PSE ENDE PËRKËDHELEN SERBËT DHE KUR DO TË KËTË DREJTËSI PËR SHQIPTARËT?
Flori Bruqi


SI NJËRI NDËR RECENSENTËT E LIBRIT’’TOKË E MBJELLË NË VARRE”/KRIMET SERBE NË KOSOVË 1998-1999 / ME KËNAQËSI PRANOVA QË T’I THEM DISA FJALË PËR LIBRIN E SHKRIMTARIT DIBRAN FYLLI ,NGASE EDHE FËMIJËT E KOSOVËS QË NË 
ATË KOHË ISHIN FOSHNJA DHE TË TJERËT QË DO TË LINDIN PAS DUHET TË MËSOJNË PËR REÇAKUN,
IZBICËN ,QYSHKUN, BELEGUN, MEJËN, LIKOSHANIN ETJ. JO PËR TË NXITUR URREJTJE TË VJETRA E AS PËR TË PROVOKUAR FATKEQËSI TË REJA, POR PËR T’U SIGURUAR SE DIÇKA E TILLË NUK DUHET TË NDODHË KURRË MË NË TROJET TONA …


SERBIA SUNDIMIN E KOSOVËS E KISHTE NISUR ME DHUNË, VRASJE E MASAKRIME…


KRIMI DHE POLITIKA SERBE QË ISHTE APLIKUAR NDAJ SHQIPTARËVE, ËSHTË E  MBËSHTETUR NË THËNIEN FAMËKEQE TË DOBRICA ÇOSIQIT SE “GËNJESHTRA ËSHTË FORMË E PATRIOTIZMIT TONË DHE DËSHMI E INTELIGJENCËS SONË NATYRORE”.


NË LIBËR PËRMENDEN ME EMRA DHE MBIEMRA

RASTET E VIKTIMAVE SHQIPTARE TË VRARA NGA FORCAT USHTARAKO-POLICORE DHE PARAMILITARE SERBE DHE QË ISHIN TË SHPALLURA NGA PO ATA SI VIKTIMA TË “TERRORISTËVE SHQIPTARË”.

PROPAGANDA GEBELSIANE SERBE DISA PERSONA
TË VRARË NGA VETË ATA NUK NGURONTE T’I SHPALLTE  TË NJAJTIN “PERSONA LOJALË”.KËTËE BËNTE MË QËLLIM  PËR TË FUTUR PËRÇARJE TEK SHQIPTARET  SI  DHE PËR TË LUAJTUR ME NDERIN E TYRE EDHE PËR SË VDEKURI.

NË SHUMË  RASTE TATA FUSNIN PËRÇARJE FETARE NË MES TË SHQIPTARËVE.


KRIMET SERBE NUK ISHIN RASTE INDIVIDUALE TË KRYERA NGA INDIVIDË TË RASTËSISHËM, POR ISHIN PJESË E PLANEVE OPERATIVE SHTETËRORE SERBE, PËR ZHBIRJëN E   SHQIPTARËVE. OPERACIONI “DJEGIE DHE VDEKJE” I KRYER NE GJAKOVË SI , OPERACIONI “SPASTRIMI”, “PATKOI”..., ETJ. JANË TË PËRSHKRUARA MIRË NË LIBRIN E FYLLIT. 

SI FORMË MË BRUTALE DHE MË ÇNJERËZORE ISHTE EDHE DHUNIMI I FEMRAVE SHQIPTARE NGA FORCAT SERBE.

URREJTJA PATOLOGJIKE KUNDËR NËNËS DHE FAMILJES SHQIPTARE, PROPAGANDA KUNDËR

GRUAS SHQIPTARE DHE LINDSHMËRISË SË SAJ, BËNË QË DHUNIMI TË PËRDORET SI INSTRUMENT PËR TA TERRORIZUAR POPULLSINË CIVILE DHE SI MJET PËR SPASTRIM ETNIK.

FYLLI  EDHE VET ISHTE PJESËMARRËS NË RADHËT E UÇK-SË KUNDËR FORCAVE SERBE, MIRËPO KJO NUK E BËN ASPAK SUBJEKTIVË NË PËRSHKRIMIN E NGJARJEVE, SEPSE TË TILLË NUK E LËNË TË BËHET FAKTET TË CILAT AI I PËRDORË.

LIBRIN E BËN TË FUQISHËM EDHE FORCA E ARGUMENTIT, E SHPREHUR PËRMES 320 FAQEVE ME FOTOGRAFI DHE FAKSIMILE AUTENTIKE QË EDHE NË KËTË FORMË DËSHMOJNË PËRMASAT E KRIMEVE SERBE.


KY PUBLIKIM MUND TË PËRDORET EDHE SI PIKË REFERIMI PËR DREJTËSINË NDËRKOMBËTARE DHE KOMBËTARE  E CILA ENDE I MBAN DUART LARG NGA SHUMË KRIMINELË, TË CILËT JETOJNË TË STREHUAR NËPËR SERBI DHE BOTË.


RASTET E PARAQITURA KËTU TREGOJNË PSE SERBIA E KA HUMBUR PËRGJITHMONË TË DREJTËN E SUNDIMIT MBI CILËNDO PJESË TË KOSOVËS.


NE DUHET TË JEMI TË VETËDIJSHËM SE EDHE TANI PAS PAVARËSIMIT TË KOSOVËS LUFTA PËR TË
  
VËRTETËN DUHET TË VAZHDOJË DERI NË FUND.

APARATI SHTETËROR SERB KA VRARË 13,518 PERSONA ,KU PREJ TYRE 10,794 SHQIPTAR.PREJ TYRE,239  KANË QENË FËMIJË SHQIPTAR TË MOSHËS PREJ 0 DERI 5 VJEQ. SERBËT KANË  DHUNUAR MBI 20 MIJË GRA SHQIPTARE…NJË MILION SHQIPTAR TË DËBUAR,40 PERQIND E INFRASTRUKTURË INFRASTRUKTURËS ËSHTË E SHKATRRUAR.AN KRYER 400 MASAKRA KUNDËR SHQIPTARËVE. NË IZBICË KANË VRARË 160 SHQIPTARË, TË MOSHUAR,GRA,FËMIJË…NË KRUSH 250 CIVILË TË VRARË,GRA PLEQË, FËMIJË.65 TË PAGJETUR…360 NË FSHATIN MEJE, STUDIME, RECAK,RREZALLË,OBRI,QYSHK, LEBENIQË, BELEG ETJ.

AKTUALISHT PAS 21 VJETE JANË 1653 PERSONA TË PAGJETUR .

BIJE FJALA SERBI  ZORAN VUKOVIQ,ISHTE ARRESTUAR NË MARS TË VITIT 2016,NË NIKSHIQ TË MALIT TË ZI.ME PAS AI ISHTE EKSTRADUAR NË KOSOV .VUKOTIC AKUZOHEJ SE NË VITIN 1999 NË VUSHTRI VRAU 4 SHQIPTAR ME ANË TË NJË SULMI NDAJ KONVOJIT TË CIVILËVE NDËRMJET DATËS 2 E 3 MARS TË VITIT 1999 Në FSHATIN STUDIME TË VUSHTRISË.PËR KËTO DYSHIME AI ISHTE LIRUAR..

MË VONË AI RIGJUKOHET DHE U DENUA ME 6 VITE E GJASHTË MUAJ PËR AKUZAT PËR TORTURA TË

SHQIPTARËVE TË BURGOSUR NË BURGUN E SMREKOVNICËS SË VUSHTRISË…

NDËRSA LUFTETARËT E UCK-SË KANË KALUAR KATRAHURATE E TYRE NËPËR PROCEDURA TË DREJTËSISË NDËRKOMBËTARE TASH E 21 VJET.DHE PSE NE SHQIPTARET JEMI VIKTIMA,SOT NË KOSOVË,ME TEPËR KA TË DENUAR SHQIPTAR PËR KRIME LUFTE SE SA SERBË.


DERI ME 23 TETOR TË VITIT 2018 GJITHSEJT JANË AKUZUAR 11 PERSONA,PREJ TYRE 61 SHQIPTAR,44 SERBË, 5 MALAZEZË DHE 1 RAE. KËTA MALAZEZË DHE RAE U PËRKASIN FORCAVE SERBE.

JANË TË DËNUAR 40 SERBË,KURSE 26 JANË TË ARRATISUR,PËRDERISA TË TJERËT JANË NË PROCES TË GJYKIMIT.

PAS PËRFUNDIMIT TË LUFTË,ME KËTO KRIME PËR NJË PËRIUDHË TË SHKURTËR KOHORE JANË MARR PROKURORITË VENDORE,KURSE NGA VITI 200 unmik-U.NDËRKAQ NGA VITI 2009 ËSHTË MARRË EULEX-I, PËR TU RIKTHYER NË KOMPETENCË TEK PROKURORET VENDORË,KURSE SIVJET ME LUFTËTARËT E LIRISË PËR GJËJA KRIME LUFTE PO MERRET PROKURORIA DHE GJYKATA  SPECIALE NË HAGË.

NGA T GJITHA AKUZAT E NGRITURA,34 SHQIPTAR DHE 4 SERB JANË TË DËNUAR ME BURGJE EFEKTIVE.


NË 19 LËNDË GJUQSORE TË USHTRUARA NDAJ SHQIPTARËVE KEMI 61 TË AKUZUAR,PREJ TYRE 23 TË LIRUAR,34 SHQIPTAR TË DËNUAR,2 JANË NË ARRATI DHE 2 JANË MOMENTALISHT NË PROCES GJYQËSOR.TEK 25 LËNDË NDAJ SERBËVE,KEMI 44 VETË TË AKUZUA,13 PERSONA TË LIRUAR,4 TË DENUAR DHE 24 JANË NË ARRATI.KJO ARRATISJE E MADHE KA NDODHUR NË VITIN 2000-2001 NGA QENDRA E PARABURGIMIT NË NITROVICË DHE NGA SPITALI I MITROVICËS DHE KEMI 3 SERB NË PROCES.JNË 3 LËNDË NDAJ  5 MALAZEZËVE,2 JANË TË LIRUAR, 1 ËSHTË I DENUAR DHE 2 JANË TË ARRATISUR.NDËRSA NDAJ TË AKUZUARIT RAE,ËSHTË DËNUAR ME 10 VITE BURGIM NË SHKALLËN E PARË.

PROKURORËT VENDORË KANË NGRITUR 16 AKTAKUZA, PROKURORËT E UNMIK-UT 10 AKTAKUZA DHE PROKURORET E EULEXIT 22 AKTAKUZA.TË GJITHË TË DENUARIT PËR KRIME LUFTE JANË DENUAR NGA 5 DERI NË 15 VJET.

DHE KREJT NË FUND ,NËSE DANTE ALIGIERI NA SOLLI FERRIN E FANTAZUAR ME TË GJITHA LABIRINTHET E TIJ DERI TEK RRETHI I 12-TË I PËRENDISË, NË DITËT TONA DOLI NJË DANTE I RI SHQIPTAR.AI ËSHTË SHKRIMTARI DHE LUFTËTARI I LIRISË DIBRAN FYLLI.
DIBRANIT I UROJMË SHËNDET TË MIRË SI DHE SUKSE NË VAZHDIMËSI.
Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)