Posts

Showing posts from September, 2019

"Don Kishoti"

Në Spanjë në fillim të shekullit XVII, libri, i cili menjëherë tërheq vëmendjen. Komplot i Witty e saj - kjo është një parodi fun e njohura në kohën e kalorësisë. Përmbledhja e Don Kishotit Ajo ishte me ardhjen e "Don Kishotit", shkruar nga Cervantes, kalorësi janë zhdukur. Por parodi prej tyre qëndruan. Për shumë shekuj, interes në libër nuk do të shkojnë jashtë, për më tepër, ajo bëhet gjithnjë e më shumë. Përmbledhje e "Don Kishotit", do të tregojë se emrat e personazheve të tij kryesore janë bërë një emër të familjes, dhe disa shprehje e romanit shndërruar në fjalë të urta. Cervantes, "Don Kishoti": përmbledhja e kapitullit të I Në një qytet të vogël në Spanjë kam jetuar një zotëri të moshës mesatare, emri i të cilit ishte Alonso Quijano. Ai donte për të lexuar romane e kalorësisë dhe të frymëzuar prej tyre, imagjinon veten një kalorës. Hidalgo vendosur që të enden nëpër botë, për të kërkuar aventurë dhe për të kryer bëmat. Për veten e tij,

SHKRIMTARË MODERNE UKRAINAS

Letërsia e Ukrainës ka bërë një rrugë të gjatë të formimit, për të arritur nivelin që ekziston në këtë moment. shkrimtarët ukrainas kontribuar në çdo kohë që nga shekulli i 18-të në veprat e Prokopovich dhe Grushevskogo në veprat bashkëkohore të shkrimtarëve si Shkliar dhe Andrukhovych. Letërsi dhe pasuruar shumë vite. Dhe unë duhet të them se shkrimtarët moderne të Ukrainës janë shumë të ndryshme nga shkrimtarët që hodhi themelet për letërsinë ukrainase. Por një gjë ka mbetur konstante - dashuria për gjuhën amtare. LETËRSI SHEKULLIT TË 19 Në këtë shekull letërsia Ukrainian fituar udhëheqës që lavdërojnë vendin në të gjithë botën me veprat e tyre. Veprat e tij shkrimtarë ukrainas të shekullit të 19-të tregojnë bukurinë e gjuhës. Është kjo epokë si fillimi i formimit të menduarit kombëtare. "Kobzar" e famshme ishte një deklaratë e hapur për efektin që njerëzit përpiqet për pavarësi. shkrimtarë ukrainas dhe poetët e kohës bërë një kontribut të madh në zhvillimin e gjuhës n

Shkrimtarë e famshëm të shekullit të 18

Punimet e fëmijëve të zënë një vend të rëndësishëm në mesin e llojeve të tjera të fiction, sepse në shumë mënyra pasqyrojnë karakteristikat e kulturës së një populli, sistemin e tij të vlerave. Çdo kulturë konceptet e vetëm të mirës dhe të keqes, e drejtë dhe e gabuar, të bukur dhe të shëmtuar, dhe i padrejtë. Si fëmijë ne absorbuar vlerat që qëndrojnë me ne për një jetë. Rëndësia e letërsisë për fëmijë, pra, nuk duhet të nënvlerësohet. Ajo duhet të theksohet edhe tipar karakteristik i librave për fëmijë - një kombinim të mjeshtërisë dhe kërkesat pedagogjike. letërsia e tillë nuk duhet vetëm të argëtojë, por edhe për të mësuar, për të drejtuar, për të orientuar. Shkrimtarët e fëmijëve të shekullit të 18 (dhe veprat e tyre, natyrisht) u përpoq për të përcjellë tek fëmijët e njohurive të rëndësishme të botës, të fut vlerat e duhura. Konsideroni dy vendet - Britania dhe Rusia - dhe shembullin e punimeve të fëmijëve të krijuara në këto vende, ne shohim se kjo është e vërtetë. Letërsia

Letërsia shqiptare nuk dallon nga letërsia botërore

NGA: MURAT GASHI Fatmir Halimi, jo vetëm si poet, gazetar e njëri ndër shkrimtarët më të mirë që ka letërsia jonë sot, hynë fuqishëm në fushën e kritikës letrare me dy librat e tij të këtij diskursit: “Prej modernes kah postmodernia” dhe “Postmoderniteti në prozën e Zejnullah Rrahmanit”. Me këta dy libra të fushes së kritikes letrare, ku temë trajtimi ka metodat postmoderne në leterësi, deri tash do të duhej që të ishin literaturë e detyrueshme për studentët e Fakultetit Filologjik – dega e Letërsisë shqipe, te lëndët mësimorë: Proza bashkëkohore shqipe dhe te lënda: Letërsia bashkëkohore shqipe. Në zhanrin e këtij modernizimi kohë më parë i dha vetes detyrë edhe si studjues i letërsisë, duke u marrë me punime shkencore dhe duke analizuar krijimtarin letrare të autorëve të ndryshëm në botën shqiptare dhe në botën e poeteve të shkrimtarëve botëror. Në dy librat e fundit që i botoi prej Modernes kah Postmodernia shtjellon krijimet e auturëve me bindje më të lartë shkenco

Periudhat letrare dhe emrat e ndritur të letërsisë boterore

1. Fillimet e letersise 4000 – 3500 p.e.s Epi i Gilgameshit 2. Letersia Klasike Greke ( IX p.e.s) a – Mitologjia b – Periudha klasike (XI p.e.s) 3. Homeri dhe kryeveprat e tij Iliada dhe Odisea. – Periudha Helenistike ( IV p.e.s – VI) a- Eskili ( 525 p.e.s) Prometeu i mberthyer. b- Sofokliu (497 p.e.s ) Antigoma c- Euripidi (480 p.e.s ) Medea d- Aristofani (445 p.e.s) Bretkosat. e- Letersia Romake f- Virgjili (70 p.e.s ) Eneida g- Letersia ne Kohen e Mesme (shek V e.r – 1453) j- Kenga e Rolandit k- Kenga e Nibelungeve l- Mahabharata 4- Rilindja / XIV – XII) a- Dante Aligeri 1265-1321 Komedia Hyjnore b- Migel Servantes 1547-1616 Don Kishoti c- Uilliam Shekspir 1565-1616 Makbeth 5- Klasicizmi (XVII) a- Pjer Korrej Vepra Horaci b- Zhan Rasin Andromaka c- Malieri Mizantropi d- Letersia e Shek XIII 6- Iluminizmi dhe sentimentalizmi a- Volteri Kanditi b- Dideroi Nipi i Ramoit. c- Stuhi dhe vrull d-Juhan V. Gete. Fausti. 7- Romantizmi (XIII-

Letërsia në diasporë

Edhe pse e zhvilluar në kushte të një izolimi gjeografik e ideologjik, fati dhe perspektiva e letërsisë bashkëkohore shqiptare duhet vështruar në një kontekst dhe më të gjerë gjeografik, d.m.th dhe përtej kornizës ngushtësisht nacionale. Pavarësisht nga zhvillimet brenda Republikës së Shqipërisë, si dhe brenda viseve etnike si: Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi, kjo letërsi pati dhe njohu zhvillime dhe në diasporë. Sa i takon zhvillimeve të saj në diasporë, letërsia shqiptare mund të shikohet gjeografikisht brenda dy vatrave: Vatra historike e diasporës shqiptare: Itali, Greqi, Rumani, Bullgari, Turqi etj. Vatra të reja të diasporës shqiptare: Gjermani, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, etj. a. Zhvillimet më të rëndësishme të letërsisë bashkëkohore shqiptare në diasporë ndodhën në Itali, aty ku sot e kësaj dite jetojnë rreth 90.000 arbëreshë, që vazhdojnë të flasin shqipen. Në përgjithësi mund të thuhet se një "rilindje" e letërsisë arbëreshe ndodhi diku rreth fundit të vitev

LETËRSIA MODERNE NË KOSOVË

Pjesa e letërsisë shqiptare që zhvillohej në Kosovë, kishte afërsisht këto shenja paradalluese: e shkëputur nga letërsia amë dhe nga një pjesë e traditës letrare, ajo pothuajse nuk ishte fare në kontakt me të dhe nuk ishte e informuar për atë që ndodhte në fushën e letërsisë brenda kufirit të shtetit shqiptar. Edhe para luftës, në Kosovën letrare herë pas here ilegalisht, mbase edhe mund të depërtonte ndonjë vepër ose autor nga periudha e viteve '30, kryesisht përmes atyre pak nxënësve që shkolloheshin aso kohe në Shqipëri. Pas luftës, në vitet '50, krijuesit e parë të letërsisë shqiptare në Kosovë, për mbështetje kishin kryesisht letërsinë gojore (të pasur), fare pak vepra nga fondi letrar i traditës si dhe përvojat e huaja letrare, në radhë të parë ato sllave. Nga emrat e shkrimtarëve, të cilët e kishin filluar veprimtarinë e vet letrare para luftës, do të përmendim këtu vetëm Esat Mekulin dhe Hivzi Sulejmanin. Mekuli u shqua me lirikën e angazhuar shoqërore dhe kombëtar

LETËRSIA NË SHQIPËRI

Në fushën e kulturës në përgjithësi dhe në atë të letërsisë në veçanti, gati për gjysmë shekulli, u ndie e ashpër dhuna e shtetit diktatorial ndaj intelektualëve që e kundërshtuan me forcë atë, qoftë nëpërmjet deklaratave apo artikujve në shtyp, qoftë dhe nëpërmjet veprave të tyre. Kështu prej çensurës shtetërore e pësuan shumë rëndë mjaft njerëz të letrave, të cilët ose u pushkatuan, ose qëndruan me vite të tëra në burg apo mundën të arratisen dhe ta kalojnë tërë jetën e tyre jashtë atdheut. Të tillë janë: Arshi Pipa, Sejfulla Malëshova, Mitrush Kuteli, Petro Marko, Musine Kokalari, Trifon Xhagjika, Bilal Xhaferi, Kasëm Trebeshina, Pjetër Arbnori, Astrit Delvina, Frederik Rreshpja, Visar Zhiti etj. Sejfulla Malëshova (1900 - 1971), i njohur me emrin letrar Lame Kodra, është nga personalitetet e para disidente në kulturën shqiptare të Pasluftës. Shumica e poezive të Lame Kodrës janë botuar në vëlllmin Vjersha (Tiranë, 1945), ku ai e quan veten poeti rebel. Sipas Malëshovës, Shqi

LETËRSIA MODERNE

Pas Luftës së Dytë Botërore letërsia shqiptare eci në një rrugë mjaft të vështirë e komplekse. Karakteristikë kryesore e kësaj periudhe është shkëputja jo e natyrshme e letërsisë nga tradita e saj dhe ndikimi i fuqishëm, po ashtu jo i natyrshëm, që ushtroi mbi të përvoja krijuese e metodës së realizmit socialist. Veçoria tjetër, mbase më e rëndësishme dhe me pasoja më të rënda, është se letërsia shqiptare do të zhvillohej e ndarë nga një kufi politik brutal dhe kufizimet e një regjimi diktatorial. Kështu do të kemi: letërsi të zhvilluar brenda kufirit të shtetit shqiptar; të shqiptarëve në përbërje të ish Jugosllavisë, kryesisht në Kosovë dhe në Maqedoni, si dhe të shqiptarëve të diasporës. Këto karakteristika ndikuan fuqishëm në rrjedhën e letërsisë shqiptare në përgjithësi, si dhe në fizionominë, strukturën artistike apo frymëzimin tematik të saj. Gjatë katër dhjetëvjetëshave të parë të shekullit XX e sidomos gjatë viteve '20 e '30 letërsia shqiptare pari një zhvillim të

Realizmi ne letersine evropiane(* REALIZMI I HERSHEM, * REALIZMI I ZHVILLUAR ,* REALIZMI I LARTE)

Image
Fjala realizem rrjedh nga fjala latine – realis-(reale).  Termi realizem ne letersi ka kuptimin e metodes letrare, shkolles letrare, drejtimit dhe doktrines letrare, pra eshte nje formacion i ri stilistik. Tani shkrimtari realist ne vepren e tij nuk pershkruan ndjenjat e veta as per te bukuren e as per te shemtuaren, as per te miren e as per te keqen- por vetem per realen (te verteten). Realizmi si drejtim letrar, si epoke letrare u paraqit ne gjysmen e II te shek XIX (ne france) dhe zgjati deri ne vitet 60-70 te shek XIX. U paraqit ne fillim ne shtetet ku kundertheniet shoqerore ishin me te theksuara prandaj atje u paraqit me fuqishem, (France, Angli, Rusi), kurse ne shtetet te cilat ende kishin nevoje per unitet kombetar u paraqit me dobet,(Gjermani, Itali, Shqiperi, dhe shtetet tjera te europes), sepse keta shtete akoma nuk ishin pergatitur per te ber kritik shoqerore. Realizmi ne letersine europiane paraqitet apo zhvillohet ne 3 faza: * REALIZMI I HERSHEM Kjo faze

Letërsia shqipe dhe 6 çështje fundamentale të saj

Nga Arben Prendi Letërsia shqiptare gjatë gjysmës së dytë të shek XX deri më sot, është një periudhë problematike por edhe interesante nga pikëpamja e studimit të saj, ndërkaq është ende një fushë e hapur dhe pa një vlerësim të përfunduar. Mund të themi se përgjatë saj dallojmë nga vështrimi i sotëm disa dukuri, tashmë të bëra objekt diskutimi dhe analizash shkencore vitet e fundit, në studimet tona letrare: ÇËSHTJA E PARË: REALIZMI SOCIALIST ÇFARË TË BËHET ME TË Dukuria themelore e periudhës 1945-1990 është realizmi socialist, që del si ndërhyrje politike e shtetit në procesin krijues të artit dhe letërsisë, ndërhyrje e cila kulmon me shpalljen e metodës së realizmit socialist si e vetmja metodë e lejueshme, gjë që solli mbytjen e lirisë krijuese dhe pluralizmit estetik. Si metodë e detyrueshme për letërsinë tonë 1945-1990, realizmi socialist erdhi më shumë e huazuar nga letërsia e Bashkimit Sovjetik sesa si prirje e brendshme e saj. Në letërsinë shqiptare realizmi socialist