2017-05-31

Deklarata Kushtetuese – gurthemel i pavarësisë së Kosovës


Miratimi i kësaj deklarate ishte padyshim një akt me rëndësi vendimtare për historinë më të re të Kosovës e të popullit shqiptar. Ky akt politiko-juridik ishte shprehje e aspiratave të popullit të Kosovës për liri dhe mëvetësi në rrethanat e reja që po krijoheshin asokohe ndër shqiptarët dhe në gjithë rajonin e Ballkanit. Shuarja e autonomisë po shënonte fillimin e serbizimit të Kosovës dhe në të njëjtën kohë paraqiste hyrje në një periudhë tepër të rëndë për shqiptarët të cilët po trajtoheshin, jo vetëm si qytetarë të rendit të dytë, por edhe po u nënshtroheshin torturave sistematike nga regjimi kriminal serb.
Duke qenë të vetëdijshëm për momentin historik para të cilit ndodhej Kosova, delegatët e atëhershëm të Kuvendit të Kosovës, më 2 korrik të vitit 1990, miratuan publikisht (para Kuvendit të Kosovës) Deklaratën Kushtetuese, me të cilën Kosova u shpall njësi e veçantë në kuadër të federatës së atëhershme jugosllave. Ky ishte një akt historik i pritur moti dhe që shprehte aspiratat shekullore të popullit të Kosovës për mëvetësi shtetërore e territoriale nga Serbia.
Moment politik me rëndësi në ato rrethana ishte fakti se në Kosovë tashmë po vepronte një lëvizje e fuqishme demokratike shtetformuese në krye me LDK-në. Ishte kjo koha kur në horizont tashmë dukej shpërbërja e qartë e ish-RSFJ-së, krijesë kjo artificiale dhe krejtësisht antishqiptare e dominuar kryesisht nga ambiciet dhe politika hegjemoniste serbe.
Dy muaj pas shpalljes së Deklaratës Kushtetuese, që në popull njihet edhe si Deklarata e Pavarësisë, pra më 7 shtator të vitit 1990, të njëjtët delegatë nxorën aktin më të lartë juridik - Kushtetutën e Republikës së Kosovës dhe me këtë ata edhe formalisht Kosovën e shpallën Republikë.
Por, sikundër pritej edhe në ato momente dramatike, Serbia fill pas shpalljes së Deklaratës Kushtetuese vendosi gjendjen e jashtëzakonshme në Kosovë, duke suprimuar me forcën e tankeve të gjitha institucionet e Kosovës, duke filluar nga Kuvendi e Këshilli Ekzekutiv i tij dhe deri tek të gjitha institucionet e tjera shkencore, arsimore e kulturore.
Nuk ka asnjë dyshim se Deklarata Kushtetuese e 2 korrikut, të vitit 1990, shënon pikënisjen e shtetësisë së Kosovës, që do të shpjerë deri në ditët e sotme, kur Kosova tashmë gjendet në prag edhe të pavarësisë formale si shtet. Në rrethanat e tashme dhe pas përfundimit të luftës, të masakrimeve, të eksodit masiv të popullit të Kosovës e të shkatërrimeve të tmerrshme, mund të thuhet se ekziston një kontinuitet i fuqishëm i përpjekjeve të popullit të Kosovës për liri, për pavarësi e për shtetësi.
Ky kontinuitet nuk mund të mohohet nga askush dhe kjo që po përjeton tash Kosova është meritë e popullit, e atyre që për lirinë e Kosovës u angazhuan politikisht dhe ushtarakisht, e atyre që u sakrifikuan dhe që dhanë jetën për lirinë, për demokracinë dhe për pavarësinë e Kosovës.
Deklarata na bashkoi në rrugën e pavarësisë
Ka kaluar një kohë e gjatë nga 2 korriku i vitit 1990. Shumë ngjarje kanë pasuar pas saj, por unë kisha dashur t’i kujtoj lexuesit se në atë kohë kishin filluar të shihen shenjat e para të dekompozimit të ish-Jugosllavisë dhe siç bënin të gjitha ish-republikat e ish-Jugosllavisë edhe ne aspironim për njësi federale, edhe ne ishim të detyruar të ndërmerrnim hapa mbrojtës kushtetues, juridikë e politikë, në mënyrë që të jetësohet vullneti i popullit shqiptar. Qysh atëherë ishte fare e qartë që Kosova të jetë shtet sovran dhe i pavarur. Ishte kohë e karakterizuar edhe me një lëvizje jashtëzakonisht të fuqishme politike, që rrjedhimisht ka filluar në Kosovë me paraqitjen e partive të reja politike, konkretisht të Lidhjes Demokratike të Kosovës dhe të partive të tjera, të cilat e artikulonin vullnetin e popullit të Kosovës. Natyrisht, delegatët e Kuvendit të Kosovës e përcjellin në mënyrë shumë të përpiktë vullnetin e popullit për Kosovën shtet sovran dhe të pavarur. Ishte kjo faza e parë e një veprimi të tillë legal të institucioneve legale, në mënyrë që vullnetit të popullit t’i jepej forma kushtetuese juridike.
Nuk duhet harruar se fillimisht është paraqitur Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës me rezolutën për pozitën kushtetuese juridike të Kosovës dhe me pozitën e shqiptarëve në kushtet e reja të krijuara. Në rezolutën e ASHAK-ut ishte e formuluar shumë qartë pozicioni politik dhe kushtetues e juridik, që kërkohej për Kosovën dhe për popullin e saj. Mund të themi se rëndësia e Deklaratës Kushtetuese për atë kohë ka qenë se ka filluar përfundimisht që Kosova ta marrë një rrugë të mëvetësisë, për ta përcaktuar fatin e saj dhe të popullit të vet.
Të gjitha ngjarjet, që kanë ndodhur më pas, kanë një lidhshmëri dhe janë pjesë e një procesi, e cila shpresoj se do të përfundojë këtë vit me pranimin e Kosovës shtet sovran dhe të pavarur nga bashkësia ndërkombëtare.
Deklarata Kushtetuese atëherë dhe sot e ka një rëndësi të veçantë, sepse e definon shumë qartë vullnetin e popullit të Kosovës. Ky ishte mesazh shumë i qartë sa i përket faktorit ndërkombëtar dhe ishte një akt, që i bashkoj qytetarët e Kosovës në rrugën e tyre për pavarësi dhe për krijimin e shtetit sovran dhe të pavarur.
Deklarata, projekt i pavarësisë
Duke medituar disa vjet pas shpalljes së Deklaratës Kushtetuese, e cila në historinë më të re të Kosovës njihet si Deklarata e Pavarësisë, mendoj se dy ngjarje të mëdha e shënuan vitin 1990 që me pietet dhe mburrje do të kujtohen brez pas brezi: Deklarata Kushtetuese e 2 korrikut dhe Shpallja e Republikës së Kosovës, përkatësisht, miratimi dhe shpallja e Kushtetutës së Republikës së Kosovës, më 7 shtator të të njëjtit vit, si aktin më të lartë politik dhe juridik të një shteti. Ndërkaq, fundshekullin e XX do ta pasojnë edhe vendimet dhe aktet e tjera jo më pak të rëndësishme se dy të parat: Rezoluta mbi shpalljen e Republikës së Kosovës shtet sovran dhe i pavarur e 22 shtatorit, Referendumi për Republikën e Kosovës shtet sovran dhe i pavarur që u mbajt nga 26-30 shtator të vitit 1991 dhe lufta çlirimtare e popullit të Kosovës.
Vlen që të përkujtohet se Kosova e viteve tetëdhjetë u gjet në një situatë shumë të vështirë, për shkak të synimeve agresive të pushtetit serb që të zhbëjë gjithçka shqiptare, duke përdorur të gjitha mekanizmat e presionit dhe të dhunës në mënyrë që t’i nënshtrojë shqiptarët dhe Kosovën.
Pas suprimimit të subjektivitetit politik dhe kushtetues-juridik të Kosovës nga ana e Serbisë, përmes ndryshimeve kushtetuese të dhunshme, për popullin e Kosovës dhe klasën e saj politike dhe intelektuale u shtrua dilema hamletiane - të jesh apo të mos jesh. Në këto rrethana u lind Alternativa politike (LDK), si lëvizje politike mbarëpopullore, nën udhëheqjen e presidentit legjendar, Dr. Ibrahim Rugova, e cila krijoi një platformë politike sui generis, për një status të ri për Kosovën. Duke u nisur nga e drejta universale për vetëvendosje dhe përcaktimin se vullneti i popullit është bazë e pushtetit shtetëror, Kuvendi i Kosovës, më 2 korrik 1990, miratoi dhe shpalli Deklaratën Kushtetuese, përkatësisht, Deklaratën e Pavarësisë. Tani ndodhemi në një fazë të re kur nga institucionet e pushtetit shtetëror të Kosovës, me të drejtë kërkohet njohja e pavarësisë, ndërsa nga faktori ndërkombëtar kërkohet që të bisedohet për status.
Edhe në qoftë se do të ketë biseda, ato duhet të bëhen me institucionet relevante ndërkombëtare, mbi bazën e platformës politike dhe juridike të përcaktuar më parë, siç është përcaktuar në aktet e përmendura edhe rezoluta e fundit e Kuvendit aktual të Kosovës e miratuar kohë më parë.
Shpalljen e Deklaratës Kushtetuese të gjithë shqiptarët, kudo që janë, e kanë përjetua si fitore të tyren.

Speciale e ditës : Pro et contra - Në spikamë : Pse Kryesia Qendrore e Lidhjës Demokratike e Kosovës e hoqi nga Lista e Deputetit të Parlamentit të Kosovës ,Profesorin e ndritur të sigurisë kombëtare zt. Hajrullah Tërnava?

I pavdekshmi Rugova, ja si e kujton Hajrullah Tërnava ish-zv.ministërNjëri prej bashkëbiseduesve tanë të zgjedhur nga  Floripress për të diskutuar për figurën e presidentit Ibrahim Rugova është edhe eksperti i sigurisë Hajrullah Ternava, ish zëvendësministër i Punëve të Brendshme në Republikën e Kosovës, deri në përfundim të luftës, përkatësisht kur në janarine vitit 2000 u shuan të gjitha institucionet ekzistuese para vendosjes së administratës së UNMIK-ut. Lexojini përgjigjet e tij, në çështjet e shtruara nga ne për LDK-në, pas rugoviane, dhe Kosovën e mëpastajme, përshirë ngjarjet apo skenarin e frikshëm serb për veriun.


Me arikitektin e pavarësë  së Kosovës

Akademik Prof.D.Ibrahim Rugova dhe Hajrullah Tërnava Ibrahim Rugova ishte ndër shqiptarët e parë, kur filloi demokracia dhe rrënimi i ish-Jugosllavisë, dhe me ramjen e murit të Berlinit, që e mobilizoi popullin e Kosovës dhe e formoi partinë e parë shqiptare demokratike LDK-në, edhe që ishte ende monizëm (komunizëm) por në ato kohëra filloi pluralizmi dhe në tërë Jugosllavinë filluan formime të partive në të gjitha njësitë Federale të atëhershme. 

Ibrahim Rugova ishte i tillë që i provoi në shpirt represaljet e atij regjimi, sepse gjatë Luftës së Dytë Botërore iu vra gjyshi dhe babai i tij dhe u rrit si jetim në kushte të tilla të vuajtjes dhe skamjes së asaj kohe. U shkollua në nivelet ma të larta dhe kishte titullin Akademik. Duke e ditë hallin e popullit të vetë që nuk kishim as ushtri dhe njësi të tjera shtetërore sepse Kosova me vitin e 1974-ës me kushtetutën e asaj kohe e fiton statusin e Krahinës Autonome të Jugosllavisë.

Kosova do të ishte ndryshe

Në vitin 1990 me 02 korrik parlamentarët e Kosovës e shpallin Kosovën Republikë dhe në zgjedhjet e vetë organizuara kryetar i Kosovës zgjedhet Ibrahim Rugova. Ishte fati i madh që ky njeri e udhëhoqi shtetin e Kosovës deri në vdekjen e tij dhe e përjetoi çlirimin e Kosovës si Kryetar i saj dhe e udhëhoqi deri në vdekje, këtë shtet pa gabime. Kryeshtetasit tjerë të botës e thirrshin Rugovën Gandi i Kosovës, sepse me kontaktet dhe aftësinë e tij dhe rrugëtimin për çlirim nga serbët që e zgjodhi, e që dhanë frytet e saja deri në pavarësimin e shtetit të Kosovës. Si të tillë që e njohën edhe nuk hezituan që ti ndihmojnë në çlirimin e Kosovës, shtetet ma të forta të botes si Amerika me BE-në krye me NATO-n. Tani Kosova është shtet i pavarur i njohur prej 113 shteteve të botës. Ai si njeri dhe Kryetar që ishte gjithnjë do ti mungoj Kosovës, po t’ishte gjallë tani shumë ma ndryshe do ti kishim punët si shtet, vdiq në vitin 2006, por në shpirtrat e shqiptarëve të Kosovës do të jetë i pavdekshëm çdoherë.

LDK e thyer dhe humbëse

Tani prej vdekjes së Ibrahim Rugovës e deri më tani në partinë e tij, në LDK ma nuk është ajo parti që ishte në ato kohëra dhe sa ishte i gjallë gjithnjë i fitonte bindshëm zgjedhjet në Kosovë, pa ndonjë angazhim të posaçëm. Me vdekjen e tij edhe që u zgjodhën disa kryetar të kësaj partie, partia ka pësuar rënie dhe ma kurrë s’ka mundur ti fitojë zgjedhjet. Tani qartë vërehet se jo vetëm që po i mungon partisë LDK-ë, por është kah i mungon tërë Kosovës.

Sot edhe që jemi të njohur prej 113 shteteve dhe e kemi shpallur pavarësinë në vitin 17.02.2008 ende nuk jemi të anëtarësuar në OKB, nuk jemi anëtar të BE-së dhe nuk kemi liberalizim të vizave, gjë që kemi probleme reale me shume çështje të pazgjidhura, nuk e kemi ushtrinë dhe jo rastësisht Serbia në mënyrë permanente na bën presione të ndryshme deri edhe në konflikte serioze ndërshtetërore edhe që BE po na ndërmjetëson për zgjidhjen e shume çështjeve që i kemi të pazgjidhura.


Panik dhe entuziazëm tek serbët

Serbia në çdo kohë e pret shansin e sajë dhe nuk po mundet me u bind se njëherë e përgjithmonë e ka humb Kosovën sikur në disa raste të fundit që e provokon Kosovën me barrikadimin e urës së Mitrovicës, ndërtimin e murit në veri, burgosja e Ramush Haredinajt dhe së fundmi tentimi i vënies në funksion Serbi-Kosovë të trenit me mbishkrime nacionaliste. 

Garantues të kufijve të Kosovës është KFORi-NATO, por tani Serbia e sheh si shans fitoren e Donald Trumpit mbasi që supozohet që ky i ka marrëdhëniet e mira me Rusin-Putinin, dhe mendojnë që ta provokojnë situatën edhe me konflikte ushtarake për t’ia bashkangjitur pjesën veriore të Mitrovicës (4 komunat) Serbisë, si kopje e Rusisë të Krimesë së Ukrainës. Putin para disa ditëve deklaroi se Kosova e ka të drejtën e pavarësimit sikur edhe Krimea, prandaj llogaritet që dy shtetet mund të merren vesh dhe ta njoh Rusia Kosovën dhe Amerika Krimenë.

 Në një panikë të tillë Serbia tenton këto incidente me Kosovën sikur i shpjegova më lart, që t’ia bashkangjes Serbisë pjesën e veriut dhe me këtë pjesë edhe Republikën Serbe, të formohet Serbia e madhe.

Fotografia e profilit të Hajrullah Tërnava

Po kush është Hajrullah Tërnava ?


Hajrullah Tërnava, lindi në fshatin Lismir ,Komuna e Fushë Kosovës( 13 prill 1952). Në vendlindje si dhe në fshatin Bardhosh të Fushë Kosovës e kreu shkollën fillore ( 1958-1964).

Akademinë Policore e kreu me sukses brilantë në Kamenicë të Sremit (1968-1972).Shkollën e Lartë Policore e kreu në Zemun
(1974-1976), ndërsa Fakultetin e Mbrojtjes dhe Sigurisë e kreu në Shkup(1978-1982).
Ishte sportisti dhe trajneri më i daluar I xhudos në Kosovë dhe ish Jugosllavi.

Në vitin shkollor 1971/72 e solli lëndë mësimore dhe trajnimet e xhudosë në Shkollën e Mesme të Policisë në Vushtri të Kosovës.

Falë sportistit dhe trajnierit të xhudos Tërnava,sportistët (xhudistët) Kosovarë sollën shumë medalie të Ligës së Parë të Federatës Jugosllave të xhudosë...


Fotografia e Majlinda Kelmendi - Judo

Majlinda Kelmendi dhe Nora Gjakova


Falë këtij atdhetari dhe Sportisti të këtij sporti luftarak Liga dolën edheshampionët e pare shqiptarë në ish Jugosllavi.Kësaj radhe sportisti Hajrullah Tërnava me modesti i përmend xhudistët kosovar si Adem Dylahun,Sylë Kukajn,Mevlud Arifin Mehmet Hajdinin,Ajvaz Demën,Basri Gashin, Hysen Sylën, Shahin Behramin, Hajredin Hamzën,Nexhat Bujupin,Anton Cenën ,Selim Mehmetajn ,Sherif Haxhijajn,Hysen Gashin,Fuat Gashin,Hysen Gashin e shumë xhudistë të dalluar të tjerë.Me modesti dhe respekt e përmend nxënësin e tij Sylë Kukajn,ish kadet i Shkollës Policore në Vushtri i cili në Qytetin e Lumbardhit të Pejës formoi Klubin me name të xhudistëve të njohur në arenën kombëtare ndërkombëtare  : Majlinda Kelmendi, Nora Gjakova, Distrija Krasniqi, Akil Gjakova e shumë të tjerë.

Punoi si pedagog,kryeshef ,Drejtor në Akademinë Policore në Vushtri( 1972-1985) në Drejtorinë Policore të SKPB në Prishtinë(1985-1990)


Me datën 02 korrik të vitit 1990 Ishte caktuar nga SKPB udhëheqës i policisë së Kosovës qe kishte për detyrë të mbrojë Kushtetuten e KSAK ,ditën kur Delegatët e Kuvendit të Kosovës( 2 korrik 1990) do ta shpallnin Pamvarësinë e Kosovës Republikë .

Situata politike në Kosovë ishte tejet delikate ato ditë .Në Kosovë kishin ardhur Njësitë Jugosllave dhe Serbe të forcave Speciale për gjendjen tejet të rëndë të situates në Kosovë.

Kuvendi i Sërbisë dhe vetë kryetari i këtij shteti , suprimoi me dhunë Kuvendin legjitim të Kosovës.

Profesor Hajrullah Tërnava që ishte caktuar nga eprorët e tij që ti burgos Delegatët shqiptar të Kosovës,ku veproi kundër urdhërave të Komandantëve serb.

Atë ditë para shpalljës së Kosovës republikë,nga Delegatët i ofrohet delegatit nga Vushtria zt.Muharrem Shabani ,duke e thënë :”Apo me njef….Çfarë prêt,shpalle Kosovën Republikë. Na jemi këtu.Do ju mbrojmë deri në vdekje”.

Ishin këto fjalët e një “Specialci”policor …Muharrem Shabani ia kthen”…Jemi të mbrojtur nga Ju,policia”…Heshtje…”Po i thotë specialci kryesor “.Ashtue edhe u bë.Kosova u shpall Republikë. Delegatët pa bërë rrëmujë para Kuvendit shkuan shpijave të veta.

Edhe na Policia pa zhurmë shkuam gjithsejcili në Drejtoritë e veta policore.Kur u ktheva në SKPB përjetova kërcnimet më të vrazhta “Pse nuk nuk i burgosa delegatët”….

Pas disa ditëve lëshoja punën në Policinë e Kosovës . Pas meje punën e lëshuen edhe shumë eprorë dhe police tjerë shqiptar…

Më kërkesën e Presidentit Akademik Prof.Dr Ibrahim Rugovës( 1990) profesori dhe sportisti i dalluar Hajrullah Tërnava , u bë njeri prej Stafit të sigurimit të Presidentit Rugova. Më vonë , me formimin e Ministrisë së Punëve të Brendshme (1991) ishte në Stafin e kësaj ministrije.

Më vonë Hajrullah Tërnava emrohëm Kryetar i Sportëve të Prishtinës si dhe anëtarë i Kryesisë së Sportëve në Republikën e Pavarur të Kosovës….


Keqtrajtimet e policisë serbe si dhe migrimi i Profesor Hajrullah Tërnavës në në Turqi dhe në Gjermani…


Ishin kohë të vështira ,përkujton sot zt. Hajrullah Tërnava …Në Kosovë filluan keqtrajtimet si dhe burgosja e ish policisë shqiptare në Kosovë.

Më kujothet si sot thotë zt.Tërnava .Ishte ftohtë.Ne natën mes të dates 19-20 dhjetor 1994 ,Policia Serbe burgosi disa dhjeta ish eprorë policorë në tërë teritorin e Kosovës….Unë thotë ai isha me fat …, nuk isha në banesë .

U largova dhe lëshova Kosovë.Shkova për 10 ditë në Tetovë. Më pastaj shokët e ilegalës më mundësuan ikjen time për Turqi dhe Gjermani….

POlicia serbe fillojë ta keqtrajtoi familjën ,bile atë e largojë edhe nga banesa.

Shkuarja e tij në Gjermani dukshëm ndikojë në përmirsimin e jetës së tij dhe familjës. Bile kishte sado pak para për të mbijetuar familja dhe vetë ai.

Fillojë sadopak të mëkambet me ato para që ia jipte shteti gjerman atij…Fillojë të kursejë për veti,familjën si dhe për Kosovën …Ai me disa shokë fillojë t’ju ndihmojë familjarëve të shokëve që ishin burgosur nga regjimi serb.

Në ndërkohë ndodhi ajo që u pritte në çdo qast : Më 416 vjet burg efektiv u denuan shokët e tij. Edhe Hajrullah Tërnava nga Gjykata e Qarkut në Prishtinë u denua në mungesë : 78 muaj burg efektivë! ….


Ne Gjermani unë me shokët e mijë e percillnim situatën në Kosovë. Muarrëm pjesë në organizimin e demonstrative për Kosovën deri në fillim të Luftës në Kosovë.


Lufta e Kosovës dhe vrasja e Kolonel Ahmet Krasniqit

Kur fillojë lufta unë me disa shokë filluam mobilizimin vullnetar të Njësive të armatosura nen protektoratin e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Kosovës me destinim që të konsolidohemi në Shqipëri.

Ne Shqipëri Hajrullah Tërnava është emruar Kryeshef i Policisë së Kosovë s dhe njëherit ishte Zv. Ministër i Punëve të Brendshme , në kazermen ushtarake në Rogozhinë. Aty ata janë tubua dhe kanë bërë stervitjet ushtarako-policore.

Ku ka pasur nevojë Forcat tona ( deri në çlirimin e vendit ) muarrën pjesë. Ishte kohë e vështirë .Në mënyrë tinzare na u vranë shumë eprorë të lartë . Ata ishin bartës të detyrave luftarake . Na u vra pas shpine Ministri i Mbrojtjes ,kolonel Ahmet Krasniqi e dhjeta ushtarak të tjerë….

Pas mbarimit të luftës kur mbërrijtem në Kosovë, rrethanat ishin të vështira,ishin rrethana lufte …

Lufta mbaroi,Kosova u çlirua por problemet dhe pasojat e luftës akoma vazhdojnë…

….Ishte një situate e tendosur në Kosovë. Situatën ushtarako-politike e morën forcat e NATO-s dhe nderkombetarët (UNMIK-u) …Paralel me forcat ndërkombëtare vepronin edhe forcat tona të dy krahëve të Luftës(UÇK dhe FARK) .

Pse Hashim Thaçi nuk deshi ti punësojë 3000 policë ?

Ish Kryeministri i Kosovës në egzil Prof.Dr. Bujar Bukoshi në bisedime me Ministrin e PB z. Carsten Fredriksen ne Qeverin e posaformuar të UNMIK-ut nga dr. Bernard Kouchner , ne krye te atij delegacionit ishte edhe Hajrullah Tërnava si kryesues.Pas 3 orë bisedimesh u arrit marrëveshja që Policija e mëparme që kishte punuar deri në vitet e 90-ta që të kthen në vende e tyre të punes punës rreth 3000 policë që ata të angazhohën për vënie të rendit dhe sigurisë publike në Kosovë .

Lidhur më marrveshjën njohtohet ish Kryeministri i Kosovës dr.Bukoshi i cili më vonë jep një intervistë në TV.

Pas paraqitjes së ish Kryeministrit Bukoshi në televizion edhe zt.Hashim Thaqi e mban një intervistë në TV i cili kërcnon që nëse kthehet policia vjetër e Kosovës në punë, ai do të jipte dorëheqje nga udhëheqja e asaj kohe e KPA –së, që e permbanin Akademik Prof.Dr.Ibrahim Rugova,Akademik Prof.Dr.Rexhep Qosja, Zt.Hashim Thaçi si dhe Zt.Ramush Haradinaj.

Takimi sy me sy me kryepolicin Carsten Fredriksen?

Më të dëgjuar këtë Dr.Bernard Kouchner kërkon nga Zt. Carsten Fredriksen që të kontakojë me kolonelin policor Hajrullah Tërnava që të prishët marrveshja e arritur.

Vije njeriu i zt. Carsten Fredriksen i cili e shoqëron zt Tërnava tek kabineti i Fredriksenit. Zt.Carsten Fredriksen i ka then kolonel Tërnavës : “Ne kemi ardhur këtu që t’ ju ndihmojmë dhe asësesi që juve t’ju shkaktojmë mosmarveshje si dhe konflikte mespartiake apo edhe të ndodhin vrasje mes partiakëve”

zt. Carsten Fredriksen e dinte mire autobiografinë e tij time që nga biseda e pare i cili tha:” Gjeneralët e juaj të vetëshpallur nuk e dëshirojnë të mirën e Kosovës.

Ne tash do ta krijojmë një polici kukull të mveshur në uniforma as për së afërmi qe i ngjan policisë që ju keni punuar gjatë në ato institucione deri sa është krijuar policia e shkolluar sikur qe na ke spjeguar në takimin paraprak...

Edhe juve po ju them troq më gjithë ato Diploma Akademike Policore e që unë kam shumë më pak diploma dhe stash pune në Polici ju kisha preferuar që të ktheheni nga keni ardhur ,pra në nga Gjermani,ngase ju si ish Drejtor i asaj Akademije Policore, është një mëkat i madh që të jeni polic i thjeshtë që t’ju vlerësojë fjala vije një polic i Bangladeshit”-tha kryepolici i UNMIK-ut zt. Carsten Fredriksen....


****

Ka bukur shumë ish polic që kanë mbetur pa u pranuar në Policinë e Kosovës.Ata që i kundërshtonin këta police të mos punojnë në SHPK e më vonë në PK që disa syrësh ishin luftëtar të spikatur ,por kishte edhe disa dhjeta ish police të dënuar me burg nga regjimi i Millosheviqit.

Tash e kemi kuptuar pse ishte ky qendrim aq këmbëngulës pasi tash po e shofim dhe po e vërejmë sa janë pasuruar ata që e kundërshtonin policinë e shkolluar që të kthehën në polici.

Profesor Tërnava ishte tejet i rezignuar më këtë çfarë ju ndodhi policëve profesionistë ...

I dëshpruar, kthehët në Gjermani tek familjae tij .

...Ai thotë : “ Gjatë tërë kohës isha i ndarë nga familja. Fillova prapë integrimin tim në jetën gjermane ... E hapa një agjencion udhëtimesh dhe mire ia dilja dhe e jetoja jetën si të gjithë qytetarët tjerë në Gjermani më punën dhe angazhimin tim..

Hapa edhe një klub të xhudos aty ku jetoja në periferi të Hamburgut -në Tostedt. Unë nuk dëshiroja të reklamohëm se kush isha . Vinin pothuaja në trajnime sportistë edhe nga klubet tjera gjermane .Në vitin 2002 me ekipen e femrave u kvalifikuam ne Bundes Ligë (Liga e Parë Gjermane) .

Ishte një fillim vit i mbarë .

Për fat të keq vajza e ime gjatë pushimeve në Prishtinë përjeton një aksident të rëndë komunikacioni dhe vdes…

Sportin e xhudos në Gjermani më nuk e ushtroja. Presidenti Ibrahim Rugova, pas lufte shpesh më thoshte:”… kur do e krijojmë Ministrinë e PB ti dhuesh të kthehesh në Kosovë . Llogarisë në Ty që jesh minister I punëve të brendshme “.Se prisja vdekjen e Rugovës në mosh kaq të re… Në varrimin e Rugovës takova shumë njerëz , që ishin pak a shumë të afërm tij… …

Takova edhe Prof.Dr. Fatmir Sejdiun i cili në bisedë e sipër më thotë “…Kthehu nga Gjermania sepse Qeveria e Kosovës llogaritë të te emron Ministër të Punëve të Brendshme.

Unë ish Presidentit Sejdiu nuk i premtova që do të kthehëm sepse materjalisht qendroja fortë mire më një page solide mujore rreth 5,000 €uro.

Ish presidenti Sejdiu fillojë të më kritikojë si mos të kthehem në Kosovë kur një President i shtetit kërkon këtimin tim që ta jap kontributin tim kur e kërkon vendi.

Në bisedë e sipër më Fatmir Sejdiun , ai me premton se do t’ma punësojë bashkëshortën dhe djalin,ngase ai mendonte që unë do të kontribuoja më shumë, vendi kishte nevojë për profesionista policorë.

I premtova ish Presidentit Sejdiu që fill pas kryerjës së ca procedurave administrative për çlajmërimin e biznesit , banesës do të kthehëm në Kosovë. ..
Prof.dr.Fatmir Sejdiu

Më 3 janar 2017 lajmërohëm në zyrën e Presidentit të Kosovës,zt.Fatmir Sejdiu i cili i premton që do ta emërojë së shpejti Ministër të PB apo mund të ndodhë edhe si Zv. Ministër për të cilën gjë nuk e kundërshtova.

Ishte më rëndësi ta jipte kontributin e tij për atë që kishte kryer edhe shkollë. Më tha që të shkojë në Ministrinë e PB ku veq ishte emruar Ministri dhe ti lajmrohëm dhe të fillojë punën si Këshillëtar i Ministrit për një kohë të shkurtër .

Unë ashtu veprova dhe koha kalon kur jo larg Qeverisë, policët Rumun të UNMIK-ut , i vrajnë 2 anëtarë të VV dhe Ministri Fatmir Rexhepi jep doreheqje .Bleri Kuqi

Me kalimin e kohës shpresoja se ish Presidenti Sejdiu do e mbajë fjalën dhe të më emrojë Ministër. Pas do ditësh ai emëron Ministrin e rinj ,zt. Blerim Kuqin i cili deri atehere ishte si Zv. Ministër edhepse ai nuk ishte anëtar i LDK-së.Befasohëm me këtë dhe shkoj te ish Presidenti Sejdiu. Ai me thotë :”do i kryjë obligimet ndaj teje por jam pak i zënë e të lutëm me jep kohë paksa dhe të lutën e vazhdoni punën e Këshillëtarit të Ministrit ku paga mujore ishte 420 euro.

Kjo page nuk me dilte për ta mbajtë familjen. Problemet filluan por mendoja se ish Presidenti do e mbajë fjalën dhe e qetësoja sado pak vehten. Kaluan kohëra dhe kurrë nuk u mbajtë fjala e dhënë e Presidentit Sejdiu që të më punësohet gruaja dhe djali.Për çudi as vendi i Zv. Ministrit nuk u plotësua. Në vitin 2008 LDK-ja i humbi zgjedhjet dhe unë mbeta i pa punë….pa të ardhura për jetesë…. Heren e fundit kam shkuar të ish Presidenti Sejdiu në vitin 2010 .Presidenti Sejdiu më tha "këta të tjerët nuk po të dëshirojnë që të bëhesh minister e asë zv.ministër” .Po kush janë këta të cilët po kundërshtojnë emriimin tim në postin e Ministrit .Ai i thotë "këta të Hashimit".

Desh u çmenda.Po pse o President para se me u kthye në Kosovë nuk e ke pytur Hashim Thaçin?...A Ti si President i Kosovës duhet pyetur Hashimin a ? - shton profesori Tërnava. Nga ky moment jam larguar dhe i kam thënë “Mjerë Kosova në kend ka mbetë”!

Ndër kohë po në ketë vit ish Presidenti Sejdiu zhgarkohet nga Presidenti i Kosovës si pasojë e ndodhive të karrikave në Kuvendin e Përgjitheshëm të LDK-së etj, ku edeh Profesor Hajrullah Tërnava ishte anëtar i këtik Kuvendi , po mu ky President me lutej t’ia jipja votën ku kundërkandidat e kishte Prof.dr.Isa Mustafën.
Atë kohë zgjedhjet dhe presidentllakun e LDK-së e fitojë Isa Mustafa.Unë shton profesor Tërnava isha kandidat i LDK-së per deputet ku garova dhe mu komunikua se dikund rreth 6000 vota!

Votat e mija I vodhi dikush në mënyrë përfide nga vetë partia e ime LDK.

Zgjedhjet siç e dijmë të gjithë I fitojë Partia e Hashim Thaçit,pra PDK-ja …

I pa pa punë mbeta thotë Tërnava deri me vitin 2011.U ktheva në Gjermani tek familja ….

Në zgjedhjet e vitit 2014 nga Dega ime me propozon per kandidat per deputet dhe ne baze te kandidimit kisha vota nder ma se shumti dhe u pregadita qe te konkuroja per deputet. Naten e fundit Kryetari Isa Mustafa me largon nga lista dhe e fute diken tjeter pa te drejt.


Floripress : 09 Maj 2015 20:35


Votimet në degën e katërt të LDK'së kanë përfunduar. Në një dokumente të siguruar nga Floripress tregon ne detaje se si është votuar.

Sipas këtij dokumenti shihet se humbje te thellë kanë pësuar Sabri Hamiti dhe Sami Hamiti.
Derisa, fitues ka dalë Frashër Demaj.
Për më shumë shiheni listën më poshtë:
1.Frasher Demaj
2. Naser Rugova
3. Valon Murtezaj
4. Nuredin Ibishi
5. Hajrullah Ternava
6. Hykmete Bajrami
7. Naim Krasniqi
8. Arben Gashi
9. Vlora Dumoshi
10. Petrit Bicaj
11. Rita Hajzeraj
12. Fehmi Rexhepi
13. Bilbil Krasniqi
14. Alma Lama

Te nesërmen e kuptoj se nuk gjindem në listen e tyre famoze për kandidat deputetësh për Parlamentin e Kosovës dhe shkojë të Kryetari I.M. ai me thot se isha ne siklet dhe mu dashtë një vend.Unë të hoqa nga lista se Juve po u ruajë vendin e Ministrit të PB.

Akademik Prof.dr.Sabri Hamiti

Kur e pash Profesor Sabri Hamitin në atë Listë që unë i kasha trefishin e votive të tij nga Dega e jonë. Erdhi koha kur u kryan zgjedhjët në Kosovë.Akademik Prof.Dr.Isa Mustafa

U bë koalicioni PDK- LDK u formua Qeverija u bë Kryeministër i Kosovës Isa Mustafa. Isha kurreshtar se athua vallë do ta mbajë fjalën e dhënë prfesor Mustafa .


Image result for hajrullah ternava

Fjalën nuk e mbajti . Ministër u bë Skënder Hysenin. Kur mësova që Kryeministri Isa Mustafa emërtojë krejtësisht njeriun e muzikës dhe përkthimeve u stepa .Skendër Hyseni

Shkova në bisedë më ted he ai ma thotë troq :” …të huajt e kan emruar Skenderin pasi që e dinin që ai ishte bashkëpuntorë i ngushtë i presidentit Rugova “ .

 Nuk u pajtova me këtë konstatim. Skënder Hyseni me fton si Ministër i cili me propozon per Këshilltar politik ! Por unë këtë post nuk e pranova ngase oferta e tillë ishte ofenduese. sepse kjo ofert ishte per mua ofendim. …
Edhe në zgjedhjet e parakoshme të 2017-tës ,Dega e katët e LDK_së së Prishtinë më nominuan për Deputet të Parlamentit të Kosovës !


Zgjedhjet e parakohshme të 11 qershorit, kanë përshpejtuar edhe proceset përgatitore nëpër partitë politike në Kosovë.
Ndaj edhe Lidhja Demokratike e Kosovës s’ka humbur kohë në përpilimin e listave për kandidatët për deputetë të legjislaturës së ardhshme të Kosovës.
Nga mbledhja e kryesisë së Degës së IV të kësaj partie e mbajtur dje janë përzgjedhur edhe emrat e pretendentëve për deputetë të ardhshëm të partisë.
Klan Kosova ka siguruar emrat, disa prej tyre të njohur në skenën politike dhe deputetë edhe në të kaluarën e disa emra krejt të rinj, që pretendojnë karriera politike në të ardhmen.
Kryesia e kësaj dege ka vendosur që të propozojë, Halim Muçollin, që është edhe kryetar i kësaj dege, më pas ish-deputetët, Arben Gashi, Nuredin Ibishi e Sabri Hamiti.
Të propozuar të tjerë të degës janë; Hamdi Jaha, Naser Rugova, Hashim Deshishku, Petrit Bicaj, Valon Murtezaj, Vebi Mujku, Frashër Demaj, Besnik Krasniqi dhe Hajrullah Tërnava.
Ndërsa, sipas çelësit gjinor janë propozuar, Besa Zogaj Gashi, Vlora Dumoshi, Hikmete Bajrami, Rita Hajzeraj dhe Donjeta Ballovci.

Është një non sens që nga Lista u hoqa për arsyera të pakuptimta . Kryetari i parties Isa Mustafa nuk dëshiron të takohet sya më sym më mua edhe më qe jam delegate i LDK-së në Kuvendit e Përgjitheshëm.

Tani po i presë zgjedhjët i pa shpresë, por jam krenar që asnjë njeri i LDK –së nuk mund te krenohet me sukeseset e veta apo te krahasohet me atë se çfarë kanë bërë të tjerët më shumë se unë për Kosovën .

Më së miri këtë e di Populli i Kosovës.Jam ballëlartë dhe heci shlirshëm në çdo cepë të Kosovës pa truproje ,pa ofendime nga qytetarët e mijë…

Dihet mire se situata e sigurisë në këtë përiudhë të para zgjedhjeve mund të vlerësohet si stabile dhe sigurtë por Institucionet e Sigurisë gjithnjë duhet të punojnë në mënyrë përmanente për arritjen e qëllimeve të sigurisë e posaqërisht në situata të jashtëzakonshme sikur konsiderohet si kjo tani e parazgjedhjëve, zgjedhjëve dhe e pas zgjedhjeve.

Thënia e vjetër se arminu kurr nuk flenë na detyron që të jemi syqelë sidomos ata që janë përgjegjës për rendin Kushtetus dhe rendin publik dhe të drejtave të njerëzimit.

Gjithësesi se këto institucione që mirrën me jetësimin e çështjeve të sigurisë për qytetarët dhe pasuritë e vendit të Kosoves duhen të jenë përmanentë në çdo kohë se pa rend dhe qetësi në një shoqëri mund të vijë deri të anarkia dhe çrregullimet në përmasa të mëdha shoqërore.


Situata e cila e pret Kosovën mujve të ardhëshëm, e sidomos me funkcionalizimin e Gjykatës Speciale ku në shënjestër janë personalitete që udhëheqin shtetin e Kosovës e që disa janë të përfshirë në aktakuza pran këtij Tribubali , mund të ketë tentime për çrregullim të rendit dhe qetësisë në përmasa të gjëra nëse nuk do të këtë menagjim të kësaj situate nga instancat më të larta sikur ajo e Ministrisë së PB, Policia e Shtetit, AKI-ja , Prokuroria e Gjykata etj.

Ato duhet të jenë aktive në kompetencat e rujtjes së qetësisë dhe sigurisë në vendin tonë, edhe për këtë muaj të shejtë të Ramazanit mund të këtë destabilizim të vendit me aktivitete të ISIS-it .

Kohë më parë në Mançestër të Anglisë u vranë rreth 22 persona dhe mbi 60 të tjerë u plagosën rendë.Fjala vije vitin e shkuar në muajin e Ramazanit u vranë 400 dhe u plagosen mbi 700 vetë .

 Tani ky shtet në shpërberje e sipër dëshiron ti tregojë botës se ende funksionon dhe që i ka ndryshue metodat e vend luftimeve dhe tani si shënjӕster ka shtetet Evropiane por edhe ato shtete nga te cilët patën luftetarë të denjë.

Në këtë rast si Kosova që i pati ushtarët e tyre më një numër të konsideruar si pjesmarrës ne ato lufta të përgjakshme në ne Siri, Irak e gjetiu.

Pra, Kosova mund të jetë në shenjestër të sulmeve të mundeshme nga formacionet e ISIS-it nga Kosova. Situata nuk duhet te nënçmohet nga institucionet e sigurisë kombëtare .

Institucionet e Kosovës duhet që qytetarëve të vete t’ju sigurojë qetësi, rehati dhe jetë të lirë në realizimin e të drejtave dhe aspiratave të tyre qe ua garanton edhe Kushtetuta e Kosovës,tha në fund të bisedës për Floripress,profesori i mirënjohur i sigurisë kombëtare Hajrullah Tërnava.

2017-05-25

Në darkën e Federica Mogherinit me kryeministrat e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor


Të gjithë të pranishmit në darkën joformale në Bruksel konfirmuan angazhimin e plotë për të vazhduar punën në drejtim të procesit të integrimit evropian, siç edhe konfirmoi BE-ja në mars të këtij viti, në Këshillit Evropian.

Kështu u tha tha në një deklaratë të postuar në faqen e internetit të Përfaqësueses së Lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Federica Mogherini pas darkës me gjashtë kryeministrat e Ballkanit Perëndimor,.

Të pranishmit ripërsëritën vendosmërinë e tyre dhe interesin e përbashkët në forcimin e bashkëpunimit dhe arritjen e rezultateve të prekshme në jetën e qytetarëve të rajonit, thuhet në deklaratë.

Në këtë darkë të organizuar nga kryediplomatja evropiane me kryeministrat e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor, ishin të pranishëm edhe kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa dhe ai i Shqipërisë Edi Rama.

Para këtij takimi janë mbajtur takime bilaterale të shefes së diplomacisë evropiane me kryeministrat e vendeve të Ballkanit Perëndimor.

2017-05-24

Fatmir Sejdiu, Adem Salihaj e Shpejtim BulliqiPrurjet e reja në LDK dhe largimet nga lista për deputetë

Gresa Bajraktari

Nga Gresa Bajraktari11 qershori do të jetë dita kur qytetarët e Republikës së Kosovës do të mund të votojnë të preferuarit e tyre, për kryeministër dhe për deputetë në Kuvendin e Kosovës.

Në partitë politike në Kosovë ka pasur dorëheqje dhe aderime të reja.
Ish presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, pjesë e Lidhjes Demokratike të Kosovës, ka dhënë dorëheqje të parevokueshme nga strukturat e LDK-së, nga pozita e anëtarit të Këshillit të Përgjithshëm dhe Kryetarit të Nderit të LDK-së.

Ai ka dhënë arsyet e tij për dorëheqjet, duke thënë se kanë lidh këto koalicione parazgjedhore dhe kanë ndërtuar listë të deputetëve, duke anashkaluar personalitete të rëndësishme dhe të dëshmuara të LDK-së si dhe duke futur emra që absolutisht nuk kanë pasur lidhje me LDK-në, bile edhe kundërshtarë të saj.

“Lidhja Demokratike e Kosovës, tash e sa vjet ka zhvilluar politika që janë në kundërshtim esencial me programin e saj burimor dhe në veçanti ka vepruar në mbylljen e mendimit të lirë si dhe përndjekjen e gjithë atyre që kanë menduar ndryshe nga vullneti i lidershipit të saj”, ka shkruar Sejdiu në llogarinë e tij në Facebook.

Në anën tjetër, në LDK, e cila formoi koalicion parazgjedhor me AKR-në dhe Alternativën, aderuan edhe figura të njohura, siç janë Lumir Abdixhiku e Driton Selmanaj, të cilët janë kandidatë për deputetë në Kuvendin e Kosovës.

Image

Skënder Zogaj: Dorëheqja e Sejdiu, nuk justifikohet 
me asnjë lloj arsyetimi

Lidhur me dorëheqjen e Sejdiut, njohësi i çështjeve politike në vend, Skënder Zogaj ka thënë se dorëheqja e tij lë shumë për të dëshiruar në këtë kohë zgjedhjesh.

“Dorëheqja e ish kryetarit Fatmir Sajdiut nga Këshilli i Përgjithshëm dhe nga posti i kryetarit të nderit, në kohën e zhvillimeve me përpjekje të forta rrënuese kundër LDK-së nga ana e disa partive shumë qëllimkëqija, lë shumë për t'u dëshiruar, sepse, nuk është veprim i duhur për njërin nga themeluesit dhe funksionarët më m të lartë partiak, siç është Fatmir Sejdiu. Pavarësisht nga arsyet dhe motivet, akti i dorëheqjes në çastin më kritik për fatin e LDK-së, nuk mund të justifikohet me asnjë lloj arsyetimi”, ka thënë Zogaj .

Ndërsa, deputetët Shpejtim Bulliqi dhe Adem Salihaj kanë reaguar pas lënies jashtë listës zgjedhore të partisë të cilët i takojnë.

Image

 Shpejtim Bulliqi: Më larguan për shkak të Demarkacionit


Deputeti Shpejtim Bulliqi faktin që nuk është në listë të LDK-së e ndërlidh me kundërshtimin që ai i ka bërë marrëveshjes së Demarkacionit dhe mosvotimin e Hashim Thaçit president.

“Motivi i këtyre largimeve është i ulët, ata që na larguan mua dhe kolegët kryesisht e bën si duket nga frika dhe respekti që ne gëzonim përditë e me tepër te elektorati i LDK-së, i cili respekt u forcua për shkak të qëndrimeve tona rreth disa çështjeve që ishin aktuale gjatë mandatit që lamë pas.

Largimi është bërë selektiv, pasi që nuk ishim pak kolegë që i kundërshtuam disa çështje jetike për vendin dhe integritetin e tij.

Me vie shumë keq për të gjithë anëtarësinë e LDK-së që janë zhgënjyer më këtë politikë fyese e linquese ndaj atyre që përkrahën vendimet e tyre lidhur me mos votimin e Thaçit për president vendi dhe cenimin e integritetit të shtetit tonë-demarkacionin.

Njerëzit e këtij vendi kanë dhënë shumë më tepër se ne-jetën, ndërsa ne e sakrifikuam një karrige deputeti që mund të jetë gjëja më e vogël”, ka deklaruar Bulliqi.

Më tej, ai ka shtuar se ka pasur oferta nga partitë tjera, por që i ka refuzuar dhe se ka qenë i gatshëm të paguajë çmimin për kauzat që ka qenë i angazhuar.

Image

Adem Salihaj: Sërish do ta mbaja të njëjtin qëndrim për Demarkacionin, Hashim Thaçin e Kadri Veselin

Edhe deputeti Adem Salihaj eliminimin nga lista zgjedhore e LDK-së e lidh me kundërshtimin që i ka bërë Demarkacionit, zgjedhjes së Hashim Thaçit president dhe Kadri Veselit kryetar të Kuvendit.

“Eleminimi im u bë për shkak se votova kundër koalicionit me PDK-në si dhe kundër zgjedhjes së Kadri Veselit për kryetar të Kuvendit dhe Hashim Thaçit për president të Kosovës.

 Lidhur me Marrëveshjen e Demarkacionit,u deklarova se nuk do ta votoj, ndonëse ajo nuk u soll asnjëherë në Kuvend për votim.

Lidhur me çështjen e koalicionit, në kuadër të të cilit përfshihen edhe zgjedhja e Thaçit dhe Veselit, organet e LDK-së për katër vite me radhë, duke ndjekur zërin e elektoratit tonë, kishin qëndrim të prerë se nuk do të bëhet koalicion me strukturat kriminale të PDK-së dhe SHIK-ut.

Këtë qëndrim e kanë përcjellur për 4 vite me radhë te anëtarësia e LDK-së dhe te publiku, kryetari i LDK-së Isa Mustafa, nënkryetarët dhe sekretari i përgjithshëm Ismet Beqiri.

Asnjë organ i LDK-së asnjëherë nuk ka marrë vendim që të bëhet koalicion me PDK-në, prandaj konsideroj se qëndrimet e mia kanë qenë në përputhje me vendimet e organeve të LDK-së .

Po të pyetesha edhe tash, sërish do ta mbaja të njëjtin qëndrim, sepse konsideroj se është qëndrim i drejtë dhe është në përputhje me zërin e fuqishëm të elektoratit të LDK-së”, ka deklaruar deputeti Salihaj.


Shpresa se LDK-ja do të forcohet e reformohet


Lidhur me aderimet e reja në LDK dhe lënies jashtë liste të Bulliqit e Salihajt, analisti Skënder Zogaj ka thënë se shpresa mbetet të kuadrot e reja, që LDK-ja të forcohet edhe më shumë.

“Mos konsideratat e Këshillit të Përgjithshëm, ndaj Fatmir Sejdiut, Bulliqit, Salihajt e ndonjë tjetri, nuk janë kurrfarë habie, sepse, të këtilla kanë ndodhur edhe më parë e në vazhdimësi, duke anashkaluar figura të shkëlqyeshme partiake, por, kjo është gjëja më e zakonshme për një parti të madhe, si LDK-ja, brenda së cilës ka diversitete pikëpamjesh, deponimesh dhe ambiciesh karrieriste, të cilat 'padyshim që prodhojnë gjendje refuzuese.

 Një anëtari të devotshëm i takon që të përballet qoftë edhe me çmimin e viktimizimit të vetvetes. Fatmir Sejdiu është dashur ta kalojë edhe këtë rast, kur LDK-së iu kanë afruar freskime të reja kuadrosh si Dritoni, Lumiri, Visari, e varg të tjerësh, që japin shpresën se LDK-ja do të forcohet e reformohet dhe, më në fund, do të jetë ajo që e dëshirojmë dhe kemi nevojë që ta kemi”, është shprehur analisti Zogaj .

Image

Haki Abazi: Çështja e listave, shumë e ndërlikuar

Ndërsa, njohësi i çështjeve politike në vend Haki Abazi, ka thënë se çështja e listave është një ndër çështjet më të ndërlikuara dhe komplekse për secilin subjekt politik, derisa e cilëson të ndryshëm rastin e Bulliqit dhe Salihajt.

“Mendoj që është çështje e brendsheme e partive për kriteret që ato përdorin për të përfshirë individë të caktuar ose jo dhe gjithashtu kalkulimet për marrëdhëniet që janë ndërmjet anëtarëve me influencë brenda partisë.

 Mendoj që çështja e Z.Bulliqi është shumë ndryshe nga ai i Z.Salihaj, duke pasur parasysh që në rastin e parë ka ndodhur një përzierje ndërmjet qëndrimit profesional dhe atij partiak politik për çështjen e Demarkacionit, ndërsa në rastin e dytë nuk ka aspak njohuri për arsyet e mospërfshirjes. Por, supozimi im është se duke krijuar një listë koalicioni për zgjedhjet, mund të krijojnë pakënaqësi më të madhe se në rastin kur partitë shkojnë të vetme në zgjedhje”, është shprehur Abazi

nga Flori Bruqi : “LDK manovra me lista”, përgjigjet kryeministri Mustafa

Manovrat e LDK-së me listë

Publikimi i listës së kandidatëve të LDK-së ka shfaqur edhe të metat e saj. Heqje nga lista, favorizim të aderimeve të reja, anashkalim të fytyrave të rëndësishme të partisë e edhe përfshirje të njerëzve me aktakuza
Koalicioni i formuar nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Aleanca për Kosovën e Re dhe “Alternativa” ka bërë dje publike listën e kandidatëve të saj për deputetë.

Siç edhe ishte pritur më herët, ky koalicion, në këtë rast LDK-ja, ka lënë jashtë listës së tyre të kandidatëve ish-të përzgjedhurit e popullit në legjislaturat e kaluara.

Mirëpo, ajo që nuk është pritur ka qenë anashkalimi i figurave të rëndësishme të partisë, duke i radhitur ato në pjesën e fundme të listës, ndërsa aderimeve të reja ua ka lënë një vend në fillim të listës.
Publikimi i listës ka ngjallur reagime sidomos tek partneri më i madh në koalicion, LDK-ja, anëtarët e së cilës e kanë fajësuar kryekëput Isa Mustafën, i cili, sipas tyre, i ka lënë jashtë liste këta deputetë si shenjë hakmarrjeje karshi kundërshtimit të Marrëveshjes së Demarkimit të Kufirit me Malin e Zi.

LDK-ja ka lënë jashtë listës së saj deputetë të cilët ishin të zëshëm kundër çështjes së ratifikimit të Demarkacionit me Malin e Zi, të tillë si Shpejtim Bulliqi, Adem Salihaj, Hatim Baxhaku, Fatmir Rexhepi e Adem Saliaj. Ndryshe, në këtë listë u panë edhe një varg i emrave të rinj në skenën politike, por të njohur për popullin, figura këto që u rreshtuan në kreun e listave.


I dominuari për kryeministër nga kjo parti, Avdullah Hoti ka thënë se në LDK ka treguar unitet këto ditë dhe ka marrë vendime kapitale që vetëm kjo parti mund të marrë.

“Uniteti ynë ka bërë bashkë kundërshtarët”, ka thënë  Prof.Dr.Avdullah Hoti.

“Ju garantoj që nesër kur të finalizohet lista edhe me partnerët, do të jetë listë e fitores”, ka shtuar ai.

Kurse nënkryetari, Agim Veliu ka thënë në listë ka kandidatë të ri për deputetë por edhe nga ata që kanë qenë edhe më parë.


Prof.Dr.Avdullah Hoti: Lista Zgjedhore e LDK-së u miratua në mënyrë unanimeDrejtues të Lidhjes Demokratike thonë se lista e kandidatëve të kësaj partie është miratuar në mënyrë unanime nga Këshilli Drejtues, me vetëm dy vota kundër dhe një abstenim.Këshilli, po ashtu, ka miratuar kandidaturën e Avdullah hoti për kryeministër, si dhe lidhjen e koalicioneve parazgjedhore me AKR-në e Behgjet Pacollit dhe disa parti të tjera më të vogla.

I kandiduari për kryeministër, ministri në detyrë i Financave, Avdullah Hoti, tha se LDK-ja është plotësisht unike për kandidaturën e tij, sikurse dhe për listat zgjedhore.

“Uniteti që është treguar sot… më jep shpresë se kjo do të jetë listë fituese”, tha Hoti, raporton Ekonomia Online.

Kurse, nënkryetari Agim Veliu saktësoi se kundër listës së propozuar kanë votuar kundër vetëm dy anëtarë të Këshillit Drejtues, kurse një ka abstenuar.

Veliu nuk ka komentuar aktin e dorëheqjes së Fatmir Sejdiu nga posti si kryetar i nderit.

Ai, po ashtu, nuk është përgjigjur nëse Vjosa Osmani, e cila në zgjedhjet e kaluara ishte gruaja më e votuar e LDK-së, është pjesë e listës.

“Nesër do t’i merrni vesh detajet”, tha Veliu, për gazetarët.Ish-presidenti i vendit, Prof.Dr.Fatmir Sejdiu, ka treguar se sot ka dhënë dorëheqje të parevokueshme nga pozita e Kryetarit të Nderit dhe anëtarit të Këshillit të Përgjithshëm të LDK-së. Ai në një status në Facebook, ka treguar edhe arsyet pse e ka marrë këtë vendim. Sejdiu ka thënë se LDK tash e sa vjet ka zhvilluar politika që janë në kundërshtim esencial me programin e saj burimor dhe në veçanti ka vepruar në mbylljen e mendimit të lirë.

Ky është reagimi i plotë i  Presidentit të nderuar Prof.Dr.Fatmir Sejdiut:

Të dashur miq,

Edhe pse i paftuar si anëtar i Këshillit të Përgjithshëm dhe Kryetar Nderi i LDK-së, sot mora pjesë në mbledhjen e këtij Këshilli, në të cilin do të duhej të debatoheshin çështje të rëndësishme, në kuadër të të cilave çështja e koalicionit parazgjedhor, si dhe lista e kandidatëve të LDK-së për deputetë në Kuvendin e Kosovës.

Sikur edhe më herët, Kryetari i LDK-së dhe njerëzit përreth tij nga Kryesia, sikur që kanë bërë praktikë, pa respektuar Statutin e LDK-së, kanë lidhë këto koalicione parazgjedhore dhe kanë ndërtuar listë të deputetëve duke anashkaluar personalitete të rëndësishme dhe të dëshmuara të LDK-së si dhe duke futur emra që absolutisht nuk kanë pasur lidhje me LDK-në, bile edhe kundërshtarë të saj.

Lidhja Demokratike e Kosovës, tash e sa vjet ka zhvilluar politika që janë në kundërshtim esencial me programin e saj burimor dhe në veçanti ka vepruar në mbylljen e mendimit të lirë si dhe përndjekjen e gjithë atyre që kanë menduar ndryshe nga vullneti i lidershipit të saj.

Aq më tepër, ka ofruar në përgjegjësi të larta partiake dhe shtetërore njerëz që më së paku mendojnë për zhvillimin pozitiv të saj dhe të atillë që nuk kanë kurajon dhe guximin qytetar dhe politik që të ju kundërvihen këtyre rrjedhave të liga.

Si pasojë e kësaj, LDK, ashtu siç kishte vepruar me papërgjegjësi në ndërtimin e koalicionit të deritashëm, si rezultat i “metamorfozës shtetformuese” të liderit të saj, pas ortekut të sharjeve të stilit të tij, pokështu u ndëshkua nga partnerët e tij duke e dëmtuar dinjitetin e LDK-së.

Duke vërejtur se kjo sjellje e papërgjegjshme e lidershipit të LDK-së është duke vazhduar pa ndërprerë dhe se mekanizmat e LDK-së janë shëndrruar në instrumente që vazhdimisht keqpërdoren prej tij si dhe duke mos parë gadishmërinë që të ndërprehet kjo praktikë antidemokratike, sot kam dhënë dorëhjeqje të parevokushme nga pozita e Kryetarit të Nderit dhe anëtarit të Këshillit të Përgjithshëm të LDK-së.

*****

Pas mbledhjes së Këshillit të Përgjithshëm të LDK-së, nënkryetari i kësaj partie Agim Veliu, nuk u është përgjigjur pyetjeve të gazetarëve se a janë në listën për deputetë ish deputetët që kanë kundërshtuar demarkacionin.


Ai ka thënë se publikimi i listës do të bëhet të premten.

Ka deklaruar se në listë janë edhe ish-deputetët, por nuk ka pranuar të flasë nëse Vjosa Osmani, Shpejtim Bulliqi e Adem Salihaj janë larguar apo jo nga kjo listë.

Veliu ka thënë se në mbledhjen e sotme është bërë aprovimi i kandidatit për kryeministër, është marrë vendimi për koalicionet dhe lidhjet me grupet tjera politike dhe aprovimi i kandidatëve për listë.

Ka shtuar se vetëm dy vota ishin kundër dhe ishte vetëm një abstenim në aprovimin e këtyre kandidaturave.

Ndërkaq, kandidati për kryeministër, Prof.dr.Avduall Hoti, ka thënë se nesër do të vendoset për listën definitive që sipas tij do të jetë listë e fitores.

Këshilli i Përgjithshëm i LDK-së me këtë rast ka aprovuar unanimisht nominimin e Hotit si kandidat për kryeministër.

Kurse më herët, anëtari i partisë, Gazmend Muhaxheri, njëherësh kryetar i Pejës, ka bërë të ditur se lista e kandidatëve për deputetë thuajse është përafruar.

“Lista është e gatshme thuajse, por jo definitive, brenda natës ose edhe deri nesër do të dorëzohen listat definitive”, ka thënë Muhaxheri.

Ndërsa për Lumir Abdixhikun dhe të tjerët që kanë aderuar në këtë parti, ka thënë se do të jenë vetëm anëtarë të ri të LDK-së.LDK-ja nuk e ka përfshirë në listë të deputetëve, ish-deputetin e zëshëm Shpejtim Bulliqi.

Këtë e ka bërë të ditur vet Prof.dr.Shpejtim Bulliqi .I pyetur nëse është përfshirë në listë, Bulliqi është përgjigjur: “Jo nuk jam”.

Ndryshe, Bulliqi ishte një nga pjesëtarët e grupit të LDK-së të cilët e kundërshtonin marrëveshjen e demarkacionit.


Prof.Dr.Vjosa Osmani do të jetë në listën e LDK-së për deputete.

Burimet kanë thënë për televizionin se të gjithë ata që janë propozuar nga degët e tyre përkatëse e kanë marrë miratimin e Këshillit të Përgjithshëm.

Osmani nuk e kishte votuar qeverinë Mustafa dhe ishte kundër koalicionit me PDK-në.

Zgjedhjet e parakohshme të 11 qershorit 2017 kanë përshpejtuar edhe proceset përgatitore nëpër partitë politike në Kosovë.

Ndaj edhe Lidhja Demokratike e Kosovës s’ka humbur kohë në përpilimin e listave për kandidatët për deputetë të legjislaturës së ardhshme të Kosovës.


Kohë më parë nga mbledhja e kryesisë së Degës së IV të kësaj partie e mbajtur dje janë përzgjedhur edhe emrat e pretendentëve për deputetë të ardhshëm të partisë.

Fotografia e Hajrullah Tërnava

Kush e largojë nga Lista e LDK -së  ,ekspertin e sigurisë kombëtare Prof.Hajrullah Tërnava ?

Klan Kosova ka siguruar emrat, disa prej tyre të njohur në skenën politike dhe deputetë edhe në të kaluarën e disa emra krejt të rinj, që pretendojnë karriera politike në të ardhmen.

Kryesia e kësaj dege ka vendosur që të propozojë, Halim Muçollin, që është edhe kryetar i kësaj dege, më pas ish-deputetët, Arben Gashi, Nuredin Ibishi e Sabri Hamiti.

Të propozuar të tjerë të degës janë; Hamdi Jaha, Naser Rugova, Hashim Deshishku, Petrit Bicaj, Valon Murtezaj, Vebi Mujku, Frashër Demaj, Besnik Krasniqi dhe Hajrullah Tërnava.

Ndërsa, sipas çelësit gjinor janë propozuar, Besa Zogaj Gashi, Vlora Dumoshi, Hikmete Bajrami, Rita Hajzeraj dhe Donjeta Ballovci.

Dega e Lidhjes Demokratike të Kosovës në Pejë ka vendosur që ministri në detyrë i Kulturës, Rinisë dhe Sportit Prof.Dr.  Kujtim Shala, zëvendëskryeministri në detyrë, Ramiz Kelmendi si dhe Besa Gaxheri të futen në listën e kandidatëve për deputetë të Kuvendit të Kosovës nga kjo parti.


****
Ndërsa Arben Gashi i cili vjen nga qyteti i Pejës pritet të jetë propozim i degëve në Prishtinë të partisë që udhëhiqet nga Isa Mustafa.

Ndërkohë që, Armend Zemaj që ishte deputet në legjislaturën e fundit pritet të nominohet nga dega e LDK-së në Deçan.

Ndryshe, zgjedhjet e jashtëzakonshme në Kosovë do të mbahen më datën 11 qershor 2017 , ndërsa fushata për këto zgjedhje është vendosur të jetë dhjetë ditë, nga 31 maj deri më 9 qershor 2017

Organizimi i këtyre zgjedhjeve do t’i kushtojë Kosovës rreth 5 milionë euro.


******


Figurat kryesore të kësaj partie kanë mbetur shumë poshtë në listë, ndërsa të rinj që kanë aderuar në LDK, por edhe kandidatët e Aleancës Kosova e Re janë renditur shumë më lartë.

Më poshtë keni disa detaje nga kjo renditje, ndonëse akoma nuk është finale.

Prof.dr.Avdullah Hoti është bartës i listës dhe mban numrin 1.

Akademik Prof.dr.Isa Isa Mustafa kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës nuk është në listë.

Numrin 2 do ta mbajë Behgjet Pacolli.

Ish-bashkëpunëtorja e Pacollit, Mr.sci. Prof.Mimoza Kusari-Lila do ta mbajë numrin 3.

E shumë përfolura  Prof.dr.Vjosa Osmani do ta mbajë numrin 81, ndërsa Arben Gashi 61.

Ismet Beqiri do ta ketë numrin 4, Kujtim Shala 5.

Akademik Prof.dr.Sabri Hamiti do ta ketë numrin 14.

Numrin 10 do ta mbajë këngëtari nga Ferizaj dhe nënkryetari i AKR-së Labinot Tahiri.

Ndërsa prurjet e reja si Lumir Abdixhiku dhe Driton Selmanaj, do ta mbajnë numrin 8 përkatësisht 16.Kryeministri Isa Mustafa ka reaguar ndaj shkrimeve që LDK po bën manovra me lista.

Përmes një postimi në llogarinë e tij në Facebook, Mustafa ka shkruar se LDK-ja është halë në sy e atyre që tentojnë të vendosin për të.


KUSH PREJ KËTYRE MANIPULOI ME LISTA?

“LDK është gjithnjë një hap përpara! Më e demokratizuar, më e hapur, e pakorruptuar e aftë të qeverisë me vendin. Pikë!”, ka shkruar kryeministri në Facebook.

Postimi i Akademikut Isa Mustafa: 

LDK manovra.. LDK e shtyri në listë....LDK e nxori nga lista.. LDK e LDK gjithnjë në trend. E... LDK vendos vet! Shihet qartë se LDK është strumbullari i aktualiteteve, por edhe halë në sy e atyre që u mbetet merak të vendosin për LDK-në.
LDK është gjithnjë një hap përpara! Më e demokratizuar, më e hapur, e pakorruptuar e aftë të qeverisë me vendin. Pikë!

*****Nënkryetari i LDK-së, Lutfi Haziri pas mbledhjes së Këshillit të Përgjithshëm të kësaj partie ka thënë se të gjithë ish-deputetët e Kuvendit të Kosovës nga radhët e LDK-së që i takojnë Legjistraturës së VIII-të do të jenë pjesë e listës zgjedhore të kësaj partie, përveç atyre që nuk janë propozuar nga degët e LDK-së.

Sipas Hazirit, ish-deputetët që nuk janë propozuar për kandidatë për deputetë të Parlamentit të Kosovës nuk mund të jenë pjesë e listës me kandidatë për deputetë.

“Të gjithë ata që kanë ardh me propozime të degëve të gjithë janë. Ata që nuk kanë marrë propozim nga degët nuk ka rregull që mundet me u propozu në një nivel tjetër, ata kanë çështje vetëm me degët e tyre”, tha ai.
Manovrat e LDK-së me listë
E një nga ish-deputetët që nuk ka marrë propozimin e kryesisë së degës së LDK-së në Gjilan është Fatmir Rexhepi, i cili për “Gazeta Blic” ka thënë se pavarësisht vendimit të KP të LDK-së ai do të vazhdon të jetë pjesë e kësaj partie.

“Mos propozimi i emrit tim nga kryesia degës në Gjilan e vlerësoi të gabuar dhe në kundërshtim të plotë me vullnetin e elektoratit besimin e të cilëve e kam pasur që 27 vite. Unë kam respektuar kontratën me elektoratin rugovian në ruajtjen e vlerave të LDK-së si dhe të interesave të qytetarëve dhe ato shtetërore në të gjitha kohërat. Amanetin e dhënë Rugovës se do jem anëtari i fundit besnik i LDK-së do ta mbajë pavarësisht se a do jem apo jo në listë për deputet”, është shprehur Rexhepi.

LDK-ja është në koalicion parazgjedhor me AKR-në dhe Alternativën.

Zgjedhjet e parakohshme institucionale janë përcaktuar të mbahen më 11 qershor 2017.


E PO KU JEMI ISH KRYEMINISTËR,AKADEMIK PROF.DR. ISA  MUSTAFA?
Ja tipat e kandidatëve për deputet, që do ua kërkojnë votënShkruan: Prof.Dr.Fadil Maloku,sociolog

1. Tipi i deputetit IDEALIST!

2. Tipi i deputetit OPORTUNIST

3. Tipi i deputeti SERVILIST!

4. Tipi i deputetit INDIFERENTIST!

5. Tipi i deputetit HEROIK!

6. Tipi i deputetit KONFORMIST!

7. Tipi i deputetit REBELUES!

8. Tipi i deputetit SMS-eist!

9. Tipi i deputetit “AKADEMIK”!

10.Tipi i deputetit KARIZMATIK!

11.Tipi i deputetit KOMPLOTIST!

12.Tipi i deputetit KLIENTELIST!

13.Tipi i deputetit NARCISOID!

(P.S. Analizën e plotë për secilin tip, ďo e keni në ditët në vijim)

*****

Prof.Dr.Shpëjtim Bulliqi:

Bulliqi: Nga lista më largoi Kryesia e LDK-së, e patën nga frika

 Nga lista më largoi Kryesia e LDK-së, 
e patën nga frika


Ish-deputeti i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), Shpëjtim Bulliqi ka thënë se shkaku që ai dhe disa kolegë të tij nuk u përfshinë në listën e kandidatëve të LDK-së për deputetë, është frika që patën udhëheqësit aktual të partisë ndaj rritjes së tyre.

Përmes një shkrimi në rrjetin social Facebook, Bulliqi ka thënë se Kryesia e LDK-së e largoi atë nga lista e kandidatëve për deputetë.

“Fatkeqësisht ata nuk u ndalën vetëm me mua, por larguan edhe kolegë tjerë shumë të respektuar nga elektorati i LDK-së. Motivi i këtyre largimeve është i ulët, ata që na larguan mua dhe kolegët kryesisht e bën si duket nga frika dhe respekti që ne gëzonim përditë e me tepër te elektorati i LDK-se e i cili respekt u forcua për shkak të qëndrimeve tona rreth disa çështjeve që ishin aktuale gjatë mandatit që lamë pas”, ka thënë Bulliqi.


“Largimi është bërë selektiv, pasi që nuk ishim pak kolegë që i kundershtuam disa çështje jetike për vendin dhe integritetin e tij. Me vie shumë keq për të gjithë anëtarësinë e LDK-së që janë zhgënjyer më këtë politikë fyese e linquese ndaj atyre që përkrahën vendimet e tyre lidhur me mos votimin e Thaqit për president vendi dhe cenimin e integritetit të shtetit tonë-demarkacionin”, ka thënë ai.

Bulliqi ka treguar se ka pasur oferta nga partitë opozitare, por që nuk ka dashur të futet në listat e tyre.

“Dua te ju bëjë me dije që gjatë kësaj faze kam pasur oferta nga disa subjektet opozitare për t’u futur në listat e tyre, mirëpo me gjithë respektin që kam për to i kam refuzuar sepse qëndrimet politike që i kam mbajtur gjatë mandatit i kam bëre sepse kam besuar në to e jo për të rifituar edhe një mandat”, ka deklaruar Bulliqi.


Ai u ka bërë thirrje qytetarëve që të mos i votojnë “njerëzit servil”, të cilët sipas Bulliqit, treguan edhe njëherë se mbi të gjitha e kanë interesin e tyre personal.

Ish-deputeti i LDK-së  Adem Salihaj tregon pse u hoq nga lista(Adem Salihaj thotë se Isa Mustafa iu hakmor sepse votoi kundër Thaçit)

Ish-deputeti i LDK-së Adem Salihaj në një postim në Facebook ka dhënë shpjegimet që sipas tij kanë ndikuar që të mos përfshihet në Listën e kandidatëve të LDK-së për deputetë në Kuvendin e Kosovës.

Ai ka treguar se nga lista është larguar bashkë me katër ish–deputetë dhe këtë largime e ka quajtur të padrejtë.

Salihaj,sipas asaj që ka shkruar në Facebook, ka thënë ndër të tjera se “eleminimi im u bë për shkak se votova kundër koalicionit me PDK-në si dhe kundër zgjedhjes së Kadri Veselit për kryetar të kuvendit dhe Hashim Thaçit për president i Kosovës. Lidhur me Marrëveshjen e demarkacionit, u deklarova se nuk do ta votoj, ndonëse ajo nuk u soll asnjëherë në kuvend për votim”.
Shpërthen deputeti i LDK’s:
 Partia asht e kapun!


Deputeti në largim i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Hatim Baxhaku, ka sqarue arsyet e mosfutjes së tij në listën për kandidat si deputet në zgjedhjet e 11 Qershorit.

Ai thotë se në mbledhjen e Këshillit të Përgjithshëm të LDK’s ka deklarue se nuk ka asnji problem pse nuk asht në listën për deputet, sepse kështu, simbas tij, e kanë parapa disa kapës të partisë dhe me këtë thotë se nuk aludon në Isa Mustafën.

Baxhaku pamvarësisht këtij vendimi që të mbetet jashtë listës shprehet i sigurt se do të mbetet anëtar shumë i devotshëm dhe besnik i LDK’s.Postimi i tij në Facebook:PËR TI HEQUR DILEMAT

Të nderuar anëtarë dhe simpatizant të LDK-së, miq dhe qytetarë të Kosovës. Meqenëse kam një kërkesë të madhe nga Ju por edhe nga mediet për një prononcim lidhur me disa zhvillime aktuale e për të mos lejuar huti, më lejoni të ju drejtohem dhe të jap disa sqarime . Në LDK jam inkuadruar që nga themelimi i saj dhe kam qenë delegat i Kuvendit Themelues të mbajtur në Medresen “Alaudin” në Prishtinë. Arsyeja e vetme ishte që të jap kontributin tim për popullin dhe shtetin e Kosovës në ato rrethana jashtëzakonisht të rënda dhe vendimtare për shqiptarët. Nuk e di sa ja kam dalë në këte punë. Jam edhe pjesëmarrës i luftës si mjek në një spital fushorë në Krumë së bashku me një ekip norvegjez në “Operacioni Shigjeta”. Në LDK nuk jam anëtarësua me pazar: po vij në LDK nëse më beni deputet, ministër, këshilltarë… Asnjëherë nuk jam udhëhequr nga interesi personal. Kam një familje nga babai dhe nëna, ndjesë pacin, që numëron 40 anëtarë. Nē këtë familje kam 8 të rijë, vajza dhe djem të mrekullueshëm, të gjith me fakultete të kryera, bile edhe Master dhe asnjëri nuk është i punësuar. Asnjëherë po e përserisë asnjëherë nuk kam trokitur në parti ose në institucione për ti punësuar “me të njofshëm”. Po presë të punësohen një ditë në kushte të barabarta për të gjithë. Në mbledhjen e Këshillit të Përgjithshëm të LDK-së kam deklaruar se nuk ka asnjë problem pse unë nuk jam në listën për deputet sepse kështu e kanë parapar disa kapës të partisë( dhe me këtë nuk aludoj në Isa Mustafën). Propozova që në Listën e Kandidatëve për Deputet të futën edhe dy kandidat tjerë nga Prizreni përveq atyre që ishin në atë listë. Kam permendë edhe disa vërejtje për vendimet që merren në strukturat e larta të partisë pa diskutim të mirëfilltë në ato forume, dhe defektet në komunikimin e atyre strukturave me deputet e gupit parlamentar, dhe kam kërkuar që kjo punë të bëhet në kordinim më të mirë që pastaj deputet mos të akuzohen për mosrepektim të vendimeve të organeve partiake. Me këto qështje thashë se duhet dhe do të merremi pas zgjedhjeve në mënyrë institucionale në forumet e LDK-së. Kaq. Dua me këtë rast që tua heqi dilemat që të gjithëve, pa përjashtm :Hatim Baxhaku ka qenë, është dhe do të mbetet anëtar shumë i devotshëm dhe besnik i LD K-së sepse unë punoj për këtë dhe besoj në LDK. Do të jam pa asnjë rezervë përkrahë kandidatëve për deputet nga qyteti i Prizrenit e me gjerë dhe të koalicionit parazgjedhor sepse kam besimin se është gjëja më e mirë që po i ndodhë Kosovës në rrugën e saj të shtetëformimit dhe integrimeve euroatlantike, aty ku e ka vendin ajo dhe qytetarët e saj. Jam thellësisht i bindur se do t’ja dalim me sukses. Me Fitore #Shihemi në Finale.

Sinqerisht i Juaji, Hatim Baxhaku.


****
Prof.Dr.Eqrem Kryeziu e ‘godet’ fort Isa Mustafën

Ish nënkryetari i LDK’s, Eqrem Kryeziu, ka përdorë nji gjuhë të ashpër ndaj kryetarit të LDK’s, Isa Mustafa, për të cilin thotë se ai asht aty për me luftue, për me ndryshue, e për me shendrrue Lidhjen Demokratike në nji Organizatë Bazë të Punës së Bashkueme.

Ish kryetari i Prizrenit, e ka kritikue edhe listën e publikueme nga LDK, për të cilën ka thanë se asht e ndërtueme si model titist.

Shkrimi i plotë i Kryeziut:


Isa, Lista

Tashmë edhe opinioni i gjerë e ka të qartë se kush është Isa. Dëshmia e z. Hajredin Kuçi për refuzimin e rishikimit të demarkacionit, përkundër gatishmërisë së autoriteteve të Malit të Zi, është kyçe. Nuk i pëlqen shokut Isë një shoqëri pa konflikte. Mundësisht të ketë përplasje civile, sikur edhe pati për demarkacion.

T’i kthehemi tani opinionit të Lidhjes Demokratike të Kosovës: kjo parti ka mbijetuar të gjitha sfidat më të ashpra falë raportit emocional të anëtarësisë me të. Partitë e reja nuk e kanë këtë cilësi, këto janë tejet pragmatike. Por a mund ta vlerësojë Isa këtë dashuri të anëtarësisë ndaj LDK-së? Në asnjë mënyrë! Ai është aty për ta luftuar, për ta ndryshuar e për ta shndërruar Lidhjen Demokratike në një Organizatë Bazë të Punës së Bashkuar. Kjo organizatë ka Këshillin e Punëtorëve, anëtarët e të cilit zgjedhen për paaftësinë për t’u marrë vesh njëri me tjetrin: modeli titist i Kullës së Babilonit. Po të lejohej ndërkomunikimi, karakteret totalitarë nuk mund të udhëheqin.

Ja! Mbi këtë koncept Isa bën lista. Vetëm në këtë mënyrë mund të vallëzojë si vedetë në krye të Këshillit të Punëtorëve të Organizatës Bazë të Punës së Bashkuar “LDK”.*****


Prof.Dr.Muhamet Hamiti e ‘sulmon’ Isa Mustafën: LDK, t’i rikthehet rugovizmit

Muhamet Hamiti, këshilltar shumëvjeçar i Presidentit të ndjerë, Ibrahim Rugova, ka thanë se LDK’ja e Rugovës ka humbë në substancë mbas vdekjes së tij. Kjo ka ndodhè, sipas tij, për fajin e njerëzve që morën në dorë fatet e partisë kryesore shqiptare deri atëherë.

Tue sulmue qartas kryetarin aktual të Lidhjes Demokratike të Kosovës, Isa Mustafa, Hamiti ka thanë se partinë e kanë vërshue komunistët.

Ky asht shkrimi i plotë i Hamitit:

Ibrahim Rugova, lideri ynë pavarësist, kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK) e President i Kosovës, ka pasur dy soje kundërshtarësh: Serbinë dhe komunistët titistë dhe enverhoxhistë te ne. Me besimin e shumicës së shqiptarëve të mbledhur rreth platformës të tij për Kosovën e pavarur dhe demokratike – mbëshetur në vlera historike shqiptare e evropiane, me njerëz të dijshëm në krye të punëve – për të gjallë të tij i ka mundur të dyja palët. Pas vdekjes së Rugovës, Kosova ka dalë e pavarur, por Serbia ka ruajtur njëfarë roli në Kosovë, sikur që janë ringjallur në jetën publike komunistët e trashëgimisë jugosllave e shqiptare në Kosovë.

LDK-ja e Rugovës ka humbur në substancë pas vdekjes së tij, për fajin e njerëzve që morën në dorë fatet e partisë kryesore shqiptare deri atëherë. Elementi komunist shqiptar, i rikonfiguruar në shoqëri civile, në media, por edhe në parti politike në dukje demokratike, ka luftuar politikat origjinale të Rugovës, duke vendosur në themele të shoqërisë e të shtetit të Kosovës politika komuniste, kryesisht nën petkun e ndezur kombëtarist.

Mallkimi komunist po e ndjek vendin tonë. Sot në Kosovë nuk ka Parti Komuniste, por ka komunistë të shtresuar në partitë shqiptare. Ata që e kanë idealizuar Jugosllavinë komuniste të Titos e të pinjollëve të tij si Fadil Hoxha, por edhe Shqipërinë staliniste të Enver Hoxhës, janë komunistët e moçëm të ditëve tona, që kanë prekur edhe një pjesë të re të shoqërisë. Të tillë janë ata që janë përbetuar në organizime marksiste-leniniste shqiptare, ata që kanë përshëndetur me grusht gjatë luftës çlirimtare të Kosovës, ata që kanë luftuar nacionalistët shqiptarë për shkak se s’kanë qenë pasues të Titos e të Enverit, për shkak se kanë qenë bashkëpunëtorë apo ithtarë të udhëheqësit më të madh shqiptar të shekullit, Ibrahim Rugovës, dhe të idesë së tij për Kosovën e mëvetësishme, që mori besimin e shumicës së popullit dhe bekimin e botës perëndimore, të vendeve kryesore evropiane, të SHBA-ve, dhe të aleancës veri-atlantike (NATO), e cila u bë forca ajrore e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në pranverën e vitit 1999.

Ibrahim Rugova është luftuar keq për të gjallë të tij – edhe prej njerëzve shqiptarë – pse ka punuar me ngulm për një shoqëri e shtet të Kosovës që ruan e kultivon vlerat tradicionale shqiptare, respektin për dijen, për kulturën shqiptare, për familjen, për ekonominë e tregut, vlera të nëpërkëmbura prej ideologjisë komuniste që kishte pllakosur shoqëritë shqiptare në Kosovë e Shqipëri.

Falë politikës vizionare të Rugovës, një udhëheqësi shqiptar që u bë pamja e mirë e popullit të vet në botë, krahina e Kosovës e pushtuar prej Serbisë ruajti substancën kombëtare, u bë shtet për vete fillimisht e pastaj edhe në sytë e të tjerëve, ndërsa si pasojë e udhëheqjes politike provinciale pas vdekjes së Rugovës një shtet që po humb emrin e mirë që kishte në kohën e tij.

A mund të ketë kthesë të mirë për fatet e Kosovës pas zgjedhjeve nacionale të 11 qershorit të këtij viti? Ky vend e ka këtë mundësi, jo të madhe, po qe se nuk voton komunistët e rinj e të vjetër që kanë vërshuar listat zgjedhore të partive e koalicioneve, të atij soji njerëzish që ka ndërruar besim e parti, jo një herë, po madje dy herë, tri herë, katër herë, edhe pesë herë, në këtë çerek-shekulli të jetës politike pluraliste në Kosovë. Mund të jenë në pakicë në lista zgjedhore njerëzit me integritet njerëzor, kombëtar e profesional, por për pakicën e zgjedhur mundet të votojë njeriu ynë, votuesi i secilit formacion politik, dhe kështu të krijojë shumicën e zgjedhur, trupin përfaqësues që do të mund t’i japë drejtim të ri Republikës sonë. Ky dekomunistizim i shoqërisë dhe i shtetit të Kosovës duhet të fillojë. Mundësia është tani. Mallkimit komunist duhet t’i vijë fundi. Me të dajthtën politike autentike shqiptare, me LDK-në e vijës tradicionale (jo të shartuar si LDK të Re), me Kosovën e kthyer te vlerat rugoviane, me njerëzit që kanë vlerat e shtatin për ta bërë këtë punë.


Sa vota kishin deputetët e LDK-së që u larguan nga lista, në zgjedhjet e vitit 2014?


Lidhja Demokratike e Kosovës ka vendosur që një numër të deputetëve të legjislaturës së fundit ta lë jashtë listës të kandidatëve për deputet për zgjedhjet e 11 qershorit.

Edhe pse jo zyrtarisht, njëra ndër shkaqet thuhet se është qëndrimi kundër i disa deputetëve për qeverinë PDK-LDK dhe Demarkacionin, raporton lajmi.net

Në listën e koalicionit LDK-AKR-Alternativa nuk figurojnë si kandidat për deputetë: Adem Salihaj, Fatmir Rexhepi, Shpejtim Bulliqi dhe Hatim Baxhaku, që të gjithë deputetë të legjislaturës e cila u shpërnda para disa kohësh.

Por nga sa kishin vota këta deputetë në zgjedhjet e vitit 2014?

Nga faqja e KQZ-së bëhet e ditur se në zgjedhjet e fundit Hatim Baxhaku kishte pasur 8892 vota, Shpejtim Bulliqi 8859, Fatmir Rexhepi 8532, kurse Adem Salihaj kishte siguruar 8318 vota në zgjedhjet e vitit 2014.

Në total i bie që vetëm këta katër ish-deputetë kanë pasur 34.601 vota.

Për lënie jashtë listës u përmend edhe emri i Vjosa Osmanit, gjithashtu një kundërshtuese e Qeverisë PDK-LDK dhe e Demarkacionit, por që ajo është në listë e 81-ta me radhë.

Pandeli Majko

  Prof.dr. Eshref Ymeri   Pandeli Majko në vazhdën e tradhtisë së Enver Hoxhës dhe të Hysni Kapos   Në faqen e internetit të gazet...