims brought to Kosova, have been placed in the morgue of the Rahovec commune, where the Serb army and police committed the bloodiest crimes against the Albanian civil population.” (L.K. May 10, 2003).


Although this crime committed by the Serbian-Montenegrin military and police forces is anti-human, spearheaded against civilization and constitutes an international penal responsibility under the international humanitarian law (The Hague Regulation of 1907, Art.46, para.1; Geneva Convention IV, Art.27, para 1; Adition Protocol I, Art.51, para.2; Adition Protocol II, Art.13, para.2, both of 1977), Dr. Rada Trajkovic finds it “reasonable”, “moral” and “lawful,” in contravention of these conventions and regulations of the international humanitarian law, under which reprisals and crimes of genocide against the civilian population are punished, to publicly declare after four years that “the Serbian-Montenegrin army has already been rehabilitated and as such it should return to Kosova to protect the Serbs, Montenegrins and others” (!!!) This hypocrisy and lack of political morality that smack of Great Serb national chauvinism and ultra-nationalism that Rada Trajkovic, deputy to the Kosova parliament displays, can be found only in the “justification of the ethics” of bestial atrocities during the holocaust perpetrated by Hitler’s Nazifascism (1939-1945) against the victims, the Hebrews and other peoples in Europe. But how come that the Serbian deputy to the Kosova parliament Dr. Rada Trajkovic arrives at the conclusion and publicly proclaims that the Yugoslav, Serbian-Montenegrin, army has been “rehabilitated” and that it should by all means return to Kosova to “protect” the victims of the Albanians, and nobody from the Albanian official circles (the government and the parliament) and the International UNMIK administration has so far come forward to make an issue of her statement, unequivocally rejecting such an immoral, discriminatory, unlawful and outright anti-Albanian demand? In response to such a racist statement by Rada Trajkovic, which runs counter to the norms and rules of international humanitarian law and fans ethnic hatred, the Kosova parliament should necessarily include the case of the Serbian deputy Rada Trajkovic on its agenda and seek the suspension of her parliamentary immunity. The example Rada Trajkovic has set does not bring the Albanian majority and the Serbian minority any closer to each other, nor does it create inter-ethnic trust. Instead, it is a recipe for direct confrontation between them leading to new crises and armed conflicts within the Kosova-Serbia framework.


According to this “farsighted vision” of Dr. Rada Trajkovic, which is as tendentious as it is subjective as far as “the fight against Albanian terrorism” in Kosova is concerned, it turns out that KFOR and UNMIK, though they have more than 27, 000 troops under the NATO command at their disposal, “greatly need” to be reinforced with the criminal special reserve and army forces of the Serbia and Montenegro Union, though it is the same forces that carried out acts of genocide and massacres against the Albanian civilian population in Kosova four years ago(1999-2003).


This is the culmination of cynicism of the Great Serbian hypocritical policy! No, Rada Trajkovic, Madam deputy of Kosova’s multiethnic parliament, your and Slobodan Milosevic’s army, paramilitaries and police have run out once and for all of “all credibility to exercise military obligations” in Kosova. The place of the Serbian-Montenegrin special military forces, which Covic, Trajkovic and Ivnovic and their ilk are day dreaming of and Rada Trajkovic is insisting on, is neither KFOR, UNMIK, KPC nor Kosova. They should be where they belong, at the International Court of the Hague and in international jails. Together with Slobodan Milosevic, those of the army and the police, who issued the orders, should render account for the crimes and massacres against the Albanians and their property that they plundered and burned down in Kosova. Irrespective of the theses of Nebojsa Covic and Rada Trajkovic and the pressure from Belgrade’s and Podgorica’s policy makers and their propaganda machine, the Albanians have no reason to withdraw from their trenches to defend the bitter historic truth about the Albanian issue overall and the Kosova question in the years 1998-1999 in particular. Their fight should necessarily be characterized by perspicacity and objectivity and they should always work intensively to expose the Serbian-Montenegrin war crimes and holocaust to international democratic opinion. Any symptoms of dilemma and negative tendencies for the sake of personal or political group interests, in favor of a policy aimed at defending foreign, anti-Albanian, interests in order to obscure or cover up the anti-human work, namely, the Serbian-Montenegrin holocaust of the Albanians and Kosova, would mean, in view of the norms of customary and international law, support for such a crime and amoral, apolitical and unlawful excuse against the truth on the Albanians and Kosova.


There is no doubt that like any state and people in the world, Kosova and its people indispensably need to enjoy the legitimate right to defend their national and state interests but they can in no way seek or materialize this right through the intermediary of Serbia’s and Montenegro’s invading genocide-minded troops.


On the contrary, in case they are exposed to a threat, Kosova and the Albanian people will call for help on their tested friend, the United States of America, which together with its allies exerted its own influence on and took the leading role in the liberation of Kosova and the salvation of the Albanians from collective extermination that would have resulted from aggression and genocide at the hands of Serbia’s military, paramilitary and police forces. If “terrorism” has struck roots in Kosova, KFOR, UNMIK and KPC have enough forces to stamp it out and deal with any other threat to Kosova and its people. The Albanian people of Kosova and Kosova itself by no means need to ask their hangmen and murderers for protection. What they do really need is such loyal friends and allies as the United States of America and its West European allies. I do repeat and will always emphasize their historic humanitarian and friendly gesture, namely, the direct interference of the United States of America with the NATO members’ coalition, which defeated the Serbian occupation forces and their military objectives. Otherwise, Kosova today would have been totally emptied of Albanians as a result of the Serbian Hitler holocaust in the midst of Europe (1998-1999).


Trajkovic, Covic and their Company as well as those who support Belgrade’s paranoid policies should not lose sight of the fact that Kosova will never be their poor “municipality” with the status of a colony as it was until June 1999, nor will the Albanans be their “means of barter” to be exploited economically and pacified through terror and genocide whenever the fancy took them in order to settle accounts and engage in transactions with their Slav and pro-Slav allies at the expense of the Albanian territory and Kosova’s independence.

Despite the compromising and provocative policy of Serbian-Montenegrin nationalism and hegemonism, thanks to their dedication and concrete activities, the Albanian political institutions and the military factor, KPC, have proved to the international community during the last four years that they stand for the normalization of and respect for neighborly relations with all the countries bordering on Kosova, which pursue a policy of peace and good neighborliness. But this rational and farsighted policy that the Albanians are pursuing should not be misunderstood and regarded as “submission” or “defeatism” as Belgrade’s biased destructive policy that describes the Albanians’ policies as “discriminating” against the Serb minority, is making out.


Logically and practically, such a provocative policy cannot hold water in view of the reality of co-existence in Kosova but, according to the logic of Seriba, it would be productive if the Serbs’ ploy went down with the Albanian politicians, UNMIK and KFOR in Kosova. Judging by Trajkovic’s and Covic’s logic and according to the sponsors of the Serbian nationalist policy, “the Serbian-Montenegrin minority in Kosova is discriminated against to such an extent in the context of its elementary rights” as to live through the harshest prison terms in their own homes.” Primarily, by returning its Army and police (either within the framework of KFOR or that of UNMIK) or by bringing the colonist “refugees” back in, Serbia intends to create a chaotic situation in Kosova, which would be decisive for the restoration of Serbia’s state sovereignty over Kosova. In fact, this is what underlies the demand for the decentralization of the Albanian “state power” and the international peace mission in Kosova.


For this purpose, Serbia anathematizes the Albanian political institutions and UNMIK by alleging that they are not playing their role in defense of the rights of the Serbian-Montenegrin minority. This is the issue that Serbia is eager to take up for discussion in the first place in a dialogue with the Albanian side and not the final settlement of Kosova’s status.In case the Serbian and Montenegrin official circles still insist on suspending KPC and openly seek to trample underfoot the Kosova Albanians’ right to self-determination, the Albanian politicians should not be caught unawares. They should resort to all available legal and democratic forms of struggle and means at their disposal, as stipulated by the United Nations Charter and international law on the basis of which KLA – KPC-KSF has been recognized as a legal Albanian national military factor. To this end, the government and parliament of Kosova
need to make a special request to the United Nations Secretary General, Mr. Kofi Annan, whereby to emphasize that all conditions have been created to revise Resolution 1244, and pass a new Resolution on Kosova in its place according to the spirit and letter of the Declaration on Recognition of Independence to the colonial countries and peoples, enshrined in Resolution 1514 (XX), passed by the United Nations General Assembly on December 14, 1960 as well as in compliance with the relevant provisions of the United Nations Charter and the basic legal norms and principles of international law.


Delaying the passage of such a resolution on the settlement of the final status of Kosova would help the colonialist policies and propaganda engage in continuous acts of provocation and interference in the internal affairs of Kosova with the aim of creating new armed conflicts not only in Kosova but in the Balkan region too. It is clear that by raising a hue and cry about and playing the card of Albanian “terrorism”, which is in no way Albanian but in fact Greater Serbian terrorism combined with genocide carried out at the expense of the Albanians and Kosova during the 1989-1999 period, the criminal gangs composed of Serbian military, paramilitary and police forces are likely to have recourse again to terrorism and genocide unless there is fast track approval of such a resolution on the recognition of Kosova’s self-determination.


If the United Nations Security Council denies the right to self-determination to Kosova, Albanian body politic should not slacken the intensity of its activity even for a moment. Utilizing the legitimate institutional instruments (Government and Parliament), it should pass the relevant legal act on a people’s referendum, in which the people of Kosova would express themselves for a free and independent Kosova with their free and democratic vote the same as they did in the September 1991 referendum.

________________
*) Note: This analysis was published in Albanian language in 2003, five years before the Kosova has gotten its independence by February 17, 2008.

Mehdi Hyseni, Ph.D.

Mehdi Hyseni is an Albanian Ph.D. in International Political Relations, residing in Boston. He writes about issues affecting Albania, Serbia and Kosovo.Writer login pageUN and EU Should Scrutinize Serbia's Constitution
Viewing the black historical events from the demarches and diplomatic protest notes of Serbia against Albania and Albanians, they have a common denominator...
15:24 Apr 15, 2015 PST
Kosovo Needs to Create A Legal Army to Function as Soveriegn State
It doesn't matter what Serbia's authorities say about interfering in Kosovo internal issues which is strictly prohibited by international law and the UN Charter.
15:29 Apr 5, 2015 PST
Ethnic Albania is Not 'Greater Albania'
Over the past centuries nobody wanted to face the historical, ethnic and geopolitical reality in the Balkans. This is the problem between Serbia and Albania.
21:07 Mar 29, 2015 PST
Economic and Political Stability Critical to a 'Free' Kosovo
According to the AFP, Nearly 450 Kosovo Albanians were arrested within a three-day period this month while trying to cross illegally into Hungary.
19:47 Mar 11, 2015 PST
Bin Laden's Terrorists Spearheaded 9/11 Attacks
The 9/11 truthers' very wrong conclusions aim to split, alienate and confront American citizens to fight each other on behalf of their terrorist enemies.
14:26 Feb 23, 2015 PST
Remembering Doctor Michael J. Davidson of Brigham and Women's Hospital
I was shocked and very sorry to hear about the death of my Doctor because it was a sudden death under the unbelievable circumstances of assassination by Stephen Pasceri.
20:52 Feb 11, 2015 PST
Racism Will Not Resolve Problems in Kosovo
Albanian national patriotism has never fallen into the trap of racism emerging in the Balkan Peninsula. Albanian patriotism should not be confused with the phenomenon of alien racism.
11:17 Feb 3, 2015 PST
Recognition of Independent Kosovo Crucial for Serbia's Integration to EU
So, all Serbian official politicians have no more authority and any kind of right to blame or hate the European Union or the United States of America why they are demanding the recognition of Kosovo if Serbia wants to join the European Union (EU).
11:43 Jan 25, 2015 PST
Historical-Solidarity Marching in Paris Against Terrorism
As Francois Hollande said, Together we have a voice. Together we we will not be divided, we are the people. We will not answer hate with hate.
05:55 Jan 16, 2015 PST
Valid Agreement With Belgrade, So Republic of Kosovo Will Be Recognized by UN
Even without meeting basic conditions , Belgrade and Pristina in Brussels, have reached agreement on the normalization of interstate relations on April 19, 2013.
06:35 Sep 26, 2014 PST
Don't Kill Americans Or Call Death on America After They Supported Your Freedom
There should be no toleration of any killer terrorizing Americans and burning the American flag, and the US should stop funding people who hate America.
18:04 Sep 20, 2014 PST
Remembering The Victims of 9/11
Thirteen years after 9/1/2001 our hearts still hurt, sorrowful and painful for three thousand innocent lives, victims of barbarous Islamic terrorist attacks committed against our country
06:34 Sep 14, 2014 PST
Islamic Terrorism Threatens Kosovo's Security
The future and perspective of the new state of Kosovo will be dark with many question marks if Islamic Terrorism is not taken seriously and eradicated swiftly.
06:05 Sep 8, 2014 PST
Albanians Are Not Bullies Nor Is America Conqueror of Serbia
Albanians and Americans have been close allies during the war and currently in peace. Neither Albanians nor the United Stateshave invaded any part of Serbian territory
11:44 Jan 30, 2014 PST
New Architecture of Serbian Genocide Against Kosovo Albanians
This news was disclosed by Serbian authorities, EULEX Department of Forensic Medicine and experts from the Kosovo Department of Forensic Medicine during the site assessment at Rudnica quarry
08:51 Jan 18, 2014 PST
Kosovo as a New Independent Nation in Facebook
This decision dismisses all antihistorical charges, theses and illegal decisions of Serbia that allegedly Kosovo is its territory as it stipulated in its Constitution of the 2006.
08:28 Jan 11, 2014 PST
Is NATO a Real Savior of Kosovo?
Mehdi Hyseni has been warning the government of Kosovo, and the international community about the eventual peril of establishing Serbian Republic in Kosovo.
15:22 Dec 6, 2013 PST
The South 'Balkan Benelux' Versus EU and Globalization!
First of all, the idea of the 'Soth Balkan Benelux' is wrong due to the fact that include only four the poorest countries (Kosovo, Albania, Macedonia and Montenegro), without Turkey, Serbia, Greece, Bulgaria and Bosnia and Herzegovina. Questi
17:50 Dec 1, 2013 PST
Prime Minister Dacic: Serbia Will Never Abandon Kosovo
'Serbia cannot help you with guns or tanks, but can help you with a wise policy and decisions. It is therefore it is essential you take power in Mitrovica.
05:26 Nov 17, 2013 PST
Is NATO Trying to Rule the Entire World?
Today, just under 100,000 military personnel are engaged in NATO missions around the world, successfully managing complex ground, air and naval operations in all types of environment.
17:29 Nov 11, 2013 PST
Is Kosovo's Status Resolved Forever?
Belgrade's Fraudulent Tales on Kosovo Are Harmful for Serbia and Balkans' Security and Stability
21:06 Jun 19, 2013 PST
Pristina's Memorial Plaque in Honor of Jewish Victims Hailed
At this memorial ceremony were present the Kosovo president, Atifete Jahjaga, Prime Minister, Hashim Thaci, President of the Assembly, Jakup Krasniqi and other personalities and non-governmental and religious communities of Republic of Kosovo
07:45 May 30, 2013 PST
Is Serbia's Interfering in Internal Affairs of Independent Kosovo?
Despite the economic interest of both signatories, achievement of this agreement is unacceptable to the government of Kosovo due to the fact that Serbia as a former colonial country (1912-1999) doesn't have any legal, political and economic right
10:01 May 22, 2013 PST
Terrorism Must Be Fought By All Means!
For the sake of clarity, our effort to fight all forms of terrorism wherever and whenever possible, without pardon, without sparing our own lives is our essential way to address those who pose a threat to Americans and America.
12:36 Apr 27, 2013 PST
The US is a True Ally, Liberator, Friend and Savior of Albanians in Kosovo
Pro-Turkish Albanians who have the Turkish Empire (Ottomanism or Neo-Ottomanism) in their minds and hearts, ought to know that Ottomans were not friends or allies of Albanians, but rather for more than five centuries have been
17:30 Apr 24, 2013 PST
Belgrade Should Eliminate the Untrue Slogan: 'Kosovo is Serbia'
A Serbian thesis and fallacy never proved with any real or objective historical evidence. Until recently, Kosovo was an illegal colony of Serbia...
16:36 Apr 2, 2013 PST

Pandeli Majko

  Prof.dr. Eshref Ymeri   Pandeli Majko në vazhdën e tradhtisë së Enver Hoxhës dhe të Hysni Kapos   Në faqen e internetit të gazet...