Posts

Showing posts from March, 2019

VDEKJA E ISMET AVDI QORRAJ( 21.01.1968-28.03.1989 ) NA BËRI MË TË FORTË (XHEVDET QORRAJ), RRËFIM NGA VËLLAI I DËSHMORIT )

Image
Testament i pavdekësisë Kushtuar deshmorit Ismet Qorraj Katër shkronja çdo shqiptar, Në AND skalitur  me kujdes. L-I-R-I bëlbëzon foshnja, Që në bark të nënës përmendur. Ismet Qorraj mori librin, Sytë e ndezura si diell, Ku dhimbja grushtin përgjak, Me flamurin ngjyrë zjarri, Gdhabëroi skenën e jetës, Si triumf krenarie. Pavarësia, Përhapte ngjyrë shenjtërimi, Në dejet e Ismet  trimit, Në flakën e urrejtjes, Mes plumbash si furtunë. Ismet Qorraj pishtari nga Deçani, Si luanë në fushbetejë, Kundër armikut gjakatarë, Armëngjeshur të rinjtë janë, Saliu, Agimi e Muja fuqi baroti, Në logun e betejës si orteqe loti triumfi, Serbo-malazezi më dysh qiellin ndau, Brishtësinë djemve ua rrëmbeu, Ëndrrën në mes ua ndërpreu, Bedenat e gurta të dritës, Errësuan rininë e djelmoshave. Por ato si mburojë morën idealin, Stafetë brezash e bënë, Qiejt e shqiptarisë d

Urinimi i shpeshtë mund të jetë simptomë e sëmundjes së rrezikshme

Image
Nevoja e shpeshtë e urinimit gjatë natës mund të jetë shenjë që në trup po zhvillohet sëmundje e rrezikshme! Urinimi gjatë natës mund të jetë absolutisht i parrezikshëm, mirëpo nëse kjo nevojë ju shfaqet më shpesh se zakonisht, kjo mund të jetë shenjë që në trup zhvillohet sëmundje e rrezikshme. Hulumtimet tregojnë që urinimi i shpeshtë gjatë natës mund të jetë simptomë për kancer të prostatës. Kjo sëmundje avancon ngadalë dhe shpesh nuk tregon simptoma derisa tumori të mos rritet aq sa të rrezikojë funksionimin normal të traktit të urinimit. Hulumtimet e deritashme theksojnë që simptomat e këtilla nuk bën t’i injoroni: – nevoja e shpeshtë për të urinuar, posaçërisht gjatë natës, ose nuk mundeni të duroni që të mos shkoni në tualet, – vështirësitë në fillimin e procesit të urinimit, mundime gjatë urinimit dhe përsëritja e shpeshtë e ndjenjës që nuk e keni zbrazur plotësisht fshikëzën. Gjithashtu, nga simptomat mund të shfaqet dhembja e eshtrave dhe dhembja e s

Pesë simptomat më pak të njohura të kancerit që duhet t’i dini

Image
Kanceri është sëmundja ku qelizat në pjesë të caktuara të trupit rriten dhe riprodhohen në mënyrë të pakontrolluar. Për momentin nuk ka ndonjë ilaç që e shëron këtë sëmundje, prandaj diagnostikimi i hershëm ndihmon në rritjen e shanseve për të mbijetuar. Shenjat e caktuara, si gjëndrat, janë simptoma më të njohura se disa tjera. Prandaj, duke marrë parasysh se ka disa simptoma që ende nuk dihen mirë, më poshtë jua sjellim ato. Kolli i vazhdueshëm Kolli është i zakonshëm, por ekspertët shëndetësorë paralajmërojnë se nëse kolli nuk largohet ose keqësohet, kjo është shenjë se duhet ta vizitoni doktorin. Humbja e pashpjegueshme e peshës Ndryshimet e vogla të peshës përgjatë kohës konsiderohen si normale, por, nëse vëreni se keni rënë dukshëm në peshë dhe nuk keni ndryshuar dietën, atëherë njoftojeni doktorin. Fryrja e vazhdueshme e barkut Fryrja e barkut është e zakonshme dhe vjen e shkon, e posaçërisht te femrat ose pasi t’i keni ngrënë disa ushqime të caktuara.

Tumor markerët dhe rëndësia e tyre te sëmundjet kancerogjene

Image
Tumor markerët janë substanca që prodhohen nga indi tumoral gjegjësisht nga qelizat kancerogjene apo edhe nga vetë organizmi si përgjigje ndaj këtyre qelizave. Tumor markerët mund të jenë proteina, antigjene apo edhe hormone që gjenden në gjak, urinë dhe lëngje tjera trupore e që rritja e tyre mbi vlerat normale të bënë të dyshosh për praninë e një neoplazie. Pamje e proteinave dhe antigjeneve Rëndësia diagnostike e tumor markerëve Rëndësia diagnostike e tumor markerëve qëndron në: diagnostifikmin e sëmundjeve kancerogjene, monitorimin e trajtimit dhe përcjelljen e pacientëve pas trajtimit. Po ashtu disa nga tumor markerët mund të shërbejnë edhe si screening teste për popullatën apo vendet që kanë prevalencë të rritur për të zhvilluar karcinomë. Rritja e tumor markerëve shpeshherë është pasojë edhe e disa sëmundjeve inflamatore dhe beninje kështu që gjatë diagnostikimit të sëmundjeve kancerogjene-neoplazive të ndryshme, rritja e tumor markerëve duhet të merret p

Kanceri i prostates

Image
Ç’është, dhe ku duken simptomat: Prostata ka formën e dardhës ose të gështenjës dhe gjendet nën fshikëzën e urinës, në pjesën fillestare të rrugës urinare, brenda penisit. Prostata nuk është një organ që formohet më vonë por ai lind së bashku me fëmijët meshkuj. Kanceri i prostatës nuk ka ndonjë simptomë të veçantë të tijin. Në përgjithësi tek të sëmurët meshkuj që janë të moshës mbi 50 vjeç shihet një zmadhim i prostatës. Kështu ata aplikojnë menjëherë tek ne. Simptomat e prostatës janë të tilla: Vështirësi në urinim, pritje për të urinuar, hollim i urinës dhe urinim me ndërprerje. Çfarë bëjmë ne për të sëmurin që ka ardhur me ankesën e zmadhimit të prostatës?: Ndërsa i bëjmë vlerësimin ankesave për rritjen e prostatës, që të mos neglizhojmë mundësitë e kancerit i bëjmë atij analizën e PSA-së dhe i bëjmë vizitë manuale të anusit. Që të kryhet vizita e prostatës, e vetmja rrugë është kontrolli manual i prostatës nga anusi prej urologut. Kurse analiza e PSA-së është një