LIBRI:“E VËRTETA PËR FARK-un“ NGA AGIM MEHMETI, U PËRURUA MË 2014-02-16 NË SURSEE TË ZVICRËS
Nga Abas FejzullahiNën përkujdesin organizativ të SHOQATËS HUMANITARE KULTURORE “SALI ÇEKAJ” NË ZVICËR, më  16.02.2014 Këshilli Organizativ sipas programit të parapar bëri paraqitjen e vështrimeve lidhur me librin: “ E VËRTETA PËR FARK-un” shkruar nga autori Agim Mehmeti, që u përurue në sallën e mbushur përplot me pjesëmarrës të interesuar për krijimtari nga fusha e kulturës.1

Pamje nga salla e pjesëmarrësve të interesuar për përurimin e librit „ E VËRTETA PËR FARK-un“ nga autori Agim Mehmeti

Rrjedhen e programit e paraqiti që nga fillimi deri në përfundim në foltore zonja Selamie Osaj me zërin e saj të natyrshëm, të rrjedhshëm e të mrekullueshëm, lidhur me përurimin e librit, e që krijoj mundësi dhe hapësirë për një bashkëpunim me pjesëmarrësit e pranishëm, gjatë përcjelljes së vështrimeve të lexuara rreth librit dhe jetëshkrimit të autorit. Ishte parapar me program koha për parashtrimin e pyetjeve nga ana e pjesëmarrësve, drejtuar autorit të librit, si dhe pergjegjet e autorit apo anëtareve të Këshillit Organizativ për pjesëmarrësit në sallë.

Ndoshta edhe vet titulli i librit: „ E VËRTETA PËR FARK-un“, ka zgjuar interesim të veçantë, sepse në ditët e sotme, njerëzit kanë aq shumë nevoj për të vërteten e cila u është vjedhur… nga stërvjedhësit, në jetën e përditshme në mjetet e ndryshme pamore në hapësirat shqiptare, si RTV dhe ato elektronike si (interneti e faqe të ndryshme pamore) apo edhe të shtypura si (gazeta e revista të shumta), flitet e shkruhet edhe për të vërtetën dhe të pavërtetën, për ç`do ditë, sa tek lexuesit kanë krijuar huti dhe mjegulli me thashetheme dhe shpeshherë ndodh që luhet dhe keqpërdoret e vërteta e cila paraqitet si e pavërtetë, pa dhënë dëshmi e fakte, ndërsa sa i përket përgjegjësisë, as që vie në shprehje dhe s`bëhet fjalë!

Kështu, rrena qitet në trg si mall për shitje për interesa dhe qëllime të caktuara, të njerëzëve të caktuar, ku jo rall krijohen kushte dhe rrethana për thashetheme dhe mal me shpifje tue krijue mjegullnaja dhe errësirë rreth të vërtetës, siç thot fjala e urtë popullore: „Ujku don mjegullë…“ e pengojnë të vërtetën për të mos dalur në si dëshmi në sipërfaqe kundër rrenës, e çfarë është më e shëmtuar e zbukurojnë rrenën për ta shitur si të vërtetë, që për fatin e keq edhe pranohet shumë ma shumë se e vërteta, sepse krijuesit e rrenave marrin me kohe masa për fshehjen apo mundësisht edhe vrasjen e zhdukjen e dëshmive që dëshmojnë të vërtetën..!

Rilindasi i madh, Sami Frashëri në vepren e tij mes tjerash shkruan: “…Vjedhja më e poshtër dhe më e dëmshme është vjedhja e famës dhe veprave. Ata që përpiqen të bëhen të famshëm duke përvetësuar veprat e të tjerëve, një ditë e humbasin famën e fituar në këtë mënyrë dhe fitojnë emrin e gënjeshtarit dhe të mashtruesit „fq.26 /866
2
Autori i veprës „E VËRETA PËR FARK-un“ Agim Mehmeti e ka të vetmin qëllim paraqitjen e të vërtetës, gjithnjë tue u shërbye me të dhëna e dëshmi, për rrjedhën e atyre ngjarjeve që ai ka përcjellur dhe ka qenë pjesëmarrës dhe organizator, si oficer madhor i FARK-ut, Zëvends Ministër i Mbrojtjes dhe zëvendës komandant i Shtabit të Përgjithshëm të FARK-ut, që në libër paraqet të vërtetën edhe pse të hidhur dhe të dhimbshme edhe aq shumë të kushtueshme për çështjen e Kosovës në veçanti dhe të çështjes kombëtare në përgjithësi.

E kjo dëshmohet mes tjerash edhe më këtë pjesë të përshkruar pjesërisht nga libri i autorit në fq.156-157 me rastin e vrasjes së Kolonel Ahmet Krasniqit, ministër i Mbrojtjes dhe komandant i Shtabit të Përgjithshëm të FARK-ut, ku mes tjerash shkruan për tre vrasësit:

„ …Pasi që u bashkuan që të tre, humbën diku në errësirë, duke mos ditur se çfarë errësire dhe çfarë dëmi i shkakatuan ata Kosovës dhe Shqipërisë.

Po ç`faj bëri ministri i ndjerë, pse atij i`u mohua e drejta të jetoj?

A thua jemi popull kaq i mallkuar që nuk dimë tjetër veç të luftojmë në mes veti, duke dëshiruar që secili prej nesh të ket pushtetin dhe fatin e të tjerëve në dorë.

Si të tillë që jemi a e meritojmë lirinë ?!

Edhe nëse një ditë do të lirohemi nga shkau, është pyetje e madhe se a do të mund të lirohemi nga mendja jonë e ligë dhe nga të këqijat që i kemi.

Hordhit kriminale pasi nuk u ngopen me vrasjen e parë të Ahmet Krasniqit, e bënë vrasjen e dytë duke ia futur një tullë betoni ndër kokë në morgun e Tiranës, e fotografuan dhe atë fotografi e paraqiten në të gjitha mediat e botës si lajm.

Vrasja e Ahmet Krasniqit më 21 shtator të vitit 1998 në Tiranë, shtyu hyrjen e brigadës së Sylejman Kollçakut dhe të brigadave tjera në Kosovë. Në vend të Ahmet Krasniqit, nga Qeveria e Republikës së Kosovës, nga kryeministri Bujar Bukoshi, caktohet Halil Bicaj.

Me këtë rast të shkrimit të këtij libri për t`u ballafaquar me realitetin, problemet dhe ndodhitë e lartëpërmendura, ia sugjeroj çdo lexuesi që të bazohet edhe në leximin e librit të Muhamet Kelmendit : »Pse nuk u ndërtua Fronti për çlirimin e Kosovës »

Kështu nga pjesa e sipër shënuar e librit në fjalë, të rikujton dhimbjet që i kemi shkaktuar vetes tonë, tue i vrarë atdhetarët e devotshëm, dhe vetevetiu dalin pyetjet : Po kush e vrau Haxhi Zekën, Hasan Prishtinën, Luigj Gurakuqin, e shumë të tjerë… ?! Dhe për fatin e keq këto po na përseriten vazhdimisht dhe pasojat po i vuajn gjeneratat e ardhshme tue paguar shumë shtrenjtë mosbashkimin e faktorit të brenshëm kombëtar.

Aftësit profesionale të oficerëve shqiptar i çmuan dhe vlersuan shumë në Kroaci nga kroatët, në Slloveni nga sllovenët dhe në Bosnje nga boshnjakët. Po si u priten në Shqipëri dhe në Kosovë ? Bazuar në librin në fjalë, ata jo vetem që s`u mirëpriten por disa prej tyre edhe u përbuzën, u ngacmuan, u nëpërkëmbën, kërcënuan dhe u vranë … !

E ku ?

Në Shqipëri dhe në Kosovë… !

A s`është kjo e trishtueshme dhe tragjike.. ?

Pas leximit të jetëshkrimit për autorin dhe vështrimeve nga z. Naim Kelmendi, Skënder Zogaj dhe telegramit përshëndetës për tubimin dhe përurimin e librit, nga Major Nazif Ramabaja, pasun pyetjet e ndryshme nga ana e pjesëmarrësve për autorin e librit z. Agim Memeti, të cilëve ju përgjegj secilit sipas përmbajtjes së pyetjeve të parashtruara nga na e pjesëmarrësve në vijim : Sadri Hadergjonaj, Hamzë Morina, Shaqir Shala, Saim Tahiraj etj. Fjalë urimi e përgëzimi për punë e autorit, shprehu në fjalimin e tij edhe Z.Haki Latifi.2

Pyetja interesant ishte e Z.Saim Tahiraj, i cili e pyeti autorin : Ju, në librin e juaj në bazë të dëshmive me të dhëna e dokumente keni paraqitur rrjedhat e organizimit të Sistemit të Mbrojtjes në Kosovë qysh nga viti 1991 dhe krijimin e FARK-ut deri me vrasjen e Kolonel Ahmet Krasniqit… A do të vazhdoni me pjesën e dytë te librit prej Vrasjes së Ahmet Krasniqit e deri në përfundimin e luftës ? Pergjegja e autorit ishte e plotë dhe e qartë. Po, do vazhdoj me dëshmi e fakte edhe pjesën e dytë të librit deri në përfundim…

3

Zonja Selamije Osaj, nga Këshilli Organizativ, përshëndet mysafirët dhe pjesëmarrësit në sallë.ulur i pari

nga e djathta në të majtë, Abas Fejzullahi, i dyti autori i librit Agim Mehmeti, i treti Fadil Hamza,i katërti Hasan AvdyliZonja Selamije Osaj, nga këshilli organizativ, përshëndet mysafirët dhe pjesëmarrësit në sallë.ulur i pari nga e djathta në të majtë, Abas Fejzullahi, i dyti autori i librit Agim Mehmeti, i treti Fadil Hamza,i katërti Hasan Avdyli

4

Pjesëmarrësit pas përfundimit të përurimit edhe në shenjë nderimi për autorin për librin e ofruar, kërkonin nga autori të ua nënshkruaj librin të cilin e kishin per vete apo sipas porosive për ata qe s`kanë pasur mundësi të vinin në përuriim të librit.

Pamja në fotografi dhe rendi tue pritur për ta nënshkruar autori librin secilit që kërkonte.

Në vijim materialet të lexuara gjatë përurimit sipas programit :

4

Agim Mehmeti u lind më 10.03.1955 në fshatin Botushë, bashkia e Gjakovës, nga babai Rrustemi, veteran i arsimit dhe nëna Raza, shtëpiake.Ka pesë vëllezër dhe dy motra.!Është i martuar dhe ka dy djem e një vajzë.Si familje arsimdashëse ka qenë në vazhdimsi në përcjellje të pushtetit serbosllave. Qysh në klasën e shtatë fillore në moshën 13 vjeçare i vdes nëna. Skollimin fillor e kryen në fshatin Molliq. Vitin e parë të shkollës së mesme e ka kryer në shkollën Normale të Gjakovës, pastaj ka bërë ndryshimin e lëndëve, Gjuhë Frenge dhe Latine dhe vitin e dytë është regjistruar në gjimnazin „Vllezërit Frashëri“ në Deçan. Qysh në vitin e tretë gjimnazë ka bërë kërkesën për Akademinë Ushtarake Tokësore në Beograd, dhe pas pranimit për një vitë bëhet bursist i kësaj akademie.

Studimet

Që nga viti 1973 deri në vitin 1977 vijoj studimet tri vite në Akademinë Tokësore në Banjicë të Beogradit, kurse vitin e katërtë e përmbylli në Sarajevë ku dhe mori gradën e nëntogerit. Pas mbarimit të Akademisë u caktua të punoj në Qendrën Shkollore Ushtarake në Sarajevë. Në vitin 1978 përparohet në gradën e togerit. Në vitin 1981 u përparua në gradën e kapitenit, ndërsa në vitin 1985 në graden e kapitenit të Klasit të Parë.
6
Përvoja

Që nga viti 1983 u përparua në thirrjen ligjërues i Shkollave të Larta Ushtarake, ku vazhdon të ligjëroj lendën e taktikës. Që nga viti 1980-1986 merr pjesë në shumë ushtrime ushtarake të kadetëve dhe strukturave të ndryshme të kazermës në cilësin e vëzhguesit, bashkërenditësit(koordinuesit) dhe të inspektimit. Si ligjërues në shkollat ushtarake dhe pjesëmarrja në stërvitjet e ndryshme teorike dhe taktike e ka begatuar përvojen e tij me artin ushtarak, që i shërbeu për organizimet ushtarake për luftën në Kosovë…

Data dhe ngjarje…

Më 1983-03-23 ia burgosin vllaun Bajram Mehmetin me ngarkimin si kundërrevolucion-ar, i cili aso kohe e kishte mbaruar Gjimnazin Ushtarak në Beograd dhe ishte student i vitit të dytë të Akademisë Ushtarake Tokësore, i cili u dënua nga Gjykata Ushtarake e Beogradit me dy vite e gjsmë burg të rëndë.

Kështu që u krijuan kushtet që 24 orë ishte nënë përcjellje dhe siç e ka pasur zanat UDB-a e përgatit terrenin dhe në bazë të planeve si çdoherë kundër shqiptarëve, Agim Mehmeti burgoset më 2 qershor 1986 ndërsa më 19 shtator 1986 sipas procesit gjyqësor tërsisht i kurdisur nga UDB-ja, ku në bazë edhe të dëshmive të rrejshme u dënua më 3 vjetë e 9 muaj burg. Nga grupi i të dënuarve prej 10 vetash Agimi ishte i pari në aktakuzë.

Më 03-02-1989 lirohet nga burgu me kusht dhe kthehet në kazermen „Marshali Tito“ në Sarajevë. Ditën e dytë të punës më 07-02-1989 në mengjes gjatë revistës ushtarake që u bëhej kadetëve vëren ish kadetin e tij Bislim Zyrapin, i cili në cilësin e dëshmitarit kishte dëshmuar rrejshëm…

Arratisja-dezertimi

7

Në korrik të vitit 1991 planifikon dhe realizon braktisjen-dezertimin nga APJ.Shkon në Kosovë me qëllim për ta kaluar kufirin shqiptaro-shqiptar për të kaluar në Shqipëri, por rrethanat dhe kushtet ishin shumë të rënda dhe pas këshillimeve të bëra me dashamirët e tij, ndërron drejtimin dhe kalon në Kroaci, ku pas disa pengesave me policin kroate arrin pas një kohe të kaloj në Slloveni për strehim dhe pas një kohe të shkurtër kalon në Zvicër, ku edhe vepron e jeton me familjen e tij.

Veprimtaria e tij në Zvicër ka qenë në vazhdimsi lidhshmëria dhe bashkëpunimi me oficerët shqiptarë që kishin braktisur APJ, të organizoheshin për mbrojtjen dhe lirinë e atdheut-Kosovën e pushtuar nga Serbia. Përveq veprimtarisë organizative atdhetare profesionale si oficer madhor në bashkëveprim me oficerët tjerë dhe veprimtar të çështjes kombëtare në mërgatë bënë vazhdimisht përcjelljen e rrjedhave dhe ngjarjeve në kohë dhe hapësirë. Autori ka shkruar librin: “ E VËRTETA PËR FARK-un“ me të dhëna e dëshmi të shumta që sot po përurohet këtu.

Autorit, i urojm shëndet dhe i prift e mbara, në shkrimin e librave tjera me të dhëna e dëshmi për të vërtetën në kohë dhe hapësirë.

J E T Ë S H K R I M I

Libër që hedh dritë mbi shumë çështje dhe të vërteta të patjetërsueshme?!!!…

9

Shkruan: Naim Kelmendi

9Që në fillim të këtij vështrimi të shkurtër, dua të theksoj se libri i Agim Mehmetit “E vërteta për FARK-un”, hedh dritë mbi një sërë çështjesh, për herë të parë për opninionin, mbase të vërteta të patjetërsueshme, për dhe rreth organizimit të Sistemit të Mbrojtjes se Republikës së Kosovës, pra me thekse të veçanta për t’i sqaruar dhe vërtetuar aspektet e këtij organizimi ushtarak e në funksion të çlirimit të Kosovës.

Për ta kuptuar më mirë qëllimin dhe mëtimin e autorit për këtë libër, po shërbehemi me vetë thënien e tij, derisa autori,(ish zv. Ministër i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës) shprehet se,”që nga fillimi i vitit 1998 e deri në mbarimin e luftës në Kosovë në vitin 1999, në mjetet e informimit, në ambiente të ndryshme në Shqiperi, Kosovë dhe mërgatë, është spekuluar se gjoja na qenkan dy ushtri, UÇK dhe FARK, gjë që nuk ishte dhe as sot nuk është e vërtetë…

Vepra “E vërteta për FARK-un apo (fillet e sitemit të mbrojtjes së Republikës së Kosovës (1991-1998)”, është libër i shkruar nga njeriu më kompetent, që ishte në krye të të gjitha ngjarjeve të atëhershme, pra përgjatë tërë këtij organizimi ushtarak institucional për një dekadë rresht.

Në këtë libër të autorit Agim Mehmetit, shtjellohen shumë aspekte e rrethana përgjatë ecurisë së këtij organizimi ushtarak me tërë veprimtarinë e tij dhe gjithashtu edhe me tërë pengesat dhe kurthat që i janë bërë këtij organizimi në tërë ecjen e tij, por ky libër tashmë u jep përgjigje para se gjithash edhe shumë nga pikëpyetjet që janë me interes për publikun siç janë ato se çka ishte FARK-u, kur dhe si u themelua ai, si u ndërtua FARK-u, cilat ishin detyrat e tij, kush e themeloi FARK-un etj. Me interes të veçantë për t’u ditur për opinionin e gjerë, mbetet gjithashtu e vërteta e takimit të Osllos në maj të vitit 1998,e që autori dhe personazhi i këtij takimi, ndriqon aspekte të këtij takimi me domethënie për rrjedhat e atëhershme rreth unifikimit të faktorit ushtarak.

Vlen të theksohet se autori Agim Mehmeti, atëherë zv.ministër i mbrojtjes,na sqaron edhe një fakt shumë domethënës në takimin e tij me presidentin Ibrahim Rugova, në Bernë të Zvicrës me 1994, kur ai ishte për vizitë tek ministri i punëve të jashtme të Zvicrës z.Flavoi Koti, pra duke u shprehur në pyetjen e atëhershme të zv.ministrit të mbrojtjes drejtuar presidentit se:”Përkundër të gjitha vështirësive që po i kemi në këtë organizim, duam mendimin tënd se si të ecim tutje”, ndërsa presidenti Rugova ia thotë këtë: “duke qenë në dijeni të këtyre vështirësive, që juve zoti epror i theksoni, ne duhet të ecim tutje, pandalshëm në vazhdimësinë e sistemit të mbrojtjes, ngase juve jeni profesionist dhe e dini se çfarë bëni e kthim prapa nuk ka”.

Janë sjellë në këtë libër, pra për herë të parë publikohen edhe mjaft faksimile që ndriqojnë shumë rrethana tjera në vazhdën e këtyre proceseve, e që kanë një rëndësi për opinionin, sidomos për ta njohur më mirë të vërtetën e këtyre zhvillimeve të atëhershme, siç ishte edhe krijimi i qendrave të para stërvitore në Viçidol, Babinë e Papaj. Me një fjalë libri “E vërteta për FARK-un” mbetet jo vetëm një libër dokumentariteti historik, por gjithashtu dhe një libër faktografik e me rëndësi të veçantë për ngjarjet, proceset dhe zhvillimet e organizimit institucional ushtarak në drejtim të çlirimit të Kosovës…

Naim Kelmendi,

Prishtinë,29 Janar,2014KUNDËR SPEKULIMEVE ME FAKTE

Vështrim për librin e autortit Agim Mehmeti „ E vërteta për FARK-un“ SHB „Rugova Art“

Prishtinë, 2014


10
Shkruan: Skënder ZogajLibri “E vërteta për FARK-un” është një sihariq i mirë, sepse prek një temë shumë të përfolur, që vazhdon të përtypet nga intrigat nëpër koluare. Oficeri madhor i karrierës, Agim Mehmeti, për të mos u marr me thashethemet, paraqet librin me të dhëna që pasqyrojnë “Fillet e organizimit të Sistemit të Mbrojtjes së Kosovës 1991-1998, në prizmin e konfliktit të imponuar nga okupatori serb dhe përpjekjeve të shqiptarëve, për organizimin e luftës çlirimtare gjithëpopullore.

Në shërbim të këtij qëllimi, Agim Mehmeti thot se, është ideuar dhe është themeluar FARK-u (Forcat e Armatosura të Repubikës së Kosovës), substanca ligjore (dhe kushtetuese) e aprovuar nga Qeveria e Republikës së Kosovës. Ky është fakti thelbësor historik që mbisundon se FARK-u ishte institucioni legjitim i vullnetit të lirë të shumicës apsolute të shqiptarëve të Kosovës.

**

Kapiteni i Klasit të Parë, Agim Mehmeti, si njëri nga organizatorët kryesor të filleve të Sistemit të Mbrojtjes së Kosovës dhe zv/ministri i Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, është dëshmitari kyç i zhvillimeve dhe i ngjarjeve të shumta, që i kanë paraprirë themelimit të FARK-ut . Prandaj duke qenë në rrjedhën e zhvillimeve, ne sot kemi në duar librin për FARK-un, që flet përmes dokumenteve konkrete, dëshmive të shkruara, shkresave zyrtare, shënimeve, skicave e komunikatave, vendimeve e urdhëresave, raporteve, procesverbaleve, letërkëmbimeve, etj. me të cilat autori ndriçon të vërtetën e FARK-ut, dhe demaskon përpjekjet çvlerësuese të qarqeve anti-farkiste!

***

E vërteta dhe vetëm e vërteta, është qëllimi i autorit i cili, krahas artit të luftës, po del se është i zoti edhe për artin e shkrimit. Libri që kemi në duar, është një doracak i mirëfilltë dhe shumë i dobishëm për të gjitha kategoritë e lexuesve, e veçmas, për studjuesit e historisë të cilëve u përket përgjegjësia morale dhe profesionale e pasqyrimit të së vërtetës. Krahas mënyrës së organizimit të Sistemit të Mbrojtjes, autori jep të dhëna të shumta edhe rreth përpjekjeve për krijimin e fronit unik të shqiptarëve kundër okupatorit serb. Mirëpo, për fat të keq, përpjekjet nuk e japin rezultatin e dëshiruar sepse në skenë shfaqen dy krah lufte, që fort e dobësojnë forcën luftarake. Dy krahët vazhdojnë edhe sot ta fajësojnë njëri-tjetrin, prandaj Agim Mehmeti, për të mos u marrë me spekulime, paraqet fakte për ngjarjet, datat, ndodhitë, për njerëz me emër e mbiemër. Po citojmë:

“…më 7 shkurt 1989, në mëngjes, gjatë revistës ushtarake që u bëhej kadetëve, në pistën e kazermës, e vërejta ish kadetin tim, Bislim Zyrapi, i cili në cilësinë e dëshmitarit kishte dëshmuar rrejshëm për mua dhe … si “dhuratë” për atë dëshmi dhe bashkëpunim me organet e UDB-së dhe të sigurimit ushtarak, Bislimin dhe disa të tjerë, i kishin regjistruar në akademinë njëvjeçare!… ” Fatkeqësisht, thot auori, disa nga këta persona sot gjenden në vende të rëndësishme të pushtetit aktual të Kosovës, sigurisht, me frikë, por të kujdesshëm që të mos zbulohet ish veprimtaria e tyre e fëlliqur ..!

****

Libri hapet me Parafjalën autobiografike të autorit, e cila njëherit është edhe biografia e brezit të tij, i gjithë rinisë kosovare që mësyen shkollimin ushtarak, më ëndrrën e fshehur në zemër, për t’i dal zot popullit dhe atdheut të robëruar! Shkollimi për kadetët shqiptarë ishte tepër i vështirë, por vullneti i tyre ishte më i fortë se pengest. Ushtarët dhe oficerët shqiptarë ishin më të dalluarit në përbërjen e APJ-së, e cila pas vitit 1991 i bën ‘mish për top”!

Shpëtimi i vetëm është largimi-dezertimi. Më 12 gusht 1991 edhe Agim Mehmeti arratiset në Zvicër, ku i vazhdon angazhimet profesionale, në bashkëveprim me spektrin politik dhe organizimet gjithëpopullore që përpiqeshin ta mbanin gjall traditën shekullore të rrezistencës çlirimtare.
8
Në fillimin e viteve të 90-ta nisen “aktivitetet për krijimin e Sistemit të Mbrojtjes së Kosovës “ si “gjysëm ushtarake dhe pjesërisht institucionale”, nga të cilat krijohet Mbrojtja Territoriale e Kosovës, në kuadrin e së cilës formohen shtabet e mbrojtjes në të gjitha qytetet e Kosovës, me Hajzer Hajzerin në krye. Por, në marsin 1993, ky organizim zbulohet dhe UDB-a bën përndjekje drakonike. Burgoset Hajzer Hajzeri dhe shumë shokë të tij, ndërsa të tjerët braktisin vendin. Aktivitetet në Kosovë zvogëlohen, por marrin hovë në mërgatë, ku, eprorët ushtarakë vetorganizohen dhe kërkojnë përkrahjen e Qeverisë së Kosovës në Egzil. Personalisht, Agim Mehmeti, në mars të vitit 1992, lidhet me kryeministrin Bukoshi dhe zv-kryeministrin Nikë Gjeloshi. Kjo i gëzon ushtarakët që i rreken punës me të gjitha forcat. Entuziazmi bëhet edhe më i flaktë, kur Agim Mehmeti me disa shokë të tij, në Zvicër, takohen me Ibrahim Rugovën, i cili u thot:

“…jam në dijeni të vështirësive që i theksoni…, duhet të ecim tutje, pandalshëm, në vazhdimsinë e sistemit të mbrojtjes…, juve jeni profesionistë dhe e dini se çfarë bëni … kthim prapa nuk ka…!”

*****Paralelisht me vlerësimin e faktorëve të luftës, ndërmerren edhe veprimet organizative nga të cilat kurorëzohet formimi i FARK-ut, më 7 mars 1998, kur kryeminsitri Bukoshi emëron Ahmet Krasniqin ministër të mbrojtjes. Një ditë më vonë, ministri Krasniqi thërret eprorët në Curih dhe i urdhëron që menjëherë, të marrin të gjitha masat për vendosje – dislokim në Shqipëri. Po atë ditë, përmes telefonit nga Zvicra, ministri Krasniqi urdhëron Miftar Zibën në Tiranë, që të sigurojë objektet për vendosjen – dislokimin e pjesës fillestare të FARK-ut. Ahmet Krasniqi bashkë me Agim Mehmetin zhvillojnë takime intenzive me të gjitha personalitetet dhe personat me ndikim në faktorin ushtarak të Kosovës, nga Sali çekaj e deri te Xhavit Haliti, Adem Demaçi etj. si dhe me qindra ushtarë e vullnetarë që duan ta kryejnë obligimin ndaj atdheut. Arrihet edhe konsolidimi i FARK-ut me kuadrot komanduese: rreth 200 eprorët më të zgjdhur ngarkohen me detyrat përgjegjëse në Ministrinë e Mbrojtjes dhe në Shtabin e përgjithshëm të FARK-ut. Këta në afat rekord realizojnë formimin e njësive taktiko operative, hapjen e qendrave stërvitore, furnizimin me armatime, formojnë bërthamat e brigadave, programojnë hyrjet dhe aksionet luftarake në Kosovë…

Kolonel Krasniqi po e krijonte me shumë sukses forcën e armatosur profesioniste që i duhej Kosovës, mirëpo, në prapaskenë zhvillohen verprime të fshehta. Më 16 maj 1998, papritmas shfaqet eprori Xhafer Jashari me një letër kundër caktimit të Ahmet Krasniqit ministër i mbrojtjes. Autori në libër konstaton: po citojmë ”Në kuadër të luftës speciale kundër popullit dhe ushtrisë në formim, armiqët dhe tradhëtarët e kombit përdorin mjete dhe metoda nga më të ndryshmet! Ekzekutivi i atëhershëm i Kosovës ngurronte t’u dilte përballë. Ky ngurrim kushtoi shumë në planin ushtarak…”, aq sa, pas takimit në Osllo, në mesnatën e 21 shtatorit 1998, shkrepen plumba në trupin e Ministrit Krasniqi, që ia këpusin udhën e nisur për në Kosovë…

Këto e shumëçka tjetër e bëjnë këtë libër shumë të veçantë, prandaj, duke e përgëzuar autorin, Agim Mehmeti, e them bindshëm: kemi shumë nevojë për libra të këtillë.

Skënder Zogaj

28.01.2014

Fjala e autorit Agim MEHMETI me rastin e përurimit të librit të tij:

E VËRTETA PËR FARK-un

Përshendetje të gjithve në këtë sallë për nderin dhe pjesëmarrjen tuaj me rastin e përurimit të këtij libri sot,

Përshendetje e veçantë për musafirët, Sylejman Kollqaku nga Gjermanija dhe Nazif Ramabaja nga Suedija, gjithashtu edhe Hasan Avdylin dhe Fadil Hamzën , të cilët na nderojnë me pjesëmarrjen e tyre.

Kam nderin të përshendes dhe falenderoj organizatorët e këtij manifestimi në krye me Shoqatën Humanitare, Kulturore „ Sali çekaj“ në Zvicër.

Falenderoj të gjitë ata që më ndihmuan, që ky libër të botohet, në veqanti Sponzorët: Shoqatën Humanitare, Kulturore „ Sali çekaj“ në Zvicër;

Agjensinë e Udhëtimeve : Racaj Reisen në Zvicër me Xhafer Racin dhe Aga Reisen në Zvicër me Nexhat Sadikun.
14
Përse duhej bërë kjo vepër, dhe nga vlerësimi im përse tani dhe jo më herët, apo më vonë?! Kjo vepër, siç tregon edhe titulli ka vetëm një qëllim që të kristalizojë çdo mjegullnajë, thashetheme apo tendenca për intenca që jo pak kemi rastisur ti përjetojmë. Pra, ka vetëm konstatimin real për të vërtetën e FARK-ut, si forcë ushtarake e krijuar në saje të rrethanave kohore imponuese të luftës në Kosovë të shprehur nga ana e pushtetit të Serbisë, realitet që shprehet në këtë vepër.

Është folur dhe përfolur, bile deri edhe në spekulime jo vetëm ndër qytetarë por njiherit duke u shprehur apo publikuar edhe në disa media për FARK-un. Ndër këto përfolje, porse edhe pohime më të bazuara ka patsur vlerësime pozitive dhe negative. Mirëpo, ajo çfarë më së shumti më ka zgjuar indinjatën është e dhëna se si në Kosovë nga disa personalitete paragjykoheshim. Posaçërisht kur paragjykoheshim në vlerësime të disa prej bartësve aktuale të jetës publike, qoftë politike, publicistike apo të strukturave tjera.
15
Në angazhimin tim që përmes kësaj vepre të sjell vetëm një të dhënë, atë të vërtetën rreth krijimit të FARK-ut, kyçjen e tyre dhe rolin në luftën e Kosovës, do të sjellë nismat dhe vazhdimësinë e asaj strukture ushtarake e cila faktikisht u luftua, që nga fillimi e deri në fund, vazhdon të luftohet dhe sot përmes luftës speciale për përvetësime të ndryshme, sidomos në përvetësimin e tërë meritave të luftës. Fatkeqësisht, çka është edhe më e rëndë është luftuar edhe me mjete të ndryshme deri në atentate ku në një pritë të organizuar u vra kolonel Ahmet Krasniqi, numri një i ushtrisë që synim të vetëm, dhe asnjë tjetër kishte luftimin e armikut me metoda sa më të avansuara ushtarake në mënyrë që për pasojë të kishte sa më shume ushtarë të pregaditur e sa më pak të tillë të vrarë. Sidomos, fokusim ishte edhe mbrojtja e popullatës civile dhe të kishte sa më pak viktima.

Kjo vepër tregon vështirësitë e para që nga takimi i ushtarakëve dhe vendimi për emërimin e kolonel Ahmet Krasniqit në krye të strukturës ushtarake. Tregon për takimin e Oslos në Norvegji ku në detaje të hollsishme tregohet rrjedha e atij takimi që në opinionin tonë, të paktën deri më tani është interpretuar në mënyra të ndryshme, por mbi të gjitha, ka qenë e paqartë, ka qenë disi si enigmë për opinionin e gjerë dhe tani, për të gjithë prezentohet ai takim, rëndësia e tij, përmbajtja e tij dhe funksionalizimi me përplot vështirësi, posaçërisht me vështirësitë e para të shprehura në Tiranë kur bojkotoheshim dhe intrigoheshim, e për më tepër edhe arrestoheshim, ç’armatoseshim e bastiseshim.

Në fillim të fjalës e ceka faktorin kohë për këtë vepër. Pra, përse tani u botua?! Mendoj se tani, pas kaq vitesh të shkuara nga përfundimi i luftës gjërat gjykohen më qetë, e kur gjykohet në këtë mënyrë atëherë vie edhe deri tek gjykimi më objektiv. Kjo vepër që tani po promovohet do t’i shërbejë jo vetëm publicistikës aktuale porse vet historisë.
16
Në hyrje të librit kam sjellë dhe një biografi timen familjare por më së shumti biografinë personale dhe sfidat që si ushtarak i kam patsur. Sjelli burgosjen time të ndodhur, por mjerisht duhet të sjell dhe faktin tjetër që dëshmitar kundër meje në atë proces gjyqësor ushtarak të ish Jugosllavisë e kisha njërin prej ish krerëve të UÇK-së, emri i të cilit është i publikuar në vepër, kurse emrat e tjerve do të publikohen në një të ardhme të afërt. Më vonë, ai ushtarak u kyç edhe në politikë. Biografia ime në këtë vepër ka për qëllim të sqarojë figurën time, pa asnjë enigmë por të tillë siç ka qenë të përshkruhet.

Vet vepra tregon për Fillet e organizimit të Sistemit të Mbrojtjes së Republikës së Kosovës 1991 – 1998 si dhe për të vërtetën për FARK-ut, tregon angazhimet, trajnimet, kurset, takimet tejet të rëndësishme me fakorë ndërkombëtar, të shtetit të Shqipërisë, të bartësve të luftës së Kosovës, telashet e sjella dhe ajo çka është shqetësuese për të gjithë ne deri më tani, vrasja ende e pazbuluar e kolonel Ahmet Krasniqit, si figura kyçe ushtarake por dhe një figurë e ndritur kombëtare.
17
Lexuesi, që të mos zgjatem dhe shumë në fjalën time, do të ketë rastin të njeh pa stilizime të vërtetën e kohës, ndërkohë që për studiuesit e zellshëm, përmes metodave krahasuese të tyre do të jetë një e dhënë faktike shumë e rëndësishme që historiografia të mos përshkruhet sipas tekeve, pëlqimeve apo shumës së përcaktuar materiale, por vetëm siç ka qenë.

Faleminderit për durimin dhe vëmendjen e treguar, pjesëmarrës të nderuar.

Agim Mehmeti ,

2014-02-16

 Sursee-CH

12

Nga Major, Nazif Ramabaja

LIDHUR ME PËRURIMIN

Fjalë përshëndetëse me rastin e promovimit të librit “ E vërteta për FARK-un” nga autori, kolegu dhe bashkëluftëtari im zëvendës Ministri i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës Agim Mehmeti Shkruan Major: Nazif Ramabaja

Të nderuar pjesëmarrës të këtij tubimi me rastin e promovimit të librit “ E vërteta për FARK-un” nga autori kolegu dhe bashkëluftëtari im Zëvendës Ministri i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës Agim Mehmeti, kërkoj ndjesë dhe mirëkuptim nga ju të pranishmit dhe me keqardhje ju dretohem nëpërmes kësaj shkrese në pamundësi që të jemë prezent sot këtu në mesin tuaj për ti ndarë disa minuta së bashku në këte promovim dhe duke bashkë-biseduar ti elaborojmë aktivitetet ushtarake dhe të shfletojmë nji të vërtet të hidhur por të lavdishme duke mbajtur kokën lartë dhe qen ball hapur në angazhimet dhe veprimet tona institucionale të cilat si rrjedhojë trasuan rrugën e lirisë, rrugë e cila ishte e mundimshme por që na bën të jemë krenar dhe të ndihemi mirë. Të dashur miq motra dhe vëllëzer Me promovimin e këtij libri të autorit Agim Mehmeti, lexuesi do të ketë në duar nji libër faktografik dhe do njihet drejtë për së dejti me disa gjëra të cilat ose kan qarkulluar nëpër media të shkruara dhe elektronike dhe rrjetet sociale, por që tani këto gjëra vin nga autori, protagonisti i këtyre ngjarjeve dhe me kete e kan peshën dhe rëndësinë e vet e që do jenë pjesë e debateve publike në përgjithësi dhe që do duhej të jenë pjesë e studimeve nga historianët për shkrimin e një historie më të re të rrugëtimit tonë deri te arrijtja e lirisë, pavarësisë dhe demokracisë objektiv dhe synim i popullit tonë, vizionarit, ideologut dhe arkitektit të pavarësisë së Kosovës Dr. Ibrahim Rugova. Të nderuar pjesëmarrës Ne eprorët ushtarak të rreshtuar në vijën institucionale në kuadër të Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Kosovës njohëm këto institucione duke filluar nga deklarata e pavarësisë së 2 korrikut, pastaj kushtatuta e 7 shtatorit të v.1990, referendumi i v.1991 dhe në në bazë të këtyre njohëm organet më të larta: Parlamentin, Qeverinë dhe Presidentin e që ishin bazë për fillimin e pregatitjeve për reziztencë të armatosur dhe formimi i Ministrisë së Mbrojtjes që nga v.1991 në krye me Hajzer hajzerin e pastaj si vazhdimësi në v.1998 me emrimin e kol. Ahmet Krasniqit Ministër të mbrojtjes të Republikës së Kosovës nga ana e Qeverisë në egzil Bujar Bukoshit. Për ta dokumentuar se ne kem vepruar dhe ishim të kyqur në grupe të ndrushme nëpër shtetet Europiane fillimisht duke studjuar literaturë dhe përpilimin e përkthimin e teksteve e pastaj edhe pjesëmarrjen fizike në luftën e fundit për clirimin e Kosovës do e bashkangjes nji dokument të tillë të literaturës ushtarake të përpiluar në v. 1993 nga ne eprorët ushtarak në kuadër të Ministrisë së mbrojtjes së asaj kohe. Në fund edhe njiher ju përshëndes përzemërsisht dhe uroj që libra të tillë faktografik dhe nga protagonistë të ngjarjeve dhe veprimeve insstitucionale të kem edhe në të ardhmen.

Major: Nazif Ramabaja. 

16.02.2014


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)