Periudhat letrare dhe emrat e ndritur të letërsisë boterore
1. Fillimet e letersise 4000 – 3500 p.e.s
Epi i Gilgameshit

2. Letersia Klasike Greke ( IX p.e.s)
a – Mitologjia
b – Periudha klasike (XI p.e.s)3. Homeri dhe kryeveprat e tij Iliada dhe Odisea.
– Periudha Helenistike ( IV p.e.s – VI)
a- Eskili ( 525 p.e.s) Prometeu i mberthyer.
b- Sofokliu (497 p.e.s ) Antigoma
c- Euripidi (480 p.e.s ) Medea
d- Aristofani (445 p.e.s) Bretkosat.
e- Letersia Romake
f- Virgjili (70 p.e.s ) Eneida
g- Letersia ne Kohen e Mesme (shek V e.r – 1453)
j- Kenga e Rolandit
k- Kenga e Nibelungeve
l- Mahabharata4- Rilindja / XIV – XII)

a- Dante Aligeri 1265-1321 Komedia Hyjnore
b- Migel Servantes 1547-1616 Don Kishoti
c- Uilliam Shekspir 1565-1616 Makbeth5- Klasicizmi (XVII)

a- Pjer Korrej Vepra Horaci
b- Zhan Rasin Andromaka
c- Malieri Mizantropi
d- Letersia e Shek XIII

6- Iluminizmi dhe sentimentalizmi

a- Volteri Kanditi
b- Dideroi Nipi i Ramoit.
c- Stuhi dhe vrull
d-Juhan V. Gete. Fausti.

7- Romantizmi (XIII- XIX)

a- Hygo Viti 93
b- Xhorxh Bajron Shtegtimet e Cajld Haroldit
c- Xhakomo Leopardi Kenget
d- Aleksander Pushkin Eugjen Onegini


8- Realizmi shek XIX

a- Honore de Balzak Komedia Njerezore.
b- Gystav Flober Zonja Bovari
c- Lev Tolstoi Lufta dhe Paqja
d- F. Dostojevski Krim dhe Ndeshkim.


9- Simbolizmi shek XIX

a- Sharl Bodeler Lulet e se Keqes.

10- Letersia Moderne shek XX

– Letersia e perroit te ndergjegjes.

-Xhejms Xhojs Ulisi, Portreti i artistit djalosh.
– Ekzistencializmi dhe absurdi
-Franc Kafka Procesi, Metamorfoza
-Alber Kamy I Huaji
-Samuel Beket Duke pritur Godone.
-Tomas Eliot Kater kuartetet
– Brezi i Humbur
-Ernest Heminguej Plaku dhe deti.
– Realizmi magjik
-Dino Buxati Shkretetira Tartare.
-Gabriel G Markez Njeqind vjet Vetmi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)