2019-10-31

Akademik Isuf B. Bajrami (1963-)                     
                         Akademik Isuf B. Bajrami,gazetar dhe politikolog 

Është i lindur në fshatin Velekincë në Komunën e Gjilanit,më 08.06.1963. Shkollën fillore tri vite i kreu në vendlindje dhe atë tetëvjeçare dhe të mesmen në Gjilan,kurse studimet në Universitetin e Prishtinës.
Nga viti 1994 deri më 1996 ishte Anëtar i Union of Independent Journalists of Kosova. Në Qendrën Rajonale për Studime Politike dhe Diplomatike pranë Akademisë Diplomatike të Shqipërisë, më 2006 e mbaroi dhe e mbrojti temën "Epiri dhe përkatësia etnike e epirotëve".
Veprat letrare:
1."Fushë e Trimërive"- Poezi,1995
2."Eklipsi" - Poezi,1997
3."Një ditë më shumë në jetë, një ditë më afër vdekjes" – Prozë,1997


Me veprat e deritashme, Isuf B.Bajrami, ka krijuar një individualitet në krijimtari me stilin e tij origjinal që e përdor.
Është përfshirë në panoramën e krijuesve letrarë të Kosovës Juglindore "Psherëtimë për tokën" të Hysen Kqikut. Në "Leksikonin e shkrimtarëve shqiptarë 1501 - 2004'' të Hasan Hasanit.

Aktualisht është Gazetarë i pavarur dhe anëtar i Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës - AGK,si dhe anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve Shqiptaro-Amerikane në New York,Tiranë,Prishtinë dhe Shkup.

Studime dhe shkrime të publikuara:KU JANË TROJET SHQIPTARE

SHPËRNGULJA E POPULLSISË SHQIPTARE NGA ÇAMËRIA SI MYSLIMANË TË TURQISË

M E M O R A N D U MGazetarë grekë në Uashington kanë tentuar dy ditë më parë të imponojnë qëndrimin e vendit të tyre lidhur me pozicionin e Shqipërisë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Përbri ndodhet Memorandumi Kundrafashist Çam i vitit 1947


ÇAMËRIA-KU U ZHVILLUA GjENOCID, SPASTRIM ETNIK, LUFTË FETARE, SHKELJE E TË DREJTAVE NJERZORE DHE KOMBËTARE

POPULLI SHQIPTAR, NUK KA BËRË KURRFARË MËKATI NË BASHKËSINË NDËRKOMBËTARE, QË TË JETË I DËNUAR TË JETOJË PËRGJYSMË I NDARË

Ku janë trojet shqitare


EPIRI DHE PËRKATËSIA ETNIKE E EPIROTËVE

Kosova sot nën lupën intelektuale

TRAGJEDIA ÇAME DO TË THOTË: GENOCID, SPASTRIM ETNIK, LUFTË FETARE, SHKELJE E TË DREJTAVE NJERZOREÇËSHTJA ÇAME DUHET ZGJIDHUR DREJT !

Greqia bën diskriminim ndaj Pakicave Kombëtare

AKTAKUZË KUNDËR SERBOSLLAVISË

Maqedonia nuk mund të ekzistojë me masa represive kundër popullit të pafajshëm shqiptar


TERRORIZMI QENDRËN E KA NË MOSKVË-ATHINË-BEOGRADLigji i Luftës Greqi – Shqipëri – Itali
E vërteta për Kosovën

DISKRIMINIMI I ÇAMËVE, GREQINË E BËN SHTET ANTIDEMOKRATIK - MESJETARKUJDES NGA RIKTHIMI POLITIKË NË ÇERDHEN E VJETËR TË KOMITETIT

NË BARAZINË E PLOTË MIDIS POPUJVE, QËNDRON FORMULA E STABILITETIT TË BRENDSHËM TË BALLKANIT!

KU SHTRIHEN TROJET SHQIPTARE

Greqia te çështja çame, shkel Konventat!


Edhe pas 70 viteve nga gjenocidi grek ndajë popullatës çame, Greqia akoma i shkel Konventat

KONTRIBUTI I KULTURËS KOMBËTARE NË RRJEDHAT E PAVARËSISË SË SHQIPËRISËMARRVESHJA E KONÇULIT

A rrezikon jetën Ramush Haradinaj në Francë?Çamëria

TROJET SHQIPTARE SHTRIHESHIN NGA PREVEZA NË TIVAR E DERI MBI NISH”Nuk bëhet lavër, me ki të huaj!FRYMA POLITIKE E POSLLANIKUT RIZAH HALIMI NË LUGINË!

Problemet e brendshme nacionale në Kosovën Lindore janë të zgjidhshme,vetëm se duhet vullneti i BE-së dhe Amerikës!
101 Vjetori i pavarësisë, po e gjen shqipërinë prapë të ndarë

Çështja çame, nuk është çështje e Shqipërisë por e standardeve të BE-së


Kalvari i një populli të përgjakur - Çamëria
The truth about Kosovo

Kosova po zihet në anarkinë e liberalizmit pluri – par – titist


KONJUKTURAT UDHËHEQËSE JANË MAKINA MË E MADHE E KRIMINALITET DHE DUHET TË NDALET


N’KALIM

Çështja çame dhe përgjithësisht çështja e minoritetit shqiptar në Greqi, lindi me vendimin e Konferencës së Londrës më 1913

IFTARËT E BASHKIMIT POLITIK!


Çështja Çame duhet zgjidhur drejt!

A KA SOT DEMOKRACI GREQIA?!

M E M O R A N D U M
OF THE ANTI-FASCIST COMMITTEE OF THE CHAMI IMMIGRANTS IN ALBANIA TO THE UNITED NATIONS SECURITY COUNCIL INVESTIGATION COMMISSION ON THE TREATMENT OF THE CHAM ALBANIAN MINORITY IN GREECE AND THE MASSACRE AGAINST IT
Përkthyer dhe përgaditur për shtyp Isuf B. Bajrami
Botuar tek gaztea ILLYRIA 6, 10 Maj 2005

GRANATIMI I USHTRISË AKTIVE SERBE MBI VENDBANIMET E PA MBROJTURA CIVILE

Trocki dëshmitari i masakrave serbe ndaj shqiptarëve në Shkup

Greqia antidemokratike, jashtë BE-së

“Uji fle, e Riza s’fle”!

Tash është në përgjegjësinë e anëtarëve të Këshillit të Sigurimit që të marrin një vendim rreth të ardhmes së Kosovës

SERBIA E MADHE FAKTOR DESTABILIZUES NË BALLKAN

Përpjekjet e Serbisë për ndarjen e Shqipërisë dhe rrugëdaljen e saj në Adriatik përmes Kosovës!

PROPAGANDË DESTRUKTIVE PËR QËLLIME PROPAGANDISTIKE DHE AGRESIVITETI PSIKOLOGJIK

Teori e re konspirative: Haradinaj mundë të helmohet me polonium në çaj si në rastin Litvinenko

KONTRIBUTI I KULTURËS KOMBËTARE NË RRJEDHAT E PAVARSISË SË SHQIPËRISË

SHPALLJA E PAVARËSISË SË SHQIPËRISË NUK MUND TË REALIZOHEJ PA BASHKIMIN KOMBËTAR DHE UNITETIN TERRITORIAL TË POPULLIT SHQIPTAR

KOSOVA NË KOHËN KUR NUK ËSHTË VU ASNJË GURË THEMELI,PO ZIHET NË ANARKINË E LIBERALIZMIT PLURI-PAR-TITIST


MEMORANDUM – Kombeve të Bashkuara -To:United Nations!
      


MONOPOLI I VEPRIMTARISË PLURIPARTITISTE NË POLITIKËN PARAZGJEDHORE

PARTITOKRACIZMI POLITIK ME PARAVEPRIME DHE NGJYRA PLURIPARTITISTE

Edhe pas 70 viteve nga gjenocidi grek ndajë popullatës çame, Greqia akoma i shkel Konventat

Maqedonia moniste është shtet në shkallën më të lartë, sepse është shtet në luftë me nënshtetasit e vet!

Indiferentizmi institucional ndaj vrasjes së emigrantëve shqiptar në Greqi
Etj

Akademik Kujtim Mateli(1951-)
Fotografia e Agim Agideba Bacelli
Kujtim Mateli


Kujtim Mateli ,lindi në Përmet të Shqipërisë më 15. 06. 1951.


Fakulteti Gjuhë dhe Letërsi Shqipe,e kreu në Elbasan 1985-1990.

Në vitin 1980 ka botuar ciklin e parë me poezi në gazetën “Drita” dhe në vijim ka bashkëpunuar në shtypin e shkruar të atyre viteve duke botuar letërsi artistike, studime dhe publicistikë. Në letërsi ka botuar dy përmbledhje poetike dhe krijimtaria e më vonshme letrare që është e botuar në dhjetëra numra në shtypin e shkruar dhe atë oneline. 

Një ndihmesë të veçantë krijimtarisë së tij e ka dhënë revista “Metafora” organ i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe artistëve të Kosovës, ku ka qenë i pranishëm pothuaj në çdo numër të saj. 

Ka qenë i pranishëm në verimtaritë letrare që zhvillohen në Shqipëri, por dhe në Kosovë dhe Maqedoninë e Veriut. 

Klubi i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve “Naim Frashëri” Përmet e ka vlerësuar me Çmim të Parë në vitin 2017, vëllimin poetik “Qetësojmë shpirtin e trazuar.”

Ka botuar në shtypin e shkruar dhe atë oneline mbi 100 shkrime për recensione librash e vështrime kritike për letërsinë nëShqipëri, KosovëdheMaqedoni. 

Fusha e dytë e studimeve të tij ka të bëjë me historinë e antikitetit dhe konkretisht me identitetin e Dodonës dhe vendodhjen e saj, ku ndodhej tempulli dhe orakulli më i famshëm i antikitetit me ndikim të madh në krejt hapësirën ballkanike. 

 Mbi 20 vjet studim gati shterues të autorëve të antikitet (në botimet anglisht dhe frëngjisht, por dhe në greqishten e vjetër dhe latinsht), ka nxjerrë dy librat e parë studimorë: 2011 dhe 2016 dhe ka në process botimi librin e tretë dhe të fundit në lidhje me këtë temë. Librat e tij kanë qenë objekte dhe I studiuesve të huaj siç është kërkuesi shkencor Gilles De Rapper, anëtar i French National Centre for Scientific Research.

Për t`I dhënë një shtysë të mëtejshme punës së tij dhe për një njohje më të gjerë të opinionit public dhe atij shkencor me tezat e tij shkencore, në takimin e 14,të Institutit të Albshkenca që u zhvillua në Tiranë në datat 27 dhe 28 shtator 2019 paraqi kumtesën: “Dodona nuk ndodhet në jug perëndim të Janinës, në luginën e Carakovistës.”, e cila u mirëprit nga të pranishmit.

Gjithashtu,një temë e veçantë që ka qenë object ipunës së tij ka të bëjë me vend ndodhjen e fiseve të antikitetit të cilat janë të përmbledhura në librin “Albanologjia dhe çështja e kufijve historikë” I cili ndodhet në process redaktimi. Për ta sensibilizuar opinionin public ka dhënë disa intervista në shtypin e shkruar dhe disa emisione televizive. Televizioni “Planet” në vitin 2013 realizoi një dokumentar 40 minutash në lidhje me studimin e tij për Dodonën.

Fusha e tretë e punës së tij ka qenë dhe publicistika. Është një numër i konsiderueshëm artikujsh që paraqesin realitetin shqiptar në këto vitet e fundit ku mund të përmendet shkrimi: “Albanologut Milan Shuflaj, emrin dhe gjakun iaruan Shqipëria”, botuar në disa gazeta, ku pasqyrohet dhe kontributi i Akademisë së Shkencave Shqiptaro-Amerikane.

Flori Bruqi 

Akademik Prof.regjizor Dibran Fylli(1956-)
Dibran Fylli, regjizor

-I lindur në Açarevë të Skënderajt më 29.09.1956.

-Të mbaruar Akademinë për Teatër, Radio, Film dhe Televizion (AGRFT), në Lubjanë, drejtimi Regji.

-Anëtar i Shoqatës “Migjeni” dhe revistës “Alternativa” në Lubjanë.

-Pjesëtar i radhëve të para të UÇK-së dhe udhëheqës i Njësitit të parë “Shkoza2” në Açarevë.

-Pjesëmarrës i shumë betejave, i plagosur në betejën e Llapushnikut më 8 maj 1998.

-Themelues i Trupës Artistike Ushtarake “Hamëz Jashari” të UÇK-së.

-Ideator skenarist e organizator i Manifestimit Përkujtimor “Ditët e Përndritjës” tash “Epopeja e UÇK-së”

(5, 6 dhe 7 mars - e njohur si “NATA e ZJARREVE).

-Shef i TAU “Hamëz Jashari” të UÇK-së dhe TMK-së (1998-2002).

-Ideator, skenarist e regjisor i Festivalit Folklorik „I këndojmë lirisë“-kushtuar Komandant Mujë Krasniçit-KAPUÇI (Klinë 6, 7 dhe 8 Qershor).

-Autor dhe skenarist i programit artistik “Ai është i gjallë” pjesa -I- dhe -II-

-Autor i shumë skenarëve dhe organizator i dhjetëra Akademive Përkujtimore e Solemne

-Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës dhe i Klubit të Shkrimtarëve “Vorea Ujko” në Klinë.

-Anëtar i Akademisë Shqiptaro-Amerikane të Shkencave dhe Arteve – Nju Jork

-I arrestuar nga gjykata e UNMIK-ut dhe i privuar nga liria për 4 vjet-1365 ditë,( i liruar i pafajshëm.)

Vepra të botuara:

1. Përmbledhje poezish “Të fala nga Stambolli” Tiranë 1998

2. Argumente “Drenica dikur dhe sot” Tiranë 1998

3. Përmbledhje poezish “Ai është i gjallë” Rilindja Prishtinë 2000

4. “edhe kjo është pjesë e jetës” roman “KSH “Vorea Ujko” Klinë 2006

5. “Ditari i Tafrruk Tafrrukuci të Tafrrukajve” komedi-humor, KSH “Vorea Ujko” Klinë 2006

6. “Sharkia e Drenicës” këngë për luftën dhe Dëshmorëve të UÇK-së Klinë 2007

7. “1365 ditët e jolirisë”, Përmbledhje poezish – LSHK (2012)

8. “Prekazi brezni trimash” kronologji në 7 gjuhë - LSHK (2013)

9. “edhe kjo është pjesë e jetës”, roman – ribotim LSHK (2013)

10. “Sharkia e Drenicës” – ribotim LSHK (2014)

11. Hasan Prishtina, stërnip i Avdullah Veliqit, monografi – PrishtinaPress (2013)

12. “Tahir Meha-5 breza pushkë lirie”, kronologji (shqip dhe anglisht) “Meshari” (2014)

13. “Lulëkuqet e lirisë”, antologji poetike– “Meshari” (2015)

Fotografi dhe xhirime ekskluzive gjatë luftës 1997/’99:
-mbi 200 fotografi

-mbi 400 minuta xhirime filmike

Filma të realizuar 

-film artistik në dy pjesë “Deri kur...?” (i realizuar në vitin 1996)

-komedi „Kalanica e Kadiut“ (1996)

-film i shkurtër “Qyteti i zi” (2014)

role të realizuara:

-filmi “Rrënjët” – Hazir Dema
-filmi “Deri kur?” – Demë Sinani
-komedi “Kalanica e Kadiut” – Tafrruk Tafrrukuci
-filmi “Vdekja në sy të motrës”- Babai
-filmi “Azem Galica”- Bejtë Galicën
-filmi artistik i metrazhit të gjatë “Azemi” – polici serb
-filmi i shkurtër “Qyteti i zi” – polici serb (pjesëmarrës në tri Festivale)

-filmi artistik “Balkan Scam” – plaku

Filma dokumentar dhe 2 monologje: 

1. „Gjaku i Kosovës“, dokumentar për luftën e UÇK-së dhe shërimin e të plagosurve

(filmi është punuar gjatë luftës në TV Klan dhe është edituar ne TVSH 1998)

2. „Organizimi i shëndetësisë gjatë luftës“, dokumentar i promovuar ne Simpoziumin Ndërkombëtar
(Prishtinë 29.09.1999)

3. film dokumentar kushtuar jetës dhe veprës heroike të Dëshmorit Skënder Çeku (2000)

4. film dokumentar kushtuar heronjve Nebih e Tahir Meha (kooproduksion me RTK-2001)

5. dokumentar „Lindja dhe rrita e Bat. 40 të shëndetësisë të TMK-së“,(2001)

6. dokumentar „Thyerja e kufirit, ideal i bashkimit kombëtar“,kushtuar Betejës se Koshares (2001)

7. dokumentar „Akademia e Mbrojtjes Tempull i dijës ushtarake” (22 prill 2002)

8. film dokumentar „Vepër, jo fjalë“ (2008)

9. film dokumentar kushtuar jetës dhe veprës heroike të Dëshmorit Muhedin Morina (2008)

10. film dokumentar „Fryma e lirisë zbutë dhembjen për liri“ kushtuar Dëshmorit Faruk Elezi (2008)

11. film dokumentar kushtuar jetës dhe veprës së Dëshmorit të Brigadës 112 Arben Haliti (2008)

12. film dokumentar „Jeta dhe lufta për liri“ kushtuar Dëshmorit Avni Zhabota (2008)

13. dokumentar „Korbi, pjesë e betejave të përgjakshme për shthurjen e Jugosllavisë“-Mirush Dakaj-(2008)

14. monolog kushtuar luftës çlirimtare të ZO të Pashtrikut (2008)

15. film dokumentar poetik „Krushqëzimi“ kushtuar 24 Dëshmorëve të Jezercit (2008)

16. film dokumentar informativ „Libri ne shtegtim“ për krijimtarinë e krijuesit Isak Guta (2008)

17. monolog “Amaneti i kullës së lashtë” (2009)

18. film dokumentar „Gjaku i lirisë“ kushtuar jetës dhe veprës heroike të Dëshmorit Fehmi Rama, (2009)

19. film dokumentar “Krisma e Këngë”, për Dëshmorin Milaim Krasniqi (2010)

20. dokumentar “FASHIKO” (2011) (për sportin e karatesë në Kosovë)

21-33. Emision ekskluziv dokumentar në 12 vazhdime “LUFTË PËR JETËN”, i edituar në RTK gjate sezonit (2010-2011)

34. dokumentar “MBIJETESA” (2012) - pjesëmarrës në “Javën e filmit” në Nju Jork

35. dokumentar “KRIMI” (2012) - pjesëmarrës në “Javën e filmit” në Nju Jork

36. dokumentar “AI JETON NE SHPIRTIN E POPULLIT” kushtuar Hasan Prishtines (2013)

37. Film dokumentar “SHKENCËTARJA E GRAMATIKËS HISTORIKE” (2017)

38. Film dokumentar “MBIJETESA II” (2019)

39. Film dokumentar “ZJARRI QË NDANË DY EPOKA” Shtëpitë Shkolla (2019)

2019-10-30

Lista publike e anëtarëve të Akademisë së Shkencave dhe Arteve Shqiptaro Amerikane


Të dashur akademik të ASHSHA-AAAS,Mundësisht deri më datën 31.12.2019, nëpërmes postës elektronike në e-mailin: 

floribruqi@live.com


Të gjithë anëtarët e pranuar në ASHSHA-AAAS, ti dërgojnë biografitë  më një fotografi më dëshmi të nostrifikuara të shkollimit universitar në Word dokument më shkronja “times-roman” të madhësisë standarde të shkronjave 14, prej 60 deri në 90 rreshta kompjuteri( Formati i librit A/5).

Të gjitha materjalet(biografia më bibliografi) të jenë në gjuhën amtare . të redaktuara dhe të lektoruara për botim.

Poashtu të gjithë ata duhet t'i kryejnë obligimet e tyre të Çërtifikimit duhët të bëjnë pagesën prej 100 eurove si dhe për ID- kartela 1 vjeçare lypset ta bëjnë pagesën prej 40 eurove në këto banka :


Subjekt: Pagesë e antarësimit në AAAS

Banka RFZK- Raiffeisen bank

1505001003574439 

Swift codi: RBKORS22

 (Klienti përfitues Skender Kodra).

ose 

Banka RFZA Raiffeisen BANK ALBANIA Nr.llogarie :002386978 (Euro 142,50 ose 148,11 USD  dollar
(Klienti përfitues Skender Rexhep Kodra).

Sipas planifikimeve të Botuesit dhe Redaktorit përgjgjës Flori Bruqi.pritët që në mars 2020 do të hyjnë në shtyp për botim Biografia e të gjithë anëtarëve të Akademisë në fjalë të Enciklopedinë e Akaemisë së Shkencave dhe Arteve Shqiptaro- Amerikane(New York,Tiranë Prishtinë dhe Shkup).

Libri enciklopedik duhet parcitipuar nga vetë anëtarët e Akademisë: 30 ,00 euro dhe do të botohët në shqip , sipas alfabetit .
Me respekt!
Prof.Dr.Flori  Bruqi,Ph.D

28.10.2019.Pandeli Majko

  Prof.dr. Eshref Ymeri   Pandeli Majko në vazhdën e tradhtisë së Enver Hoxhës dhe të Hysni Kapos   Në faqen e internetit të gazet...