Shkrimtarë e famshëm të shekullit të 18

Punimet e fëmijëve të zënë një vend të rëndësishëm në mesin e llojeve të tjera të fiction, sepse në shumë mënyra pasqyrojnë karakteristikat e kulturës së një populli, sistemin e tij të vlerave. Çdo kulturë konceptet e vetëm të mirës dhe të keqes, e drejtë dhe e gabuar, të bukur dhe të shëmtuar, dhe i padrejtë. Si fëmijë ne absorbuar vlerat që qëndrojnë me ne për një jetë. Rëndësia e letërsisë për fëmijë, pra, nuk duhet të nënvlerësohet.

Ajo duhet të theksohet edhe tipar karakteristik i librave për fëmijë - një kombinim të mjeshtërisë dhe kërkesat pedagogjike. letërsia e tillë nuk duhet vetëm të argëtojë, por edhe për të mësuar, për të drejtuar, për të orientuar. Shkrimtarët e fëmijëve të shekullit të 18 (dhe veprat e tyre, natyrisht) u përpoq për të përcjellë tek fëmijët e njohurive të rëndësishme të botës, të fut vlerat e duhura.

Konsideroni dy vendet - Britania dhe Rusia - dhe shembullin e punimeve të fëmijëve të krijuara në këto vende, ne shohim se kjo është e vërtetë. Letërsia e shekullit të 18, shkrimtarët dhe veprat e tyre janë ofruar për vëmendjen tuaj.

LETËRSIA E SHEKULLIT TË 18 FËMIJËVE BRITANIKE

Secili prej nesh ka një libër të preferuar nga zanash fëmijëria përrallë "Alice in Wonderland", "The Kid dhe Karlsson në çati", "Matilda", "Thumbelina", "Gulliver-së Travels" dhe "Robinson Crusoe" (lista është, natyrisht gjithkush ka të tij). Por mendoj se ne nuk do të rritet në shekullin e 21 në Rusi, dhe në shekullin e 18 në Angli, që mund të kemi atëherë lexoni?

Nga lista e mësipërme, ne do të kishte mbetur vetëm një libër "Robinson Crusoe" Danielya Defo (1719) dhe "Travels Gulliver-së" nga Jonathan Swift (1726) në një version të veçantë për fëmijë, shkruar nga gjuhë të thjeshtuar, me shumë fotografi.

Por do të thotë kjo që në shekullin e 18 fëmijët Anglisht kishte asgjë për të lexuar? Le të përballen me atë.

Fakti që përrallat kanë ekzistuar gjithmonë, dhe mungesa e tyre nuk ndodhi kurrë. Edhe kur nuk ka shkruar gjuhën, ato janë kaluar nga brezi në brez në formën e folklorit. Por në 17-18 shekuj, me zhvillimin e shtypjes, ajo filloi të shfaqen gjithnjë e më shumë profesionale shkrimtarët, veçanërisht fëmijët. Tales në atë kohë, si tani, shtangur dhe të frikësuar fëmijët, duke krijuar botët fantastike që thithen nga shqetësimet e përditshme të rriturit nuk kanë gjithmonë të miratojë të.

Këtu janë vetëm shkrimtarë të shekullit të 18 dhe punëve të tyre një themelore të fëmijëve.

"ROBINSON CRUSOE" DANIELYA DEFO


Ne të kthehet në Angli të shekullit të 18. Në atë kohë, në qoftë se unë mund të them kështu, një e vërtetë "shitës të mirë" ishte një vepër e Defoe. Në librin "Robinson Crusoe" lartësoi guxim, këmbëngulje, zgjuarsi e njeriut, të detyruar të jetojnë në kushte ekstreme. Ai ka gëzuar popullaritet të madh si një përrallë nga Jonathan Swift, në të cilën ka ankesa e autorit për zbulimin e dimensioneve të reja dhe horizonte.

"UDHËTIMET E GULIVERIT" NGA JONATHAN SWIFT

Suksesi i "Udhëtimet e Guliverit" çoi edhe në faktin që filloi të dalë libra të tjerë për fëmijë, të cilat në mënyrë të qartë mund të lexoni dëshirën për të imituar këtë produkt, me fjalët "Gulliver" dhe "xhuxh" në emrat që shkaktojnë një shoqatë të caktuar. Një nga shembujt më të hershme - dalje në revistën 1751 fëmijët 'Lilliput, "krijuesi i cili ishte Dzhon Nyuberi, një shkrimtar nga Londra. Një shembull tjetër - "Biblioteka liliput apo Muzeu i Gulliver" në dhjetë vëllime të vogla, të botuar në Dublin në 1780. Ky libër është liruar në mënyrë të veçantë për fëmijët, dhe çmimi i saj është i ulët, në mënyrë që fëmijët të mund të përballojë për të blerë atë. Kostoja totale e 10 vëllime ishte vetëm pesë shilinga britanike, dhe pjesët individuale mund të blihet në sixpence secilin. Megjithatë, edhe ky çmim relativisht i ulët ende është shumë e madhe për shumë fëmijë dhe prindërit e tyre. Vetëm përfaqësuesit e familjeve me të ardhura të mesme dhe të lartë mund të përballojë për të blerë librat dhe kishte shkolluar mjaftueshme për të lexuar atë.

LIBRA TË TJERË

libra të lirë në zhanrin e letërsisë popullore tashmë ekzistonin dhe ishin në dispozicion për të më pak të pasura seksioneve të popullsisë. Historitë e këtyre fëmijëve të përfshirë s, historia, udhëtimit, të kënduarit, lutja, tregime për kusarësh, hajdutë dhe vrasës. Këto vëllime ishin të një cilësie të dobët dhe të shitur për një ose dy pennies.

Në 1712, ka pasur një përkthim i përrallave të famshme arabe "mijë e një netë."

Siç mund ta shikoni, letërsia e kohës e fëmijëve zhvilluar në mënyrë aktive në Angli. Dhe çfarë ishte në territorin e Rusisë? Lexuar në lidhje me atë në.

LIBRA PËR FËMIJË RUSE TË SHEKULLIT TË 18

Në Rusi, ka në të vërtetë janë shkrimtarët e fëmijëve të shekullit të 18 dhe veprat e tyre (e para libra ruse shkruar posaçërisht për fëmijë janë vendosur në territorin e shtetit tonë në shekullin e 17-të, të shekullit të 18-të vazhduar këtë traditë).

Epoka e Pjetrit I dha një shtysë për zhvillimin e arsimit, sidomos të letërsisë për fëmijë. Vetë mbreti besonte se është e rëndësishme që të kujdeset për edukimin e brezit të ri. Gjatë kësaj kohe, libra për fëmijë përndjekur synim kryesisht arsimore. Librat e shtypura, alfabetin dhe abetaret.

"PASQYRË NDERSHËM YOUTH"

Shkrimtarët e shekullit të 18 (Russian) listën e letërsisë për fëmijë me arsim të hapur. "Mirror ndershëm Rinia" mund të jepet si shembull. Ky poizvedenii përshkroi rregullat e sjelljes në gjykatë, i cili ka hyrë në reformat e tij e Peter I. Ky libër u bë mbret me urdhër të tij të ngushtë personal. Në krye të shkrimtarëve që punojnë në produkt, qëndroi Gabriel Buzhinskiy. Libri, ndër të tjera, janë vendosur materiale në drejtshkrim, alfabeti, fjalë. Do të thotë "pasqyrë Rinia ndershëm" e elitës ardhmen, mbështetja e mbretit - fëmijët të cilët më vonë do të bëheshin oborrtarët. Në libër, ideja kryesore është që të ketë sukses është më e rëndësishme nuk është origjina e njeriut dhe meritat e tij personale, edhe pse është theksuar në të njëjtën kohë pozitën e veçantë të fisnikërisë. Duke vënë në dukje dhe kritikuar veset e tij. Për vajzat u krijua një kod i veçantë i njëzet virtyteve, ndër të cilat duhet të theksohet helpfulness, heshtje, punë fetare, e vështirë. Shkrimtarët e shekullit të 18 (Russian) Lista e virtyteve femra të zbulojë në mënyrë të figurshme, për shembull, duke krijuar një të gjalla karaktere femra në veprat e tij.

LETËRSISË ARTISTIKE TË PËRKTHYER

Në përhapjen e tetëmbëdhjetë shekullit dhe letërsinë e përkthyer, të tilla si fabula Aesop së. Këto përralla, të shkruara në shekullin e 6 pes. e. Sage Aesop, pranuar edhe nga fëmijët me aftësinë për të paraqitur veten në formën e karaktereve - kafshë, zogj, pemë, lule ... Fabula Aesop lejojnë shaka dhe duke luajtur për të kapërcyer veset e tyre dhe të zhvillojnë të menduarit associative.


Pas 50-ta të fillojnë të shfaqen shkrimtarët e fëmijëve aktual të shekullit të 18-të dhe veprat e tyre. Megjithatë, pjesa më e madhe e librave për fëmijë huazuar nga Perëndimi (sidomos Francë). Duhet të theksohet, natyrisht, i famshëm tregimtar francez Sharlya Perro shekullit të 17. përrallë zanash e tij "Hirushja", "Bukuroshja e Fjetur", "Little Red Riding Hood", "Bluebeard" është i njohur dhe të dashur nga fëmijët në të gjithë botën. Jo vetëm lexuesit, por edhe poetë dhe shkrimtarë të shekullit të 18 ishin të frymëzuar nga këto vepra.

SHKRIMTARËT E SHEKULLIT TË 18

shkrimtarë të famshëm të shekullit të 18

Lista hapet Feofan Prokopovich. Ky autor ka shkruar dy libra për fëmijë - ". Mësimin e parë të të rinjve", "Histori e shkurtër ruse" dhe Në parathënien e librit të dytë, ai tha se fëmijëria e tij - një kohë shumë e rëndësishme në jetën e çdo qenieje njerëzore, siç ishte atëherë, themelore tipare të karakterit dhe zakonet. Fëmijët duhet të lexojnë libra dhe të duan ata.

CATHERINE II


Jo vetëm shkrimtarë profesionistë dhe poetë të shekullit të 18-të krijuar një libër për fëmijë. Edhe Presidenti konsideruar atë detyrën e tyre për t'i mësuar të rinjtë e tyre. Ky shembull tregon Catherine II. Ajo ka krijuar një numër të madh të veprave, ndër të cilat ishin librat për fëmijë, të tilla si "historinë e Tsarevich klorit" dhe "historinë e Tsarevich Fivee". Sigurisht, ata ishin larg nga përrallat në kuptimin modern të fjalës, me personazhet e tij të gjalla dhe heronj. Këto vepra përshkruar vetëm veset dhe virtytet përgjithësi abstrakte. Megjithatë, shembulli i Catherine II ishte ngjitëse, dhe ai më vonë e ndjekur nga shumë shkrimtarë të famshëm rusë të shekullit të 18-të, duke krijuar vepra posaçërisht për fëmijët.

NIKOLAY IVANOVICH NOVIKOV


Një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e letërsisë për fëmijë dhe ka bërë Nikolay Ivanovich Novikov. Ai është botues i revistës më parë fëmijët s - ". Leximi Fëmijëve për zemrën dhe mendjen" Ajo botoi veprat e zhanreve të ndryshme. Tales, tregime, drama, shaka, etj Jo vetëm fiction është paraqitur në revistën. Ajo ishte vendosur dhe artikuj jo-fiction e fëmijëve duke i thënë lexuesit e rinj në lidhje me natyrën, botën, vende të ndryshme dhe qytete, dhe njerëzit e tyre. Këto artikuj janë shkruar në mënyrë figurative, është interesante në formën e bisedës. Novikov në shkrimet e tij predikoi idetë të së mirës dhe humanizmit, dinjitetit njerëzor, të cilat, sipas mendimit të tij, ai duhet të jetë nga një moshë të re për të vaksinuar fëmijët. Revista ishte një sukses i madh dhe ishte shumë popullor në atë kohë. shkrimtarë të famshëm të shekullit të 18-të të publikuara në këtë edicion.

NIKOLAY MIHALOVICH KARAMZIN


Është e nevojshme të them disa fjalë rreth Nikolae Mihayloviche Karamzine. Ky shkrimtar ka krijuar dhe përkthyer më shumë se 30 produkte të ndryshme për fëmijë. Si përfaqësues i sentimentalizmi (i cili është pasuar nga shumë shkrimtarë rusë të shekullit të 18-të), në mënyrë të ngushtë me natyrën për fëmijë, ai ishte veçanërisht i dashur në mesin e moshës së mesme dhe të vjetër lexuesit e rinj. Në vitin 1789, veprat e para të Karamzin janë botuar në revistën "Leximi Fëmijëve për zemrën dhe mendjen." Nikolai Mikhailovich shkroi për fëmijët dhe pas mbylljes së kësaj reviste. Në dekadën e fundit të shekullit të 18 ai krijoi vepra të tilla si "princeshë të bukur", "Njëqind Acre Wood" dhe "Ilya Muromets". Përrallë fundit reflektuar heronj ruse. Kjo punë nuk ka përfunduar. Ilya Muromets, të krijuara nga pena e autorit, nuk ishte aspak si një hero tipik të epike, si ne zakonisht e paraqesin atë, dhe vetëm pjesërisht i ngjante kjo e fundit. Përrallë nuk e përshkruajnë betejat me armiqtë e Rusisë, ajo hap shpirtin lirik të Ili Muromtsa në bashkësi me të dashurit e tij. Në frymën e sentimentale detaje Karamzin përshkruar ndjenjat e personazheve, duke krijuar një tablo të gjallë.

PËRFUNDIM

Kështu, në shekullin e 18-të solli një shumë gjëra të reja në letërsinë për fëmijë si jashtë vendit dhe në vendin tonë. Letërsi për fëmijë vazhdoi në mënyrë aktive zhvillimin e saj në 19 dhe më pas në shekullin e 20-të. Dhe padyshim nuk ka vazhdimësi në zhvillimin e saj. Për shembull, tregime Sharlya Perro përdoret në mishërime të ndryshme në tekstin e mëtejmë Andersen, Pushkina, vëllezërit Grimm, Irving. Kjo është, motivet e disa tregime të mëdha të zërë rrënjë diku tjetër. Veprat e shkrimtarëve rusë të shekullit të 18 dhe të lexojnë në 19 dhe më vonë. Për letërsinë e shekullit të 19-të fëmijëve është e karakterizuar nga një lidhje edhe më të madh me fiction për të rriturit, si dhe arsimit dhe kulturës në përgjithësi.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)