2020-03-31

PSE RA QEVERIA ALBIN KURTI MË 25 III 2020

Enver Hoxha dhe shqiptarët në maje të thikës, të dhunuar ...


Akademik Prof Dr Hakif Bajrami,Ph.D


AKADEMIA E SHKENCAVE DHE ARTEVE SHQIPTARO-AMERIKANE NGA NJU JORKU ...

A është tani Vetvëndosja fuqi e pafuqushme, sepse gjëndet e ndrydhur nga zbatimi i Kushtetutës dhe militantëve të interpretimit saj. 

Jam për zbatim të Kushtetutës.E interpretimin e ka në “sovranitet” vetëm Gjykata Kushtetuese e Republiks Kosovës në çdo kohë dhe situatë.Pra ta afirmojmë zbatimin e saj.

Historiani Hakif Bajrami i bashkohet Vetëvendosjes - Kosova Info

Pas 25 marsit 2020 në Kosovë sikur ka marrë hov një fushatë të spjegojë pse ra Qeveria Kurti, kur erdhi pas zgjedhjeve aq shumë të lavdruara nga bashkësia ndërkombëtare. 

Të themi në fillim, se rreshtimi i partive politike ishte i sistemuar nga shpallja e zgjedhjeve jo i natyrëshëm.

 Lidhur me këtë, për çdo ditë kemi komentime nga juristët me një anë, dhe ata të shekncave politike dhe gazatarëve, të cilët janë ose në detyrë të kronistit, ose nuk kanë lidhje me zhurnalistikën investigative (hulumtuese).

 Shtrohet  pyetja, a e meriton populli këtë dhunim, kur dihet se kush dhe kur mundet të njihet e vërteta.

 E për të ardhur deri te e vërteta duhet të NDAHET PUNA:
a është fjala për ZBATIM  i Kushtetutës (juristi), a është fjla për INTERPRETIM të Kushtetutës (politologu, sociologu, gazatari).

 Edhe një pyetje duhet shtruar këtij ABSTRAKTI. 

A është shkenca e historisë ajo që duhet ta thotë të vërtetën dhe a mundet ta thotë mënjëherë, apo i duhet kohë kualitative-kvantitaive 20 vjeqare, që të jipet verdikti –gjykimi i drejtë objketivë  pa asnjë subjektivizëm.Përgjegja është relative.

Pra del se “ZOTI” i lejon të flasin si çakalla.

Duke provuar që të njihet e vërteta, njeriu i cilit do nivel profesional, mund të jetë HEDONIST, nëse nuk është serioz, dhe të ndiejë kënaqësi në atë që thotë , se “realitetin e ka NDIE me veshët e vet, e ka PARË me sytë e vetë”. 

Dhe ky nivel i “realitetit” të jetë objektivë në hulumtim, nuk është i saktë shkencërisht, si do thoshte juristi,në këtë rast. 

Kështu do të mendonte historiani i pjekur dhe serioz, në hulumtimin e marrëzive të politikës.

Bie fjala.Rrevolucioni Francez (14 korrik 1789), ishte rrevolucion sespe i dha fund bashkëveprimit të shtetit me kishën, “për popullin” e në emër të tij, kundër çdo progresi.

Prej kësaj kohe zhvillohet një luftë e papushuar se çdo e keqe që i servohet shoqërisë i vjen nga SUBJEKTI, për ta vënë në lëvizje OBJEKTIN.

Tani shtrohet pyetja, cila është masa kritike që të dihet pse ra Qeveria Kurti.

 Në këtë nivel të shtruarjës së pyetjës historisnit që duhet “nxjerrë dhëmbët e ri nga goja e smurë”, duhet t` i shtrohet pyetja imediate:

 Kush sundon me botën sot? 

Sundojnë: SHBA, Kina, Rusia, BE, apo brenda këtyre suerfuqive ka “pllumba”-korporata dhe institucione ( brenda Fuqisë  së fuqishme), që e dirigjojnë kapitalin dhe historinë e Globit.

Të diturit i ndajnë punët i këtij veprimi në ata që PRODHOJNË informata dhe në ata që i KONSUMOJNË informata- pozita.

Dhe tash shtrohet pyetja si KUALIFIKOHËN njerzit që janë kompetent ta shpejgojnë realitetin objektiv me metoda eksplikative shekncore. 

Bje fjala sot shumë VLERËSOHET shembja e Murit të Berlinit,dhe thue se çdo gjë lidhet me “Epokën e re” historike se çdo gjë ishte konsumuar drejtë dhe në interes të demokracisë me atë ngjarje.

E saktë historikisht.Tash, kur Kosova e ka një “Mur të Berlinit” në Mitrovicë, a ka llogari të shkohet në NEGOCIATA kur e dinë fare mirë se ke psuar AUTOGOL, pa fajin tënd dhe lojatar për ta kthyer rezultatin nuk ke, sepse po këta ishin edhe më 1999 në “kulmin e fuqisë me në Krye “”Presidentin historik””!?

 Ku jemi shqiptarë, pse Adem Demaçi u luftua edhe nga “korneri” dhe pse nuk e mori pozitën që e meritointe kur kishte guxim t` i thot R. Hollbrukut, Kukut, Kushnerit, Ahtisarit: “Nuk është UÇK terroriste, jeni kah interpretoni mjegulla në dëm të drejtësisë, dhe nuk jeni kah gjykoni drejtë”. 

Dhe Hollbruk ndryshoi qëndrim e tij që  kishte për pasojë edhe të ndryshojë Klintoni dhe OLBRAJT (nga fillimi e sinqertë)

 Analistë duhet ta shiqojnë filmin  dokuemntarë të CIA-s dhe duhet ta lexojnë   “Khohën ditore ” besnikërishtëtë  përkthyer, (e posedojë edhe origjinalin-HB), që i botoi më 2018 (sidomso vazhdimin X-të).

Pse nuk e dëgjuan KushneriN, AhtisariN etj Bacin kur nuk e dëgjonte klani politik shqiptar.

Nuk është çudi fare.Tani e zbërthejmë një trajektore të sukseshme historike (politike, kombëtare shtetërore) serbe. 

Deri më 1903 Serbia përmes Dianstisë Obreniviqëve na ka dëmtuar deri në gjenocid (  pushtetar ishin Jovan Ristiqi, V. Gjorgjeviqi etj).

 Serbia e shfrytëzojë po VJENËN deri në maksimaum, sa që më 1877 përmes tyre duke e shfrytëzuar Marrëveshjën SEKRTE të 15 janarit  1877 Vjenë-Peterburg, u zgjërua për 107922 kilometra katrorë duke i shfarosur 714 fshatra dhe 6 qytete shqiptare. 

Këtë politikë e shfrytëzuan   Karagjorgjeviqët me që ishte KONSUMUAR, e qitën jashtë rrjedhave hsitorike duke e vrarë drejtuesin e dinastisë dhe qeverinë ( Nikolla Pashiq më së shumti) që ta konsumojë fuqinë e Rusisë. 

E përmes Rusisë më 1912, Serbia do të zgjërohën në dëmë të tokave shqiptare (sërish), për 61400 kilometra katrorë.

Ndalemi këtu.Shtrohet tash pyetje a pati Hasan Prishtina qendër të fuqisë për konsumim kombëtar.

Përgjegja është lakuriq se, JO.

A pati Komiteti i Kosovës, Jo. 

A pati Fadil Hoxha-Jo, a kishte Shaban Polluzha –Jo.

 A kishte Adem Demaçi me progarmin e tij evolutivë, nga demonstratat e deri te lufta e armatsur (Prograni 1963 –lexone dhe mos më besoni mua!). Si i rreshton çështjet Baca Adem , jashtë ideologjisië, : “Nuk ka rëndësi a na ndihmon Lindja apo Perendimi, lufta jonë do të jetë e gjatë, e vështirë dhe e drejtë”!.

 Pra NATO nuk erdhi nga qielli në ndihmë UÇK-ës, por KOMBI shqiptar kishte plasuar prova se e meriton Lirinë dhe Pavarësinë Kosova  dhe së është i gatshme ta paguajë edhe  ÇMIMIN  e të skarifikohet, për një fitore të DLIRË që nuk i sjellë plagë tjetrit, që nuk është i kombit tënd.

Me këtë devizë e fituan Baca Adem Demaçi  dhe Ibrahim  Rugova edhe çmimin “Saharov”.

Enver Hoxha kishte mësuar nga Koço Tashko (kominternistë) dhe Drejtori i parë i Bibliotekës Kombëtare Shqiptare ,miku shqiptar i Palmiro Tolatit se: “duhet të konsumohet çdo miqësi me Titon, deri aty ku ai i pranon kërkesat që trojet që i kishte okupauar Serbia t` i kthehën shteti amë". 

Dhe Tito e Kardeli, të paktën kurrë nuk e mohuan një kërkesë të tillë, si të pa arsyeshme. 

Por Everi dijti ta konsumojë edhe Stalinin për ta zbrapsur sulmin titist të mjegulluar me Paktin Jugosllavo -Greko-Turk (1949-1955). 

Jo publikisht deri sa hyri në Paktine Varshavës për ta shpallur Stalinin “ilegalisht” të konsumuar më 1960, dhe për t'i dëshmuar se Nikita Hrushqovi nuk është as i konsumuar e as kosumues

Vallë athua si shkoi puna me konsumimin shqiptar?!
 Dihet pastaj dhe nuk ka nevojë këtu të ngarkohet teksti. 

Por një fakti nuk i lejohet historianëve :  më 1968 ,historia rifilloi të rishkruhet, me gabime , por me perspektivë që shpërtheu më 1981, për të kulmuar pozitivisht më 1992.

Konkretisht a aështë KONSUMUAR miqësia KOSOVË-SHBA?

 Unë mendoi dhe nuk e di a do të më besoini se KONSUMIMI nuk është asë në horizont, së pakut edhe për 100 vjet. 

A duhet të jemi edhe më BE-në  kur dihen çarjet e tanishme në vet BE (BREXITI) plus çarjet me SHBA-të.

 Më duhet të themë se ai që synon në politikë duhet fare mirë ta kuptojë se SHBA-të  kanë PËRPARËSI, por edhe BE duhet të na kuptojë se kemi aspitrtat të jemi në atë familje ekonomiko-politike dhe civilizuese, e jo të na izolojë si Corona virusin me viza. 

Shumë analistë po e harrojnë se si Riçard Hollbruk e shpalli Millosheviqin “paqë bërës” më 1995; po harrojnë se çka dekalroi në aeroplan Hashim Thaçi më 13 mars 2020, se do t` i drejtohet Parlamentit për atë që ishte folur në Vashington DC.

 E në realitet se çka ishte folur, nuk u bë publike kurrë deri me sot . 

Sido që të mirret një plan “AHTISARI PLUS” është në çarkullim, sikur kur iu dha një afat presidentit serb Sllobodan Millosheviqit  për ta shkatrruar UÇK-ën.

Ashtu sot atyre që kontaktojnë po u jipën afate që të arrihet Marrëveshja e “paqenë”.

E vërteta se si bëjnë pazare me territore e sisteme FUQITË E MËDHA , vetëm duhet të lexohet TRASKRIPTI i JALLTËS 1945.

Në fiskultura të këtilla duhet llogaritur, por ne nuk e kemi asë fuqinë e as luksin të shfaqim kokëfortësi. 

Dhe kur e pyetëm Hollbrukun, pse e kishte quajtur Milosheviqin “paqe bërës” do të përgjigjet si prej pushke: “E provuar se nuk është paqe bërës, sepse është naiv  dhe ju sulmoi duke kujtuar se e ka bekimin tonë… E ne i tham kur e pamë se kush është, se synon Serbinë e madhe: Priti Tomahokët! 

Hapëni sytë pra, politikanë dhe punoni në ekipe e jo individualisht duke dëshmuar injorancë strategjike.

Çka prishi Albin Kurti në planin e jashtëm që ra kaq shpejtë?

Po mos të ekzistonte Plani sekret për ndarje të Kosovës (këmbim territoresh dhe popullsisë) Grenell nuk do ta ftonte Aleksandër Vuçiqin dhe Hashim Thaçin në Vashington DC. 

E tash shtrohet pyetje kush e pengoi nënshkrimin, unë nuk e di, por ka zëra që e prishi Lobi serb , i grumbulluar rreth Bolltonit, sepse aspiron që në vijim ta fitojë “jo diçka por tërësinë-tërë Kosovën, Malin e Zi dhe Maqedoninë me 69% të Bosnjës”, pra synon Serbinë e madhe të “Naçertanisë”. 

 Ky pohim lehtë mund të objektivizohet me hulumtimin se pse shkuan Vuçiq-Thaçi me aq lehtësi në WashingtonDS... 

Pse Skender Hyseni të shkojë për infromata shtesë dhe a është ajo shkaurje për ta “sjellë lajmin e gëzueshëm”, se duhet të shkëputët “kurora” me VV-ën së pari, për ta raelizuar “ngjarjen e madhe” në vijim. 

Këtu, Skender Hyseni ,  e kreu  një punë me apo pa vetëdie. 

Por faji i tij është i pjestuar me nxitësin Isa Mustafa, e ky me padronin Hashim Thaçi i cili synon që t` ia lëshoi pozitën ashtu si janë marrë vesh kur lidhën “kurorë” për ndarje të kulaqit pushtatar.

 Ti së pari President e unë pastaj president. 

E këto pazare Albin Kurti është “fajtor’, se po i prishë punën .Ata  janë harmonizuar edhe jashtë rrathëve politikë, jashtë Kosovës.

Çfar planesh prishi Albin Kurti në planin e brendëshëm që ra kaq bindshëm (82 kundër) dhe 1 abstenim!

Skenari për ta rrëxuar Albin Kurtin nga Qeveria ishte i jashtëm, por oreksi ishte i brendshëm, sepse Avdullah Hoti aspiron pozitën e drejtuesit të Qeverisë, ndërsa Agim Veliu e kishte detyrën e nxitësit të sherrit duke aspiruar nesër postin e Kryetarit të LDK-s sepse Bosi po i bëhët President pas një viti. 

E skenari duhej mjegulluar, duke kërkaur gjendje të jashtzakonshme.

Në gjendjën e jashtzakonshem dihet se Hashim Thaëi i merrte të gjitha kompetencat e drejtimit të Shtetit. 

Këtu Albin Kurti  ndihet i pafuqishëm, sepse legalisht Isa Mustafa  iu bashkua Ramush Haradini dhe Fatmir Limaj. Kadri Veseli.

Nuk patë  nevojë t` i shkojë në zyre “Mbretit  mafioz të Kumrovcit”, për faktin se punën ia kryente vetë presidenti Hashim Thaçi, ne shumë lehtësi nga “toreadorët” jashtë Kosovës.

Emruesi i përbashkët që u rrëzua kaq bindshëm me 82 vota kundër , 1 abstenim në Parlamentin prej 120 frymëve që oksigjenoterapinë e marrin  nga jashtë. 

Themi  shkurt e shqip. Janë dy popuj që MIQËSINË me SHBA e kanë të garantuar: Hebrenjët me DITURI dhe Shqiptarët me BESË.

 Të dy konceptet trusti mendor i SHBA-ve i njeh deri në hollësi. 

Për pikënisje ka besën shqiptare ndaj Hebrejëve në Luftën e Dytë Botëore dhe diturinë hebreje që është e respektuar në çdo pushtet serioz, edhe pse hebrenjët duken problematik dhe lakmues të filigranizuar.

Tani, theksimi i reparacioneve që duhet t` i paguej Serbia si dëme lufte Kosvës, i friguan të gjithë antarët e Këshillit të Sigurimit në  OKB , sepse  sipas tyre në atë njollë të zezë, duhet të mbetet vetëm Gjeramnia naziste.

 Ky parim nuk është në kokat e politikanëve të verdhë dhe shumë shpejtë lëshohën në “avanturë” për një kauzë që është racionale, por nuk është oportune për të fortit dhe ata që në mënyrë konzervative u përmbahen pozitave që i kanë siguruar nga forca dhe madhësia e fajeve te të tjerëve jashtë tyre.

Konfiskimi i pasurisë së grabitur prej individëve apo grupeve në Kosovë, po u hap si obligim qeveritar, duhet patur një ushtri shumë të fuqishme; duhet pasur një polici shumë profesionale; duhet pasur një prokurori dhe Gjyqësi që është nën “mbrojtje ushtarake”.

Unë nuk them që kjo ndërmarrje është e pa arritëshme, por është shumë e vështirë të realizohet, sepse metastaza është shumë e thellë dhe fuqia është  mininamle për realizim e sajë, sado që LIGJI për KONFISKIM , nacionalizim apo eksporoprijim, mund të jetë ideal dhe mbështetet në fuqi respektive demokratike.

Çështje që e ka zbuluar Albin Kurtin se çka synon, e prej të cilit synim janë FRIGUAR të gjitha qevritë për rreth Kosovës, është bashkimi kombëtar.

 Kjo ndërmarrëje do fuqi ushtarke e mbi të gjitha kërkon intelegjencë të fuqishme, që ka funksion pozitivë e jo negativitet politikë , në luftë pas tarifave dhe partive të mëhallave, siç janë të pozicionauara institucioent tona shkencore dhe kulturore. 

Shiqoni se si Akademia e Kosovës dhe  ajo e Shqipërisë, vetëm e qajnë hallin e antarëve të tyre dhe i botojnë  fletërrufetë  e tyre në rreshtim. 

Këto Akademi, nuk kanë kuadro për invencion kombëtare.

Qe 50 vjet nuk patën dituri ta pasurojnë kombin me një ENCIKLOPEDI së paku në  20 vëllimshe.

 Aty brenda tyre, është stralluar një kala pozitash që vështirë mund të gjenden  në  ndonjë vepër që ka peshë gjithë kombëtare, që vlen kudo dhe kurdo.

 Pra Akademitë janë rënduar në inovcione politike, bile edhe jo prefsionale, sepse aty hyhet sipas çelsit që nuk e hapë asnjë derë kalaje.

Ky fenomen është edhe në institute që kanë nxjerrë  kuadro të kohës së thyerjës së sietemeve dhe këta shumë vështirë e kanë të krijojnë rrenjë të thella , sepse janë shkolluar me trefertal. 

E me çka rrezikohet tani Klanin 83 në kushtet e krijuara në Kosovë?

Nga dueti Albin Kurti-Vjosa Osamni. 

Klani 83 është në hall shumë të rrezikshëm, sepse me të gjitha mjetet do të provojë që Republika e Kosovës mos  të shkojë në ZGJEDHJE PARLAMENTARE. 

Kjo për faktin, se aty nuk ka mundësi t` u ndihmoi asnjë mafi politike e kujtdo qoftë fitore, sepse MONITORIMI në zgjedhje, do të jetë i shtuar sidomos nga OJQ-të  e shumta që aspirojnë t` i arsyetojnë buxhetete e tyre.

Tani për tani rreziku për LDK+PDK+Nisma+ Lista Serbe+ Minoritarët e shnatazhaur, është mbajtja e ZGJEDHJEVE të reja PARLAMANTARE, ku ky trust-koncern politikë, do t` i fitonte në këto rrethana më së shumti 25-29% të votave, së bashku.

 E lufta e Hashim Thaçit dhe Isa Mustafës është tash që Kushtetuta mos të zbatohet, por të INTERPRETOHET.

Ka mundësi që detyrën e tyre ta kryej edhe Gjykata Kushtetuese e Kosovës. 

Por ajo që vërehet është se pas debaklit që Presidenti ta dërgojë në Kuvend propozimin për Gjendje të jashtëzakonshme, ku ai pastaj do të dirigjonte, pushtetin ta marrin trekëndëshi: Isa Mustafa-Adullah Hoti-Agim Veliu, dështoi. 

Pra shumë më tepër ka psuar LDK se sa Albin Kurti në VV do të deshmohet se vetëm çka ka FITUAR në një matje muskujsh politik.

Në këtë trekëndësh  të Bermundeve : Isa Mustafa e synon presidencën, Abdullah Hoti  Kryeqeveritarin, Agim Veliu e synon drejtimin e LDK-ës. 

Këtë plan Hashim Thaçi nuk e fërkon në tru fare, sepse e ka hall Marrëveshjën dhe Gjykatën Speciale, së cilës vet ia ka dhuruar tapinë, të hetojë dhe pastaj të gjykojë viktimën me një racizëm politik. 

E pra me gjakftoftësi askush nuk është KUNDËR që edhe në Kosovë të veprojë Gjykata Speciale  për krime lufte, e cila do të ishte qoftë e dhe e monitoruar, por jo. 

E deri me sot asnjë krimnel serbnuk është ftuar nga Gjykata Speciale, kur tërë bota e di peshën e krimeve ndaj shqiptarëve.

Kurorzimi me atë që nuk di çka është “kurora” qe 21 vjet, sepse nuk ka parti që nuk i ka hyrë nën jorgan LDK-ës, vetëm për të mbijetuar në kaosin e shoqërisë që bren më shumë se miza hekur, e yshtur nga UNMIK-u dhe EULEX-i.

A e dinte Albin Kurti këtë aksiomë, se aktivistin më të mirë ia mbytën në burg dhe askush nuk ka përgjigje qe tri vite.

 Busollën kur e ke në dorë nuk duhet të lejohet për të drejtuar andej kah nuk shkohet. 

E busollën (LDK), ALBIN i nderuar, e keni zgjedhë vet, tash kur nuk i kanë lexuar këshillat e publikuara para se të lidhet marrëveshja, çdo gjë është vonë, aq më parë kur Albin Kurti dhe ekipi i tij i kanë dituar të gjitha detalet e PËRÇARJËS në LDK, nga themlimi e deri te zgjedhjet e Kryetari me dhunë, ku Agim Veliu ishte një ‘bokser’ i shkelqyeshëm. 

Por, pse po harrohet se LDK përqarjën nuk e ka fenomen, por dukuri, ashtu si edhe Partitë tjera insufience në Kosovë.

Tash shtrohet pyetja për FUND. 

Kah erdhi marrëveshja për vijën ajroe; për hekurudhë, dhe a ishte shkuarja e  Hashim Thaçit dhe Aleksandër  Vuçiqit te Grenelli në Washington DC  për Marrëveshje përfundimtare.

 A nuk ishin dy të parat të firmosura sikurse demarkacioni me Maqedoninë dhe Malin e Zi, me dorëzimin e mësuesëve turq ilegalë ? Po. Këtu pushon friga e VV se asgjë Presidenti  Hasim Thaçi nuk kryen me trasparencë.

Tash Presidenti Thaçi provon të marrë dorë nga Ambasadorët e QUINTIT për të themeluar një qeveri GJITHËPËRFSHIRËSE.

Kësisoji vërehet se “topi është zëvendsuar me mbretëreshë”, se nuk pati SUKSES vënja e jashtë zakonsisë në Kosovë, e provohet me gjithpërfshirëje të partive në Qeveri.

 Kësaj pune në popull i thonë:“Hyp se të vrava, zbrit se të vrava”

Prap  presidenti Hashim Thaçi provon me çdo kusht ta zëvendësojë  Albin Kurtin  me çdo kusht.

Këtu flenë lepuri... 

DheVV duhet të insitojë, në zgjedhje parlamentare, sepse nëse do të mbaheshin të dielën që vjen (bje fjala), Albini dhe partia e tij me vijën e drejtë të LDK-ës (Vjosa, Antoni, Lumiri, Bajrami e shumë të terë patriotë dhe personalitete të respektuara të LDK-ës-HB), ky trust, do t` i fitonte 52-54% të votave, në total.

 Në këtë realitet duhet të llogaritë edhe GRENELLI i nderuar, sepse me arrogancë dhe ndryshim të figurave nuk zgjidhet asgjë.

E vërteta, nuk ka njeri që nuk e di se çka kanë folë e diskutuar Hashim Thaçi, A. Vuçiqi e i ka nxitur Mogerini etj.

Këtë realitet i nderuarai GRENELL e dinë shumë më mirë se unë.

Pra marrëveshja SEKRETE ekziston, dhe ajo ka qenë në tavolinat e diploamtëve respektivë. 

 Forca mundet ujit t` i thot:  folë se të bëra guri, por uji mbetet ujë si diniteti i Galileo Galilelut.

 E ne duhet ta respektojmë edhe dinitetin e ELIOT ENGELIT, e sidomos të Familjës emblematike: 


SHABAN AZEMINE=RIFAT,HAMZË E ADEMJASHARI.

Prishtinë,  më 31 mars  2020


Lamtumirë Dr.Sami GjokaFlori Bruqi


Fotografia e Sami Gjoka

Shërbimi Spitalor dhe Klinik Universitar i Kosovës, me pikëllim të thellë ka pranuar lajmin për vdekjen e kardiologut invaziv, dr. Sami Gjoka. Qendra Klinike Universitare e Kosovës (QKUK), ka humbur një mjek dhe humanist të shquar që deri në momentet e fundit dha kontributin e tij profesional për të ndihmuar pacientët që kishin nevojë për shërbime shëndetësore. ShSKUK, iu shpreh ngushëllime familjes, miqve dhe kolegëve me rastin e vdekjes së dr. Sami Gjoka.Fotografia e Salih Krasniqi

Sami Gjoka  lindi në Terstenik të Drenasit  më 22 mars 1968, nga një familje qytetare intelektuale me traditaKombëtare..Shkollën fillore e kreu në vendlindje,gjimnazin në Drenas,ndërsa Fakultetin e Mjekësisë e keru në Bukuresht të Rumanisë. Specializimin në Kirurgjinë Invazive e kreu në Tuzllë,  në Bosnje dhe Hercegovinë.
Ishte pjesëmarrë aktiv në Luftën çlirimtare të Kosovës.


Fotografia e Gazmend R Hoti

Ishte mjek i njohuri i Kriurgjisë Invazive në Qendren Klinike Universitare të Kosovës.   Ishte autor i shumë punimeve   mjekësore, shkencore dhe publicistike.


Fotografia e Leonora Lleshi

Samiu është testuar për koronavirus COVID 19 , shkaku i dyshimeve që kishin lindur si rezultat i problemeve me frymëmarrje tek ai.
Fotografia e Besim Mehmeti
Kjo është bërë e ditur nga burime të  brenda QKUK-së.
Dr.Sami Gjokajt i ishin shfaqur të hënën problemet me frymëmarrje dhe ai ishte futur në respirator....“Ai është testuar për COVID-19 mbrëmë. Rezultati ka dalur negativ”

Fotografia e Alberie Thaqi-Halili

Samiu , një javë më parë, kishte qenë në vizitë në Klinikën e Pulmologjisë, por nuk ishte hospitalizuar.Ai vdiç  sot më 31 mars 2020.Ke qenë një djalë i edukuar,i zëllshem,bujar dhe mbi të gjitha trim e guximtar ku atë e ke dëshmuar si gjatë studimeve,si gjatë Luftës Çlirimtare duke i dalë zot atdheut si ushtarë i UÇK-së dhe në Liri duke mos kursyer në asnjë moment vetën për ti dalë në ndihmë shoqërisë dhe atdheut.

****


Fotografia e Sami Gjoka

Mjekë i mirë, i përkushtuar betimit të Hipokratit, asnjëherë nuk i ka thënë jo askuj.

I dashuruar në vendlindje.

Ka dhënë kontribut të veçantë në formimin e Kiurgjisë Invazive në Kosovë.


Fotografia e Sami Gjoka


Vdekja e Dr.Samiiut  është humbje për familjarët e tij, por edhe për të gjithë Kosovën si edhe vendeve ku ai ka punuar gjatë shërbimit mjekësor ....

 Ishte njëri i fjalës, këmbëngulës, asnjëherë nuk e uli krytin askuj.

Nuk ka dashur funksione, vetëm i ka interesuar mjekësia dhe pacienti.
Fotografia e Sami Gjoka

Berishë, Spitali Ushtarak 19.05.1999

Do të më lejohet personalisht të shpreh emocionet e mia.

Me Samiun  kemi qenë së bashku mbi 21 vjetë, e kam pasur më tepër se  shok.


Fotografia e Sami Gjoka

Ngushëllime dhe respekt të gjithë familjarëve të doktor Samiut.

Dr.Sami Gjoka  i takon elitës së mjekëve më të mirë që ka patur Kosova.

Lamtumirë  miku im  Dr.Sami!


Recension i librit “Hasan Prishtina stërnip i Abdullah Veliqit” – Dibran Fylli , Prishtinë 2020.Nga Flori BruqiAKADEMIK DIBRAN FYLLI | INMEDIARES

Libri i akademik Dibran Fyllit “Hasan Prishtina stërnip i Abdullah Veliqit”(2020) është ndriçim i jetës dhe i veprës së Heroit dhe intelektualit Hasan Prishtina.

Akademik, Hakif Bajrami: Libri i akademik Dibran Fyllit, "Hasan ...


Për jetën dhe veprë e Hasan Prishtinës kanë shkruar  shumë studiues shqiptarë e të huaj, historian, shkrimtar e profesorë universitarë .

Kontributinmë të madh prej të gjithëve e ka dhënë  Dibran Fylli,  ngase ai më fakte shkenëcore e  ndriçojë   veprën e heroit dhe kolosit të kombit shqiptar , Hasan Prishtina.

Studiuesi Dibran Fylli ka falënderuar të gjithë ata që i kanë ndihmuar rreth këtij libri duke kontribuar në sigurimin e shumë dokumenteve dhe fotografive e në veçanti falënderon pasardhësit e familjes së gjerë të heroit Hasan Prishtina pa të cilët nuk do të ishte e mundur hedhja në dritë e këtij libri historik.

Në fokus të librit Fylli  e ka vënë gjenealogjinë e familjes së Hasan Prishtinës, pasi që viteve të fundit ka pasur shumë paqartësi dhe pasaktësi rreth prejardhjes së heroit tonë kombëtar.

Qëllimi i tij në botimin e tretë të librit ka qenë orientimi i gjenealogjisë së Hasan Prishtinës dhe familjes së gjerë nga ana e babës dhe nga ana e nënës ngase kjo çështje sipas autorit  nuk është rrekë  sa duhet nga studiuesit e deritanishëm, ose edhe ata qe janë marrë me biografinë e Hasan Prishtinës ,ngase nuk përputhen për disa çështje, prandaj ai ka dashur që përmes dokumenteve të ja jap publikut një të vërtetë në këtë libër .

Vitet e fundit janë paraqitur edhe pretendentë duke u thënë se janë pasardhës të Hasan Prishtinës pra si nipa të tij por autori i librit e mohon një gjë të tillë duke thënë se Hasan Prishtina personalisht nuk ka pasur fare fëmijë.

Hasan Prishtina , sipas studiuesit  personalisht nuk ka pasur fëmijë me zonjën Igballe, ata dy kanë adoptuar Sadakan një vajzë nga Shkodra me origjinë çerkeze ajo pastaj ka pasur një vajzë dhe një djalë, por për fat të keq të dy fëmijët i vdesin Sadakasë pra trashëgimtarë të vërtet Hasan Prishtina nuk ka, përveç familjes së gjerë axhallarëve dhe fëmijëve të axhallarëve.

 Ideja  e autorit Dibran Fyli për të ribotuar për herë të tretë  librin  e përmasave të tilla i ka lindur qysh moti dhe konkretisht ka filluar të merret me mbledhjen e fakteve dhe materialeve mbi 30-të vjetë...

Vepra e autorit Dibran Fylli( 1,ribotimi 2 dhe 3) ka zgjuar interes të veçantë  , për hartimin e  librit studimorë për intelektualin dhe luftëtarin e denjë të kohës, Heroin kombëtar Hasan Prishtina.  

Autori ka shfrytëzuar një material të bollshëm burimor,  dokumentet arkivore pranë Arkivit të Vjenës ,Institutit të Historisë në Tiranë,Arkivit ë Kosovës si dhe arkivit personal të studiuesit tonëkosovar Akademik Prof.Dr.Hakif Bajrami,Ph.D., si dhe  literaturë shkencore nga autor të huaj e ato shqiptar si dhe shtypin e kohës.

Krahas pjesës hyrëse ka edhe vështrime të shkurtëra  rreth disa mendimeve nga autor dhe politikan të kohës për Hasan Prishtinën, që veçohën nga autori Dibran Fylli.

Në librin studimor të akademik Dibran Fyllit , përshkruhet për ofensivën diplomatike të Austro-Hungarisë, për krijimin e shtetit shqiptar, ku Austro Hungaria kishte prej 100 vjetësh marrëdhënie me popullin shqiptar katolik dhe kishte zhvilluar 15 vitet e fundit para luftës Ballkanike një veprimtari, me qëllim të gulçonte ndjenjat kombëtare të shqiptarëve e të përgatiste kushtet e nevojshme për krijimin e një pavarësie kombëtare….

 Po në këtë pjesë të veprës, jepen qëndrimet edhe të Fuqive tjerë të Mëdha, si dhe të shteteve ballkanike, rreth problemit shqiptar. 

Kështu, siç vë në dukje autori, edhe pse Italia si qëllim parësor pati “krijimin e një Shqipërie vasale”, përkatësisht për “ta përvetësuar për veten e vet”, atë e obligonte marrëveshja e mëhershme me Austro-Hungarinë, që “në rast të status qua-së në Ballkan” të krijohet shteti shqiptar. 

Për dallim nga Austro-Hungaria dhe Italia, qëndrimi i Anglisë ishte për një Shqipëri autonome, ndërsa Rusia dhe Franca, sikurse edhe shtetet ballkanike ishin kundër dhënies së çfarëdolloj autonomie për shqiptarët.

 Ndërkohë, Perandoria Osmane, binte dakord për dhënien e autonomisë apo të pavarsisë së Shqipërisë, pasi siç shprehet, Fylli, ajo “ja dha vetë një status të tillë”.

 Fjalën e ka për Marrëveshjen e Shkupit (18 gusht 1912), përkatësisht miratimi i 12 nga 14 kërkesat e Hasan Prishtinës, me çka, siç dihet edhe pse një kohë të shkurtë shqiptarët fituan autonominë në kuadër të Perandorisë Osmane. Gjithnjë në mbështetje të dokumenteve të kohës, Dibran Fylli , hedh dritë mbi përpjekjet këmbëngulëse të Serbisë, për t’u shtrirë deri në Adriatikë, përkatësisht, deri në Durrës, dhe kjo çështje, sipas autorit, mesiguri se do të realizohej, po të mos ishte veto-ja e Austro-Hungarisë.

Sipas Fyllit letra e Brtholdit dërguar më 3 nëntor Peterburgut – nuk mund të japim votën tonë kurrsesi, që të lidhet Serbia me Adriatikun nëpërmjet tokës shqiptare duke qenë se në këtë mënyrë do të binin në kundërshtim me parimin e autonomisë etnike, që kanë shpallur vetë shtetet ballkanike dhe që do të kalonte medoemos nëpër tokën e pakundërshtueshme të një populli tjetër ballkanik; kjo do të quhet si hapi i parë i Serbisë për t’u bërë një fuqi detare në Adriatik…

Sipas,Dibran Fyllit, Austro-Hungaria, madje ishte e gatshme që qëndrimin e vet, sa i përket mosdaljes së Serbisë në det, ta mbronte edhe me luftë. Ishte pikërisht ky qëndrim i prerë i qeverisë Austro-Hungareze, që e detyroi Rusinë Cariste, të tërhiqet nga kjo kërkesë. Ministri i jashtëm rus, Sazanov, njoftonte diplomacinë franceze se qeveria perandorake i deklaronte kategorisht Serbisë, se ajo nuk duhet të shpresojë të tërheqë Rusinë, e cila është e vendosur të mos shkojë deri në luftë të armatosur për një port serb në Adriatik….

Autori hedh dritë mbi bisedimet e zhvilluara në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, për statusin juridik të Shqipërisë, që sipas Dibran Fyllit, Austro-Hungaria e përkrahur nga Italia dhe Gjermania insistonte për një pavarësi të plotë të Shqipërisë, ndërkohë shtet e Antantës, në radhë të parë Anglia ishte për një autonomi.

 Pas një beteje të madhe diplomatike midis dy grupimeve, më 29 korrik Konferenca e Ambasadorëve miratoi stausin përfundimtar të Shqipërisë. 

Në nenin 1, të këtij dokumenti thuhej: “Shqipëria është një principatë autonome, sovrane dhe e trashëguar sipas rendit të paralindur nën garancinë e gjashtë Fuqive të Mëdha. Princi do të caktohet prej gjashtë Fuqive të Mëdha.”. 

Ndërsa neni 2, përjashtonte çdo lidhje “suzereniteti” midis Turqisë dhe Shqipërisë, ndërsa në nenin 3 thuhej se “Shqipëria është neutralizuar” dhe se neutraliteti i saj ishte i garantuar nga gjashtë Fuqitë e Mëdha.

Autori ndalet në debatin e zhvilluar në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, rreth përcaktimit të kufijve të Shqipërisë, që sipas tij, në tryezë ishin shfaqur dy propozime, austro-hungarez dhe rus. 

Projekti austro-hungarez, siç vë në dukje autori, parashikonte, që në “veri vija kufitare të kalonte nga gryka e Bunës në rrjedhën e saj deri afër Razhnicës, pastaj në gjysmë rrethi nga Jugu i Gucisë e Plavës, të drejtohej në Pejë, Gjakovë, Prizren duke i lënë këto qytete brenda shtetit shqiptar. 

Nga Prizreni vija kufitare do të kalonte në Jug deri në Ohër e në liqenin e Prespës duke përfshirë Dibrën dhe Ohrin brenda Shqipërisë. Në Jug kufiri përfshinte brenda Shqipërisë Korçën, Janinën dhe nëpërmjet rrjedhës së lumit Kallamas dilte në Detin Jon…

Për dallim nga projekti austro-hungarez, projekti rus përfshinte një territor shumë të ngushtë në shtetin shqiptar. Vija e kufirit në Veri ishte lumi Drin deri në pikën e bashkimit të Drinave, pastaj dilte në liqenin e Ohrit, ndërsa në jug Korçën, Delvinën dhe Sarandën i linte jashtë kufijve të shtetit shqiptar.

 Pra, me një fjalë projekti rus linte jashtë Shqipërisë: Shkodrën, Prizrenin, Pejën, Gjakovën, Ohrin, Dibrën, Janinën, Korçën, Delvinën dhe Sarandën…

“Projekti Austro-Hungarez – vë në dukje Fylli – ndeshi në kundërshtimin e rreptë të Rusisë, që nuk e merrte fare parimin e etnisë…. 

Kufiri që propozoi Austro-Hungaria i jepte shtetit të ri mundësi të arsyeshme për të arritur stabilitet e përparim. Por, këtë nuk e dëshironin as Rusia dhe as Franca, e as aleatët e Ballkanit. Kufiri që u vendos në fund fare ishte dhunimi i të gjitha argumenteve etnike, historike, ekonomike dhe gjeografike, dhe në të vërtetë i të gjithë argumenteve të rëndësishme…

Edhe pse Austro-Hungaria, shprehet Fylli, fillimisht këmbëngulte që brenda kufirit të shtetit shqiptar, të përfshiheshin Dibra, Prizreni, Peja, Gjakova dhe Shkodra, ajo më vonë, për shkak presioneve të shumta nga ana e shteteve të Antantës, u tërhoq nga Dibra, Prizreni e Peja dhe së fundi edhe nga Gjokova, vetëm e vetëm që ta mbroj Shkodrën,.

Më 24 mars Bertohld i dërgoi një telegram Mensdorfit, që ai ta dorëzoj Gjakovën. Kështu nën kërcënimin e Rusisë e gjithë Kosova, Rrafshi i Dukagjinit dhe më pas një pjesë e Maqedonisë shqiptare i kaloi Serbisë.

 Kjo ishte humbje për diplomacinë e Vjenës, por nuk kishte alternativë tjetër veç luftës midis Fuqive të Mëdha, që do të çonte me pajtetër në një luftë botërore…”, shkruan ndër të tjerava akademiku Dibran Fylli .

Në librin studimor të Dbran Fyllit përshkruhet situata politike dhe e sigurisë brenda kufijve të shtetit shqiptar të përcaktuar nga ambasadorët e gjashtë Fuqive të Mëdha. 

Në përputhje me vendimet e 29 korrikut, Austro-Hungaria, insistonte që forcat ushtarako-policore serbe, malazeze dhe ato greke të tërhiqeshin sa më parë që ishte e mundur nga territori shqiptar, mirëpo një kërkesë e tillë nuk përfillej nga qeveritë përkatëse.

 Rrjedhimisht, pasuan reagimet e ashpra të Austro-Hungarisë, drejtuar Beogradit, që filluan më 14 shtatorit 1913, kur ajo për herë të parë e paralajmëroi Beogradin, për të vazhduar me demarshin e 29 shtatorit, pastaj me paralajmërimin e dytë që ndodhi më 7 tetor, me notën kërcënuese të 14 tetorit të kontit Berthold drejtuar Pashiqit, dhe së fundi me Ultimatumin e 17 tetorit, përmes së cilit, Austro-Hungaria, kërkonte nga Beogradi që në një afat prej 8 ditëve, t’i tërheq të gjitha fuqitë e veta ushtarake nga territori shqiptar, në të kundërtën “qeveria perandorake dhe mbretërore, me keqardhjen më të thellë do ta shihte veten të detyruar që të përdorte mjetet e përshtatshme për ta realizuar kërkesën e saj.”.

Ashtu siç edhe parashihej në Ultimatum, në ditën e tetë, përkatësisht më datë 25 tetor, kishte përfunduar tërheqja e trupave serbe nga territori i shtetit shqiptar. 

Masa të ngjashme sikurse ndaj Serbisë, Austro-Hungaria, ndërmorri edhe kundër Greqisë, e cila mbante të pushtuara Korçën dhe qendrat tjera shqiptare të Jugut.

Autori sjell konkluzionet e veta, rreth rolit të Austro-Hungarisë në krijimin e shtetit shqiptar, ku thekson se historiografia shqiptare “nuk e ka shkruar të vërtetën e krijimit të shtetit shqiptar” dhe se ajo e “ka zbehur rolin e Austrisë në këtë proces” duke e nxjerr në plan të parë “faktorin shqiptar”. 

E vërteta është, se faktori shqiptar ishte i paorganizuar dhe përdorej nga Fuqitë ballkanike për interesat e këtyre shteteve…

Krijimi i shtetit shqiptar është meritë e Austro-Hungarisë, që donte një shtet të fortë dhe të madh shqiptar për arsye gjeo-strategjike, sepse me anën e tij ndalohej Serbia të dilte në Adriatik dhe të zgjerohej deri në atë pikë, saqë të kërcënonte vetë Monarkinë e Danubit…

Autori duke ofruar fakte dhe dëshmi burimore, ka arritë të zbardh rolin e madh e vendimtar të Austro-Hungarisë, në krijimin e shtetit shqiptar, si dhe dhe kontributin e çmueshëm të saj, në ndërgjegjësimin e vetëdijes kombëtare shqiptare.

Krejt në fund, më duhet të prononcohem rreth disa vlerësimeve të akademikut Fylli, për faktorin e atëhershëm politik shqiptar në përgjithësi, e të Ismail Qemalit, Isa Boletinit , Hasan Prishtinës dhe Preng Bib Dodës në veçanti. 

Tërë atë që e thekson autori, në lidhje me Austro-Hungarinë dhe rolin e saj në krijimin e shtetit shqiptar është mase e vërtetë. 

E vërtetë është edhe ajo pjesë ku, autori hedh dritë mbi bashkëpunimin krerëve të sipërpërmendur shqiptar me Serbinë, Malin e Zi dhe Greqinë. 

Mirëpo, është e vërtetë edhe ajo se, për dallim nga Ismail Qemali (roli i të cilit ishte shumë i fuqishëm jo vetëm në Jug të Shqipërisë, por në mbarë hapësirat shqiptare), në anën tjetër, Isa Boletini dhe Preng Bib Pasha, nuk ishin krerët kryesor verior. 

Faktet tashmë të dokumentuara, flasin se Lëvizjes Kombëtare Shqiptare në Vilajetin e Kosovës i printe intelektuali i kohës, Hasan Prishtina, i cili sipas dokumenteve serbe dhe ato jugosllave konsiderohej si “armiku i përbetuar i popullit serb”.

 Përkrah tij, qëndronin një numër i konsiderueshëm i intelektualëve dhe i atdhetarëve shqiptar si Nexhip Draga, Rexhep Mitrovica, Sait Hoxha etj. 

Këtë e pohojnë shumë autorë vendor e ndërkombëtar, si dhe dokumentet e kohës, që me këtë rast po i referohem shkrimit të Mustafa Merlika Krujës, me titull “Kosova në Kongres të Vlonës”, botuar më 25 shtator 1930 nga “Lirija Kombëtare”.

 Në të ndër të tjerave ai hedhë dritë mbi mbledhjen e mbajtur më 13 tetor 1912 në Shkup, në shtëpinë e atdhetarit Sali Gjuka, në të cilën kishin marrë pjesë këta personalitete: Nexhip Draga, Salih Gjuka, Mi’that Frashëri, Mustafa Kruja, Qemal Kumbaraxhiu, Rexhep Mitrovica dhe Beqir Shlika. Në mungesë të Hasan Prishtinës, i cili asaj kohe qëndronte në frontin e luftës kundër ushtrisë serbe, me mbledhjen kishte udhëhequr Nexhip Draga. 

Në fund të mbledhjes, siç vë në dukje, Kruja, është sjellë vendimi, që t’u komunikohej Shteteve të Mëdha, deklarata si më poshtë:
“Populli i Shqipnis po i kap armët jo për ta mbrojtë egzistencën e Turkis në Ballkan, por, për t’i dalë zot tokave të veta. 

Pra, sidoqi të jetë fati i luftës, populli i Shqipnis ngul kambë për nji Shqipni të lirë e me nji formë studimi të vetme”.


E pash të arsyeshme ta them këtë, jo për ta kundërshtuar vlerësimin dhe qëndrimin shkencor të Dibran Fyllit , në lidhje me politikën e gabuar të Isa Boletinit e të Preng Bib Pashës, por për ta thënë edhe atë që Zoti Fylli, e përmend me fakte historike rolin parësor dhe kontributin e jashtëzakonshëm të Hasan Prishtinës, si në shpalljen e autonomisë shqiptare nga ana e Portës së Lartë, poashtu edhe në shpalljen e Pavarësisë së shtetit shqiptar.

 Caktimi i Isa Boletinit si përfaqësues i Kosovës në Vlorë, erdhi në mungesë të Hasan Prishtinës, Nexhip Dragës, Sait Hoxhës e disa krerëve tjerë të Kosovës, të cilët asaj kohe ishin arrestuar nga forcat ushtarake serbe dhe dërguar në burgun e Kalamejdanit në Beograd…

Prishtinë , 31 mars 2020.

2020-03-30

Si do ndryshojë bota gjatë 18 muajve të ardhshëm pas COVID 19


Jemi nën karantinë. Raftet e supermarketeve janë boshatisur. Fluturimet janë anuluar.

Punëtorët kanë lënë punën, dhe janë shndërruar në mësues të fëmijëve të tyre në shtëpi. Një qeveri konservatore, ka shtetëzuar hekurudhat, dhe po paguan njerëzit që nuk punojnë. Dhe jemi ende vetëm në javën e dytë.

Në më pak se 2 javë, Britania ka përjetuar një lloj trazire sociale dhe politike, që ndodh normalisht vetëm pasi i është prerë koka një mbreti, apo kur turmat mësyjnë në pallatin mbretëror. Por a është ky një moment i shkurtër i solidaritetit kombëtar, apo “normaliteti” i ri”?

Gjithçka varet nga kohëzgjatja e krizës së koronavirusit. Ekspertët besojnë se një vaksinë për Covid-19 (sëmundja e shkaktuar nga virusi Sars-CoV-2) është ende të paktën 18 muaj larg, gjë që bën i premtimet e Donald Trumpit se SHBA-ja do të “rihapet” brenda 3 javësh, të duken në rastin më të mirë optimiste.

Në Britani një raport nga studiuesit e Kolegjit Mbretëror të Londrës, vlerësoi se elementët e normalitetit të ri – distancimi social, vetë-izolimi, bllokimet – mund të zgjasin deri në shtatorin e vitit 2021. Pra çfarë mund të ndodhë, ndërsa vazhdon kriza e koronavirusit? Ja se çfarë thonë ekspertët.

Muaji i parë: Infektimet

Një gjë është gati e sigurtë:gjërat do të përkeqësohen, para se të përmirësohen. “Mendoj se epidemia do të vazhdojë me siguri për 3 muajt e ardhshëm”-thotë dr.Pol Hanter, profesor i mjekësisë në Universitetin e Anglisë Lindore. Ai beson se kufizimet e lëvizjeve, do të bëhen

më të ashpra gjatë 30 ditëve të ardhshme.

Qendrat e qytetit do të shkretohen. Dyqanet, baret, restorantet dhe baret, do të qëndrojnë të mbyllura. Në mungesë të tyre, do të lulëzojnë supermarketet dhe kompanitë që ofrojnë ushqime. Prilli është muaji kur Shërbimi Shëndetësor Britanik (NHS), pret pikun e parë të pandemisë.

Të gjitha të dhënat, tregojnë se në aspektin e përhapjes së virusit, jemi në rrugën e Italisë. Mbretëria e Bashkuar ka 2.8 mjekë për 1.000 njerëz – një normë më e ulët se Spanja dhe Italia, të cilat kanë 4.1 mjekë për 1000 pacientë. Numri i pacientëve që kanë nevojë për kujdes kritik, do të rritet në mënyrë dramatike, dhe NHS ka të ngjarë të kalojë në kolaps.

Muaji i tretë: Recesioni ekonomik

Shpresohet që deri në korrik, të kemi një ngadalësim të ndjeshëm të përhapjes së epidemisë. “Unë dyshoj derisa ta shohim këtë gjë vërtet”- thotë Hanter, që shton se do të befasohej nëse bllokimi nuk do të ishte hequr deri në atë kohë. “Shpresojmë që do të ndodhë para fundit të majit, por mundet edhe të mos ndodhë”- thekson ai.

Nëse premtimi i Trumpit për të rihapur ekonominë amerikane brenda një muaji do të realizohet, duket se ka gjasa që pas 3 muajsh një numër vendesh të kenë nisur të rikthehen në të paktën në një imazhi të normalitetit. Ndërkohë, pritet që ekonomia të pasojë atë që po ndodh në spitale. “Gjendja do të jetë e rëndë, por unë personalisht mendoj se gjërat do të përmirësohen nga vera. Nuk e di me siguri, por dyshoj se epidemia do ta humbasë shumë forcën nga fundi i qershorit. Kjo pjesërisht për shkak të masave që ka marrë qeveria, por edhe pjesërisht për faktin se është verë, dhe gjërat do të lehtësohen”- thekson Hanter.

Ndërkohë supermarketet do të riorganzohen me më pak staf. Edhe marrëdhënia jonë me ushqimin do të ndryshojë. Frutat tropikale do të zhduken nga raftet, për t’ja lënë vendin frutave të sezonit. Por rikthimi në normalitetin shoqëror, ka të ngjarë të shkaktojë një raund të ri të infektimeve.

Muaji i gjashtë: Rikthimi në normalitet

Nga shtatori, ne do të fillojmë të llogarisim me efektet e krizës tek buxheti i shtetit. Ka nga ata

që mund të rikthehen në vendet e tyre të punës. Ata që janë pushuar nga puna, do të përballen me pasiguri të mëdha mbi të ardhmen. Ato vende pune, që u zhdukën gjatë krizës nuk ka gjasa që të kthehen, gjë që mund të çojë në një rritje të papunësisë.

Përgjigja mund të jetë një sistem më bujar i mirëqënies sociale. Një e ardhur themelore universale, e cila u aludua në Finlandë dhe Kanada se ka dhënë rezultate të përziera, mund të ishte shkatërruese për klasën punëtore. Për ata, punët e të cilëve mbijetuan, mënyra e punës do të ndryshojë.

Zyrat do të reduktohen në personel, dhe do të shndërrohen në vende ku shkohet vetëm 2 herë në javë për ndonjë konsultim, pasi shumë punë mund të kryhen nga shtëpia. Por nën rimeson e normalitetit, virusi do të rizgjohet. Ndërsa vera largohet, do të shohim një ringjallje të numrin e rasteve të reja me koronavirus, që do të kërkojë një menaxhim të kujdesshëm.

Do ketë sërish bllokime të lëvizjeve, që do të zbatohen në zona të ndryshme të Britanisë. Nga ana tjetër, kjo do të thotë se duhet duhet t’i krijojmë sa më pak probleme shtesë sistemit shëndetësor. “Krishtlindjet e ardhshme apo më tej, unë besoj se do kemi një rritje të dukshme të numrit të lindjeve”- mendon Hanter.

Do të rihapen shkollat dhe universitetet, por me më pak studentë të huaj. Ashtu si punonjësit nëpër zyra, edhe mes tyre do ketë një debat nëse studentët dhe pedagogët duhet të jenë

në të njëjtën dhomë. Prandaj shkollat ​​e mesme dhe universitetet, mund të nisin të marrin në konsideratë mësimin online për një periudhë afatgjatë.

Muaji dymbëdhjetë: Qëndrueshmëria

Megjithëse vaksina nuk do të jetë ende gati, stafi mjekësor do të jetë mësuar të përballet me Covid-19 dhe ndërlikimet që ai shkakton. Ndaj që do të ketë opsione më të mira trajtimi. Ndërkohë, mund të ndryshojë mënyra se si qeveria gjurmon përhapjen e virusit.

Një element pozitiv është se me ndalimin e udhëtimeve, emetimet e karbonit në ajër do të bien ndjeshëm. Studiuesit kanë vëzhguar tashmë rënie të mëdha në emetimin e dioksidit të azotit , teksa në pjesë të caktuara të Kinës, niveli i ndotjes është deri në 30 për qind më i ulët se normalja.

Edhe në Italinë veriore, nivelet e dioksidit të azotit, kanë rënë me 40 përqind. Por gjithçka tjetër do të jetë shumë më pak rozë. Me siguri do të jemi ende në recesion, dhe sektorë të tërë të ekonomisë do të duhet të ristrukturohen rrënjësisht, shkruan bota.al., transmeton klankosova. Mund të shohim falimentimin e disa ndërmarrjeve që nuk mund të jenë më fitimprurëse. Por do të ketë një dritë në fund të tunelit:një vaksinë.

Muaji i tetëmbëdhjetë: Rimëkëmbja

Si sëmundje, koronavirusi është këtu për të qëndruar gjatë. Por vaksina, do të lehtësojë ndikimin e saj. Mund të ketë ndryshime të mëdha në rendin botëror. Kina do të jetë e prirur të rifitojë ritmin e vjetër të rritjes së saj ekonomike. Vendet që përfituan nga ndihma mjekësore kineze, si Italia, do të krijojnë lidhje më të ngushta me Pekinin.

SHBA-ja ndoshta do të rishikojë më në fund efektivitetin e një sistemi të kujdesit shëndetësor të bazuar tek tregu. Koronavirusi, do të sjellë një revolucion mbi mënyrën se si jetohet dhe punohet. Testi për shoqërinë tone, është se si do të kujdesemi për ata që do të jenë më të humbur, teksa shoqëria do të riorganizohet.

Bahtiri Pishmoni, për deklaratën e “vëllavrasjes”, kërkon falje publike për këtë keqkuptim

Kryetari i Mitrovicës së Jugut, Agim Bahtiri, ka thënë se deklarata e tij ku i ka kërkuar Presidentit Hashim Thaçi t’i shpallë zgjedhjet ose ndryshe mund të ketë vëllavrasje, është nxjerrë nga konteksti.
Në emisionin Info Magazine në Klan Kosova, Bahtiri e ka shfrytëzuar rastin që të kërkojë falje për këtë keqkuptim
“Secili nga ju e di rolin tim, prej vitit 2013 e deri më tani e kam bërë një punë të shkëlqyer në komunën e Mitrovicës dhe për këtë falënderoj i të gjithë qytetarët, Policinë e Kosovës dhe Ambasadat e huaja që kanë ndihmuar në stabilizimin e Mitrovicës”.
“Kam qenë njeri i paqes dhe vazhdoj të jem. Ky lapsus i imi që ka ndodhur gjatë një emisioni”.
“Sa i përket kësaj, unë vetëm e kam qitur shpjegimin tim në Facebook. Mirëpo disa parti politike kanë dëshiruar të zbaviten me këtë pjesë”.
“Unë kërkoj falje për këtë keqkuptim dhe kjo është e tëra”.
“Thuhet se aty është bërë thirrje për vëllavrasje – kjo është turpi më i madh. Qytetarët që më njohin e dinë mirë se kush është Agim Bahtiri. Unë jam njeri i paqes dhe çdoherë do të thërras për paqe. Sa i përket aspektit politik, unë nuk dua të merrem me këtë pjesë”.

Nënkryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Muharrem Nitaj: : E rrezikshme përçarja mes qytetarëve, nuk ka “popull të Vetëvendosjes”


Nënkryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Muharrem Nitaj, ka tërhequr vërejtjen se përçarjet e mëdha që po bëhen mes qytetarëve nga Lëvizja Vetëvendosje, janë të rrezikshme.
Nitaj tha se nuk duhet të ketë “popull të Vetëvendosjes” dhe popull të partive të tjera, ndërkohë që ka shtuar se kjo qasje më së paku është përçmim ndaj pjesës tjetër të qytetarëve, që sipas tij, janë shumicë.
“Ndarja e popullit ne ” Populli i VV-se dhe te tjeret” eshte e rrezikshme! Prandaj thirrjet per tu respektuar vota e sovranit, duke nenkuptuar me kete vetem ate pjese te sovranit qe ka votuar per VV-ne, me se paku jane perçmim i pjeses tjeter te sovranit, qe ne rastin konkret rezulton te jete shumice!

 Kete te drejte nuk e ka askush, e aq me pak mentoret e ekstremit te majte nga jashte!”, ka shkruar Nitaj në Facebook.

Numri dy i AAK-së, shtoi se populli ka votuar përfaqësuesit e vet, dhe të njëjtit ka thënë se do të përfaqësojnë deri në zgjedhjet e reja.

“Populli i ka votuar perfaqesuesit e tij dhe ata e perfaqesojne kete popull deri ne zgjedhjet tjera, dhe ata i perligjin zgjidhjet, qofte per qeveri te re, qofte per zgjedhje te reja!

 Vota e cdo votuesi eshte e barabarte dhe ajo ipet ne zgjedhje e jo ne Facebook. Me kete te fundit as nuk mbahen e as nuk permbysen qeverite! Demokracia parlamentare e ketij sistemi zgjedhor ne Kosove, i ka disa norma tjera te funksionimit!”, ka theksuar në fund Nitaj.

Shqiptarët në Kinë të paprekur nga ‘Coronavirusi’

Në qytetin Kinez Wuhan nga edhe u përhap koronavirusi vdekjeprurës vendi është izoluar dhe askush nuk lejohet të hyjë apo të dalë nga aty.


Kjo sëmundje vdekjeprurës po bëhet gjithnjë e më i vështirë për tu kontrolluar.

Por gjendja e shqiptarëve që janë në Pekin por edhe në qytete të tjera kineze sipas gazetarit Edison Myrteza është nën kontroll, njofton Klan Kosova.

Myrteza theskon se as ambasada e Kosovës dhe as ajo e Shqipërisë nuk ka një data bazë të saktë se sa shtetas shqiptarë qëndrojnë atje.

Por kanë pasur një kërkesë për këta banorë.

Kronikë nga Rejhane Selimi.

Mos kalo në panik

Çfarë do të thotë epidemia e virusit Korona për Gjermaninë? A do të ndalet së shpejti jeta publike, a do të anulohen aktivitetet e mëdha, siç po bëhet në Zvicër? Virusi i ri është në titujt e të gjitha gazetave gjermane. "Mos kalo në panik" këshillon të paktën gazeta e përditshme "Taz". Por epidemia përcakton në masë të madhe bisedat mes njerëzve: në autobus dhe në tren, në rrugë, në restorante dhe në vendin e punës.
 Zeitungen Corona (DW/J. Thurau)
Qëndrim i arsyeshëm te ekspertët

Relativisht me qetësi reagojnë ata që duhet ta dinë më mirë: Instituti-Robert-Koch, autoriteti më i lartë në Gjermani për sëmundjet infektive, mban konferenca shtypi të përditshme. Lars Schaade, mjek specialist në mikrobiologji dhe nënkryetar i institutit, rendit: 52 infektime njihen deri tani në Gjermani, ka tre zona lokale të përqendrimit. Një në Renaninë Veriore-Vestfatli me një pacient të sëmurë rëndë, një në Baden-Württemberg, një rast të ri në Mynih.

Sa për krahasim: në të gjithë botën janë infektuar me virus deri tani mbi 80.000 vetë, në 52 vende. Dhe, sipas ekspertëve, numri i rasteve të paraportuara është i lartë. Kjo është arsyeja pse Schaade arrin në përfundimin se "për momentin virusi nuk duket të ketë një përhapje të gjerë në Gjermani. Dhe kjo është arsyeja pse rreziku për shëndetin e popullatës është i vogël deri në mesatar".


Coronavirus in Deutschland PK Spahn Seehofer (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)
Takim krize i ministrit të Shëndetësisë, Jens Spahn dhe atij të Brendshëm, Horst Seehofer

Më e rëndësishmja tani: larja e duarve

Schaade edhe njëherë dha këshilla shumë specifike se si duhet të sillet popullata tani: "Përdorni shami që mund t'i flakni, kur kolliteni ose teshtini, hidhini ato. Lani duart, dhe kur kjo nuk është e mundur është mirë të ktheheni pas kur teshtini ose kolliteni dhe teshtini në bërryl. "Për më tepër, prekeni sa më pak të jetë e mundur fytyrën, gjë që një person normal e bën deri në dyqind herë në ditë.

Çfarë ndodh, e pyesin Schaade, në rast të një infektimi? Rreth 85 përqind e rasteve kalojnë si grip i butë, por: "Ka disa raste që përkeqësohen, që përkeqësohen pas rreth nëntë ditëve: këto janë rastet që kanë rrjedhën më të rëndë të sëmundjes. Dhe kur ke një rrjedhë kaq të rëndë të sëmundjes , atëherë mund të duhen tre, katër, ose në raste ekstreme madje edhe gjashtë javë për ta marrë veten, siç përshkruhet në Kinë ”.

Qeveria federale ka reaguar dhe ka ngritur një ekip krizash të cilit i përkasin shumica e dikastereve. Ministri i Brendshëm Horst Seehofer (CSU) dhe Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn (CDU) e kanë diskutuar gjendjen e punëve me kancelaren Angela Merkel. Zëdhënësi i Merkel-it, Steffen Seibert tha të premten: "Kancelarja, për këtë të jeni të sigurtë, do të informohet çdo ditë për përparimin e ngjarjeve, si në aspektin e përhapjes, ashtu edhe për gjendjen e përgatitjeve."

A duhet të anulohet panairi i turizmit?

Ndërkohë, është shtyrë edhe panairi kryesor botëror i turizmit ITB me mijëra vizitorë nga e gjithë bota, i cili do të fillonte në Berlin të mërkurën e ardhshme. Një temë tjetër do të jetë ndoshta nëse Gjermania ka mjaft kostume speciale dhe maska ​​mbrojtëse, veçanërisht për personelin ndihmës, po të përkeqësohet epidemia. Nuk duket se ato mjaftojnë. Ministri Spahn, pra, po shqyrton, siç tha dje në "Televizionin e Dytë Gjerman" (ZDF), një ndalim eksporti, nëse është e nevojshme.

Pneumonia e shkaktuar nga Covid-19 mund të jetë veçanërisht e rëndë.

Mulher de Divinópolis é o primeiro caso confirmado de coronavírus em Minas
Mjeku John Wilson shpjegon gamën e ndikimeve Covid-19, nga asnjë simptomë deri në sëmundje të rëndë që shfaq pneumoniAjo që u bë e njohur si Covid-19, ose koronavirus, filloi në fund të vitit 2019 dhe në fillim të vitit 2020 në qytetin kinez Wuhan si një grup i rasteve të pneumonisë me një shkak të panjohur.

Shkaku i pneumonisë u zbulua se ishte një virus i ri – sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes coronavirus 2, ose Sars-CoV-2. Sëmundja e shkaktuar nga virusi është Covid-19.

Tani e shpallur si një pandemi nga Organizata Botërore e Shëndetit (WHO), shumica e njerëzve që kontraktojnë Covid-19 vuajnë vetëm simptoma të buta, simptoma të gripit.OBSH thotë se rreth 80% e njerëzve me Covid-19 shërohen pa pasur nevojë për ndonjë trajtim të specializuar. 
Sobe para 24 o número de casos confirmados do novo coronavírus no Brasil
Vetëm një person në gjashtë sëmuret rëndë “dhe zhvillon vështirësi në frymëmarrje”.Pra, si mund të zhvillohet Covid-19 në një sëmundje më serioze që shfaq pneumoni dhe çfarë i bën kjo mushkërive dhe pjesës tjetër të trupit tonë?

Si ndikon virusi tek njerëzit?Guardian Australia foli me Prof John Wilson, presidentin e zgjedhur të Kolegjit Mbretëror Australian të Mjekëve dhe një mjek i frymëmarrjes.

Ai thotë se pothuajse të gjitha pasojat serioze të Covid-19 kanë tipar pneumoninë. Wilson thotë se njerëzit që kapin Covid-19 mund të vendosen në katër kategori të gjera.
Naque registra primeiro caso suspeito de coronavírus
Më pak seriozët janë ata njerëz që janë “nën-klinikë” dhe që kanë virus, por nuk kanë simptoma.Më pas janë ata që marrin një infeksion në traktin e sipërm të frymëmarrjes, çka sjell, thotë Wilson, “do të thotë që një person ka ethe dhe kollë dhe ndoshta simptoma më të buta si dhimbja e kokës”.

Ai thotë: “Ata njerëz me simptoma të vogla janë akoma në gjendje të transmetojnë virusin, por mund të mos jenë të vetëdijshëm për të.”Grupi më i madh i atyre që do mund të jenë pozitivë për Covid-19 dhe njerëzit me më shumë gjasa që të paraqiten në spitale dhe operacione, janë ata që zhvillojnë të njëjtat simptoma të ngjashme me gripin që zakonisht do t’i mbante jashtë punës.

Një grup i katërt, thotë Wilson, do të zhvillojë sëmundje të rëndë që shfaq pneumoni.Ai thotë: “Në Wuhan, rezultoi se nga ata që kishin rezultuar pozitive dhe kishin kërkuar ndihmë mjekësore, afro 6% kishin një sëmundje të rëndë.”OBSH thotë se të moshuarit dhe njerëzit me probleme themelore si presioni i lartë i gjakut, problemet e zemrës dhe mushkërive ose diabeti, ka më shumë të ngjarë të zhvillojnë sëmundje serioze.Si zhvillohet pneumonia?

Kur njerëzit me Covid-19 zhvillojnë një kollë dhe ethe, Wilson thotë se kjo është rezultat i infeksionit që arrin pemën e frymëmarrjes – pasazhet e ajrit që drejtojnë ajrin midis mushkërive dhe pjesës së jashtme.

Ai thotë: “Veshja e pemës së frymëmarrjes lëndohet, duke shkaktuar inflamacion. Kjo nga ana tjetër irriton nervat në rreshtimin e rrugës ajrore. Vetëm pak pluhur mund të stimulojë një kollë. Por nëse kjo përkeqësohet, e kalon vetëm rreshtimin e rrugës ajrore dhe shkon në njësitë e shkëmbimit të gazit, të cilat janë në fund të pasazheve të ajrit.


“Nëse infektohen, ata përgjigjen duke derdhur materiale inflamatore në qeset e ajrit që janë në fund të mushkërive tona.”Nëse qeset e ajrit atëherë acarohen, Wilson thotë se kjo shkakton një “derdhje të materialit inflamator [lëngut dhe qelizave inflamatore] në mushkëri dhe ne përfundojmë me pneumoni.”

Ai thotë se mushkëritë që mbushen me materiale inflamatore nuk janë në gjendje të marrin oksigjen të mjaftueshëm në rrjedhën e gjakut, duke zvogëluar aftësinë e trupit për të marrë oksigjen dhe për të hequr qafe dyoksid karboni.

“Ky është shkaku i zakonshëm i vdekjes me pneumoni të rëndë,” thotë ai, shkruan Class.Si mund të mjekohet pneumonia?

Prof Christine Jenkins, kryetari i Fondacionit “Lung Australia” dhe një mjek udhëheqës i frymëmarrjes, i tha Guardian Australia: 

“Për fat të keq, deri më tani nuk kemi asgjë që mund t’i ndalojë njerëzit të marrin pneumoni Covid-19.

“Njerëzit tashmë janë duke eksperimentuar të gjitha llojet e ilaçeve dhe ne shpresojmë se mund të zbulojmë se ekzistojnë kombinime të ndryshme të ilaçeve virale dhe antivirale që mund të jenë efektive. Për momentin nuk ka ndonjë trajtim të vendosur përveç trajtimit mbështetës, që është ajo që ne u japim njerëzve në kujdes intensiv.“Ne i ventilojmë ata dhe mbajmë nivele të larta oksigjeni derisa mushkëritë e tyre të jenë në gjendje të funksionojnë përsëri në një mënyrë normale ndërkohë që shërohen.

”Wilson thotë se pacientët me pneumoni virale janë gjithashtu në rrezik të zhvillimit të infeksioneve sekondare, kështu që ata gjithashtu do të mjekoheshin me ilaçe anti-virale dhe antibiotikë.“Në disa situata nuk është e mjaftueshme,” thotë ai për Coronavirus. 

“Pneumonia nuk u mund dhe pacientët nuk mbijetuan.”A është pneumonia Covid-19 e ndryshme?Jenkins thotë se pneumonia Covid-19 është e ndryshme nga rastet më të zakonshme për të cilat njerëzit pranohen në spitale për të.

“Shumica e llojeve të pneumonisë që ne njohim dhe që pranojmë njerëzit në spital janë bakteriale dhe ata përgjigjen ndaj një antibiotiku.Wilson thotë se ka prova që pneumonia e shkaktuar nga Covid-19 mund të jetë veçanërisht e rëndë. 

Wilson thotë se rastet e pneumonisë koronavirus kanë tendencë të prekin të gjithë mushkëritë, në vend të vetëm pjesëve të vogla.Ai thotë: “Pasi të kemi një infeksion në mushkëri dhe, nëse ai përfshin qeset e ajrit, atëherë përgjigja e trupit është së pari të përpiqemi të shkatërrojmë [virusin] dhe të kufizojmë përsëritjen e tij.

”Por Wilson thotë se ky “mekanizëm i parë i përgjigjes” mund të dëmtohet në disa grupe, duke përfshirë njerëzit me sëmundje të mëparshme të zemrës dhe mushkërive, diabeti dhe të moshuarit.Jenkins thotë se, në përgjithësi, njerëzit e moshës 65 vjeç e më lartë janë në rrezik të pneumonisë, si dhe personat me kushte mjekësore si diabeti, kanceri ose një sëmundje kronike që prek mushkëritë, zemrën, veshkat ose mëlçinë, duhanpirësit dhe foshnjat e moshës 12 muajsh dhe nën.“Mosha është parashikuesi kryesor i rrezikut të vdekjes nga pneumonia. 


Pneumonia është gjithmonë serioze për një person të moshuar dhe në fakt ka qenë një nga shkaqet kryesore të vdekjes tek të moshuarit. Tani kemi trajtime shumë të mira për pneumoninë.“Është e rëndësishme të mbani mend se pavarësisht sa i shëndetshëm dhe aktiv jeni, rreziku juaj për të pneumoni rritet me moshën. 

Kjo për shkak se sistemi ynë imunitar dobësohet natyrshëm me moshën, duke e bërë më të vështirë për trupin tonë të luftojë kundër infeksioneve dhe sëmundjeve”.


Burimi: The Guardian

Institucionet shëndetësore në Kosovë nuk po arrijnë të monitorojnë rastet dhe gjendjen e personave të infektuar me sëmundjen COVID 19, që shkatohet nga koronavirusi i ri, në komunat dhe mjediset e banuara më shumicë serbe.Flori BruqiVetëm gjatë këtij muaji, mbi 1 mijë kosovarë që gjenden jashtë vendit kanë bërë kërkesë që të kthehen në Kosovë. Më së shumti kërkesa ka nga Gjermania, Zvicra e Kroacia. Në Ministrinë e Infrastrukturës thonë se po e presin miratimin e Ministrisë së Shëndetësisë për të organizuar fluturimin e radhës. Të gjithë të kthyerit do të vendosen për dy javë në Qendrën e Studentëve, e cila me vendim të Qeverisë së Kosovës është lëshuar për karantinë. Kjo Qendër ka kapacitet vetëm edhe për 100 persona.Shtetasit kosovarë që gjenden jashtë vendit duan të kthehen në Kosovë, pas situatës së krijuar në gjithë botën nga koronavirusi. Një numër i madh i tyre tashmë u janë drejtuar autoriteteve kosovare me kërkesa për kthim.

Alban Zogaj, shef i kabinetit të ministrit  Prof.dr.Lumir Abdixhiku, i ka thënë  se vetëm gjatë këtij muaji kanë pranuar mbi 1 mijë kërkesa.


Sipas tij, më së shumti kërkesa ka nga Gjermania, Zvicra e Kroacia.

“Kërkesat janë të mëdha. Janë diku mbi 1000 qytetarë të Kosovës që kanë kërkuar të kthehen në vend. Prej të gjitha vendeve të Evropës. Por, kërkesat më të larta janë nga Gjermania, Zvicra, Kroacia, Belgjika, Skandinavia”, ka thënë Zogaj.

Zogaj thotë se po punohet për kthimin e tyre, por se kjo varet edhe nga hapësirat që janë në dispozicion në Qendrën e Studentëve, e cila me vendim të Qeverisë së Kosovës është lëshuar për karantinë.

Disa prej tyre pritet të kthehen gjatë kësaj jave, nëse një kërkesë e tillë miratohet nga Ministria e Shëndetësisë në krye me Dr. Arben Vitinë.
Top News - Shqiptarët e bllokuar/ Danimarka refuzon shtyrjen e ...
“Kthimi i tyre varet shumë nga hapësirat që kemi në Qendrën e Karantinës. Në momentin që të kemi aprovim nga ana e Ministrisë së Shëndetesisë, do të organizojmë fluturimin e radhës. Jemi në diskutime për të organizuar një fluturim këtë javë. Nuk e dimë saktë, varet nga hapësirat në Qendrën e Karantinës”, thuhet në përgjigjet e Zogajt .

Për kapacitetin e konvikteve është deklaruar drejtori i Qendrës së Studentëve, Fatmir Sfishta.

Sfishta ,ka  thënë se aktualisht në këtë qendër janë të strehuar 430 persona. Sipas tij, në konvikte ka vend vetëm edhe për 100 persona.

Të kthyerit janë strehuar në konviktet III, VI, VII dhe VIII.

Shqiptarët mund të kenë imunitet ndaj koronavisusit: teza e ...

“Aktualisht në konvikte janë të vendosur 430 persona. Në këto konvikte mund të vendosen vetëm edhe 100 persona, sepse vetëm konviktet në të cilat janë të vendosur i kanë banjot e ndame. Instituti nuk ka lejuar që ata të vendosen në konviktet e tjera ku banjot janë kolektive”, ka thënë Sfishta .

Ndërkohë, ministri në detyrë i Infrastrukturës, Prof.Dr. Lumir Abdixhiku, në vazhdimësi i ka lutur shtetasit e Kosovës që nuk kanë urgjencë kthimi të mos paraqiten në ambasadat e Kosovës nëpër botë.

“I lus shtetasit e Kosovës që nuk kanë urgjencë kthimi të mos paraqiten në ambasadat tona nëpër botë. Si shtet i ri kemi nevojë për ndihmën tuaj; për durim. Po patët mundësi, kudo që jeni në botë, qëndroni në shtëpi”, ka shkruar Abdixhiku në Facebook, para tri ditësh.
Pamje: Qyteti i Vitisë në izolim nga coronavirusi
Ndryshe, mbrëmë Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik ka konfirmuar edhe tri raste të reja me koronavirus. Deri tani, në gjithë vendin janë konfirmuar 94 raste. Më së shumti raste ka Malisheva, Gjilani dhe Prishtina.

“Sot më 29.03.2020 në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK me metodën RT-PCR, janë testuar 45 mostra të marra nga rastet në terren dhe nga rastet e hospitalizuara në Klinikën Infektive. Nga mostrat e marra për testim në virusin SARS-CoV-2, tre prej tyre kanë rezultuar pozitive. Rastet pozitive janë raste kontakti, dy prej të cilave me vendbanim në Prishtinë dhe një me vendbanim në fshatin Kijevë-Malishevë”, thuhet në njoftim.

Për gjendjen e të infektuarve ka dhënë detaje Qendra Klinike dhe Universitare e Kosovës.

Përmes një njoftimi në faqen zyrtare, QKUK-ja ka njoftuar se pesë pacientë të prekur me koronavirus po trajtohen me oksigjenoterapi, ndërsa njëri prej tyre është në kujdes intensiv në Klinikën Infektive.

“Sa i përket stafit të Klinikës Infektive, përveç infermieres së infektuar me COVID-19, e cila është në gjendje të përmirësuar dhe e vetizoluar në shtëpi, të gjithë janë në gjendje të mirë shëndetësore”, thuhet në njoftimin e QKUK-së.
Shmangni udhëtimet në Kinë"! Ministria e Jashtme dhe Ambasada në ...
Koronavirusi, që e shkakton sëmundjen COVID-19, është shfaqur për herë të parë në Kosovë më 13 mars. Për shkak të koronavirusit, autoritetet në Kosovë kanë shpallur gjendje emergjente për shëndetin publik.


COVIDE-19: Ayuda informativa en el condado Palm Beach | WWHB

Autoritetet lokale që veprojnë në komunat me shumicë serbe, nuk po e informojnë Prishtinën zyrtare për rastet pozitive më koronavirus.


Deri më tani, në këto zona, janë shënuar tri raste me COVID-19, të cilat i kanë raportuar institucionet lokale, dy në veri të Kosovës, në Mitrovicën e Veriut dhe Leposaviq, dhe një në komunën e Graçanicës afër Prishtinës. Të tri rastet janë raportuar jo në Kosovë, por te institucionet në Serbi.
Doença provocada pelo novo coronavírus é batizada de Covid-19 pela ...
Instituti i Virologjisë, Vaksinave dhe Serumeve, “Torlak” në Beograd analizon mostra nga mjediset serbe në Kosovë. Institucionet shëndetësore në komunat më shumicë serbe në Kosovë funksionojnë në kuadër të sistemit shëndetësor të Serbisë. Të infektuarit nga këto zona janë transferuar për trajtim në Nish të Serbisë. Kjo ka ndodhur me rekomandim të Ministrisë se Shëndetësisë së Serbisë.

covide-19 Archives - Alghad
Zyrtarë të Ministrisë se Shëndetësisë në Kosovë, ndërkaq pohojnë se Klinika Infektive kujdeset për të gjithë pacientët në vend pavarësisht përkatësisë etnike. Megjithatë, ata kanë bërë të ditur për Radion Evropa e Lirë, se në Klinikë nuk është lajmëruar asnjë pjesëtar nga komuniteti serb.

“Deri më tani nuk është asnjë rast me COVID-19 i raportuar nga institucionet shëndetësore të zonave të banuara nga komuniteti serb, edhe pse sipas Ligjit për Parandalim dhe luftim te sëmundjeve ngjitëse, janë të obliguar të raportojnë në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik-IKSHPK”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Shëndetësisë.

“Të gjitha rastet që rezultojnë pozitive, IKSHPK i teston në kontaktet e tyre pas një periudhe të caktuar kohore, por në mungesë të të dhënave dhe raportimit deri më tash, nuk ka pasur asnjë kërkesë për testim në zonat e banuara nga komuniteti serb dhe në mungesë të informacionit nuk janë bërë testime”, thekson Ministra e Shëndetësisë e Qeverisë së Kosovës.
COVID-19: What to know, how to respond | Tulsa's News & Talk
Në Ligjin për Parandalimin e sëmundjeve ngjitëse thuhet se “mbikëqyrja dhe raportimi i sëmundjeve ngjitëse është obligim ligjor i të gjitha niveleve të sistemit të kujdesit shëndetësorë të Kosovës, duke filluar prej punkteve të mjekësisë familjare deri në nivelin tretësor”.

Në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës thonë se të dhënat për rastet e të prekurve me COVID-19 në komunat e banuara me shumicë serbe, do të përfshihen në shifrat zyrtare të Kosovës atëherë kur autoritetet komunale në këto komuna do t’i raportojnë këto raste te në Ministrinë e Shëndetësisë së Republikës së Kosovës apo në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike.

Drejtori i Qendrës Spitalore Klinike në Mitrovicën e Veriut, Milan Ivanoviq kishte deklaruar ditë më parë për Radion Evropa e Lirë, se nuk ka asnjë komunikim të drejtpërdrejtë dhe asnjë kontakt me sistemin shëndetësor të Kosovës.
Coronavirus Covide-19 quanto è grande?
Ndërkaq, në një konferencë për shtyp në Mitrovicën e Veriut, të dielën, ai tha se rastet e para ishin rezultat i “joseriozitetit të njerëzve” ndaj kësaj sëmundje, që sipas tij infeksionet nga koronavirusi “ishin rezultat i një mbledhjeje masive në periudhën e hershme”.

Epidemiologu, Aleksandar Antonieviq, në të njëjtën konferencë ka thënë se janë marrë të gjitha masat për të ndaluar përhapjen dhe se jane marrë kontakte të linjës së parë dhe të dytë dhe kontaktet e të gjithë atyre që ishin në kontakt të drejtpërdrejtë me pacientët e sëmurë.

“Ky numër i regjistruar mund të rritet dita ditës pasi ne po hetojmë të gjitha ato kontakte dhe kemi shumë informacione”, tha Antonijeviq.
Covide-19. Sube a 14 cifra de pacientes con coronavirus en Nuevo León
Sipas tij, një person pozitiv me COVID-19 nga Kragujevci i Serbisë është vënë ne lidhje me dy rastet në veri të Kosovës, të cilët kanë qenë në të njëjtën ngjarje.
Mulher de Divinópolis é o primeiro caso confirmado de coronavírus em Minas
Në anën tjetër, në përgjigjen e Ministrisë së Shëndetësisë së Republikës së Kosovës thuhet se “testimet për COVID-19 bëhen për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës, të cilët i përmbushin kriteret për testim, sipas protokollit që nënkupton se ata kanë ardhur nga vendet e prekura ose kanë qenë në kontakt me rastet e konfirmuara dhe të dyshimta.
Naque registra primeiro caso suspeito de coronavírus
Ndryshe nga data e 08 deri më 29 shkurt 2020 , në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik në Kosovë janë testuar 1082 raste të dyshimta, prej tyre 94 kanë rezultuar pozitiv, kurse një person ka humbur jetën.

Pandeli Majko

  Prof.dr. Eshref Ymeri   Pandeli Majko në vazhdën e tradhtisë së Enver Hoxhës dhe të Hysni Kapos   Në faqen e internetit të gazet...