Përse kemi nevojë të flemë. Ndoshta ka diçka tjetër përveç shpjegimeve shkencore?

Na është kërkuar miliona herë, dhe po aq herë nuk ia kemi dalë të japim një shpjegim përfundimtar, mbi arsyen përse kemi nevojë të flemë. Ndoshta është diçka që nuk e dimë?
sleepMesatarisht çdo person shpenzon rreth 1/3 e gjithë jetës duke fjetur. Në pjesën më të madhe të rasteve pra, çdo individ fle rreth 25 vjet gjatë ekzistencës së vet. Nuk dihet me saktësi se cili është motivacioni i sakte që shtyn çdo qënie njerëzore për të kryer herë pas here edhe “dremitjet” e shkurtra, në mes të ditës. Disa burime pohojnë që është e mjaftueshme të flesh rreth gjashtë orë në mënyrë të vazhdueshme, të tjerë mbështesin në vend të kësaj që, për një pushim optimal do të duhej të flihej të paktën tetë; që në fund kush mbështet që nuk ka rëndësi sasia e gjumit por cilësia. Prandaj sipas kësaj teorie të fundit, është e mundur vetëm dy orë dhe të jesh plotësisht i shlodhur dhe t’i kesh forcat dhe energjitë e nevojshme: për ta përballuar ditën? Mirë atëhere, nuk mundet të provohet në mënyrë të qëndrueshme kjo teori, edhe nëse dihen individë të veçantë që, ishin në gjendje të flinin tre orë në 24 të përditshme, pa shfaqur ndonjë lodhje e pa i rene ne qafe punës se tyre, e cila do ta demonstronte qartë.
Thuhet në fakt që një nga mendjet më gjeniale të historisë, Albert Einstein flinte vetëm dy orë për natë, megjithatë truri i tij ishte gjithmonë brilant dhe ka dhënë ashtu siç dimë të gjithë rezultate befasuese; me një kontribut për shkencën me të vërtetë pa precedente. Natyrisht në kushte normale gjumi është themelor, madje jetësor edhe përse pagjumësia është një patologji e vërtetë dhe në kohë të gjatë mund të sjelle edhe vdekjen. Në fakt ekziston një sëmundje e rrallë e quajtur: pagjumësi fatale familjare, kjo sëmundje e rrallë prek kompletin kromozomik të një individi, gje qe nuk te lejon te te zere gjumi e si pasoje te pushosh. proçesi që aktivizohet tek personi ndikuar nga kjo patologji e rrallë  çon dalëngadalë në vdekje. Sigurisht shkenca nuk mund të spjegojë, me preçizion të plotë pse në disa individë pushimi është ndryshe nga të tjerët; megjithatë është sigurisht e vërtetë që të flesh bën mirë dhe përmirëson kushtet e ekzistencës tonë. Pa gjumin nuk mundet të ëndërrohet, pa ëndrra nuk mund të jetohet e ndoshta ky është misteri më i madh që gjumi sjell me vete…

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)