SHKRIMTARË MODERNE UKRAINAS

Letërsia e Ukrainës ka bërë një rrugë të gjatë të formimit, për të arritur nivelin që ekziston në këtë moment. shkrimtarët ukrainas kontribuar në çdo kohë që nga shekulli i 18-të në veprat e Prokopovich dhe Grushevskogo në veprat bashkëkohore të shkrimtarëve si Shkliar dhe Andrukhovych. Letërsi dhe pasuruar shumë vite. Dhe unë duhet të them se shkrimtarët moderne të Ukrainës janë shumë të ndryshme nga shkrimtarët që hodhi themelet për letërsinë ukrainase. Por një gjë ka mbetur konstante - dashuria për gjuhën amtare.

LETËRSI SHEKULLIT TË 19

Në këtë shekull letërsia Ukrainian fituar udhëheqës që lavdërojnë vendin në të gjithë botën me veprat e tyre. Veprat e tij shkrimtarë ukrainas të shekullit të 19-të tregojnë bukurinë e gjuhës. Është kjo epokë si fillimi i formimit të menduarit kombëtare. "Kobzar" e famshme ishte një deklaratë e hapur për efektin që njerëzit përpiqet për pavarësi. shkrimtarë ukrainas dhe poetët e kohës bërë një kontribut të madh në zhvillimin e gjuhës në vetvete, si dhe dramë. Nuk ishte një shumë e zhanreve të ndryshme në literaturë. Këto ishin romane dhe novela, dhe tregime të shkurtra, dhe satires. Shumica e shkrimtarëve dhe poetëve mori drejtimin e veprimtarisë politike. Shumica e autorëve të studentëve që studiojnë në programin shkollor, dhe duke lexuar veprat e duke u përpjekur për të kuptuar idenë kryesore të secilës pjesë. Duke analizuar çdo pjesë individualisht, ata e bëjnë informacionin që ata duan për të përcjellë atyre autorin.

TARAS SHEVCHENKO

shkrimtarë ukrainas Taras Shevchenko Grigorevich konsiderohet të jetë themeluesi i letërsisë kombëtare dhe simbol i forcave patriotike të vendit. vjet Life - 1814-1861. Pjesa kryesore konsiderohet "Kobzar", e cila përlëvduar dhe autorin, dhe njerëzit në të gjithë botën. Shevchenko i shkroi veprat e tij në gjuhën ukrainase, edhe pse ka disa vargje dhe në rusisht. vitet më të mira krijuese në jetën e Shevchenko ishte 40 kur shtimi i "Kobzar" doli nga veprat e mëposhtme:

"Haydamaky".
"Naymichka".
"Hustochka".
"Kaukaz".
"Poplars".
"Catherine" dhe shumë të tjerë.

Punimet Shevchenko janë kritikuar, por produkt të simpati ukrainasit dhe të fitojë zemrat e tyre përgjithmonë. Ndërsa në Rusi ai u prit mjaft ftohtë, duke ardhur në shtëpi, ai gjithmonë u takua me një pritje të ngrohtë. Më vonë, Shevchenko u bë një anëtar i Shën Cirili dhe Metodi, e cila i përkiste shkrimtarëve të mëdha të Ukrainës dhe të tjera. Se anëtarët e kësaj shoqërie u arrestuan për pikëpamjet e tyre politike dhe në mërgim.

Jeta e poetit ka qenë e mbushur me ngjarje si i lumtur dhe i trishtuar. Por gjithë jetën e tij ai kurrë nuk pushoi për të krijuar. Edhe kur shërbimi ushtarak si një rekrut, ai shkoi për të punuar, dhe puna e tij ishin të mbushur me dashuri për atdheun e tij.

IVAN FRANKO

shkrimtarët moderne ukrainas Ivan Yakovlevich Franko - është një tjetër përfaqësues i shkëlqyer i veprimtarisë letrare të kohës. vjet Life - 1856-1916. Writer, poet, dijetar, ai pothuajse fitoi Çmimin Nobel, por vdekja e hershme penguar atë nga vepruar kështu. personalitet i jashtëzakonshëm i shkrimtarit shkakton një shumë të deklaratave të ndryshme, siç ishte ai që ishte themeluesi i Partisë Radikale të Ukrainës. Ashtu si shumë shkrimtarë të njohur ukrainas, veprat e tij ai zbuloi probleme të ndryshme që bothered atë në atë kohë. Pra, në veprat e tij "Shkenca e shkollës Gritseva" dhe "Pencil", ajo tregon problemet e edukimit shkollor.

Vlen të përmendet se Franco ishte anëtar i komunitetit drejtoi vendin që ekzistonte në atë kohë në Karpate. Gjatë periudhës së anëtarësimit, ai shkroi veprën e tij "Folk Song" dhe "Peter dhe Dovbuschuki". Puna e famshëm Frank është edhe përkthimi i saj në gjuhën ukrainase e "Faust". Për përpjekjet e tij në komunitet, Ivan është arrestuar nëntë muaj ai kaloi në burg.

Pas lirimit nga burgu, shkrimtari ra përkohësisht jashtë shoqërisë letrare, kështu që të injorojë atë. Por kjo nuk e thyejnë poet. Gjatë kohës që Franco kishte qenë në burg, dhe më vonë, kur ai u largua, ai shkroi një numër të veprave që zbulojnë të metat e njeriut dhe, anasjelltas, tregon gjerësinë e shpirtit njerëzor. Vepra e tij "Zahar Berkut" fitoi një çmim në konkursin kombëtar.

GREGORY HRYHORY KVITKA

Vitet e jetës së shkrimtarit - 1778-1843. Faza kryesore e punës së tij bie pikërisht në shekullin e 19, ajo ishte gjatë kësaj periudhe ai krijoi më nga kryeveprat e tij. Duke qenë një djalë shumë i neveritshëm, dhe të verbërit gjashtë vjet, karrierën Gregory filloi vetëm një student. Ai ka studiuar në Kharkovit dhe ai ishte atje që ai filloi të shkruar dhe dërguar veprat e tyre në revistën për printim. Ai shkroi poezi dhe tregime të shkurtra. Ky ishte fillimi i punës së tij. Punimet e vërtetë që meritojnë vëmendje, të bëhet histori, shkruar në '30 në gjuhën ukrainase:

"Maroussia".
"Magjistare Konotop".
"Portreti ushtarit."
"Serdeshny Oksana" dhe të tjerët.

Ashtu si shkrimtarë të tjerë të Ukrainës, Gregori i shkroi në gjuhën ruse, siç dëshmohet nga romani "Pan Holyavsky". Veprat e autorit janë të dallohen nga një stil të bukur letrar, shprehje të thjeshta që mund të perceptohet lehtë nga lexuesit. Hryhory kvitka treguan njohuri të shkëlqyer të të gjitha aspektet e jetës, si një fshatar dhe fisnik, që mund të shihet në romanet e tij. Romani nga Gregory u lirua luajë "trazira në qytet provincial", e cila ishte paraardhësi i "Inspektor" e famshme.

LETËRSI SHEKULLIT TË 20

Ukrainas shkrimtarët e shekullit të 20- të dallohen veten me veprat e tyre për shkak të faktit se shumë prej tyre kanë kushtuar veprat e tyre Luftës II Botërore. Ajo përjetuar një periudhë të vështirë të zhvillimit të letërsisë Ukrainës në këtë kohë. Pjesë e duke u ndaluar, pastaj studioi në të, ajo vuajti shumë korrigjimet dhe ndryshimet. Por e gjithë kjo kohë, shkrimtarët e Ukrainës nuk pushoi për të krijuar. veprat e tyre vazhdoi të dalë dhe për të kënaqur jo vetëm lexuesin e Ukrainës, por edhe dashamirët e tjera të kryeveprave letrare.

PAUL ZAGREBEL'NYI

Paul Arkhipovich Zagrebel'nyi është një shkrimtar i asaj kohe, i cili dha një kontribut të madh në letërsinë. Vitet e jetës së tij - 1924-2009. Paul u rrit në një fshat në rajonin e Poltava. Ai pastaj ka studiuar në shkollë artileri dhe të shkojnë në front. Pas luftës, ai u regjistrua në universitet në qytetin e Dnepropetrovsk dhe vetëm ka filluar karrierën e tij duke shtypur librin "histori Kakhovskaya" në revistën "Rodina". ka ndër veprat e autorit të njohur, të tilla si:

"Stepë lule."
"Evropa 45".
"Comfort Southern."
"Divo".
"Unë jam, Bogdan".
"Dita Maj" dhe shumë të tjerë.

Popullariteti i madh që autori solli romanin "Roksolana", e cila transmetuar për fatin e grave kapur në një harem të sulltanit turk dhe u bë gruaja e tij ligjor. Më pas, produkti bëri seri Film dhe TV.

ANNA YABLONSKY

Anna Grigorevna Yablonskaya - është një tjetër figurë letrare, e cila do të ishte e dëshirueshme për të të treguar. Vitet e shkrimtarit jetës - 1981-2011. Që nga fëmijëria, vajza ishte dhënë pas letërsisë dhe dramës. Së pari, babai i saj ishte një gazetar, shkroi satires, dhe kryesisht për shkak të tij ajo kishte një pasion për letërsinë. Së dyti, që nga shkolla e mesme, Anna filloi të shkruajë poezi dhe lexoni ato me kënaqësi nga skena. Me kalimin e kohës, ajo filloi të botojë vepra në revista Odessa. Në vitet të njëjtën shkollë Yablonsky ka kryer në teatër Natali Knyazevoy në Odessa, e cila më vonë u vënë të luajë bazuar në romanin Yablonska "derë". Një nga veprat më të famshme të autorit, të cilat ata thonë se shkrimtarët e Ukrainës, ishte shfaqja "video kamera." Në veprat e tij, Anna shkathtësi tregoi të mirat dhe të këqijat e shoqërisë, duke kombinuar aspektet e ndryshme të jetës familjare, dashurisë dhe seksit. Në këtë rast, nuk kishte asnjë aluzion e vulgaritetit, dhe asnjë punë nuk është audienca tronditur.

Anna vdiq shumë herët në sulmin terrorist në aeroportin Domodedovo. Ajo nuk kishte kohë për të bërë shumë, por atë që ajo mund të, lënë gjurmë të pashlyeshme në letërsinë e kohës.

ALEXANDER KOPYLENKO

Aleksandr Ivanovich Kopylenko lindur në rajonin e Kharkovit. Lindur 01/08/1900, vdiq 01/12/1958. Gjithmonë të etur për të mësuar dhe studiuar. Para revolucionit, ai studioi në seminar, atëherë udhëtuar shumë, e cila i dha atij një shumë përvojë dhe përshtypjeve për punë të mëtejshme letrare. Unë kam qenë në Poloni, Republikën Çeke, Gjermani, Georgia. Gjatë luftës së 1941-1945. Ai ka punuar në radio, e cila çoi në transferimin e grupeve guerile. Pasi ai u bë redaktor i revistës "Vsesvit" dhe ka punuar nga afër me shumë regjisorë, skenaristë dhe shkrimtarëve. Poezitë e tij u lirua të parë në vitin 1922. Por mbi të gjitha, ai shkroi prozë:

"Pije freskuese Kara".
"Wild HOPS."
"Në emër të Ukrainës njerëzve."
"Material Solid" et al.
Ai gjithashtu ka punime fëmijëve, të tilla si:

"Shumë mirë".
"Dhjetë".
"Në pyll."

Në veprat e tij, shkrimtari ka shkruar në lidhje me problemet e shumta në atë kohë, u hap një dobësi të ndryshme të njeriut, e mbuluar ngjarjet historike dhe betejat e Luftës Civile. Punimet Kopylenko janë përkthyer në shumë gjuhë të huaja.

SHKRIMTARË MODERNE UKRAINAS

Modern letërsia Ukrainian nuk është shumë prapa në numrin e njerëzve të shquar. Në ditët e sotme, shumë punë e autorëve vepra e të cilëve meriton të studiohet në shkolla dhe të përkthyer në gjuhë të ndryshme. Ne ju paraqesim listë nuk është gjithë autorëve bashkëkohorë, dhe vetëm më popullor. Popullariteti i tyre është marrë në përputhje me vlerësim. Për të hartuar vlerësim intervistuar ukrainasit, të cilët kërkuan disa pyetje rreth autorëve bashkëkohorë dhe veprat e tyre. Këtu është një listë doli:

Lina Kostenko.
B. Shkliar.
M. Matios.
O. Zabuzhko.
Karpov.
Yuri Andrukhovych.
L. Luzin.
S. Zhadan.
L. Deresh.
M. dhe S. Dyachenko.

LINA KOSTENKO

shkrimtarë ukrainas të shekullit të 19 Lina Vasilevna Kostenko është në vendin e parë në renditjen e shkrimtarëve moderne të Ukrainës. Ajo ka lindur 19 mars 1930 në një familje të mësuesve. Së shpejti, dhe ajo shkoi për të studiuar në Institutin Pedagogjik, dhe më pas në Institutin Letrar Moskës. Poezitë e saj të parë, të shkruara në vitet '50, menjëherë tërhoqi vëmendjen e lexuesve, dhe librin "Udhëtim Heart" vënë poeti në një nivel me figura të shquara letrare. Ndër veprat e autorit të veprave të tilla si:

"Gjatë brigjet e përjetshme të lumit."
"Marusya churay".
"Origjinaliteti".
"Skulptura Neta Garden".

Të gjitha punët vija Kostenko janë individualisht stilit letrar dhe një rimë të veçantë. Lexuesi menjëherë ra në dashuri me punën e saj dhe shikon përpara për vepra të reja.

VASILIY SHKLYAR

Lista e shkrimtarëve të Ukrainës Ende duke qenë një student, Basil krijuar veprën e parë - "Snow". Të jetosh në atë kohë në Armeni, ai shkroi për kulturën e njerëzve dhe mënyrën e tyre të jetës dhe zakoneve. Përveç Shkliar bëri ai, si shumë shkrimtarë të Ukrainës, ai përkthyer shumë vepra nga Armenian të meritojnë një respekt të veçantë. Lexuesit janë të njohur për punën e tij "thelbësor", "kyç". Veprat e tij janë përkthyer edhe në gjuhë të ndryshme, dhe të dashuruar libër nga vende të ndryshme të gëzojnë lexuar prozën e tij.

MARIA MATIOS

citon shkrimtarët ukrainas Poezitë e tij të parë të botuar Maria, kur ajo ishte pesëmbëdhjetë vjeç. Më vonë Matios provuar veten në prozë dhe shkroi romanin "Jurjans dhe Dovgopol". Writer i dhënë pas kuptim pasur të punës. Ndër librat e saj me poezi:

"Gratë në gardh kopsht me padurim."
"Mbi bar dhe gjethe."
"Kopshti i padurimit."
Maria Matios krijuar dhe një numër i prozës punon:

"Jeta është e shkurtër"
"Nation"
"Sweet Darusya"
"Ditari ishte ekzekutuar dhe shumë të tjerë."

Falë Marii Mir u takua me një tjetër poeteshës talentuar Ukrainës dhe shkrimtar, librat e të cilit jashtë vendit lexuar me kënaqësi të madhe.

FËMIJËT SHKRIMTARË UKRAINAS

Ne gjithashtu duhet të flasim për shkrimtarët dhe poetët që krijojnë vepra për fëmijët. Është Kids librat e tyre një kënaqësi të tillë leximi në bibliotekë. Kjo është në sajë të veprave të tyre të fëmijëve nga një moshë të re të kenë mundësinë për të dëgjuar fjalimin e bukur ukrainas. Poezi dhe tregime për fëmijët e vegjël dhe fëmijët më të vjetër - kjo është diçka për të punuar nga autorë të tillë si:

AI Avramenko.
JF Budz.
MN Crow.
NA Guzeeva.
IV Zhilenko.
I. A. Ischuk.
I. S. Kostyrya.
V. A. Levin.
T. Martynova.
P. Punch.
M. Podgoryanka.
AF Turchinskaya dhe shumë të tjerë.

shkrimtarë ukrainas, lista e të cilave është paraqitur këtu, ne jemi të njohur jo vetëm për fëmijët tanë. Letërsia e Ukrainës në përgjithësi është shumë e multi-faceted dhe ngjyra. Shifrat e saj janë të njohur jo vetëm në vend, por edhe përtej kufijve të saj. Punon dhe citatet e shkrimtarëve të Ukrainës shtypura në shumë edicione të botës. Veprat e tyre janë përkthyer në dhjetëra gjuhë, që do të thotë se lexuesi ka nevojë për to, dhe ai është gjithmonë duke pritur për produkte gjithnjë e më shumë të reja.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)