NASA, akses per studimet shkencore

1471969816nasaaa

Nga tsunamët në sipërfaqen e Marsit e deri tek jeta në hapësirë dhe ndikimi që ka ajo tek flokët e austronautëve; NASA hap dyert. Agjencia Amerikane e Hapësirës është duke u dhënë dorën e fundit punimeve për PubSpace, një faqe në internet ku gjithkush mund të ketë akses në dekada të tëra studime hapësinore. Në këtë faqe, NASA do të publikojë të gjitha studimet e bëra deri më tani, sigurisht, me përjashtim të atyre që janë vlerësuar se mund të cënojnë sigurinë kombëtare. Për momentin janë 850 artikuj të hedhur në bazën e të dhënave në këtë faqe, ndërsa brenda një viti, NASA thotë se do të ngarkohen të gjitha dosjet e tjera. Përveç kureshtjes së njerëzve, NASA shpreson që me publikimin e këtyre studimeve të marrë edhe ndonjë dorë ndihmë. “Publikimi i këtyre studimeve nuk bën gjë tjetër veçse pasuron akoma më shumë kërkimet tona. Si shkencëtarë dhe inxhinierë mund të na ketë shpëtuar ndonjë detaj, sado i vogël qoftë ai, ndaj kjo shpresojmë të na ndihmojë”, thotë Ellen Stofan, shefe e sektorit shkencor të Agjencisë. Në të njëjtat gjurmë duket se po ecën edhe ESA, Agjencia Hapësinore Europiane, e cila i ka vendosur objektiv vetes publikimin e studimeve të kryera ndër vite brenda vitit 2020

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)