Ja shkaku i vërtetë i luftës civile në Ukrainë


ukra 11Obama ka folur kohët e fundit për “kosto”, duke iu referuar luftës civile që po ndodh në Ukrainë. Presidenti amerikan, shkruan blog-u Zero Hedge, nuk kishte në mendje vetëm Gjermaninë dhe Europën në tërësinë e saj, që do të jenë të detyruar të shkojnë drejt një recesioni të thellë prej sanksioneve që i kanë vendosur Rusisë, por edhe vetë Ukrainën. Arsyeja? Ekonomia po shpërthen së brendshmi dhe raporti i fundit për prodhimin industrial rregjistron një rënie vjetore prej 21.4%, sipas statistikave të gushtit. Janë 18% më shumë në krahasim me parashikimet e FMN dhe 12.7% më shumë sipas krahasimeve mujorë. Sic e tregon grafiku i mëposhtëm, bëhet fjalë për rënien më të madhe të prodhimit industrial global që nga viti 2009, dhe ndjek rënien prej 12 përqind, mbi bazë krahasimi vjetor, që ishte në korrik.
ukra 2
Ndërkohë, sic shkruan Financial Times, sipas një parashikimi të BERZH, ekonomia ukrainase në tërësinë e saj do të kontraktohet me 9% këtë vit, një vlerësim ky shumë më i lartë në krahasim me të tjerë gjithnjë e më të besueshëm të bërë nga FMN. Kjo gjë “vë gjithnjë e më shumë në dyshim përballimin e borxheve nga ana e qeverisë së Kievit dhe rrit shqetësimin që vendi mund të detyrohet të shkojë drejt një falimenti dhe ristrukturimi”. Ndërkohë që rritet skepticizmi se Ukraina mund të bëhet Greqia e radhës, shkruan Zero Hedge, mbajtësit e obligacioneve janë gjithnjë e më shumë skeptikë dhe dy net më parë, bonot dhjetëvjecare ukrainase shkuan në 10.61%, niveli më i lartë i katër muajve të fundit. Falimenti është tek dera.
ukra 3
E ndërkohë që kolapsi, si në nivel ekonomik, ashtu edhe në atë të bonove nuk është befasues dhe ishte parashikuar gjerësisht, ajo që të habit mund të lexohet mes reshtave të një lajmi të Reuters: “Zyrat e statistikës zbulojnë se si industritë kryesore të rajonit të Donetskut, një prej zonave ku lufta është më e ashpër, kanë pësuar një rënie në nxjerrjen e qymyrit me 60% dhe prodhimit të celikut me 30%”. Me fjalë të tjera, ndërkohë që për Europën malli kryesor i referimit është gazi, furnizimi me të cilin nga Rusia është gjithmonë e më shumë në rrezik, për Ukrainën, i vetmi burim natyror, që ndodhet në nëntokën e rajonit më të prekur nga lufta civile dhe për të cilin ka dëshpërimisht nevojë për të ndalur kolapsin ekonomik është ky (Stratfor):
ukra 4
Gjë që na sjell tek pyetja mbi të gjitha pyetjet: a mos janë, konkludon Zero Hedge, vendburimet e qymyrit në rajonin e Donetskut, arsyeja kryesore përse Rusia vazhdon të mbështesë luftën civile vetëm në këtë rajon? Një luftë e cila, cdo ditë që kalon e con Ukrainën edhe më pranë falimentit dhe një ndryshimi të pashmangshëm…

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)