Floripress:Në Shkup të Iliridës ,vidhet e gjithë aparatura e fotografit shqiptar Asllan Krasniqi




Emri i fotoreporterit të lirë Asllan Krasniqi tashmë nuk është i panjohur në arealin shqiptarë dhe kudo ku jetojnë shqiptarët në botë. Ka lindur më 10. 10. 1945 në Tugjec të Dardanës (ish-Kamenicës) dhe nga viti 1967 jeton dhe vepron në Belgjikë. Aktivitetin e tij si fotograf i lirë e ka nisur 50 vjet më parë, (në vitin 1963) atëherë kur ka fotografuar familjet e para shqiptare të Kosovës, që ishin strehuar përkohësisht në Maqedoni, për të ikur më pastaj për në Turqi. Ai, në Stambollë, Bursë, Inegol etj., ka fotografuar ambientet ku jetonin këto familje shqiptare. Në vitin 1966 është diplomuar në kursin për fotografi, gjatë shërbimit ushtarak në Ajdovçin të Sllovenisë. Në vitin 1967 emigron në Belgjikë për të vazhduar me përkushtim këtë veprimtari. A.Krasniqi, në vitin 1969 ka vazhduar me korrespondencë kursin e artit fotografik në Paris, dhe konsiderohet se aktiviteti i tij profesional ka filluar në vitet '70-të e tutje, kur viziton për herë të parë disa vende të botës. Në vitet 1979, 1985, dhe 1992 Krasniqi ka bërë një cikël fotografish në SHBA: në Washington (Shtëpinë e Bardhe etj), New York, Los Angjelos, Holiwood, Beverli Hils, Santa Monika, Universala Studio, World Disneyland etj, dhe me këtë cikël ka shpërfaqur evenimente të rëndësishme historike, artistike dhe kulturore.



- Fotografi Asllan Krasniqi -

Asllan Krasniqi me aparatin e tij ka bërë foto mbresëlënëse edhe në: Paris, Kanë, Londër, Vjenë, Barcelonë Bukureshtë, Budapest, Varshavë, Venedik, në Vatikan etj., dhe në arkivin e tij ka mbi 500 mijë fotografi të realizuara në periudhën 1963 - 2013.

Asllan Krasniqi prej vitesh ka fokusuar në objektivin e aparatit të tij edhe ngjarjet më të dhimbshme që kanë ndodhur me popullin shqiptar në Kosovë e gjetiu. Ka përcjellur demonstratat dhe manifestimet e ndryshme, grevat e urisë etj. Gjithashtu ka fokusuar me aparatin tij edhe shumë personalitete botërore, si: William Walkerin, Bill Clintonin, Kofi Annanin, Havier Solanën, Jimi Cheean, Olbraitin, Toni Blerin, Bernard Kushnerin etj.

* * *

Krasniqi, duket se është i vetmi fotoreporter nga mërgata shqiptare, që ka pasqyruar Ekzodin Biblik të shqiptarëve nga Kosova, gjatë periudhës prill-qershor 1999 në Shqipëri (Kukës, Durrës, Tiranë), Maqedoni (Ҫegran, Stankovec), Belgjikë (Morlawelz) dhe në Turqi (Kirklareli), si dhe kthimin e tyre nëpër shtëpitë e djegura dhe të shkatërruara nga forcat militare dhe paramilitare serbe. Në arkivin e tij - thotë ai - ka mbi 15 mijë fotografi nga shpërngulja e shqiptarëve, gjatë muajve prill-qershor 1999 dhe fillimit të periudhës së rindërtimit në Kosovën e pasluftës. Deri më tani Asllan Krasniqi ka hapur mbi 25 ekspozita në qytete të ndryshme të Belgjikës dhe të Francës, me tema kryesisht nga eksodi shqiptarë.

* * *

Prej disa vitesh, ai ka ëndrruar ta shpalos veprimtarinë e tij artistike edhe në Kosovë, dhe këtë ëndërr e ka realizuar në verën e vitit 2012, në kuadër të manifestimeve "Ditët e Diasporës - 2012" dhe në 100 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë.

Asllan Krasniqi në verën e shkuar(prej datës 13 - 19 gusht 2013) në ambientet e hapura të fshatit Kukuj të Prishtinës, (në kuadër të manifestimit "Etnofesti 2013"), ka shpalosur një ekspozitë me fotografi, me moton: "Lufta kundër harresës - Exodi 1999", dhe të njejtën ekspozitë më 21 gusht 2013  e ka prezentuar edhe në ambientet e bukura të Sharrit - në Prevallë të Prizrenit.





Por në ditën fatkeqe të datës  2 mars 20014 rreth orës 21 në parkingun e sheshit Skënder Beu në Shkup, persona të pa njohur kanë grabitë veturën e fotografit të njohur shqiptarë nga Belgjika Asllan Krasniqi.


asllan-krasniqi-500

Fotografi në fjalë ka qenë për një vizit dy ditore në Shkup, për ti vizituar disa miq të tij, por edhe për të përgatit një ekspozitë me fotografitë e tij personale në sheshin Skënder Beu.

Vetura në momentin e vjedhjes ka qenë e parkuar në parkingun zyrtarë të “Gradski Parkinkg” te sheshi Skënder Beu, dhe sipas fotografit Krasniqi, nga vetura është vjedhë e gjithë krijimtaria e tij artistike, duke përfshi fotografi të shumta, ku përfshihen epokat e ndryshme të Eksodit Shqiptarë, pastaj një kompjuter Llap top, disa Hart Diska, objektiva nga aparatet e tij profesionale, disketa, si dhe disa shënime të tija personale të cilët nuk i hynë në rrugë askujt.

Fotografi kombëtarë Asllan Krasniqi, kërkon nga të gjithë qytetarët shqiptarë të Shkupit e më gjerë që ti ndihmohet në këto moment.

- Kërkoj së pari nga Ministria e Punëve të Brendshme – MPB që sa më shpejtë që është e mundur ti zbulojnë kryerësit e kësaj vepre, pastaj kërkoj nga e gjithë kombi Shqiptarë që nëse shohin diku se mjete të tilla po shiten në tregjet tona, apo diku tjetër, ta lajmërojnë atë 070 871 880070 871 880 +32475417575 +32475417575 , apo +386 49 860 108 +386 49 860 108 apo në imell adresën asllan.krasniqi@gmail.com.



I informoj që të gjithë ata që dinë diçka, apo që kanë marrë aparaturën në fjalë ta kthejnë sepse për të gjithë ata do të këtë një shpërblim në të holla, sepse është historia e popullit shqiptarë aty, pohon fotografi Krasniqi.

Fotografi Krasniqi njofton shqiptarët, apo edhe grabitësit që ta kthejnë aparaturën në fjalë sepse në të është vetëm historia e shqiptarëve ndër vite, dhe se nuk ka pritë autori që ky rast ti ndodhë në mesin e shqiptarëve të Shkupit, apo të ndonjë qendre tjetër shqiptarë sepse ka bërë shumë për shqiptarët .


Asllan Krasniqi fotograf i njohur edhe në arenën ndërkombëtare thotë  se të gjitha ekspozitat që i ka hapur deri tani në trojet shqiptare i ka bërë në sheshet ku ndodhet edhe përmendorja e Skënderbeut.

Asllan-Krasnici-500
Përmes ekspozitave të tij në Tiranë, Prishtinë, Shkup, Vlorë, Kukës, Ulqin thotë se synim kryesor ka luftën kundër harresës. Qëllimi i këtyre fotografive është që gjeneratat e reja mos ta harrojnë të kaluarën, mos të harrojnë periudhën e eksodit, trishtimin, e as vuajtjet e tmerret e luftës duke përfshirë vrasjet e masakrat etj.
“Lufta kundër harresës”. Kjo është motoja e fotografit të njohur shqiptarë tashmë me përmasa edhe ndërkombëtare, Asllan Krasniqit, fotografitë e të cilit kanë shëtitur jo vetëm trojet shqiptare, por shumë zyra diplomatike të shteteve të botës, shumë festivale ndërkombëtare dhe ekspozita të karakterit evropian.
Asllan Krasniqi as sot nuk ndalet së punuari dhe prezantuari punën e tij të palodhshme. Të gjitha ekspozitat deri tani të hapura, por edhe ato që pritet të hapen në qytetet e Tiranës, Prishtinës, Shkupit, Kukësit, Ulqinit dëshiron t`i hap aty ku edhe ndodhet përmendorja e Skënderbeut.

Është i fiksuar pas Skënderbeut dhe kjo e bënë edhe më të fort emocionalisht që fotografitë e tija të shumta, me mijëra që i dedikohen dhunës, dhe eksodit të popullit shqiptarë në vitet 1998-1999 t`i paraqes ashtu siç janë në të vërtetë.

 “Pse ta harrojmë të kaluarën, pse mos ta paraqesim vetëm ashtu siç është. S`kam asnjë pikë dileme në këtë synim timin sepse gjeneratat e reja duhet ta kuptojnë çfarë ndodhi me prindërit e tyre. Kam parë me sytë e mi vuajtjet e popullit të Kosovës në Kukës, kam bërë mijëra fotografi dhe unë dua tani dhe gjithmonë të prezantojë këtë koleksion të fotografive, këtë pjesë të historisë sonë të dhimbshme” shprehet Asllan Krasniqi.

Asllan Krasniqi i cili jeton dhe vepron në Bruksel të Belgjikës ishte në Tiranë për 17 shkurtin ku hapi ekspozitën e tij kushtuar Eksodit 99.”Aty jam pritur mirë si nga publiku ashtu edhe nga kritika” tha Krasniqi.

Ai pret shumë shpejt që më 27 mars të hap ekspozitën e tij të radhës në Kukës para sheshit të Skënderbeut, pastaj pret të shkojë në Shkup ku gjithashtu thotë se nëse ka përmendore të Skënderbeut do e hap aty ekspozitën, e më pas edhe në Ulqin e Vlorë.
Krasniqi i cili ishte fotograf special i rrugëtimit të kalorësve për 100 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë thotë se është ithtar i bashkimit të trojeve shqiptare. “Kam hapur shumë ekspozita edhe në Bruksel e gjetiu në perëndim që motiv kanë pasur Bashkimin Kombëtar. 
Me moton ”Trojet shqiptare pa kufij”, “Jemi një” , kam hapur ekspozitë në Bruksel ku vërtet është pritur mirë nga publiku” shprehet Krasniqi.
Asllan-Krasnici-500-1
Krasniqi për asnjë moment nuk e harron vendlindjen e tij Tugjecin në Kamenicë. Pastaj është paraqitur edhe në fshatin Kukaj, në Prevallë, derisa ëndërron të jetë prezent me një ekspozitë edhe në Kosovën Lindore.

Ajo çka e bënë të veçantë Krasniqin, tërë këtë mund e aktivitet të tij e bënë me shpenzimet e tija personale.”Të gjitha i kam bërë me shpenzimet e mija, me përjashtim të ekspozitës së Kukësit dhe Shkupit ku më është thënë se shpenzimet janë të tyre” sqaroj Krasniqi.

Ndryshe Asllan Krasniqi në Bruksel ka shkuar si fëmijë i moshës 7 vjeçare kurse në vitin 2013 ai ka shënuar 50 vjetorin e fotografisë dhe punë s së tij që ka bërë gjithkah nëpër botë.

Asllan Krasniqi nga Tugjeci i Kamenicës ka shëtitur shumë vende të botës me kriza të ndryshme,por mbi të gjitha ai ka pasqyruar përmes aparatit të tij dhunën,eksodin dhe zhvillimet tjera nëpër vite, që lidhen me fatin e popullit të tij-Kosovës.

Po kush është Asllan Krasniqi. Thotë se si fotograf autodidakt punën e ka nisur në vitin 1963 kur edhe ka fotografuar refugjatët e parë kosovarë të cilët, në atë kohë, strehoheshin në Maqedoni, për të ikur më pas në Turqi.

Në vitin 1966 është diplomuar në kursin për fotografi gjatë shërbimit ushtarak në Slloveni. Kurse në vitin 1967 emigron në Belgjikë duke vazhduar veprimtarinë me emigracionin e parë shqiptarë. Krasniqi tashmë dashurohet në fotografinë dhe aparatin e tij që do ta bartë gjithmonë me vete.

Në vitin 1969 ka vazhduar me korrespondencë kursin e artit fotografik në Paris. Por puna e tij e guximshme dhe profesionale fillon në vitet 1970 ku viziton shumë vende të botës. 

Vendi i parë ku shkrep aparati i Krasniqit është Turqia, ku ka fotografuar mjediset e refugjatëve shqiptarë si në Stambollë, Bursë, Inegol etj.
Por Krasniqi nuk ndalet vetëm me kaq. Në vitet 1979, 1985, dhe 1992 e bënë një cikël fotografish në SHBA. Thotë se ka bërë foto në Vashington, New York, Los Angjelos, Holiwood, Beverli Hils, Santa Monika, Universala Studio etj, duke trajtuar tema historike, artistike dhe kulturore. Krasniqi ka bërë foto edhe nga Parisi, Kana, Londra, Vjena, Barcelona, Bukureshti, Budapesti, Varshava, Venecia,.
Edhe tani ndjek me vëmendje të gjitha zhvillimet dhe veprimtaritë që kanë të bëjnë me Kosovën.”S`a herë që dëgjoja emrin Kosovë, ndodhesha atje” shprehet Krasniqi teksa kujton takimet e NATO-së, takimet në Parlamentin Evropian, në Bruksel, në Luksemburg, Paris, Bon, Londër, Rambuje, Hagë.

Gjithashtu ka përcjellur demonstratat, manifestimet e ndryshme, grevat e urisë. Ai ka fokusuar me aparatin e tij edhe shumë personalitetet si Clinton, Kofi Annan, Havier Solana, Jimi Chee, Toni Bler, Bush etj.

Megjithatë shqetësim kryesor i përhershëm i Krasniqit mbetet pasqyrimi fotografik i çdo gjurme të asaj që ndodhë me popullin e tij.

Është ndoshta i vetmi fotoreporter shqiptarë nga diaspora, i pranishëm në ngjarjet e fundit të tragjedisë së popullit të Kosovës, që ka shoqëruar rrugën e vuajtjeve dhe të dhimbjes së atyre njerëzve. Nëpërmjet objektivit të aparatit të tij, gjatë periudhës prill – maj - qershor 1999 e deri në kthimin e tyre në vendlindje, Krasniqi ka fiksuar çastet nga jeta në kampet e refugjatëve në Belgjikë, Turqi, Shqipëri, e Maqedoni.
Ka një arkiv të eksodit prej 15 mijë fotografive dhe me të njëjtin pasion ka vazhduar dhe përcjellur edhe fillimin e periudhës së rindërtimit. Ndryshe Asllan Krasniqi ka hapur mbi 30 ekspozita në qytete të ndryshme të Belgjikës dhe të Francës, me tema të ndryshme nga eksodi 99, Trojet e Shqiponjave, Pëllumbin e Paqes, Trojet shqiptare pa kufi etj.

Asllan Kransiqi është anëtar i Organizatës Botërore të Shtypit Periodik, i Shoqatës së Gazetarëve në Shqipëri, i Shoqatës së Fotografëve „Gjon Mili“, si edhe i Akademisë Europiane të Arteve.

Ka besim të plotë se reportazhet e tij që përmbajnë mbi 500 mijë fotografi të realizuara, e , punuara vullnetarisht do të mbeten si një dëshmi e gjallë që askush mos ta harrojë atë që ka ndodhur me popullin shqiptarë.

Floripress:Përgatiti Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)