Ramadan Selimi"Federata e Boksit e Kosovës "Arritjet" 2002-2019.
Shtëpia Botuese “FloriPress” Për botuesin Prof. Dr. Flori Bruqi

 E përgatiti për shtyp Dibran Fylli 

Redaktor gjuhësor Asllan Qyqalla 

Fotografitë dhe materialet;

 Nga arkivi personal i Ramadan Selimit dhe arkivi i FboxK

 Radhitja kompjuterike dhe dizajni uniART Creative Durim Fylli © të drejtat autori (r.s)


Edhe pak ditë botohet libri i autorit Ramadan Selimi "Federata e Bioksit e Kosovës"Arritjet" 2002-2019
Federata e Boksit e Kosovës, në kohën e pasluftës u regjistrua si Organizatë sportive sipas rregullores se UNMIK-ut, në vitin 2000. Kryetar u zgjodh Ismet Jashanica, i cili e udhëhoqi FboxK deri në janar të vitit 2002. Nga viti 2002, me Kuvende të rregullta, udhëheqja e FboxK iu besua Ramadan Selimit, i cili suksesshëm e drejtoi FboxK për katër mandate, deri në shtator të vitit 2019, kur edhe u tërhoq nga ky post. FboxK i ka përkrahur e mbështetur zyrtarisht klubet e boksit në Kosovë, boksierët, trajnerët, gjyqtarët e punëtorët sportiv te të gjitha klubeve dhe jo vetëm kaq. FboxK në bashkëpunim me organizmat tjerë dhe me simpatizantët e saj sportdashës, organizoi turne boksi, fillimisht nëpër klube, pastaj merr përsipër edhe turnet më prestigjiozë, duke i ndërkombëtarizua dhe organizuar suksesshëmderi edhe ne nivele ndërkombëtare. Arritjet më të mëdha, janë ato me Turneun Ndërkombëtar të Boksit “Adem Jashari”, në të cilin turme merrnin pjesë boksier të shteteve nga rajoni, Evropa e më gjerë, duke përfshirë këtu edhe shtete që nuk e kanë njohur Pavarësinë e Kosovës. Pra sporti ishte dhe vazhdon të jetë flamurtar i Republikës së Kosovës. 

Ramadan Selimi është i lindur në Açarevë të Skënderajt, më 20.04.1960. Mësimet e para i mori në vendlindje, ndërsa shkollimin e mesëm në Klinë, si dhe Shkollën e lartë ekonomike në Pejë. Pas përfundimit të studimeve, sikurse shumë bashkëmoshatar të tij, për shkak të situatës politike dhe gjendjes jo të mirë në Kosovë, detyrohet ta marr rrugën e mërgimit. Ramadan Selimi vendoset në Gjermani dhe fillon të punoi, por ai krahas punës nuk iu nda aktiviteteve kulturore, artistike e sportive, aty ku punonte e jetonte. Pasi u vendos në Gjermani, Ramadani me një grup shokësh, formoi Grupin e dramës shqipe, duke shfaqur para publikut dramën “Plisi ne shtizë” me tekst dhe regji te autorit Fehmi Korça, ku Dani me sukses luajti edhe njërin ndër rolet kryesore. Aktivitetet e Ramadan Selimit ishin të pandalshme. Ai, me themelimin e UÇK-së, ishte ndër të parët që organizoi tubime sensibilizuese, ku së bashku me shumë veprimtar të çështjes kombëtare ishte i pandalshëm në grumbullimin e fondit “Vendlindja thërret”, fond ky i cili për kohën ishte jetik dhe i domosdoshëm për vazhdimin e luftës çlirimtare në Kosovë. Kurse më vonë, Dani i la të gjitha dhe ia mësyni vijave të frontit. Me të arritur në Shqipëri, bie në kontakt me anëtarët e SHP të UÇK-së, ku fillimisht merr detyrën që të përkujdesej për të plagosurit dhe më pas shkon në veri për të ndihmuar në organizimin e ushtarëve çlirimtar që vinin për armatim. Më 14 dhjetor 1998, atëbotë kur kolona e ushtarëve të UÇK-së, të prirë nga Komandant Mujë Krasniqi bien në pritën ogurzezë të forcave serbe, Ramadan Selimi ishte ndër të parët që u shkoi në ndihmë të mbijetuarve, duke tërhequr shumë nga ushtarët e plagosur në betejën e Gorozhubit. Pas kësaj ngjarje tragjike, ndër më të rëndat për UÇK-në, me urdhër të Shtabit të UÇK-s emërohet Biograa e autorit 122 udhëheqës i Qendrëssë rekrutimit me seli në Durrës, detyrë kjo që iu besua dhe e kreu ndershmërisht deri në përfundimin e luftës së lavdishme çlirimtare në qershor të vitit 1999. Pas përfundimit të luftës së shenjt të UÇK-së kthehet në Kosovë me të gjithë dokumentacionin e duhur për punën e tij në Qendrën e rekrutimit. Duke e parë të udhës dhe duke llogaritur së dëshmorët kanë vetëm datëlindje, Dani iu bashkua iniciativës për themelimin e Festivalit folklorik “I këndojmë lirisë”, i cili do të mbahej në Klinë, pikërisht në datëlindjen e Komandant Kapuçit, më 6, 7 e 8 Qershor. Puna, angazhimi e përkushtimi i Danit bëri që Festivali të rrugëtoi drejt sukseseve të njëpasnjëshme, si dhe nga Drejtoria e festivalit zgjidhet sekretar organizativ, detyrë kjo të cilën e kreu me ndershmëri për disa mandate radhazi. Ramadan Selimi, në vitin 2002, ftohet nga një grup sportistësh në Kuvendin e rregullt të Federatës së boksit të Kosovës, ku me shumicë votash zgjidhet Kryetar. Ai me punën dhe përkushtimin e tij, duke e ngritur cilësinë e boksit dhe duke arritur suksese në organizimin e turneve, ishte për katër mandate kryetar i Federatës së boksit. Dani për shumë mandate ishte edhe Kryetar i Këshillit Organizativ të Turneut ndërkombëtar të boksit “Adem Jashari”, anëtar i Bordit në Komitetin Olimpik të Kosovës përtre mandate si dhe iniciatori kryesor për pranimin e FboxK në AIBAdhe EUBC. Në Federatën e Boksit Evropian emërohet anëtar i Komisionit për organizimin e Lojërave Evropiane të kategorisë se femrave, punë të cilën e kreu me përkushtimpër dy mandate. Libri “Arritjet” është i pari i këtij lloji që paraqet punën dhe sukseset e arritura në boksin kosovar, që nga themelimi e deri me sot, por kryesisht është i fokusuar gjatë mandateve sa ai ishte në udhëheqje të Federatës së boksit të Kosovës, kurse në përgatitje e sipër e ka librin “Rrënjët e folklorit pas lufte” në bashkautorësi me Dibran Fyllin, si dhe Librin me argumente “UÇK-ja dhe Qendra e rekrutimit në Durrës”.Ramadani jeton dhe vepron në Prishtinë. Përmbajtja .


F.B.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)