Posts

Showing posts from August, 2019

Nga Flori Bruqi : Më kërcim luftohën shumë sëmurje :stresi,ankthi,depresioni etj.

Image
Në foto Thjerza Balaj Të kërcesh, jo vetëm që argëtohesh, po i bën mirë edhe mendjes dhe trupit. Studimet e fundit tregojnë se me kërcimin mund të luftosh shumë patologji Kërcimi është ilaçi i ri për të luftuar hipertensionin. Pikërisht të ndjekësh ritmin dhe të vallëzosh është terapia kundër sëmundjeve kardiovaskulare, që shkaktojnë pjesën më të madhe të vdekjeve në botë. Në foto Thjerza Balaj Një pjesë e madhe e këtyre sëmundjeve vijnë për shkak të abuzimit me ushqimin, alkoolin dhe duhanpirjen. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, sëmundjet që godasin zemrën ndodhin edhe si pasojë e moskryerjes së aktivitetit fizik. Në foto Thjerza Balaj Mënyrat për të shmangur rreziqet e sëmundjeve kardiovaskulare u diskutua  kohë më parë  në një konferencë mjekësore në Napoli. Një nga konkluzionet e kësaj Konference ishte dhe kërcimi, si një ilaç kundër hipertensionit. Ekspertët sygjeruan se një vallëzim mund të realizohet me një kohëzgjatje prej 30 – 40 minu

Nga:Flori Bruqi : Merruni me sport dhe uhtrime fizike për t’u relaksuar !

Image
Studiusit e mjekësisë sportive nga Australia kanë arritur në përfundimin se një dietë e shëndetshme e shoqëruar më ushtrime të rregullta fizike dhe ngritjen e peshave,kishin ndikuar në uljen e përqindjen së glikemisë në gjak. Sporti kundër sëmurjs së sheqerit në gjak Sporti ka shfaqur edhe një here tjetër anët e tij positive.Në bazë të një studimi,që zgjati rreth 12 muaj dhe përfshiu 100 persona të një moshe prej 50 deri 65 vjeç,i realizuar nga një studim paraprak ii mi,është arritur në përfundimin se një dietë e shëndetshme e shoqëruar më ushtrime të rregullta dhe një program më ngritje të peshave në KS”Elan” Prishtinë, kishin ndikuar në uljen e përqindjës se glykozës në gjak. Sipas këtij studimi,u vu re se të personat që ishin marrë më sport sasia e gykozës në gjak u paksua 3 herë më shumë se te grupi tjetër i personave që kishin ndjekur vetëm një dietë të rregullt.Ushtrimet fizike kanë pasur të njajtat efekte si përdorimi i ilaqeve (Diabos,Diabenese,Buflomidil hydroc