Libra të rinj - Shkarkim falas


Genci Gora

NË SHKOLLË TEK SHTRIGA


Begzat Rrahmani

VALËT E GURRËS


Mehmet Bislimi
Ekskluzivisht për

LIRIKAT E FJETURA

Renato Kalemi

DYMBËDHJETË
(tregime nga teatri  i absurdit)

Begzat Rrahmani

TROKU I KALIT TË ZI


Arjan Th. Kallç0

ËNDRRAT THYEHN SHPEJT


Nase Jani

GRUAJA NË KAFAZ


Rhonda Byrne

FORCA


Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

KRAKËLLIMAT E NATËS

Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

DRURI I PIKËLLUAR

Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

LOTI I GOTËS SË DEHUR

Xhevat Hasani
Ekskluzivisht për

NJË JETË NË SHËRBIM TË LIRISË - KUSHTUAR NASER HANIT

Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

KUR DEHEN PERËNDITË

Rhonda Byrne
Përktheu: Ridvan Bunjaku

FSHETËSIA

Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

ASNJË FJALË NUK FRYMON

Njazi Ramadani

SHTEGTIM NË HISTORI


Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

NËPËR GJYMTYRËT E MJEGULLAVE

Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

NDJEKËSIT E ENIGMAVE

Faik Mustafa

BURRAT E DHEUT


Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

MENATË VIJNË LEJLEKËT

Përparim Hysi

EH, SI QENKA DASHURIA


Begzat Rrahmani

MREKULLITË E KUR'ANIT


Përparim Hysi

"LOTËT" E KUMURISË


Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

FLUTURIMET E KORBAVE NË NETËT PA HËNE

Alban Guri

"UN" DHE DASHURIA


Përparim Hysi

"FAJI" I ISAKOVSKIT


Adem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

SHI NË QYTETIN TIM

Vladimir Marku

BISEDË ME OSKAR UAJLLDIN


Bujar Plloshtani

TRAKTATI MBI ARSYEN E MENDIMIT


Kalosh Çeliku

XHADIA


Elife Luzha

VDES ME TRËNDAFILINAdem Zaplluzha
Ekskluzivisht për

PËR KË PO BIE MOJ KAMBANË

Albatros Rexhaj

NË KËRKIM TË DALJESFlori Bruqi

DIADEMË LETRARE II
Kalosh Çeliku

RRUFJANI


Ardian Ramadani

GJURMË REALITETESHFlori Bruqi

TRIUMFI SHQIPTAR


Dilaver Goxhai

UÇK DHE KADAREJA

Arqile V. Gjata

GRATË E POETËVE


Gjokë Dabaj

STRATEGJIA E SHQIPTARËVET


Abdirahim Idrizi

LIBRI I JETËS


Mehmet Bislimi
Ekskluzivisht për: www.sa-kra.chdhe  www.syri3.com

SHPIRTNDRITURI

 
Instituti Albanologjik i Prishtinës

DREJTSHKRIMI I GJUHËS SHQIPE

Flori Bruqi

NËSE KAM DITUR TË GUXOJ


Thani Naqo

MURMASHËT


Grup autorësh

FJALA SHQIPE NË VEND TË FJALËS SË HUAJ

Seksion shkencor

MASAKRA NË BURGUN E DUBRAVËS

Bob Proctor
Përktheu: Ridvan Bunjaku

JENI LINDUR TË PASUR


Ardian Ramadani

SHPALOSJA E LABIRNITHIT


Shqipëroi: Lille Venn
Ekskluzivisht për: www.sa-kra.chdhe  www.syri3.com

PLLAKAT E SMERALDTA

Shqipëroi: Lille Venn
Ekskluzivisht për: www.sa-kra.ch dhe  www.syri3.com

UNGJIJTË SIPAS THOMAIT, JUDËS DHE FILIPIT

Istref Haxhillari

BARI I UJKUT


Xhafer Durmishi

"ZËRI I POPULLIT" DHE ZËRI I JUSUF GËRVALLËS


Iljasa Salihu

RRUGËTIMI NËPËR MJEGULLA


Mehmet Bislimi
Ekskluzivisht për: www.sa-kra.ch dhe  www.syri3.com

BURRËRI E LAGUR

Florim Useini

TRURI PISTË


Begzat Rrahmani

COPËTIM NATE


Louise Hay
Përktheu: Ridvan Bunjaku

PA STRES

Begzat Rrahmani

DITARI I NJË TË HUMBURI


Ekrem Ajruli

100 VJET VARGJE ATDHEUT


Arbër Berisha

ISLAMI DHE IDEOLOGJIA


Begzat Rrahmani

ANIJA KOZMIKE
Roman për fëmijë

B. Zaimi & G. Sulejmani

FLAMURTARI I SHQIPTARISË


Begzat Rrahmani

PËRJETËSIA


Abdirahim Idrizi

NDRIÇIMI I MENDJES


Shefki Ollomani

VITI 2012 - VAZHDIMI, RIFILLIMI APO FUNDI I BOTËS?!

Begzat Rrahmani

DJE DHE SOT


OSHO
Shqipëroi: Valdet Fetahu

SOKRATI EDHE PAS 25 SHEKUJSH PRAPË DO TË HELMOHEJ

Begzat Rrahmani

I ÇMENDUR RRETH SHTËPISË

Bgzat Rrahmani

RREZE MIRËSIE


David Schwartz
Përktheu: Ridvan Bunjaku

MAGJIA E TË MENDUARIT NË PËRMASA TË MËDHA

Bgzat Rrahmani

LULEZONJA


Bgzat Rrahmani

EUNUKËT E HAREMIT


Bgzat Rrahmani

FESTA E MADHE


Robert d'Angeli
Përktheu: Xhevat Lloshi

ENIGMA


Begzat Rrahmani

ZOTI ËSHTË KUDO


Resul Jusufi

NESËR


Begzat Rrahmani

VURKOLLAKËT


Spencer Johnson
KUSH E KA LËVIZUR DJATHIN TIM?
Libri i mësipërm është botuar në format klasik. Për të mos e dëmtuar editorin materialisht, ky libër largohet për kohë të pacaktuar nga vitrina e www.sa-kra.ch për shkarkim falas.
Agim Hamiti

ODISEJA E NJË DETEKTIVI
1 DHE 2

Begzat Rrahmani

GJARPËRINJTË E FUSHËS STERLIE

Sazan Guri

PSIKOLOGJIA E USHQYERJES


Begzat Rrahmani

QEFINARËT

CHwB
PLANI I KONSERVIMIT DHE ZHVILLIMIT PËR ZONËN HISTORIKE TË PRIZRENIT, KOSOVË


Stephen R. Covey
Përktheu: Ridvan Bunjaku

SHTATË ZAKONET E NJERËZVE ME EFEKETIVITET TË LARTË

Bajram Kurti
PROFESOR QAZIM BERISHA - YLL I PASHUAR...
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Ferid Selimi & Jonuz Fetahaj

PELLGU I DHEMBJES


OSHO
Përktheu: Valdet Fetahu

PËRMBLEDHJE KAPITUJSH MBI SHAKAN DHE QESHJEN

Harun Jahja

POPUJT E ZHDUKUR


Fetnete Ramosaj

PA APOLOGJI


Daniel Gàzulli

ESE DHE PORTRETE


Shefki Ollomani

CIKËL POETIK


ASDRENI

POEZI TË ZGJEDHURA


Fritz Radovani

DEDË GJO'LULI


Kasam Shaqirvela

ASHT QË MBIN


Zeqir Ajdini

BAZAT E INFORMATIKËS


Adem Zaplluzha

DONKISHOTI DHE ROSINANTI

Vladimir Marku

POLONIA UNË DHE BJONDET


Deepak Chopra
Përktheu: Ridvan Bunjaku

SHTATË LIGJET SHPITËRORE TË SUKSESIT

Stephen R. Covey
Përktheu: Ridvan Bunjaku

ZHVILLIMI I 4 INTELIGJENCAVE / ZOTËSIVE

Delvina Kërluku

GJURMË


Kasam Shaqirvela

KËNGË TË VONUARA


OSHO
RRUGA IME RRUGË E REVE TË BARDHA
Libri i mësipërm është botuar në format klasik. Për të mos e dëmtuar editorin materialisht, ky libër largohet për kohë të pacaktuar nga vitrina e www.sa-kra.ch për shkarkim falas.

Lediana Stillo

MËKATI I HESHTJES


Stephen R. Covey
Përktheu: Ridvan Bunjaku

ZAKONI I 8-TË

Arben P. Llalla

ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR


Xhemajl Rudi

LULE DHE VJESHTË

OSHO
ASGJË MË HYJNORE SE JETA NUK KA
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Reshat Avdiu

LULËKUQET NË QELI


Florica Bud

FLAMURI I DËSHIRAVE


Nijazi Basha
USHQIMI OPTIMAL
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:


Reshat Sahitaj

MUSA (DAUT) HOTI - Shënime, kujtime, përjetime, dokumente


Shefki Ollomani

MISTIKA, MAGJIA DHE BUKURIA E UNIVERSIT
(Për dhe kundër)

 Muharrem Blakaj

ATENTAT BRENDA GERMËS L


Vladimir Toroveci

KOHË PARVENYSH


Muharrem Blakaj

PARAARDHËSIT


Mary R. SH. Andrews
SHPËRBLESA E PËRPLOTË


Mehmet Bislimi
Ekskluzivisht për: www.sa-kra.chdhe  www.syri3.com

MEHMET DELIA - RADISHEVA

Mr. Ardin Ramadani

FRANCA DHE DIPLOMACIA FRANCEZE NË PERIUDHËN E RISHELJESË...

Lulëzim Haziri

DALJE NGA SAFARI


Xhafer Durmishi

LËVIZJA E JUSUF GËRVALLËS

Kim Mehmeti

KËSHTU ECËN NJERIU


Lebit Murtishi
KOSOVA NUK DI TË VDESË!
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Kasam Shaqirvela

E BUKURA E DHEUT


Përktheu: Valdet Fetahu
URTËSITË SOFISTE
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Teuta Kamberi - Llalla

ANTOLOGJI E POEZISË ARVANITASE


Muhammed M. Sharavi

JETA DHE VDEKJA


James Allen

ASHTU SI MENDON NJERIU


Melville Chater

SHQIPËRIA, MBRETËRIA MË E RE E EVROPËS


Elife Luzha

VDEKJA E DITËLINDJES


Kasam Shaqirvela

AJO QË PËRSËRITET


Ibrahim Kelmendi

SFIDAT E RADHËS


Bob Proctor

11 LIGJET E HARRUARA


Milazim Krasniqi

RULET RUS PËR ALI PASHËN


Koço Danaj

POPULL I TRADHËTUAR


Alija Ramljak

KRIMINALISTIKA MJEKËSORE

Përpiluar dhe përkthyer nga Ridvan Bunjaku

MIRËNJOHJA DHE FALËNDERIMI

J. D. Roth
Përktheu: Ridvan Bunjaku

LUMTURIA DHE PASURIA


Mehmet Bislimi
Ekskluzivisht vetëm për:

ANEKDOTA POPULLORE DHE SATIRA AUTORIALE II

Kim Mehmeti

VITET E URITHIT


Darien Levani

VRASËSI I QYMYRIT


Përgatitur nga: Fatos Tarifa & Lekë Sokoli

MENDIMI SOCIOLOGJIK SHQIPTAR

Shaban Cakolli

TOKË DARDANE


Deepak Chopra
Përktheu: Ridvan Bunjaku

HAPAT NGA A DERI NË Z

Suzana Kuqi

SUVENIR


Dr. Sulejman Abazi (Neshaj)

REFLEKSIONE MBI LUFTËN ÇLIRIMTARE NË KOSOVË


Kim Mehmeti

PREJ KALIT TË BARDHË DERI TE RRUGAÇËRIA PARTIAKE

Begzad Baliu

MBI AUTORËSINË E BIBLIOGRAFISË SË SKËNDERBEUT

Waldo Emerson
Përktheu: Ridvan Bunjaku

MBËSHTETJA NË VETVETEN

Lebit Murtishi
STINË PA DIEJ
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Lebit Murtishi
KY DHE KA ZOT
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Mihal Grameno


OXHAKU


Rhonda Byrne
Përktheu: Ridvan Bunjaku

ESENCA E DIJES NGA SEKRETI

Salih Basha
HIPNOZË Përvoja të ndryshme & shembuj praktikë
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Harun Jahja


MREKULLIA E KRIJIMIT TË NJERIUT

Ukshin Hoti


FILOZOFIA POLITIKE E ÇËSHTJES SHQIPTAREDËSHMORËT E USHTRISË ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS


Flori Bruqi


POLEMIKA SHQIP


Rudolf Steinet
Përktheu: Valdet Fetahu

PASHKËT FESTË E PARALAJMËRIMIT

Flori Bruqi


OLIMPI SHQIPTAR

Mehmet Bislimi
SHKRIME PUBLICISTIKE
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Nedzad Korajlic


METODIKA KRIMINALISTIKE

Bedri Islami

ENIGMA E NJË VRASJEJE TË TREFISHTË

Sabahate Byci

ZAMBAKU I GJAKOVËS


Milazim Krasniqi

MONEDHA E GENTIT


Gëzim Ajgeraj

RRUGA E LIRISË
Zafir Berisha
(intervistë)

Elena Kocaqi

ROLI PELLAZGO-ILIR


Harun Jahja


MREKULLIA E KRIJIMIT NË ADN

Afrim Morina

SHPËRTHIMI I ERRËSIRËS


Vlora Banushaj
IMAGJINATA V
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Milazim Krasniqi

LULJA E SHPËTIMIT


Muharrem Blakaj

THESARET E HUMBURA


Lebit Murtishi
VARGU MAGJIK
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Bedri Halimi
KËNGA E LUMIT
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Lebit Murtishi
ANKTHI I ARTË
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Jeton Kelmendi

KOHA KUR TË KETË KOHË


Lebit Murtishi
DOLLI E GJAKUT
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Skender Hushi

THOTI I PAVDEKSHËM NA ZBULON ATLANDITËN


Lebit Murtishi
UDHËT E YJVE
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Ibrahim Kelmendi

ATENTATET


Lebit Murtishi
NË LËMSHIN E KOHËVE
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Vera Istrefi

NË AKUJ DIGJEM


A. Kostallari, M. Domi, P. Daka,  S. Mansaku

FJALOR ME EMRA NJERËZISH

Muharrem Blakaj

MISIONI SEKRETROLI HISTORIK I KONGRESIT TË MANASTIRIT PËR NJËSIMIN E ALFABETIT TË GJUHËS SHQIPIE (1908)


KUR'AN-I

BIBLA
Fehmi Ajvazi


SPIRITUS


Nikola M. Nikolov


KOMPLOTI BOTËROR

George F. Williams


SHQIPTARËT

Sami Frashëri


FJALËT E URTA

Grup autorësh

SHTRESIMET E IDENTITETIT KULTUROR SHQIPTAR

Lebit Murtishi


MALL I GJAKUT TIM

Ismail Kadare


GJAKFTOHTËSIA

Begzad Baliu


KAFENEJA BALLKANIKE

Flori Bruqi


GUXIM SHQIPTAR

Hazyr Dervishi


LIBRI I FORMULAVE
(libri i parë)

OSHO
TANTRA -KUPTUESHMËRI SUPREME
Falënderojmë përkthyesin Valdet Fetahuqë ua ofruan vizitorëve të www.syri3.comdhe www.sa-kra.ch  këtë libër të mrekullueshëm  për shkarkimin falas.
Dr. Muhamet Pirraku


MYDERIZ YMER PRIZRENI

Begzad Baliu


ÇABEJ 1

Jusuf Zenunaj


ME FAT MARTESA

Vera Istrefi


NËNQESHJE E ËMBËL

Sami Frasheri

SHQIPËRIA Ç'KA QENË, Ç'ËSHTË E Ç'DO TË BËHET
(Përmbledhje)

Rexhep Qosja


PANTEONI I RRALLUAR

Adem Demaçi


NËNA SHEGË E PESË GOCAT

Prof. dr. sci. Mujo Haskoviq


PSIKOLOGJI

Ferid Selimi


KUJTIMET E THINJUR
(ROMAN)

K. G. Jung


MBI TË KUPTIMTËN DHE
TË PAKUPTIMTËN

Ferid Selimi


MIZËKAPUÇËT - SATIRA

Dr. Ramo Masllesha


STRATEGJIA KRIMINALISTIKE

Ferid Selimi


QEVERISJA VENDORE
- SHQYRTIME KRAHASIMTARE

Rudolf Shtajner


ENIGMAT E KOHËS SONË

Përktheu:
Valdet Fetahu

SAHAGJA JOGA

Stuard Olyott


101 PROFECITË E DITËVE TË FUNDIT

Mark Fisher
MILIONERI
Libri i mësipërm është botuar në format klasik. Për të mos e dëmtuar editorin materialisht, ky libër largohet për kohë të pacaktuar nga vitrina ewww.sa-kra.ch për shkarkim falas.
Musa Lamallari

2001  FUNDI I BOTËS


Dr. Xhevat Hasani
Tone Berisha

SISTEMI SHËNDETËSOR I KOSOVËS

Lebit Murtishi

PELEGRINË NË JANINË

Hazyr Dervishi

KODI

Hazyr Dervishi

POCAHONTAS POWHATAN

Hazyr Dervishi

ARTI SHTETËROR I
LETËRSIVE TË VERBËRA

Evald Flisar

SHEGERTI I MAGJISTARIT

Vera Istrefi

U JEPEM UDHËVE

Akademia Shqiptare e Shkencave

HISTORIA E POPULLIT SHQIPTAR

Rexhep Qoja

NAIM FRASHËRI

Haki Stërmilli

SIKUR T'ISHA DJALË

Adem Demaçi

ALB PROMETEU

Ahmed Bosniq
JASHTË TRUPIT
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

DORACAK PËR HIPNOZË
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Bedri Islami

PËRJETËSIA E DYFISHTË FEHMIU DHE XHEVA, NJË JETË E JASHTËZAKONSHM

Sheradin Berisha

VEPRIMTARIA ANTIKOMBËTARE E ESAT
PASHË TOPTANIT 1912-1920

Lujza L. Hej
MENDIMET E ZEMRËS
Libri i mësipërm është ribotuar. Për të mos e dëmtuar editorin materialisht, ky libër largohet për kohë të pacaktuar nga vitrina e www.sa-kra.ch  për shkarkim falas.
Për informata të tjera drejtohuni në:
Erion Selmani


ËNDRRAT E THYERA


Johan Abele
PËRTHITHJA E GJAKUT
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

PIKA NË TRU
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

REIKI
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Wolfgang Schömbs
KONCENTRIMI I SHTEND...
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanë vetëm këto faqe shqiptare:

Daniel Goleman
INTELIGJENCA EMOCIONALE
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:

Nijazi Basha
MBI MENDIMIN DHE DITURINË
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kane vetëm këto faqe shqiptare:

Ndue Kaza


ADOLESHENCA
STINA E SHPËRTHIMEVE


Adem Demaçi


FILOZOFIA E JETËS

Harun Jahja


GJUNJËZIMI I EVOLUCIONIT


Gjergj Fishta


LAHUTA E MALSISË

OSHO
LAJMËTARI I NJERIUT TË
RI PËR BOTËN E RE
(për politikën)
Autorizimin ekskluziv për editimin e këtij libri në internet, e kanëvetëm këto faqe shqiptare:


Adnan Abrashi

NË VORBULLEN E JETËS

Shkarko falas   Libri i parë
Shkarko falas   Libri i dytë
Mehmet Bislimi

KËTU I THONË DRENICË
Tahir Meha - Monografi

Adnan Abrashi

PARATHËNIET E NOSTRADAMUSIT

Mehmet Bislimi

TRËNDAFILA MAJI


Adnan Abrashi

FATI PËRMES  FILXHANIT TË KAFESË

Mehmet Bislimi

IRONI E VERDHË


Sabir Krasniqi

HIPNOZA - SHKENCË APO FIKSION

Mitrush Kuteli

TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE

Sabir Krasniqi

MARSI - PLANET I MISTEREVE

Naim Frashëri

TË VEGJËLIT


Sabir Krasniqi

PARAPSIKOLOGJIA  - SHKENCË QË TROKET NË DYERT E TË SOTMES
Fan S. Noli

ALBUM


Harun  Jahja

KRIJIMI I UNIVERSIT


OSHO

LIBRI I PORTOKALLTËMehmet Bislimi

ANEKDOTA POPULLORE DHE SATIRA AUTORIALE

Mehmet Bislimi

FJALË DHE GURË


Sabir Krasniqi

SAKRAS ART GALLERY


Kadri A. Sherifi
ZËRA SHPIRTI
Ekskluzivisht për:

Luljeta Selimi
RRËFIME TRONDITËSE
Për aktivitetet  e organizates mund te lexohet më shumë tek:
Lebit Murtishi

KËTU JAM QË SOT E MOTDIELLI I MBRAMBJES
DIELLI I MËNGJESIT
(Dramë poetike në tri akte)

Renata Brakus

NDERIMI I VETVETES


Daut Demaku

SEKRETI I LUMTURISËOSHO

LAJMËTARI I NJERIUT TË RI PËR BOTËN E RE
 ( për kombin )

Procesverbalet e pleqësisë sioniste

SEKRETI I SUNDIMIT
TË BOTËS


KANUNI
I
LEK DUKAGJINIT

Françoise Zwissig / Gisela Perren-Klingle
MËSOJMË ME TË GJITHA SHQISAT
Kadri A. Sherifi

TREGIME POETIKE 2007

Mehmet Bislimi

STINË E VONUAR

Daut Demaku

AFORIZMA
Mendimi pozitiv në jetë
Comments

Popular posts from this blog

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)